Sziasztok!

Folytassuk a nyári szezonból való csemegézést, ezúttal a szezon egyik legmegosztóbb sorozatával , jellege pedig abból fakad, hogy egy hangos réteg minden felületen dicsőiti, míg a másik réteg csak értetlenkedve nézi, hogy mire kapja a hype-ot. Viszont attól, hogy egy sorozat megosztó attól automatikusan rossz is lesz? Megtudjátok ha tovább olvassátok a cikket. Jöjjön a Tsue to Tsurugi no Wistoria animének a kritikája.

144104l.jpg

 

A Tsue to Tsurugi no Wistoria egy 2020 óta futó manga alapján készült ami a Bessatsu Shounen magazinban jelenik meg és amin két mangaka dolgozik. Az írásért Omori Fujino felel akinek nem mellesleg a DanMachi-t is köszönhetjük, a rajzért pedig Toshi Aoi felel akinek ez az első komolyabb műve. Az animét pedig 2024-ben készítette közös munkában az Actas és a Bandai Namco stúdió.A rendezője pedig az a Yoshihara Tatsuya volt aki a Black Clover-t is rendezte (ajjajj....)

 

Az alapsztori lényegében elég egyszerű. Egy olyan világban járunk ahol a mágia jelent mindent. Minél erősebb valakinek a mágiája annál több hatalommal és befolyással bír, ha pedig elég kitartóan dolgozik akkor úgynevezett Magia Vander, azaz fő mágiahasználó is válhat belőle. A diákok a Roxfort....hoppá, bocsánat, a Regarden varázsló akadémiára járnak, hogy elsajátítsák a mágia minden formáját, kreditekért pedig dungenökben kell szörnyeket levadászniuk.

Főszereplőnk Will Sefort is ide jár azonban annak ellenére, hogy ő azon kevesek közé tartozik akiknek nincs mágikus képessége és mivel ezzel mindenki tisztában van a suliban ezért a srác élete a folyamatos szekálásokból, megalázásból és bullyngból áll, egyedül a legjobb barátja, egy Colette nevű lány hajlandó nemhogy beszélni vele, de úgy unblokk a közelébe is menni.

2f8b06a89c9078e2b2f30d6d9b07d419.png

 

A srác ennek ellenére kitartóan dolgozik és tanul, mivel mindenképpen látni szeretné gyerekkori barátját, Elfáriát aki időközben magasrangú Magia Vanderré vált, erre azonban szintúgy vajmi kevés lehetősége van. Ugyanakkor bár mágikus képességei nincsenek, fegyverhasználatban és közelharcban nagyon is jól, sőt profi szinten mozog és a fizikai ereje is kimagaslóan erős, ám ezt Saitamához hasonlóan senki nem veszi észre, persze csak egy ideig. A cselekmény pedig nagyvonalakban ennyiből áll. Will és a többi szereplő kalandjait követhetjük végig 12 részen keresztül miközben a vége felé megjelenik egy gonosz csoport is és az anime is folyamatosan érezteti a nézővel, hogy itt sokkal komolyabb dolgok vannak a háttérben mint ami elsőre látszik és mindennek köze van az évszázadokkal azelőtt lezajlott eseményekhez és a várost védő energiakupolához is amiről az igazgatónő látszólag többet tud mint amennyit elárul.

Az alapszitu tehét nem újkeletű. Tipikus Zero to Hero történet, vagyis egy olyan karakter a főszereplő aki nagyjából a legaljánál is alubbról kezdi, de aztán szépen felér a többi karakterhez. Ez mára egy bevett sablonnak számít, elég csak My Hero Academiára,a  Mashle-re vagy a One Punch Man-re gondolni, a Wistoria pedig jól láthatóan a középső anime formuláját kívánja használni, vagyis ezt az alapot egy Harry Potterre hajazó varázslókörnyezetben kívánja elmesélni. Ez eddig rendben is van, csak a gondok ott kezdődnek, hogy a Wistoria úgy viselkedik mint egy Wish-ről vagy Temuról rendelt Mashle vagy Harry Potter. Nincs benne egy minimális eredetiség vagy eredeti ötlet sem, csak így felmondja ugyanazokat, mint amikor dolgozat írás közben valaki a padtársáról másolja a megoldásokat, de önálló feleletnél semmit nem tud kinyögni magából. Ebből fakadóan a cselekmény sem tartalmaz semmi érdemi fordulatot, ám mindez még menthető lenne azáltal ha ugyanúgy nem venné komolyan magát mint a Mashle vagy a One Punch Man, de nem ezt teszi. A Wistoria ugyanis vérkomolyan veszi magát annak ellenére, hogy nincs neki mire. A folyton sejtetett dolgokra a világ körül meg egyáltalán nem kapunk semmiféle választ, bár ezt be lehet tudni annak, hogy az alapanyag még mindig fut. Legalább ellenpólusként azt el lehet mondani a sorozatról, hogy valamilyen szinten még így képes szórakoztató lenni. Ez főleg annak köszönhető, hogy azért az akciójelenetekkel nem spóroltak.

Ha már itt tartunk térjünk is ki a technikai részletekre. Azt meg kell hagyni, hogy a sorozat jól néz ki, bár ez inkább a háttérdizájnra és az effektekre igaz mert a karakterdizájn azért hagy némi kívánnivalót maga után. Ez főleg Will esetében érthető, mert a srác finoman szólva is úgy néz ki mintha a Clamp alkotta volna meg a dizájnját , emellett meg ha nem az lenne a neve ami akkor az is lehetne a 40 milliós kérdés, hogy ő akkor most fiú vagy lány.  Ugyanebből következnek más hibái is, de azokról később. Mondjuk a többi szereplő kinézete se egy nagy valami.

1721135692_image-1280x720-2024-07-16t184133-648.jpg

 

Viszont amik tényleg dícséretet érdemelnek azok az akciójelenetek amik tényleg jól lettek megcsinálva. Az effektek szépen kidolgozottak, a csaták jól koreografáltak és az átlagos képességekhez képest van pár figyelemre méltó skill is. Igaz , itt azért meg kell említeni, hogy sajnos vannak olyan összecsapások ahol nem történik egyéb mint a szereplők faaaa.....nemiszerv méregetései, üvöltésverseny és ki tud elborultabb fejet vágni versenyei amik azért eléggé ki tudnak dobni a látottakból. Az meg pláne fájdalmas, amikor ezeket az amúgy nagyon is izgalmas főcsaták kellős közepébe teszik bele, ezzel elrontva egy amúgy tök jó jelenetet, arról meg ne is beszéljünk ahogy némely harcot a legelcseszettebb módon zárnak le.

p4grnzh.png

 

Aztán ott vannak még a szörnyek kinézetei is amik meg kell hagyni szintén jól sikerültek. A főboss simán elmehetne akár egy Dark Souls játékba is.

kzupmwx.jpeg

 

A látványról igazából ennyit érdemes tudni, térjünk akkor rá az anime legellentmondásosabb részére, a karakterekre. Itt érhető tetten az a jelenség amikor az animében egyetlen nagy hiba van, de az tényleg akkora , hogy magával ránt minden mást is. A szereplőgárda ugyanis vérlázítóan siralmas.

Kezdjük is mindjárt a sorozat messze legrosszabb karakterével, Willel.

x3vn4az.jpeg

Azt fel sem rovom, hogy megint egy nulla képességgel rendelkező karaktert kapunk főszereplőnek, hiuszen mint mondtam ez mára bevett sablonná vált és ha jól nyúlnak hozzá akkor akár ki is sülhet belőle valami. Igen ám, csak még mondjuk Deku karaktere több évadon keresztül fejlődött, Saitamánál meg Mash-nél láthattunk, hogy hogyan lettek erősek, Willnél semmi ilyesmit nem kapunk. Maga az egész karakter olyan mint egy Wishes Harry Potter + Mashle combo, a legnagyobb baj vele mégis az, hogy hiteltelen. Ő megint az a tipikus karakter akinek a helyébe a hozzá hasonlók bele tudják magukat képzelni. A senki kis hős akiben semmi különleges nincs ezért mindenki csak bántja, de aztán kiderül, hogy milyen erős ezért aztán már nem fogják bántani. De még ez sincsen jól végigvezetve. Csak így egy csettintésre megoldódik ez a gond és utána már mindenki vele akar elmenni a dungeonbe. Aha, meséljetek még. Na de a jelleme! Az is egy csettintésre változik. Amikor nincs harc akkor egy ilyen nyenyenye-nyünyünyü gyereket kapunk, de ha harcra kerül a sor akkor olyan badass lesz, hogy mellette még Rambo is elbújhat. Még ezzel se lenne nagy gond, ha közben nem azt látnánk, hogy a női szereplők ( meg még másvalaki) megállás nélkül őt pátyolgatják , buksisimizik meg ők védik meg a többiek szekálásától. Ezzel nem erős meg árnyalt lesz hanem szimplán nevetségesen szánalmas. Edzeni se nagyon látjuk, szimplán annyit látunk, hogy a kardját lóbálja, meg mindig elhasal a mágiaórákon. Legalább annyit hozzá lehet tenni a pozitívukhoz, hogy valóban egy okos gyerek és a közelharcban tényleg kiváló és jó csapatjátékos, de mindez nem ér semmit ha minden amit a sorozat mutat róla hiteltelen.

Aztán ott vannak a mellékszereplők akik szintén csak fejfájást tudnak okozni. Ott van mindjárt Colette akinek tényleg nincs más szerepe minthogy ő legyen a női főszereplő és állandóan Willt pátyolgassa és megvédje. Ezenkívül olyan üres és semmilyen a karaktere mint egy kipakolt káposztásláda.

8eb6222d6a452cf397376f7008251420.png

 

Aztán ott van a két bully hülyegyerek , Shion és Julis is akiknél a néző visszasírja Bakugou első 3 évados jellemét.

Shion , avagy ahogy hívni érdemes az itteni vöröshajú Malfoy vagy Vegita aki megállás nélkül az egóját fitoktatja és hülye fejeket vág. Idővel meg megpróbálnak közte és Will között egy amolyan Deku x Bakugou vagy Goku x Vegita szerű frenemy kapcsolatot kialakítani ami hát had ne mondjam milyen összképet eredményez, pláne miután bemutatják hogy hogyan találkoztak először egymással. Amúgy a srác baromi idegesítő, konstans bizonyítani akarja, hogy ő aztán mindenkinél jobb, de hogy mire azt szerintem még ő se tudja. Lehet súlyos önértékelési vagy alsószervi gondokkal küzd.

1720529419708-min-1024x591.jpg

 

Na de Julius még rajta is túltesz. Ő az agyondícsért, gazdag és befolyásos családból származó hülyegyerek aki nem tudja másra verni a mellét csak ezekre és ettől máris mindenkinél jobbnak tartja magát, de egy idő után már inkább viselkedik egy elmebajos szocipataként, persze csak addig amíg Will nem keni a nagy pofáját. Ja és mindezt úgy érzékeltetik, hogy olyan pofákat vág amiket még Sugo is simán megirigyelne a SAO-ból.

a1a491d2393b0c32060178b05789feba.png

 

Már nem azért, de ilyen képekkel jobb helyeken gyerekeket ijesztegetnek, hogy jól viselkedjenek.

A tanári kar se semmi, bár azért furcsa, hogy az egész suliban 2 tanár tanít csak. Will mestere még úgy a szimpatikusabb szereplők közé tartozik, de persze itt itt van az itteni Piton professzor is, nevezetesen Edward akinek szintén nincs más szerepet azon kívül, hogy Willel köcsögösködjön meg fitoktassa az egóját.

maxresdefault_49.jpg

 

A női szereplőgárda nagyja igazából említésre sem méltó mert Coletten kívül kvázi egyikük sem szerepel 5 percnél többet. Elfaria szereplése meg nagyjából annyiból áll, hogy vérprofin tolja az Aranyhaj szerepkört, vagyis konstans néz ki a tornyából és ennyi.

1719935501-915bdbad34f6ed5fb33bc96e1850f8b2.png

 

Még úgy a szimpatikusabb karakterek közé tartozik Wignall a tündesrác is, de ő is csak azért mert neki is szörnyű élete volt és ezért valahol együttérez Willel.Mert ahogy már sok más animében is láthattuk, a szerencsétlenek mindig összetartanak!

jkvideo_b3ce2ff6861bfc065373926afe2289c1.jpg

 

És akkor ott van  Rosti is ( bakker, de egy hülye név ez) aki, és most kapaszkodjatok meg, a yaoi szálért felelős!

hq720.jpg

 

Mert igen, a készítőknek muszáj volt beleerőltetniük még egy teljesen felesleges melegszálat is annak ellenére, hogy semmi funkciója vagy érdemi dolgot nem tesz hozzá a cselekményhez, de majdhogynem egy résznek a fele arra megy el, hogy ez és Colette versengek Willért amitől szabályosan kirohad az ember agya. Meg még az uccsó pár részre behoznak egy gonosz csapatot akik mind szereplők érdekesek, de mivel alig kapnak műsoridőt így semmit nem lehet megtudni róluk és a céljaikról.

vlcsnap-2024-10-05-10h56m03s925.png

 

Egy szó mint száz a karaktergárda borzalmasan semmilyen, irritáló és agyrohasztóan idegesítő akik között talán 2 tényleg szimpatikus karakter található. Így pedig nagyjából nincsen senki akinek tényleg lehetne szurkolni a sorozat végéig.

Azért a zenék még úgy valamennyire a pozitívumok közé sorolhatók. A sorozat OST-je kellemesen fülbemászó akárcsak az ending, az opening zene meg semmi extra de el lehet hallgatni.

Lényegében ennyi amit el tudok mondani a Wistóriáról. Igazából tankönyvi esete annak amikor a körítés adott és vannak benne olyan elemek amikkel képes lehet jól működni, de egyetlen hatalmas és banális dolgon csúszik el az egész és ránt magával minden mást is. Voltaképpen nem rossz sorozat ez, el lehet nézegetni, de ne várjatok tőle semmi extrát.

Tsue to Tsurugi no Wistoria

- Idő: 2024

- Stúdió: Actas, Bandai NAMCO

- Rendező: Yoshihara Tatsuya

- Műfaj: Akció, Fantasy

- Opening: Fire and Fear by PENGUIN RESEARCH

- Ending: Frozen by TRUE

- Hossz: 12 rész

Ami tetszett:

- Az alapszituáció és a világ érdekes

- Az akciójelenetek és a csaták szépen lettek kivitelezve

- A szörnyek dizájnjai is jól néznek ki

- Van 1-2 érdekes képesség is a klisék mellett

- Képes szórakoztató lenni

- Zenék

- Opening és ending

Ami nem tetszett:

- A kevés epizódszám miatt semmire nem kapunk választ

- Az anime egy dolgon bukik el, de azon hatalmasan

- A cselekmény minimális eredetiséget sem tartalmaz

- Olyan hatást kelt mint egy Wishes vagy Temus Harry Potter utánzat

- A szereplőgárda siralmas és jellemtelen

- Will mint főszereplő teljesen hiteltelen

- Fölösleges dolgokra megy el sok idő, míg fontos jeleneteket csapnak össze

Értékelés:

- Százalékban: 53% - Közepes

- Pontban: 5/10

Nos, ha már az előző két alanyom a csalódás és a középszerűség halmazából jött ki akkor illene már egy tényleg jó animét is megemlíteni a szezonból és erre már meg is van a kiszemelt alany, de arra most várnotok kell egy kicsit. Addig is én mára ennyi voltam, a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4318701644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása