Szegasztok!

Wangood-al éppen a Mammut-ban ebédeltünk, amikor elmondtam neki, hogy ezúttal a hónap témájában az itthoni anime és manga helyzetről írnék, és hogy vajon jó ötlet lenne-e. Ugyanis egy ilyen témáról lehetetlen, hogy ne írjam meg a véleményemet az itthoni magyar magazinokról (Mondo, Animestar) vagy a magyar anime csatornákról (Animax, A+) és magukról a con-okról sem.

Kezdetben úgy gondoltam, valóban jobb lenne, ha nem írnék erről, de mi ugye a bevállalós fajták vagyunk, szóval úgy döntöttem, hogy mégis írok erről.

Szóval, ma az animék és mangák itthoni helyzetéről fogok írni nektek - természetesen az mi látószögünkből.

 

 

 

Mint tudjuk az első animék 1990 és 2000 között jöttek be Magyarországra, melyek a Dragon Ball, Sailor Moon és Pokemon voltak (illetve ezek voltak a legismertebbek). Akkoriban az RTL Klub adta le őket - melyből egyet le is vettek a műsoról ismert okok miatt.

Akkoriban még mindig ismeretlen dolog volt az anime, és csupán a külföldön látott merch (fan cuccok) jelentek meg "itthoni kiadásban", mint pl a Pokemon Tazók (én és az akkori osztálytársaim is rohadt sokat gyűjtöttünk, majd utána jött más "divat dili", a tazók meg letűntek), vagy pl Sailor Moon-os iskola táskák.

Maga az anime, mint fogalom olyan 2004-2005 környékén vált ismerté Magyarországon, amikor már több anime és manga cucc jutott be az országunkba. És ahogyan a többi országhoz hasonlóan, itt is kialakultak az anime és manga körül forgó "szubkultúra", vagyis megjelentek az első anime/manga kiadók, az első anime tv csatornák, az első anime/manga magazinok és az első "animecon"-ok is, vagyis nyitottabb értelemben (hogy mindenki értse) "anime kiállítások".

De vajon magyarországon miben különbözik, mint a többi országban? Jobb? Vagy talán rosszabb? Erről fogom elmondani véleményemet. Kezdjük akkor szerintem....

1.Anime Tv Csatornák:

A Dragon Ball, Sailor Moon és Pokemon hatására hamarosan megalakultak az első anime rajongó táborok, melyek kíváncsiak voltak más animékre is. És mivel látták, hogy van igény animékre itthon Magyarországon is, ezért 2004-ben megjelent az A+ (Anime/+), Magyarország első anime csatornája.

Az A+ este nyolctól ha jól emlékszem éjfélig sugárzott animéket. A kínálat szép nagy volt, ezen a csatornán vetítették először a Yu Yu Hakusho-t, a Kaleido Star-t, a Kiddy Grade-t, a Káprázat Lángjai-t, az F-Zero-t, a Nerima Daikon Brothers-t, a Slayers Next és Slayers Try-t és még sorolhatnám, de elég, ha annyit mondok, hogy összesen kb 27 animét adtak le. Tény nem sok, de nem rossz egy kb 4 órás adásból munkálkodó televíziós csatornától, pláne úgy, hogy még így is ismeretlen volt az anime fogalom Magyarországon (és ha jól emlékszem, az Elfen Shit-et is ezen adták először).

Szóval jó kis csatorna volt... amíg a Sony fel nem vásárolta 2007-ben (és nem csőd miatt tűnt le, ahogyan mások írják/írták).

  

Az Animax egy nemzetközi anime csatorna, melynek tulajdonosa a Sony. Miután felvásárolta az A+-t, nagyon megváltozott mind a minőség, mind pedig maga az irányvonal... ami sajnos a negatív létsíkot támogatja.

Ott van először is a tény, hogy sokkal kevesebb animét sugárzott az Animax, mint az A+, és azok is a "mainstream" és "hype" animék táborát erősítik (Bleach, Naruto, Hellsing - bár lehet, hogy az már az A+-on is).

Ami szörnyűvé teszi ezt a csatornát, hogy már több az ilyen valóságshow és vetélkedő rajta, mint maga az anime (pedig egy ilyen csatornának pont hogy animéket kellene adnia). Egyszer-kétszer próbálkoztak anime filmeket is leadni, de jó volt, ha évente 2-3 darabot leadtak. És mint írtam, ma már főleg a "hype" animék tartják fent, melyekből egy nap akár 3-4 részt is leadnak. De minek?

És aki emlékszik még az "interjúmra" az animax-el, az gondolom még emlékszik, hogy megkérdeztem tőlük, hogy fogják-e adni a One Piece, Monster vagy Kinnikuman animéket. És mivel írták, hogy nem engedhetik meg a nem ismert animék behozatalát, ezért jobb, ha már most lemondunk a Monster, Needles, Love Hina, Kinnikuman és Kinnikuman Nisei animékről, mert ezeknek majd akkor lesz nagy hype-ja itthon, amikor megdöglik a macskánk (19 éves a rühes dög), majd teliholdkor fel kell a temetőben.

És sokan már az animés fórumokon is panaszkodnak, hogy a szinkron hangok többsége pocsék. És ez részben igaz is. Jó példa erre a Naruto, amit először a Jetix-en sugároztak. Cenzúrázott volt ugyan, de a szinkronok nagyon jók voltak, főleg Naruto szinkron hangja volt a legjobb, még közel is állt az eredeti japán szinkron szintjéhez. Az Animax-on ugyan már a cenzúrázatlan verziót adták, de szinkronok.... és főleg Naruto szinkronja volt pocsék. Nem igaz, hogy nem tudták volna szerződtetni azt a gyereket, aki a Jetix-en adták!

És ez már csak egy érdekesség, de sokan írták más blogokon is, hogy régen az A+ fórumán lehetett ajánlani animéket is, mellékelve képekkel, hogy miről is van szó. Egy "Márkusz" nevű srác viszont írta, hogy már nincs ilyen, és elküldik a gyereket torrent-ezni.

Akkor vajon megérte az A+-t leváltani az Animax-ra? Szerintem nem. Szerintetek?

De akkor most nézzük a....

2.Magyar Manga Kiadók:

 

 

 

Ahol sikeres lesz az anime, 1000%, hogy előbb utóbb megjelenik a manga is! Ez történet 2005 tájékán is, amikor megjelentek az első manga kiadók Magyarországon.

Az összes közül a leghíresebb kétségtelenül a Mangafan. A Mangafan, akár csak az Animax, leginkább a "populáris" mangákat hozta be Magyarországra, így jelentek meg nálunk magyarul a Naruto, Hellsing, Death Note, Nana, Love*Com és Chrno Crusade.

Az egyetlen nem "populáris" manga a legelső manga sorozatuk volt, a Shin Angyo Onshi, magyar nevén "Árnybíró".

A Mangafan nagyon jó manga kiadó, de sajnos 2 probléma van vele.

1.Mindent magyarra fordítanak. Ezalatt azt kell érteni, hogy mindent megpróbálnak magyarosítani, még a neveket is! Pl Sasuke = Szaszuke, Orochimaru = Orocsimaru, Konoha = Avarrejtek (basszus, ez kreténül hangzik). Nem kell mindent magyarosítani szerintem, a neveket nyugodtan hagyhatják úgy, ahogy vannak (mármint angolul).

2.Sokáig tart egy-egy újabb mangakönyv kiadása. Megint a Naruto (de akár a Death Note is) a legjobb példa. Egy-egy mangakönyv kiadása között van, hogy 6-7 hónap a különbség. Pedig vannak sorozatok, amik már nem folytatódnak, és habár 1-2 év így is kell, akkor is legalább 2-3 hónap alatt ki lehetne adni az újabb adagot (pl Death Note és Chrno Crusade).

Ennek ellenére a Mangafan a legjobb kiadó így is Magyarországon. Viszont nem az egyetlen...

Mangattack. Jó a logó és a név is ötletes. A probléma velük meg az, hogy kevés mangát adtak ki, még ha ők a Mangafan-al ellentétben nem csak "mainstream" mangákat, hanem nem annyira ismerteket is (pl Nyári Srácok).

Ha jól emlékszem, még van a Deltavision is, mely szintén nagyon lassan ad ki újabb mangákat, de ők sokszor minőségi darabokat, ráadásul náluk van a legminőségibb manga jogdíjai is, a Vampire Hunter D, melynek nem rég jött ki a 4-ik kötete (Holtak Városa). Kár, hogy erre kb 2-3 évet kellett várni.... ja, és az eredeti Trigun mangakönyvek (egy darab kb 200 oldalas).

De van még egy, a FuMax Manga, melynek az erősen "bishi" és "chibi" kinézetű Hetalia-t köszönhetjük.

Szóval Magyarországon ez a négy manga kiadó van, ezekből tessék gazdálkodni!

Szerintem a mangakönyv kiadók egészen remekül teljesítenek, csak több "minőségi" mangát is ki kéne adniuk (Monster, Love Hina stb...), és nem kellene mindent magyarosítani. Szóval jobb a helyzet a kiadók terén, mint az Animax-nál. De akkor most jöjjön egy "nagyobb falat"...

3.Anime és Manga fansite-ok, ismertető oldalak, blogok:

Ez már minket is érinteni fog, mivel ugye az Anime Manga Palota blog is animékkel és mangákkal foglalkozó blog. De mivel mi nem csak animékkel és mangákkal foglalkozunk, hanem filmekkel, játékokkal és még pár érdekes dolgokkal, ezért mi azért ki lógunk egy kicsit a sorból.

Inkább foglalkozunk a "nagyokkal". Kezdjük az ismertető oldalakkal, mint az Animeaddicts és Aoi Anime.

 

 

Történelmet ugyan nem tudok mondani, de ne is azzal foglalkozunk, hanem hogy mik vannak ezeken az oldalakon.

Az ilyen oldalakon ismertetőket írnak egy-egy animéről (melyeket próbálnak nem szubjektívnak beállítani), az olvasók pedig szavazhatnak rajta, valamint az oldal fórumán vitathatják meg egy-egy anime/manga-ról a véleményüket.

Ezek az oldalak nagyon próbálnak a külföldi mintákra hasonlítani (animenewsnetwork), tehát itt is vannak "éve animejé" meg hasonló nagy szavazások.

Hogy mi ezekkel az oldalakkal a probléma? Nézzük külön-külön:

Animeaddicts: Tartalmasnak ugyan tartalmas, de nem hiszem el, hogy minden animét dicsérni kell! Még a Platonic Heart-ot is agyba-főbe dicsérik, és a legrosszabb anime is 6-ot kapott a 10-ből (ami nevetséges, mert a rossz kategória nem 6-nál kezdődik). És ott bárki írhat, viccen kívül! Csak regisztráció, keresni egy anime vagy mangát, amiről egy fangirl nem írt még semmit, és azt olyan magasztos hangnemben dicsérheted, ahogyan akarod. És senki nem szól bele, tehát halálra is dicsérheted az ismertetőben az animét.

Aoianime: Szerencsére itt kevesebb a hiba, már nem annyira "szabad a csók" szerűen megy az egész, és ott az oldal saját emberei készítik az ismertetőket (mint mi), bár még így is kesztyűs kézzel bánnak a szennyekkel. Az aoianime-n igaziból a fórumon van a probléma, mivel ott könnyebben bannolhatnak téged akármiért.

Szóval az Aoianime-t tudom ajánlani. De nézzünk tovább a fansite-okra:

 

 

Vagy inkább a fanatikus fandom ereje...

Nem sok ilyen fansite-nak voltam a regisztrált tagja, de sokat tudok róluk írni. Ezek az oldalak általában egy anime körül forognak és rajongói munkákat raknak fel leginkább (AMV, fanfic,fanart), viszont hivatalos információkat a sorozatról alig!

Pozitívuma, hogy sok ilyen fansite-nak van "magyarosító" részlege, vagyis ha nem tudsz magyarul, nagy az esély, hogy egy ilyen fansite-on magyarul is elolvashatod kedvencedet. Cserében viszont általában szükséges a regisztráció.

A nagy hátulütője az ilyen fansite-oknak, hogy ezek oldalak fórumjaira csak fanatikusok járnak, akiket a fansite tulajai minden áron megvédenek mindenkitől. Bárki, aki a kedvenceiket bántják, trollnak kiáltanak ki, majd bannolnak, és persze valami "cool"-nak látszó szöveget is írnak a végére, mint pl "döntsön okosan, K&H", vagy "ön a legnagyobb troll láncszem, viszlát". Ha meg valaki visszaszeretne menni, akkor meg skizofrénnek nevezik és kitiltják, mindegy, hogy a srác már "normálisabb" vagy sem.

Én is jártam a Naruto-kun fórumra, de miután egy "naruretard" fikázgatott, én meg visszafikáztam, egyszerűen bannoltak (de persze a kis kedvencet nem). Gondoltam azért még visszamegyek, de már nem engedek az ilyen retardoknak, és csak a legújabb részről/fejezetről írom meg véleményemet bármiféle visszaválaszolás nélkül. Viszont miután visszamentem, újra bannoltak, mivel egy IP visszakereső cuccal kiszűrik a visszajövőket.

Azóta eltelte 1-2 év, és habár nem fórumozóként, de megnéztem, hányan fórumoznak. Az akkori 200 fős fórumozókból 20-30 maradt, és a Naruto-kun-ra is inkább a magyar feliratokért és fordításokért mennek fel ma már.

Tehát a fansite-ok (többsége) nem jó semmire, mert csak a fanatikusok bontakozhatnak ott ki, és aki meg tud angolul, az nem fogja a fanok által fordított dolgokért látogatni az oldalt.

Ugorjunk akkor egy másik internetes információs oldalra, a blogok-ra.

 

 

 

A blogokról szerintem nem kell sokat beszéljek, általában egy vagy több dologról írnak emberek véleményeket, kritikákat, értékelőket vagy cikkeket, melyekbe az objektív tényezők (látvány, rajzolás, történet stb...) mellé megírják a saját véleményüket is (hangulat stb...).

Mi pl egyszerre vagyunk objektívak és szubjektívak, ami annyit tesz, hogy objektívan megírjuk pl egy animének a rajzolásának a minőségét, az anime történetét és egyéb fontosabb információt, de mellé rakjuk saját véleményünket is, pl hogy milyen az anime hangulata, mennyire nyeri el tetszésünket az anime zenéi és még sorolhatnám.

Lehet kommentelni, hogy tetszik-e vagy sem, érdekességeket írhatnak a rajongók, megírhatják, hogy mit hiányoltak.

Szóval ennyi lenne az "online" információ szerzés eszközei. Lássuk akkor a nyomtatott sajtót....

4.Anime és Manga magazinon/újságok:

Mint tudjuk, 2 fajta Anime/Manga magazin, illetve újság létezik. Vannak a "magazinok", melyekben emberek írják meg véleményüket az animékról és mangákról és fanart-okkal valamint poszterrel dobják fel. A másik pedig a "manga újságok", melye hetente vagy havonta jönnek ki, és ellehet olvasni a legújabb fejezeteket (pl a legújabb One Piece vagy Bleach fejezetet), és ezek mellé raknak fejtörőket és információkat is (pl mikor jelenik meg a legújabb mangakönyv).

Magyarországon sajnos az "előbbi" létezik, vagyis anime/manga magazinok vannak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eleinte volt az Animestar, mely 2-3 havonta jelent meg 2007 óta poszterrel, dvd melléklettel és az animéknek értékelést adtak. Anno egyik számáról írtam, hogy nem rossz, de miután elolvastam még néhány régebbi számot, rá kellett jönnöm, hogy az Animestar nagyon nem a legjobb, mivel nem tartották meg a "objektív-szubjektív" arányt, melynél csak max 5-10%-os eltérés lehet, és nagyon sokszor lehúztak olyan animéket is, mint a Monster-t, mert idézem, "lassú és nincs benne shonen fight"....

Volt egy társoldala is, az "Animeblog", mely egy szép és igényesen kinéző oldal, de sokkal többet írnak japán filmekről, mint az animékról vagy mangákról.

És igen, akkor most jön az Animestar "konkurenciája", a Mondo is.

A Mondo szintén 2007-ben jelent meg, és az Animestar-al ellentétben havonta jelent meg, és ők óriás poszterrel jöttek.

Viszont a Mondo nem hivatalos újság, sőt, sokan a "fangirl"-ök újságjának mondják. Miért? Mert fanok írják az egészet.

Egy újságnak és magazinnak mindig hivatalos emberei vannak, és csak rajongói leveleket és fanart-okat raknak be. Ennek ellenére Wangood-nak egy lány osztálytársának egy cikkét berakták a mondo-ba, holott soha nem is volt a Mondo stáb tagja (mely ezek szerint nincs is).

És az interjúk többsége nem anime blogok blogerei-vel, hanem szintén fanart rajzolókkal készültek, pl az "Egy Akatsukis Élete" című fancucc készítőjével. Mi? Hogy miért nem olyanokkal készítenek interjút, akik tettek is le valami értelmeset az asztalra? Miért nem csináltak mangakákkbal vagy anime blog szerkesztőivel, mint pl Member-el, aki egy komoly politikai párt tagja, ezzel bizonyítván, hogy komoly emberek is szerethetik az animét, nem csak 10 évesek, ahogyan beállítják? Minek! Ott a sok fan és otaku, ők jók lesznek! Nehogy már olyanok legyünk, mint pl régen az 576 Konzol, haha, minek is!

 

Szóval volt régen ez a két magazin. Volt értelme? Talán. Jó volt? Nem annyira, mivel itt is kialakult a "Fan wars", vagyis a fanok háborúja....

 

 

Igen, a két "nagy tábor" fika harca kb 3 évig ment egymás között, és ami még durvább volt, hogy a 2 stáb(!!!) között is!

Aztán végül a gyenge elbukott. Az Animestar eladásai már a béka segge alatt voltak, és "baráti jó viszony lévén" a Mondo-ba lettek szorítva "független blokk" formájában. Vagyis, az Animestar stábja a Mondo csicskái lettek. Ami viszont félelmetes, hogy az Animestar stábja a földön kúszva kérte, hogy legyenek benne az újságba, ami azért egy kicsikét gerinctelen dolog. És ha annyira "jóban voltak", akkor miért nem lettek a stáb tagjai?

Többet erről nem szeretnék beszélni, majd megírom az "Animestar Bukását" később.

A lényeg, hogy anime/manga magazinok terén Magyarország siralmasan teljesít. Nincs egy Weekly Shonen Jump-se, vagy legalább egy havonta megjelenő Monthly Shonen Jump.

És akkor most jöjjön végül az animecon-ok....

5.Animecon:

 

 

 

Miről is szólnak az animecon-ok? Miről kellene, hogy szóljanak?

Az én ideális elképzelésem szerint

"Az animecon arról szól, amiről kellene: animéról és mangáról. Az animecon-ra csak azok mehetnek be, akiknek van jegyük, és szigorúan őrzik a bejáratokat, hogy illetéktelenek ne mehessenek be. Egy animecon-on sok árus árulna mangát, anime dvd-t és fan cuccokat, közben pedig legalább 5-6 büfé gondoskodna az emberek energia szintjének fenntartásáról. Sok változatos verseny lenne, ahol a Cosplay verseny is szerepet kapna a rajz verseny mellett. A Cosplay versenyre jelentkezni kellene, és külön öltözőket felállítani nekik, hogy ne a cosplay jellemezben kellejen jönniük a versenyzőknek, hanem kényelmesen öltözhessenek ott a helyszínnél.

Az animecon-on itthon nem látható klasszikus anime filmeket vagy anime sorozatokból epizódokat vetítenének, és köztük lenne 10 perc szünet, hogy az emberek nyugodtan ehessenek, de hogy mások se unatkozzanak, közben 2-3 AMV-t vetítenének. Lenne videójáték verseny is, de csak animékhoz kapcsolódó játékok, és mindenki játszhat 5 percet vagy 1-2 menetig, aztán tovább adja a következőnek a kontrollert.

Az animecon-on jól szórakozhatnak az emberek, de közben semmilyen rendzavarás, szeméremsértés vagy szabálysértés nem lehetne, és erről a szervezők gondoskodnak."

Ugye milyen kis kellemes lenne egy ilyen animecon, ha így lenne, ahogyan én is elképzelném? Tetszenek?

Na akkor lássuk hogy néznek ki itthon az animecon-ok a valóságban....

A keserű magyar valóság:

Az animecon-ra bárki be tud menni jegyvásárlás nélkül is, még a csövesek és kéregetők is, mivel csupán egy "Tesco Gazdaságos Conan Security" van felállítva, és az is csak azért, hogy senki ne nyúlja le a belépő jegyekért fizetett összegeket, illetve hogy az elkobzott ételt és italt elfogyasszák, miközben még egy éles lőfegyverrel is bemehet a gyerek.

Alig van 2-3 árus, és azok is mind ugyanazt adják, csak olcsóbban vagy drágábban. Mindenfajta magyar ember gyomrának nem valót "japanese food"-ot árulnak, és csak egy szalámis szenyát áruló emberke van, az is 500 ft per darabja.

Az animecon-on bárki felvehet bármit, még akkor is, ha az már erősen sérti a közízlést. És nins külön felállítva öltöző fülkék vagy sátrak, hanem úgy kell a szerencsétlennek mennie mindenhova beöltözve. Ha meg éhes lesz és McDonalds-ba akar menni, akkor is. Közben meg az emberek hülyének nézik, mert 1.nem tudják, miért van beöltözve, 2.már nem ott van rajta a gönc, ahol megengedett volna (vagyis a con területén).

Van ugyan videójáték, de csak Sims, Tekken, Naruto, és eszük ágába sincs átadni a helyet másnak, élvezze csak, ahogyan "ő" játszik.

Az animecon meg annyira szól az animéról, mint ahogyan a képeken lehet látni:

 

 

Miért kell 10-től este 20-ig csak AMV-t vetíteni? Miért nem lehetne vetíteni Vampire Hunter D-t? Mi a fenét kersnek Star Wars-os emberek egy animecon-on, amikor a kettőnek semmi köze egymáshoz? Ez elvégre animecon, nem Starwarscon!

Ja, és hogy mennyire őrzik ezek a con-ok az "emberi méltóság", magatartást és hogy mennyire érdekli a rendezőket, hogy ne fajuljon el bármi is? Íme:

 

 

Tehát igen. Ezek a con-ok nem arról szólnak, hogy az emberek animéról beszéljenek és jól érezzék magukat, hanem hogy anarchikus módon liberális módon behülyülhessenek.

Azért ez mégis szomorú.... szerintem.

Konklúzió:

Én szerintem nagyon rosszul kezelik itthon az anime témát. A manga kiadókon kívül semmi sem működik úgy, ahogyan kellene. Szerintem vagy más irányt kéne felvenni, vagy pedig elfelejteni az egészet. Vagy hozzuk vissza az A+-t? Legyen egy normális Manga Képregény Újság (Heti Manga, Havi Manga Sárkány)? Szerintem változtatni kellene, különben minden anime rajongót a Ricsi-Sensei, Momiji-kel, Ripli-vel és más otaku-val fognak párhuzamba hozzni.

És nektek mi a véleményetek? Szerintetek kellene valamit változtatni? Lehetne valamin változtatni egyáltalán? Vagy ez a Mangekyo022 egy "fasiszta anime náci"?

Szegasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr333165005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anime Man 2011.08.19. 15:49:19

Én egyet értek veled. Habár az A+-t régebben nem igazán állt módomban nézni, meg anime magazinokat se szoktam olvasni.

veterán33 2011.08.19. 17:30:27

Tehát nem én vagyok az egyetlen aki betörne az animax-hoz és letörölné ezeket a valóság show-kat meg amerikai énekeseket.Legszívesebben egy olyan vírust raknék fel a gépükre amely akkor aktiválódna amikor valami amerikai showt-t próbálnának feltelepíteni a központi számítógépre és beadná a Kamen No Maid Guy-ból ismert bénító üzenetet és berakni egy 1800 másodperces yaoi-t hogy egy hétig ne merjenek képernyő közelébe menni.

HegeRoberto 2011.08.19. 17:57:11

Hy Mangekyo22!

Egyetértek veled, szégyen, hogy a magyar piac csak a hype animéket nyomatja. De az is furcsa, hogy azokból is csak a rosszabbakat. A Hellsing OVA-nak hatalmas rajongó tábora lett amibe én is beletartozom, és előreláthatólag ebben az életben nem fog hozzájuk szinkron készülni, de még feliratosan sem fognak szerepelni magyarországon. Az előbbit mondjuk nem is nagyon bánom, lefogadom, hogy jó szarul szinkronizálnák meg, nem értem, régen a disney rajfilmekhez olyan qrva jó szinkronok voltak, most meg egy normális anime szinkront sem hallok amire azt mondanám, hogy hibátlan. Főleg, a kétségbe esett kiáltások amikor egy szereplő meghal: Az igazi ordít ahogy a torkán kifér "NEEEENENEE!", de a magyar az olyan nyugisan mondja mint ha csak a kedvenc sorozatáról maradt volna le "neeeee...". Mindegy, egyébként kiváncsi lennék a Hellsing OVA-kkal kapcsolatosan a véleményedre. Lehet korábban már írtál róla, de új vagyok az Anime Manga Palota blogon, és már visszamentem egy 10 oldalt de nem találtam.

Mangekyo22 2011.08.19. 18:11:01

@HegeRoberto: Nyugi, nem maradtál le, mert csak a Hellsing sorozatot mutattam be az "anime bemutatók sorozatban" + írtam róla egy kritikát (meg asszem a mangáról), de az OVA sorozatot nem mutattam még be, mert vártam, mikor lesz vége. Fogok írni róla, de arra még várni kell.

A szinkronoknál nem értem, miért nem próbálnak olyan szinkront adni, ami legalább egy picikét hasonlít az eredetire, hiszen még a Jetix-en is megoldották. De (sajnos) ez már nem tartozik rám.

KRoli 2011.08.19. 18:33:52

Mi az az Elfen Shit? Ha Elfen Lied-re gondolsz azt nem adták le semelyik csatornán...

KRoli 2011.08.19. 18:43:44

@HegeRoberto: "szégyen, hogy a magyar piac csak a hype animéket nyomatja. De az is furcsa, hogy azokból is csak a rosszabbakat."

Death Note, Chrno Crusade, Detective Conan, FMA, FMA Brotherhood??? Ezek a rosszabbak?

HegeRoberto 2011.08.19. 19:24:26

@anyám tyúkja: Természetesen, jókat is sikerül berakniuk a műsorba. A Detectív Conan-t még általános iskolás koromból ismertem ezért örültem amikor műsorra rakták. A felsoroltak közül egyedül a Chrno Crusade az ami nem nyerte el a tetszésemet valószínüleg a sablonos karakterek és rajzolás miatt, de éppenséggel a most/nemrégiben futó rajzfilmek miatt van felbaszva az agyam. Rozsomák, Vasember. Tudom, elragadott a hév, tényleg szoktak jókat is adni.

Elfen Lied-et valóban egyik adón (annak idején A+on és Animaxon) sem láttam

HegeRoberto 2011.08.19. 20:41:55

@Mangekyo22: Tényleg ennek örülök ^^ Igen, a Hellsing OVA-k egy kicsit lassan készülnek, még beletelhet pár év mire kész lesz mind, de szerintem megéri a munkát. Csak rá kell nézni a legutóbbi 8. részre. Egyébként megtaláltam az említett Hellsing TV sorozat kritikát, nagyon jól sikerült, akárcsak ez a cikk. Örülök, hogy egy ilyen tehetséges nyílt ember védi Magyarországon az animék és mangák közösségének érdekét.

Egy dolgot nem értek: a Dragon Ball-ra mindíg Ninja animeként utalsz, pedig szerintem a Dragon Ball-ban és a Naruto-ban még ennyi közös sincs. A Dragonball-ban nem találtam olyat ami engem Ninja-ra emlékeztetne, sokkal inkább Shaolin, Kung-Fu és Karate harcművészetének állít tiszteletet. Nem védeni akarom a Naruto-t mert az igénytelen eszement fillerek, a gyatra rajzolás és animáció tényleg kikészíti az idegeimet, és tényleg egy 21. századi DragonBall pótlás akar lenni a fiataloknak. Ellenben így visszagondolva, felötlött bennem valami. A történet... Mi volt a Dragonball-ban? Jó Son Goku-t mindíg feltámasztották, hogy szétverje a rosszfiúkat akik mindíg el akarták pusztítani vagy elfoglalni a bolygót vagy az univerzumot. Mindíg ugyanaz. Valamiért így visszagondolva nem sok esztétikai mondanivalóra emlékszem, bár ez mit sem változtat a tényen, hogy valóban állatiak voltak a harcok, és ez az anime tekinthető minden harcos chi használós anime ősének. De a Naruto sok egyedi vonással rendelkezik amivel különbözik tőle. Mert ennyi erővel a YuyuHakusho is Dragon Ball koppintás lenne. Azt elfogadom, hogy a Naruto rossz de, hogy koppintásnak lehet-e nevezni arról valahogy nem győztél meg

Mangekyo22 2011.08.19. 20:59:31

@HegeRoberto: Köszi, és remélem, hogy minnél hamarabb írhatok a Hellsing OVA sorozatból.

A Naruto mangáról(!) is írni fogok majd (olyan szeptember tájékán), és ott szándékozom elmondani minden véleményemet, hogy miért nem tartom olyan nagy mangának, miért hasonlítgatom a Dragon Ball-hoz, és miért felejtette el Naruto Hinata vallomását, amiből épelméjű mangaka tudott volna valami valóban nem sablonos dolgot csinálni (mivel a mangákban nagyon ritkán nem a főszereplők jönnek össze), de egy "bizonyos csoport" miatt "amnézia no jutsu"-t használt a Shonen Jumo Kishimoto-n és... upsz, asszem elragadtattam magam! XD
Tehát írni fogok róla, csak egy kis türelmet. ;)

HegeRoberto 2011.08.19. 21:26:10

@Mangekyo22: Oké, már alig várom ^^ További jó munkát!

dani576soul · http://volcaz.wordpress.com/ 2011.08.19. 21:56:57

Kb. az én véleményemet írtad le.

Az Animax egyébként nem anime, hanem ifjúsági csatorna, ezért elvileg megférnek ott az amcsi szemetek, viszont nem hinném, hogy ez bárkit is érdekel. Tényleg szörnyű, hogy alig van premier és ha van, akkor is valami hype cucc, amit kb. mindenki ismer, akinek bármi köze van az animékhez. Napi négyszer leadni ugyanazt meg több, mint szánalmas.

Az Elfen Lied még sosem volt Magyarországon tévében, és szerintem nem is lesz.

Mangák... Anno terveztem ezt-azt megvenni, főképp a Hellsinget, de aztán elfelejtődött a terv. Mostanra meg alig van több kötet, mint akkoriban, szinte nem is haladtak, hát megint nem sok kedvem van...

Újságok közül az AnimeStars színvonalasabb volt valamivel, bár én a Mondot vettem többet. Eleinte még akadtak érdekes cikkek a Japán kultúráról pl., de mostanra kb. semmi normális nincs, nemis veszem vagy egy éve.

Conok, hát igen, semmi pénzért nem mennék el egyre se. Régen nagy animefan voltam, a fandom az ami kiábrándított. Mondjuk talán még jó is, különben én is oda jutottam volna, mint a Naruto cosplayer a vízben.

(Amúgy Dani Soul vagyok Konzol Online-ról. :D)

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2011.08.19. 22:56:16

A Conos résszel nem értek teljesen egyet,mert usa-ban is vannak különböző játékokból (nem animés beütésű) beöltözött emberkék és rohadt nagy show-kat adnak (de a csöveseket ott sem tűrik meg)

Death/Mortis 2011.08.20. 02:57:57

Mit irhatnek? A velemenyunk fedi egymast.
Az Animax tuzre valo a jelenlegi allapotaban, erre nem is erdemes tobb karaktert pazarolni. Manga-krol nem nyilatkoznek, mert egy darab magyar kiadasosom sincs. A Mondo-AS huzavona...Ez mar legenda. Szakajtonyit sem er ma mar az ujsag. Meg a tortenelmi cikkeiknel is nemegyszer akadtak hibak(konkret peldat sajnos nem tudok felhozni, mert semmi kedvem atnyalazni az eddig megvasarolt szamokat...). Valoban, regebben akadtak erdekes dolgok, meg kezdo koromban onnan szedtem az otleteket uj sorozatok megtekintesere, de ma mar nem fizetnek erte, csak ha valami nagyon erdekfeszito szerepelne benne(bar, a Damage-blokk nagy pirospont).
Con-ok: Pfff...Ketton voltam, elegem is lett belole. Legkozelebb csak akkor, ha egy kisebb hadseregnyi ember hiv. Az ar nem konstans a tartalommal--->CP-s csajok, oke, nemelyik egesz szemrevalo; konzolozas, megtudom tenni haveromnal is; versenyek, hidegen hagynak; AMV-k, a minoseg elkallodik a sok szemet kozott; hangulat, Uramisten, ezek szerint nem csak en vagyok tul kenyes azokra az orultekre, akik ezen esemenyt latogatjak, oke, hogy otaku-k, 1 evben haromszor latnak haverokat, meg nem otthon vannak ,de jo izles es modor mindenhol letezik!
A sok fajta jelmez ellen valo kifogasoddal en sem ertek egyet. Legyenek csak. Annal sokszinubb. A baj ot kezdodik, ha nem csak goth-nak(az altalad emo-snak nevezettek :P) oltoznek ,de ugy is viselik magukat...

Irtam volna hosszabban is, de kulfoldi tartozkodas, kistudasu laptop. Gondolom ertheto.

Csak igy tovabb! Szabad velemennyilvanitast minden sarokra!

bbbarniii 2011.08.20. 09:08:55

Teljes mértékben egyetértek a bejegyzéssel. Legfőképp a Mondo magazinnal való utálatoddal. A Mondo a kezdetek kezdetén még egész tűrhető magazin volt, abból a szempontból, hogy volt szerkesztősége (az Animax szponzorálta). 2008 szeptemberében a szerkesztőség feloszlott, mivel az Animax nem erre akarta költeni a pénzt, hanem a méregdrága animék Magyarországra való behozására, ami lássuk be, elég becsületes feladat. Viszont a Mondo nem adta fel: konkrétan átalakították a dizájnt, és kerestek "fanboyokat" meg "fangörlöket", és voala: kész a tökéletes magazin.
Később előrukkoltak újabb rovbatokkal (Damage Report, ami az egyetlen jó ötlet az újratervezés után, DVD-ajánlók, Japán kultúrával kapcsolatos rovat, stb.
A helyzet novemberben lett siralmas. Az AS magazin egybefolyt a Mondo magazinnal, DE csakis olyan animékről vagy mangákról írtak, amikről a Mondo évekkel ezelőtt, mivel a Mondonak nem volt pénze újabb animék vagy mangák licenszét megvásárolni. (Áprilisban úgy volt, hogy a blogon közzétett Aladdinos cikkemet beteszik a magazinba, de inkább nemet mondtam.)
Szóval kis hazánkban jelenleg siralmas az animés/mangás folyóiratok sorsa, de legalább az Animaxnak van pénze olya animéket műsorra tűzni, mint a Pokoli lány, vagy a Full Metal Alchemist, vagy a Death Note, a Mangafan meg tisztességesen, szinte tökéletes fordítással képes kiadni a manga kiadványait...

Mangekyo22 2011.08.20. 10:28:03

@Barnileonidasz: Mondjuk én szerintem (ahogyan írtam is) inkább egy "magyar Weekly Shonen Jump" manga újságra lenne szükség, így hozzánk is eljuthatnának a legújabb fejezetek hétről-hétre, és nem kellene várni, míg a neten le scannelik és lefordítják a fansub team-ek. Elvégre amerikában is van Shonen magazin (bár tény, ott havonta jelenik meg, de viszont kb 8 mangából 4 fejezet egy hónapban, és legalább 300 oldalas). Csak tárgyalni kéne a Weekly Shonen Jump-al, és akkor lenne is (persze ehhez egy elég jó japán tudással rendelkező emberek is kellene, de nem olyan, aki a mangákból és animékból tanult meg japánul).

bbbarniii 2011.08.20. 10:52:46

@Mangekyo22: Így igaz. Bár szerintem egy magyar Weekly Shonen Jump kiadása annyi jogi procedúrával járna, amit szerintem senki sem vállalna be.

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2011.08.20. 12:06:25

Member egy komoly politikai párt tagja????????:D Kajak???? Legyen más a Politika-nak vagy mi??:D

Am én az Animaxot sose néztem, mangát se vettem soha mert minek itt van a neten ingyé, persze ha a Kodomo no Jikan-t vagy a Needless-t, M. S. Madoka Magica-t stb. kiadnák szaladnék a boltba de nagyon gyorsan, de előbbit Amerikába se adták ki "pedo tatalom" miatt :D

Mondot meg nagyon imádom!! Van már belőle vagy 8 számom, és folyamatosan veszem őket! Szal mi bajod velük?:D a Rajongók nagyon atom cikkeket írnak...

Csak 2 animeconon voltam itt Miskolcon de azok tetszettek :P

Megint azt vettem észre, hogy ennél az oldalnál nem létezik jobb animés blog, bár sok mindenben eltér a véleményem a tietekétől, de nagyon sok érdekes dolgot tudok meg itt szal napi szinten betölti a böngészőm az AnimeMangaPalotát :)

Shirokuma 2011.08.20. 16:27:07

Nos lássuk csak:

Többé kevésbé egyetértek veled. A mondót évek óta veszem de amióta gerince van (nem a csoportnak) azóta 4-5 cikket ha elolvasok (köztük a damage blokkot). Azon meg már csak a fejemet fogom hogy egy-egy animéről hány bőrt tudnak még lehúzni.

A Rurounin Kenshint olvasom a Mangafantól de azok a magyarosítások néha kikezdik az idegzetemet. Nagy Warcraft rajongóként hogyne ismerném a DeltaVisiont de rájuk meg külön berágtam mivel elkezdtek egy mangát ami szerintem etalon ez pedig a Berserk de kb 2 éve nem adtak új kötetet!

Az Animaxet már azóta nem nézem hogy bejött az első élőszereplős sorozatuk, de megnéztem a német műsort és náluk nem láttam ilyesmit.

Ami a fórumokat illeti ezek már nem fórumok hanem Trollneveldék.

Conok hmm az elsőn amin voltam segítettem egy haveromnak összejönni a (mai napig) barátnőjével. Betegre röhögtem magamat amikor a kis transzfesztiták Naruto cuccban sorba álltak a McDonaldsban.

(A helyesírásomért elnézést kérek de hángerien iz hard.)

Mangekyo22 2011.08.20. 16:54:30

@Shirokuma: Arról én is nem rég szereztem tudomást, hogy a Berserk mangát kiadta a DeltaVision, és csodálkoztam is, hogy kevés kötetet adtak ki, de azt nem, hogy már 2 éve nincs... akkor nem csak a "D A Vámpírvadász"-t húzzák.

Semmi gond nincs a helyesírással (komolyan), és örülök, hogy külföldiek is olvasnak. ;)

Squazee 2011.08.20. 23:44:12

Az mindenképpen dicséretre méltó, hogy legalább van valamilyen csatorna, ami animét ad le és kiadnak egy-pár mangát is. Most az, hogy nincs olyan sokféle, hát... ez sajnos az üzleti része. :/
A szinkron minősége változó volt.
Az animés oldalak és bloggok közül keveset nézek, csak kíváncsi vagyok mit gondolnak mások arról, amit én is nézek vagy olvasok.
Az újságok körül egyet-egyet megvettem, csak azért, hogy megtudjam, mit írtak a kedvenc sorozatomról, meg az AnimeStarsban megjelent az én írásom is egyszer. Yay. De amúgy pénzkidobásnak tartom, mert nincs benn olyan, ami érdekelne, talán kinőttem az ilyesmiből.
A mangák közül a Death Note két kötetét vettem meg, én azokkal elégedett voltam, a többiről nem tudok véleményt alkotni.

Mit lehetne változtatni? Nem tudom,de valahogy nem érdekel az egész. Ha tudnám, megváltoztatnám. Ha hülyének néznek amiatt, hogy animét nézek, a lelkük rajta, nem rosszabb, mint a Barátok közt, vagy a Vad angyal.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.22. 16:21:05

Bazz, 19 éves a macskátok? Akkor még 13 év és elveri a rekordert. :)

Én szerencsére meglehetősen távol tartottam magam ezektől a magyar anime-manga médiaorgánumoktól, volt szerencsém az Animax-hez, amikor még animéket is adtak (:D), azon lepődtem meg, hogy vagy túlhype-olt, vagy egyáltalán nem ismert animéket adtak, a japán idényeket meg sem próbálták követni. Az egyetlen kivétel talán az FMA Brotherhood, amit viszonylag gyorsan nekiálltak leadni.

A Mondó egy poszterújság. Végülis amennyi nekem megmaradt belőle, hogy sok szép kép kevés szöveggel. Ha képeket akarok nézegetni, betöltöm a google-t és ki is nyomtatom akár, nem hogy fizessek is érte. Animestars-nál pedig nálam mérce volt a Gamestars, amit 2002 és 2006 között előfizettem. Sehogy sem sikerült azt megütniük, valamint sok volt a mellékág, engem a visual kei és általában a japánbálvány elemek nem mozgatnak meg.
Animeblogra engem is hívtak, de én azelőtt abbahagytam, hogy egy cikket is beküldtem volna. :D Amúgy a nonprofitban létezik fizetés. A forprofit vállalat sem úgy működik, hogy a bevételt elteszi a főnök, azt folyamatosan tartalékban tartja, vagy befekteti, míg a nonprofit a pénzt a szolgáltatásba visszaforgatja, nem lépi át a saját határait. Viszont fizetések mindkettőben vannak, valószínűleg rátok mint önkéntesekre tekintettek. Amúgy hogyan töltötte meg a tag a zsebeit? A reklámokból?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.22. 16:22:40

Ja, a párttagságomat nem kell minden alkalommal megemlíteni (bár kétségtelenül jól hangzik, hogy nem csak zsíroshasú öltönyös urak érdeklődnek a téma iránt), itt mint animefan/mangafan és nem mint pártdelegált vagyok jelen. ;)

Mangekyo22 2011.08.22. 17:51:58

@Member: Mint tudod, mi hozzád hasonlóan csak hobbiból és szórakozásból csináljuk, nem függünk senkitől és semmitől (pénzt meg kérjen a gerinctelen néhány internetes firkáért). Amikor az Animeblog "főszerkesztő" meg keresett, azt mondta, hogy semmilyen nyereség sincs ebből, szóval semmit sem sejtve igent mondtunk. Amikor Mondo-s emberek elkezdtek engem támadni (Shinz-ek az élen,aki felrakatta a videómat a Napifosra is), egy kommentnél írták, hogy "és mennyit kapok ezért a szarért", akkor kezdtem valamit már sejteni, majd miután a főszerkesztő elkezdte kiadni mindenkinek, hogy mit csinálhat mikor (nekem pl azt mondta, hogy HETENTE csináljak "havi témát" - ami már magában is hülyeség), akkor egyszerűen otthagytam az egészet. Wangood még maradt, de miután a főszerkesztő egy másik srác "kegyeiért" hátradobta Wangood összes cikkét az atchívumba, és elkezdett lekezelően bánni vele, akkor lett neki is elege. Aztán jött az Animestar megszűnése, és akkor derült ki, miért támadtak minket a Mondo-s Shinz és "bérencei". Mert az Animeblog és az AS egy és ugyanaz volt, csak más néven, "partnerként" feltüntetve. Tehát a főszerkesztő és pár haverja kapta a zsét a "feljebbvalóktól", minket pedig szépen kihasználtak "ingyen munkásnak". "Senkinek sincs profitja ebből", á dehogy....

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.22. 18:11:59

@Mangekyo22: Ja értem, akkor most a "társadalmi munkára gondolsz", ami valóban teljesen ingyen és bérmentve menne. Tulajdonképpen "zsebpénzt" kaptak az AS-től, de utóbbiaknak mi volt az Animeblogból a haszna? Ingyen reklám?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.22. 20:37:53

Ezek az emo-k amúgy gótok inkább. Mondjuk mindkét csoporttól kiráz a hideg, de mégsem ugyanaz. :) Mondjuk gondolom ott az összefüggés, hogy sok animének a ruháit élvezhetik megvarrni a sokszor magukra varró gótlányok.
süti beállítások módosítása