Sziasztok!

Ha azt mondom, hogy képregényfilmek akkor gyaníthatóan mindenkinek a Marvel vagy DC szuperhősei jutnak először eszébe és nem is véletlenül. Ők az igazság hősei akik megmentik az emberiséget és nem egyszer a Földet illetve a teljes univerzumot a gonoszoktól. Animés fronton pedig a My Hero Academia képviseli ezt a műfajt ami mára annyira sztenderdé vált, hogy ha nem is lehetetlen , de piszok nehéz új dolgokat mutatni benne, ha meg mégis meglépik akkor az a rajongók elég magas hányadának nem fog tetszeni.

Na de mi a helyzet a szupergonoszokkal? A hősök ellenfeleivel? Hiszen ha ők nem lennének akkor Superman egész nap a billentyűzetét nyomkodná, Tony Stark élvezné, hogy mennyire kőgazdag és még sorolhatnám. Mik vezetnek ahhoz, hogy egy szupererővel rendelkező egyén például rablásokra vagy más bűncselekményre használja az erejét , és unblokk az ő életük hogy zajlik a mindennapokban? Mai alanyom, a Super Crooks című anime pontosan ezekkel a dolgokkal foglalkozik és igyekszik bemutatni őket.

super_crooks_tv_series-312215289-large.jpg

 

A Super Crooks-nak már az eredete is roppant érdekes. Ugyanis ez nem mangából,hanem egy Amerikai képregény sorozatból készült amit az a Mark Millar készített aki többek között a Kick-Ass, a Swamp Thing , a Kingsman illetve a Wanted képregényeket is írta de dolgozott a DC-nek és a Marvelnek is. A képregény nem valami hosszú, összesen 4 kötetet számlál és az Iron Comics adta ki őket 2012 Márciusa és Augusztusa között. Az animét pedig a Netflixnek köszönhetően a Bones készítette 2021-ben Motonobu Hori rendezésében aki a Carole and Tuesday-t is rendezte.

A történet  főszereplője az akkor még kamasz és szuperhős rajongó srác Johnny Bolt aki az őt eléggé elhanyagoló és nemtörődöm anyja nevel aki több időt fordít a pasikra mint rá magára és az iskolában is a bully srácok egyik kedvelt célpontja egészen addig míg fel nem ébred a szuperképessége, miszerint képes babrálni az elektromossággal. Ahogy annak lennie kell el is határozza, hogy hős lesz ám a rettenetesen elsült bemutatkozás után arra az elhatározásra jut, hogy hősködés helyett inkább bankrablásokra és egyéb bűncselekményekre fogja használni az erejét.

super-crooks-6.jpg

 

Innen ugrunk a jövőbe mikor is Johnny már profi szuperbűnöző és éppen szabadul a börtönből , persze sokáig nem képes a seggén megülni mert régi társai ismét belerángatják egy buliba de ami ennél is fontosabb, hogy megjelenik a színen egy egykori legendás szuperbűnöző aki az évszázad rablását akarja végrehajtani és a csapatába más bűnözők mellett Johnny-t is beszervezi aki kis hezitálás után bele is megy a dologba, hogy a munkáért kapott pénzből végre visszavonulhasson és feleségül vehesse barátnőjét Kasey-t, persze mint kiderül a dolgok sokkal szövevényesebbek mint amilyennek látszanak és a szóban forgó rablás csak egy még nagyobb rablás előfutára lesz a későbbiekben , és persze a hősöknek is lesz egy-két szavuk a dologhoz élükön a mindenki által imádott OP szuperhőssel Preatoriannal.

60a85190-49d8-11ec-9c3d-436a68176770_1200_630.jpeg

 

Ez a történet már így önmagában is egész érdekesnek hat. Végig úgy hat mintha a sorozat a The Boys-nak és az Ocean's Elevenn filmeknek lenne a keveréke és ez nem véletlen. A szereplők, a rablások megszervezése és kimenetelük mind csak megerősítik ezt az érzést. A forgatókönyv pedig inkább ezekre a részekre megy rá. Ugyan bemutatja Johnny  háttérsztoriját de pont annyi időt szán rá amennyi kell, nincs túlhasználva és nem használják fel szánalomkeltésre sem. Igaz ami igaz az elég furcsa, hogy a srác kevesebb mint 2 perc alatt dönt a villain élet mellett de fogadjuk el, hogy ez így van. A többi szereplőt is szépen megismertetik a nézőkkel, de az ő életükbe nem megy bele túlzottan a sorozat mert mint ahogy írtam itt az aprólékosan kitervelt és végigvitt rablásokról és azok következményeiről szól az anime , illetve arról, hogy a szereplők az antagonista létük mellett hogyan élik a hétköznapjaikat és szerintem ezt sikerült is egész jól bemutatniuk.

Persze nem csak ők vannak a fókuszban hanem a hősök is és itt jön képbe a The Boys érzés ugyanis itt is pontosan úgy viselkednek mint ahogy amott láthattuk tőlük és ahogy kvázi a valóságban is viselkednének ha léteznének.

super-crooks-3-4_png.jpg

Mindezek ellenére a sorozat nem kőkemény dráma hanem végig kellően laza és humoros. A szövegkönyvből szerencsére kihagyták a hősök által már bejáratott és mindenki által dögunalmasnak tartott sablonmondatokat és nem egyszer hoznak be egész érdekes fordulatokat amik képesek meglepni a nézőket.

A sorozat látványvilága viszont már egy másik tészta. Ugyan nem rossz a látvány de amennyire utánanéztem a karakterdizájn szinte teljesen eltér az eredeti képregényektől viszont még így sem mondanám rossznak őket. Mind a hősök, mind a gonoszok teljesen korrekten néznek ki viszont ahol nagyot dob a sorozat azok az akciójelenetek és  szuperképességek.

super-crooks-parents-guide-super-crooks-age-rating-2021.jpg

 

Azt nem lehet elvitatni, hogy az akciójelenetek bitang jól néznek ki, viszont szerencsére olyan megoldásokkal is éltek, hogy például beleraktak egy autós, illetve repülőgépes üldözéses szekvenciát is amik mind baromi jól lettek megcsinálva. Szuperképességek terén is impozáns a felhozatal és külön piros pont, hogy nem csak a bejáratott X-Men stílusú és mára már unalmasnak ható képességekkel éltek mint például az elektromosság irányítás , jeges lehelet,  gumiember , teleportálás stb., hanem  mint például balszerencse létrehozása ami kvázi az egyik legjobb képesség a sorozatban vagy pedig a visszanövő testrészekkel bíró testvérpár. Igaz a cenzúra itt azért furán néz ki mert azt premier plánban mutatják ha valakinek kiszakad a bele, de a középső ujj bemutatását kikockázták. Nem feltétlenül baj csak fura.

maxresdefault_41.jpg

 

Na de akkor térjünk is rá a karakterekre és itt ugrik a majom a vízbe. A sorozat ugyanis meglepően jól kezeli a karaktereit mind a gonoszok mind a hősök oldalán. Mivel ugye az itteni gonoszok nem pszichopata bohócok, isteni erővel bíró entitások vagy idegen lények hanem egyszerűen csak lopnak ezért valszeg a készítők is látták, hogy nem vihetik el őket nagyon szélsőséges irányba és ezt jól is tették, bár azért néhol kilóg a lóláb. Johnny bár jól hozza a tipikus laza , nagydumás és nagymenő karaktert de képtelen nemet mondani az egykori csapatának, még akkor is mikor már a beteljesülni vágyó boldogságának a kapujában áll. Épp ezért sokszor nehéz együtt érezni vagy szimpatizálni vele, és mint mondtam a háttérsztoriját bár jól mutatják be mégis 2 perc alatt zárják le a szupergonosszá válását. Nem lehet látni, hogy például hol vagy miként élt, hogy ismerte meg a barátnőjét meg ilyenek. Persze lehet ezt nem is tartották fontosnak de így meg úgy érződik mintha egy komplett rész hiányozna a sorozatból. Viszont azt nem lehet elvitatni, hogy nagyon szórakoztató karakter és Kenjirou Tsuda ismét remek választás volt egy bűnöző eljátszására.

A többi antagonista is igazából rendben van bár itt már volt bennem némi elégedetlenség. A Diesel tesók ( Nem Vin) szintúgy kellően szórakoztatóak, Ghost megfontolt üzletember karaktere remekül kiegészíti a csapatot, TK igazából ott van, elvégzi amit kell de semmi extra nincs benne, Forecast pedig annyira felesleges a csapatba mint  hősugárzó a sivatagba. Azért ezt a csapatot alaposabban is össze lehetett volna válogatni. The Heat pedig egyszerre tűnik egy veterán mastermaind-nak és egy szenilis vénembernek aki csak a bajt tudja okozni.

 

1056033-sc05294p2mov000002169-1280_1.jpg

 

Akin viszont meglepődtem az Kasey. Ez a csaj amellett,hogy kitölti a női főszereplő titulust egyben egy rendkívül intelligens és kompetens női karakter aki nem csak, hogy a testi de az elme manipulációs képességét is képes remekül kihasználni, ugyanakkor ő az aki a legjobb döntéseket is képes hozni a csapatból,köszönhetően a kissé cinikus jellemének. Johnny-val pedig remekül összeillenek és a kapcsolati száluk is megérthető.

83ca9320-4dea-11ec-944c-a3793e63449f_800_420.jpeg

 

És persze nem lehet elmenni a főgonosz karakter, Bastard mellett sem kinek jelenléte olyan karakterek juttathat a néző eszébe mint Wilson Fisk vagy Lex Luthor , szóval az a tipikus gonosz üzletember figura és mint olyan remekül működik. Egy igazi aljadék aki bárkin keresztülhajt ha a célja éppen azt kívánja.

1055799-sc6.jpg

 

Na de mi a helyzet a hősökkel? Nos , nem sok. Igazából két karakteren van ezen a téren a hangsúly, bár kapunk kisebb cameo-kat más Millar kéregények hőseinek a személyében. Akik azonban több a figyelem az Preatorian és Gladiator. A sorozat pedig őket is jól kezeli, bár előbbinél nagyon rezeg a léc.

Preatorian már alapjáraton képes elrontani az animét ugyanis itt ő az OP szuperhős és ezt értsétek szó szerint, mivel kb 100 képessége van, éppen ezért akárhányszor megjelenik már sejthető, hogy nem lesz neki senki sem ellenfél és ez teljesen súlytalanná a jelenetet amiben szerepel. Ugyanakkor egy kétszínű aljadék is , egyszerre áll mindkét oldalon és annak dolgozik aki többet fizet és akivel több lájkokat kaphat a közösségi médiában. Viszont a sorozat előrehaladtával megkapja ami jár neki és hősből egy egyszerű verőemberré, vagyis inkább csicskává vedlik át.

 

mv5bzju1ytdiodktytgwzc00owm4lwe0otgtzmmyzme3ntzhy2q0xkeyxkfqcgdeqxvymtezmti1mjk3_v1.jpg

 

Gladiator viszont a másik véglet. Attól eltekintve, hogy úgy néz ki mintha Amerika Kapitány és Peacemaker keveréke lenne ő az a tipikus macsó karakter aki viszont emiatt nem meri felvállalni a valódi önmagát, persze a végére rájön, hogy nem kell szégyelnie a valódi önmagát és tudom , ez egy fontos üzenet meg minden de amilyen konklúzióba kifut az nekem egy kicsit felszínesnek hatott.

super-crooks-5-6_png.jpg

 

Tehát a karakterek ugyan nem rosszak, de azért nem is mondanám rájuk feltétlenül azt, hogy mindegyikkel elégedett vagyok.

Végül pedig a zenék. Az OST lista egynek elment de nem is lettek a dalok maradandóak. Az ending dal és a hozzá tartozó klipp már egy fokkal jobb de az sem egy nagy was ist das, az opening zene és klipp viszont minősíthetetlenül rosszak.  A dal irritáló, a klipp pedig a vonagló Kasey-vel pedig elhiszem, hogy nyálcsorgató meg eyecandy meg minden de akkor sem valami érdekes.

Ettől eltekintve viszont a Super Crooks egy igazán kellemes meglepetés anime lett, főleg ahhoz képest, hogy a Bones mekkorát hasalt a MHA legutóbbi évadával. Ha már unjátok az egydimenziós Marvel cuccokat akkor ajánlom egy megnézésre ezt mert piszkosul szórakoztató. The Boys fanoknak pedig mindenképpen kötelező.

Super Crooks

- Idő: 2021

- Stúdió: Bones

- Rendező: Motonobu Hori

- Műfaj: Akció

- Opening: ALPHA by TOWA TEI WITH TAPRIK SWEEZEE

- Ending: SUGAR by TOWA TEI WITH UA

- Hossz: 13 rész

Ami Tetszett:

- Kellően érdekes alaptörténet

- Többségében érdekes karakterek

- Kellően változatos szuperképességek

- Korrekt látvány és akciójelenetek

- Ahogyan a sorozat kezeli a szereplőket

- Ending

Amik nem Tetszettek:

- A forgatókönyvön néhol még dolgozhattak volna

- Forecast felesleges karaktere

- Preatorian

- Zenék

- Opening

Értékelés:

- Százalékban: 84% - Jó

- Pontban: 8/10

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr916813918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs Szentpéteri 2022.01.16. 16:54:37

Kedves Roland!
Felkeltetted a figyelmem eme anime iránt. Nemrég töltöttem le és kíváncsian várom miket tartogat. Lenne viszont két kérdésem:
1) Az e-mail címek még aktuálisak az oldalon. Amennyiben igen, elfogadtok rajongói anime kritikákat? Pár napja láttam a Tokyo Revengers sorozatot és szerintem egy óriási csalódás.
2) Számos animét ajánlottatok de sajnos nem mindegyiket sikerült letöltenem. Azt szeretném tudni ti hol nézitek meg őket?
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv: Balázs

xx18Rolandxx 2022.01.16. 19:22:58

@Balázs Szentpéteri:

Szia Balázs!

A kérdéseidre válaszolva:

1: Igen, elfogadunk vendég kritikákat. Ha szeretnéd,hogy kitegyük akkor az én mail címemre küld el a szöveget, aztán kitesszük a "Vendég a Palotában" rovatunkban.

2: Általában Gogo-n nézzük az animéket, de néha Netflixen is keresünk sorozatokat vagy filmeket.

Balázs Szentpéteri 2022.01.16. 19:28:05

@xx18Rolandxx: Hálásan köszönöm a válaszod! Igyekszek megfelelni az elvárásoknak!
Apropó láttam, hogy írni szoktál furry fanfictiont, plusz a profilképed is megerősített ebben. Gondolkoztál esetleg eljönni valami furry rendezvényre, hogy elsőkézből szerezz infót?
süti beállítások módosítása