Minden kislány szereti a lovakat, nem? Főleg az egyszarvúkat. De hiszen ki nem szeretné ezeket a szarvval megáldott, fehér szőrzetű, karcsú paripákat? Hát a mai alany alapján én biztos nem...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Animét japán-amerikai koprodukcióban készítették, 1982-ben, és akkoriban kultuszfilmként tartották számon az amcsik, ellenben a japánokkal, akik számára totális bukás lett az utolsó egyszarvú megfilmesítése. Mert igen, az Utolsó egyszarvú egy regény alapján lett megfilmesítve, amit mai napig lehet kapni minden amcsi könyvesboltban, de rejtélyesen kevés a pénz az eladási listán. Nem is csoda: pár amcsi (de sokszor használom ezt a szót...) webáruházon olvastam a hozzászólásokat, és a többség szerint eléggé kétes véleményt alkot a regény... na de akkor az Anime milyen lehet? Hát... elmegy, mondjuk így.

A Teszkóban jártam, mikor megpillantottam a "Mesék DVD" felirattal ellátott fémtábla alatti polcon, kemény 290 forintért. Hát, szerintem már a borító is megér egy misét, főleg, hogy meglehetősen durván elbaszták a méretarányokat, ugyanis az egyszarvú mellett álló varázslótanonc legalább három fejjel magasabb kedvenc póni utánzatunknál, a pillangó pedig körülbelül a varázslótanonc tenyerének megfelelő méretű.
Oké, elég a matekból, a tárgyra térek: fogták az eredeti posztert, átdolgozták Photoshoppal, és a film jeleneteiből kivágták ezt a három szereplőt. Nyami, igazi profi kiadás.

1.: Karakterek

Ez az egész Anime megerőszakoló pontja. A karakterek. Annyi van belőlük, mint amennyi kalóz a Karib-tengeren! És sikerült mindegyiket olyan sablonosra megcsinálni, hogy olyat még életemben nem láttam. AZ odáig oké, hogy szinte a létező összes klisét alkalmazzák rajtuk, (pl.: a varázslótanonc nem tud varázsolni, de az Anime végső csatajelenetében megjön hozzá az ereje, vagy az egyszarvú keresi a szerelmet, és meg is találná, ha a pali, akit szeret az utolsó percben fel nem áldozná magát, stb.), még azt is megbocsátom, hogy mindegyik karakternek fantasztikusan ocsmány a karaktere, sőt, ha olyanom lenne, még azt is megbocsátanám, hogy minden karakternek van egy fertelmesen béna dala, de azt már nem tudom lenyelni, hogy ezeket a dalokat vagy harmincszor megismétlik, azt, hogy a karakterek mozgás meganimálása egy nagy túró, azt meg végképp nem, hogy az egyszarvú harminc percen keresztül azon drámázik, hogy ember lett (mert, igen, egy időre azzá válik), és így biztos nem találja meg a többi egyszarvút, mert nem ismerik majd fel őt. ÚRISTEN.

2.: Történet

A másik mélypont. A történet szerint van egy egyszarvú, aki egyedül érzi magát a világban, mert nem találja meg a társait, a többi egyszarvút, így útnak ered, hogy felkutassa őket, ám nem egyedül, mert út közben találkozik egy varázslótanonccal, egy boszorkánnyal, egy púpos hátú rablóval, egy rablóbandával, egy rablókirállyal, egy csöcsös keselyűvel (?!), egy fülig szerelmes fűzfával, egy vörös bikával, egy magányos gonosz királlyal, egy fiatal lovaggal (utóbbiba szerelmes lesz, mikor emberré válik), egy rablóvezér ifjú feleségével, egy alkoholista csontvázzal (????!!!!), egy félszemű macskával, és az Anime végén az összes egyszarvúval. Egész színes a skála, kár, hogy a főszál és a befejezés is egy lerágott csont.

3.: A dalok

Szinte Disney-filmnek is hihetnénk az Utolsó egyszarvút, mivel szinte mindegyik szereplőnek van egy saját dala... sajnos azonban mindegyikről bűzlik a B-kategóriás filmekre jellemző egyszerűség. Az egyetlen dal, ami említésre méltó (és igen szép is), az a főcímdal, az összes többi nudli.

4.: Összegzés
Sajnos két pozitív dolgot tudok csak az Utolsó egyszarvúval kapcsolatban: rövid, és olcsó.
Senkinek sem ajánlom, kivéve a mazochistákat, mert ez a legjobb kínzóeszköz a lila színű neon hörcsögdaravágó multiplexes konyhakés óta... jöjjön a Pro és a Kontra.

Pro:
-Rövid.
-A DVD verzió meglehetősen olcsó.
-Jók a szinkronok.
-Jó a főcímdal.

Kontra:
-Minden más... de tényleg...

4/10, nagyon nagy jó indulattal... mert amúgy csak 3-ast adtam volna rá...

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr212802284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.04.05. 17:46:27

Inkább a Mofli, utolsó Koalával foglalkoztál volna. :)

Amúgy meg egyre gyanúsabb, hogy kölökként én ezt valamikor láttam, de szerintem nem véletlenül feledkeztem meg róla, miközben mondjuk egy Tistou-ról egyáltalán nem.

bbbarniii 2011.04.05. 18:02:34

Nem véletlenül feledkeztél meg róla. :)

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2011.04.05. 22:14:57

ez is olyan mint a Bédaman, 10 évesen kajál volna ezt is XD

bbbarniii 2011.04.06. 07:28:05

@viktor900: A Bodaman sokkal rosszabb ennél, azt direkt gyerekeknek készítették, de ez inkább a felnőttebb korosztályt célozza meg, ennek ellenére csak a kislányok kajálták meg mindenhol a világon, de ők is csak egyszer. :D

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2011.04.07. 23:04:24

Viszont a Bodamannál van rosszabb is, a Duel Masters. A Bodaman csak simán egy tucatmerch szar, de a Duel Masters egy szemtelen Yu-Gi-Oh klón, és szó szerint gyilkos humora van, amitől lemész alfába.

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.04.10. 10:29:21

@peter1989: XX18RolandXX már írt arról egy meglehetősen elmarasztaló kritikát.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.02.16. 11:21:39

Nagyon európai animációs stílusú és történetű messze nem gyerekmese. Fantasy minimális varázslattal.
Ejj, csak ez a disney féle, betétdalos állandóan énekelgető stílusa ne lenne! Ettől már kicsiként is rosszul voltam. (valahogy ez kimaradt gyerekként, pedig akkori, most is csak a C Lee maraton miatt futottam bele)
süti beállítások módosítása