Sziasztok! Ez a poszt nem lesz más, mint egy régóta a bakancslistámon szereplő animét fogok bemutatni. Mert bizony az internet korában nem mindent lehet egykönnyen elérni, főleg nem egy olyan darabot, ami a saját hazájában is ki van tiltva. Bizony, ez az anime a lehető legnagyobb utat járta be és szerezte meg a „NE NÉZD MEG!” titulust. Ez lenne a legendásan hírhedt Chika Gentou Gekiga: Shoujo Tsubaki, amit az egyszerűség kedvéért Midorinak neveznek.

mv5bnzrmyjzhndytogixys00mdhhlwjim2ytnzbjogzmnjy0nwnjxkeyxkfqcgdeqxvymta0mtm5nji2_v1.jpg

Már az útja megér egy misét. A Chika Gentou Gekiga: Shoujo Tsubaki egy 1984-es manga alapján készült, alkotója Marou Suehiro. Már a megalkotásának körülményei igencsak nehézkesek, ugyanis az összes stúdió nemet mondott rá az adaptálást illetően. Ennek oka a nyers és kemény jelenetek voltak (erről később.). Nem volt mást tenni, egy maroknyi emberrel karöltve csinálták meg öt éven keresztül (saját pénzből.). Végül, amikor kijött 1992-ben egy sátorban vetítve, még interaktívabbá tették. Két évre rá tiltólistára tették és cenzorral agyonvágott verziót lehetett beszerezni korlátolt számban. Az igazi bomba viszont 1999-ben robbant és lett híresen hírhedt. Legendák keringenek arról, hogy akik megvették eme anime példányát VHS-en, azok megnézés után egyből megsemmisítették az utcán. Ez ferdítés, de az igazságot érinti. A Spanyolországban megtartott San Sebastián Horror and Fantasy Film Festival eseménye után Japánban semmisítették meg az eredeti verziót a japán hatóság emberei. Ezen kemény rendszer a felkelő nap országán kívül sem volt másképp. 2006-ban egy Francia cég, a Ciné Malta (akinél a Midori jogai voltak.) kiadták DVD-n vágatlan változatban és extrákkal. Erre a hatóságok köptek bele a levesbe, ezzel újra elszorítva a terjedését (lényegében tiltóra tették és birtoklását pénzbüntetéssel illették.). A 2010-es években Európában és Ázsiában lassan, de biztosan kezdett el terjedni füst alatt. Továbbá, 2013-ban megtalálták az IMAGICA nevű animátor cég raktárában az egyik másolatot és kiadták felújítva, tisztított hangsávval. Ám, ezeket is nagyon nehezen lehet elérni, amibe az online verziót is értem. És itt jövök a képbe, ugyanis, erre az animére vadásztam már tíz éve. A tabutémát megerősíti, hogy az általam talált legtöbb verzió törölve lett (nem egyszer a feltöltőjét is bannolták az oldalakról.), amit meg találtam, az felirat nélküli volt. Egészen mostanáig, amikor belefutottam egy oldalba, ahol az eredeti nyers változatot tették ki. Ezen 48 perces változatot fogom bemutatni spoileresen.

vlcsnap-2023-03-03-15h01m49s701.png

Az 1920-as éveket írjuk, amikor 12 éves főszereplőnk, Midori, aki elveszítve édesanyját (amikor rátalál, akkor már a patkányok lakmároztak rajta.), csatlakozik a vándorcirkusz szörnyszülötteihez. Itt igazi pokollá válik az élete, mivel állandó jelleggel csicskáztatják és el kell viselnie a fizikai erőszakot, amibe belekeveredik a lelki terrort és a nemi erőszakot is. Akkor látszik némi fordulópont, amikor Wonder Masamitsu, egy külföldi fellépő csatlakozik a társulathoz és egymásba szeretnek. A végén viszont kiderül, hogy mindezen szerelmi szál csak egy átbaszás volt, amire Midori agya elpattan és… hát a végét nem mondom el jelenleg (okkal.).

vlcsnap-2023-03-03-15h03m25s603.png

Kezdjük akkor azzal, ami miatt hírhedtté vált: Látvány. Egyik oldalról meglátszik, hogy az alacsony költségvetést szimbolikával és remekbe állóképekkel kompenzálták. Emiatt megvan a saját beteg és sötét lelkivilága. Másik oldalról viszont nyers, gusztustalan és meglepheti az edzettebb slasher rajongókat is. Remek példa, amikor Midroi magához fogad három kiskutyát, mire a tűznyelő csaj szó szerint brutálisan kivégzi a szerencsétlen állatokat, majd kaját főz belőlük (ami ráadásul vérvörös levesként tetszeleg.). Nem vagyok puhapöcsű ezen a téren (nem egy tiltott filmet láttam már.), de ez nálam kis híján megállásra késztetett. Továbbá lesz benne nemi erőszak, nemi szervek mutatása (ezt neked Ecchiket cenzúrázó soycock barmok.) emberek megölése és mutáns szörnyeteggé tétele meg minden kemény téma, amit egy óra alatt be lehetett sűríteni. Zenei részen kevés zeneszám van, de azok remekül tudnak hozzáadni ehhez a groteszk darabhoz. Főleg a legjobb, amikor zene helyett ambiancet, vagyis környezetei hangokat használnak. Tehát ezen a téren remekül meglátszik a belefektetett idő. Tehát a hangulat bőven jó annak, aki gore horrort akar látni. Ami viszont a többi részt illeti… sokan nem beszélnek erről.

vlcsnap-2023-03-03-15h02m38s704.png

Ugyanis, ez kérem szépem egy zanzásított Szerb Film (before it was cool… ha lehet ezt mondani.). Története csak alapjaiban létezik, ami ugyan teret enged a gátlástalan brutalitásnak, de csak ennyit tud. Megpróbálnak ugyan behozni valamit a reménykedésről, de ezzel nem foglalkozik egy pár jelenetnél többször. Nem egyszer az is előfordul, hogy magadnak kell kihámoznod azt, hogy mi történik. És itt kapcsolódok a végéhez, mivel csak annyit látunk, hogy Midori megtámadja a teljes szörnyszülött bagázst és utána fehérségben egyedül állva felüvölt. Ez kétféle befejezésre utal: Vagy meghalt és a túlvilágon van, vagy sikerült megölni őket és annyira meg lett tépázva az idők során, hogy szó szerint ezekután semmi nem veszi körbe őt. Ha engem kérdeztek, az előbbi történt, hiszen a létszámbeli különbségek mellett az is érvel, hogy Masamitsu már megölt egy torzszülöttet, aki megpróbált Midorira rámászni. Jól is elsülhetett volna a dolog meg értem én a lényegébe, csak a rövid játékidő ismét beleköp a levesbe. Továbbá, minden lapot a brutalitásra tettek fel.

vlcsnap-2023-03-03-15h04m49s023.png

Karakterek szempontjából is eléggé gyenge lábakon áll. Midori a kedves, ártatlan teremtés a fokozatos terror és bántalmazás miatt megtépázott lesz, de próbál reménykedni a jobb életre. Masamitsu kezdetben szimpatikus és kedves, de elég hamar meglátszik, hogy manipulatív és hatalommániás. Nem is fél bemocskolni a kezét, hiszen egy komplett cirkuszi közönséget gyilkol meg eléggé gusztustalan módon, amikor az jár a fejében, hogy Midori meglép a cirkuszból. Viszont nincs magyarázat arra, hogy Midorival miért baszik ki. Mármint volt, hiszen a lányt meghívták filmforgatásra, de a szál hamar érvényét veszti és úgy látszik, hogy megbocsájtot a lánynak. A többi szörnyeteg viszont csak szimpla ösztönlény szintjén mozognak. Nincs bennük semmi emberi, ami oké, hogy külsőre szörnyetegek, de ettől meg kiszámíthatóak és feledhetőek is.

vlcsnap-2023-03-03-15h04m08s156.png

Végeredmény:

Pozitívumok:
- Látvány
- Zene
- Gore imádók dörzsölhetik a tenyerüket.
- Hangulat.
Negativumok:
- Történet csak alapokon létezik.
- Karakterek feledhetőek.
- Kiszámítható (befejezést kivéve.).

60% Közepes.

A Midorit számomra bekerült a „Nem nézem meg többször, de ha nem néztem meg volna, akkor szegényebb lennék.” kategóriába (hasonlóan a Barefoot Gen szinten.). Megértem, miért hírhedt, de minden más tekintetben közepes vagy annál rosszabb. Hogy ajánlom-e? Igen, mert ilyen darabot nem fogunk kapni, az tutibiztos (főleg a hülye cenzorrendszernek.). Ezzel a bakancslistámról lehúztam eme animét. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8518065474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása