"Este 11 óra. A Yudetamago manga duo éppen a vacsorához készülődik, amikor is bejárati ajtójukon hatalmas dörömbölés hallatszik. Takashi már kinyitná az ajtót, amikor is az ajtót a Ragyogás filmet idézve átvágta az ajtót. A mangaka duó már sejtette, hogy ebből baj lesz, de mielőtt eltudtak volna menekülni, valaki az ajtó túloldaláról elkiabálta magát, hogy Szélborda, s az ház fele darabokra robbant. A mangaka duó túlélte, viszont egy hatalmas kard volt az arcuk elé tartva fenyegetően, melynek tulaja nem más volt, mint Inuyasha.

Inuyasha: Ti volnátok azok, akik a Kinnikuman Nisei cuccukkal feltalálták a befutott shonen történetek újabb bőrlehúzását?

Nakai: Igen, de egyáltalán nem bőrlehúzás miatt készítettük, hanem mert bővíteni szerettük volna mangák univerzumát!

Inuyasha: Megható... kár, hogy a Pierrot, a Toei, s most már a Sunrise is inkább bőrlehúzásnak szánták... s mindez a ti hibátok!

Éppen leakart sújtani a két mangakára, amikor is egy erős, női hang azt mondta, hogy fekszik, mire Inuyasha úgy a földre zuhant, hogy öröm volt nézni. A hölgy, akinek neve Kagome, bocsánatot kért a mangakáktól, majd fülénél húzva elvonszolta Inuyashat. A két mangaka meg csak egymásra néztek, elgondolkodva azon, hogy vajon megérte-e anno műfajt teremteniük."

Szegasztok!

Amióta a Yudetamago 1998-ban kitalálta a sikeres bunyós shonen mangák "next generation" szerű folytatását, ahol a lényeg, hogy az eredeti történet után évtizedekkel később a főszereplők vagy a fontosabb mellékszereplők gyerekei életét mutassák be, azóta eléggé elszaporodott eme ötlet, már-már inkább a franchise újabb és újabb lehúzása miatt, mint sem a világ újabb szeleteinek bemutatására. Ennek egyik "legszebb" mintapéldánya a Naruto Boruto szériája, mely a mai napig közutálatnak örvend lassan már a hardcore Naruto rajongók között is.

Amikor a Sunrise bejelentette, hogy a mai napig szívem egyik kedvenc sorozatának, az Inuyasha-nak is "next generation" spin-off anime szériát fognak készíteni, elkezdtem rettegni, mint a nyárfalevél. Nem értettem, hogy mit akarnak bemutatni még. Amikor még az is kiderült, hogy a karakter dizájnokon kívül semmi másban nem segédkezett a mangaka hölgy, előre készültem a legrosszabbra. De gondoltam naivan, hogy ez még is csak a Sunrise, nem pedig a Pierrot, szóval akkora nagy baj csak nem lehet... nos... azt hiszem, túl naiv voltam....

Ma a 2020-as Hanyou No Yashahime animéről írok nektek.

(Az összes eddigi írásos anime kritika itt található)

hanyou_no_yashahime_sengoku_otogizoushi_yashahime_princess_half-demon_sunrise_series.jpg

A Hanyou No Yashahime Sengoku Otogizoushi, röviden Yashahime, egy anime only spin-off "next generation" folytatása az Inuyasha nevű mangának és animének. Az animét a Sunrise készítette Satou Terou rendezésével. Bár az új karakterek/szereplők külsejére felkérték Rumiko kisasszonyt, de minden másból kihagyták, aminek igen erősen ott maradt a nyoma az animén. Műfaja akció, shonen, kaland, fantasy.

A történetről két felvonásban írnék: egy rövid összegzőt és egy teljes kifejtést, ami igen erősen spoileres lesz.

A történet szerint Sesshoumaru-nak született két kislánya Towa és Setsuna néven, akik egyedül nevelkedtek egy erdőben s nagyon szerették egymást. Azonban egy erdőtűz közben Towa hirtelen átkerült jövőbeli japánban, ahol Kagome felnőtt öccse, Souta magához vette az alig 4 éves kislányt és felnevelte 10 éven át, mikor is Setsuna, Moroha és egy Százlábú démonnő 2 szivárvány gyöngy által szintén átkerültek a jövőbeli japánba, ahol is összefutnak Towa-val. Setsuna semmire sem emlékszik, mivel egy úgynevezett álomlepke ellopta az emlékeit, sőt, aludni sem tud a lepke miatt (de érdekes módon valamiért nem hal bele- NEM, MANGEKYO, MÉG NEM KÖTSZ BELE!!!). Több sem kell, Towa visszaindul Setsuna-val és Moroha-val a középkori japánba, hogy elfogják az álomlepkét, miközben összegyűjtik a szivárvány gyöngyöket. Közben előkerül egy új gonosz, aki Inuyasha és Sesshoumaru apjának a nagy riválisa és barátja volt, Kirinmaru, s aki olyan erős, hogy képes mindent elpusztítani a világon (de hogy hol volt eddig és miért nem avatkozott be Naraku ellen - AZ ISTENIT, MÉG NE KÖSS BELE!).

Ez volt a történet "röviden", amit hamarosan kifogok fejteni, de előtte beszéljünk a pozitívumokról inkább.

009.png

Az egyik pozitívum, azok a zenék és az opening/ending páros. Sok régi zeneszámot visszahoztak az eredeti szériából, valamint az opening és az ending is mind nagyon jók hangulatban és látványban.

A látvány is egész korrekt, bár látszik, hogy a 2009-es Inuyasha The Final Act látványát használják fel újra, szerintem még mindig szép.

Volt még 3-4 poén, ami egész jók voltak...

Nos, ennyi voltak a pozitívumok... igen, mindössze ennyi. Akkor most készüljön mindenki, mert ez az anime most fog kapni hideget és meleget egyaránt.

20.png

"Nem, ez nam a Naruto Shippuuden legújabb filler szereplői. A Sunrise szerint eme kicsit sem röhejes karakterek tökéletesen beleillenek az Inuyasha világába."

Nos, számomra az már alapból egy óriási fejfájás, hogy minek kellett úgy erőltetni az új fő gonoszt, Kirinmaru-t, mintha mindig is itt lett volna az Inuyasha világában és nem utólag lett kitalálva, de közben meg Naraku-t úgy eltüntették, mintha soha nem is létezett volna! Pedig pont miatta érthetetlen Kirinmaru létezése, főleg, hogy a sztori szerint Kirinmaru birtokában volt Naraku előtt a Szentékkőnek, s volt valami prófécia is, miszerint "fél szellemek" fogják őt legyőzni, akkor nem kellett volna Kirinmaru-nak is Naraku ellen fellépnie, aki szintén fél szellemnek számított (még ha mesterségesen is lett az)? Mennyi fejfájástól megmenthette volna fél japánt. Helyette meg higgyük el, hogy egész idő alatt rejtőzött, mint valami szégyellős kaméleon, s higgyük el, hogy egész idő alatt ott volt, csak mi olvasók és nézők voltunk a vakok.

Aztán ott vannak a szivárvány gyöngyök melyekről kiderül, hogy Kirinmaru testvérének, Zero-nak (igen, ilyen szép japán nevet adtak egy középkori démonnőnek) a könnyeiből születtek meg, amik ráestek a Szentékkőre, s majdnem ugyanolyan funkciót látnak el, mint a Szentékkő, csak gyengébb szinten - de hogy azok miért nem tűntek el a Szentékkő elpusztulásával, ne kérdezzétek. Még viccesebb, hogy eme Zero nevű hölgy az utolsó két részig egyáltalán nem érzékelte a szivárvány gyöngyök jelenlétét, majd az utolsó részben - miután szétrepültek, mint a sárkánygömbök a Dragon Ball-ban - hirtelen kitalálja, hogy most már képes érzékelni őket... igaz, előtte részben még megvolt döbbenve, hogy a közvetlen mellette álló Riku nevű bishi bohócnál volt legalább 5 a hétből, de gondolom csak a napsütés miatt nem érzékelte kezdetben... vagy csak a forgatókönyvíró nem gondolkodott el rajta. Nem értem, mi szükség volt ezeket a szivárvány gyöngyöket is behozni, főleg, hogy később Towa és a többiek sokkal erősebbek lesznek nélkülük (erről később), de gondolom mindenáron kellett valami Szentékkő szerűség a nosztalgiázóknak... szerintük.

Gyors poén: az első rész valójában nem első rész, hanem a manga befejezése után kiadott "epilógus fejezet" igen erősen átírt változatának a feldolgozása, ahol már behozott a Sunrise egy csomó olyan elemet, amiknek az eredeti változatban nyomuk sem volt. De lehet, megint mi vak olvasók voltunk a trógerek.

No de ejtsünk szót a szülőkről is: Inuyasha és Kagome ugye egy pár, az ő gyerekük a már sokat emlegetett Moroha. De mi van Sesshoumaru-val? Nos, gondolom sokan azt gondolták, hogy mivel félvérűek a gyerekei, ezért talán Rin - ki olyan volt neki, mintha a gyereke lett volna - után sikerült még jobban megnyílnia az emberek felé, s talált egy magához illő emberi hölgyet, aki akár egy ideig Rin mostoha anyja is lehetett volna... nos, nem, a Sunrise úgy döntött, hogy inkább fel megy a különböző hentai oldalakra és kikeresik a legnépszerűbb hetero "párosítást" Sesshoumaru-val, ami végül nem lett más a találatok alapján, mint Rin... aki az Inuyasha ideje alatt volt kb 7-8 éves, de hé, ugyan kit fog érdekelni, ha Sesshoumaru felcsinál egy 13-14 évest? Nos, ezek után vált Sesshoumaru, a büszke báty karakter, Pedomaru-vá. Szép munka volt, Sunrise.

Örömre nem volt idő, mivel Kirinmaru érkezésének köszönhetően valamit tenni kellet. Gondolom sokan úgy gondolhatnátok, főleg egy Naraku elleni harc után, hogy Pedomaru és Inuyasha összefognak és földbe döngölik. Nos, a Sunrise úgy gondolta, jó lenne még jobban leépíteni Pedomaru karakterét: a saját gyerekeit otthagyja egy erdőben (amit aztán egy Homura nevű idétlen izével rájuk gyújt az ő beleegyezésével), míg Inuyasha-t és Kagome-t bezárja egy fekete gyöngybe... miközben Moroha el lett küldve Maugli módjára Koga-hoz és a filler only Ayame farkaslányhoz... szóval Inuyasha-nak több esze volt, mint bátyjának. Hát ezt is megéltük.

Maga az egész álomlepke egy viccszál. Nem, nem írtam félre, ugyanis ez az álomlepkés történetszál jól megmutatja, hogyan ne írjunk történetet. Ugyanis egy dolog, hogy emlékeket lop, de hogy miért nem fog tudni az áldozat többé aludni és miért nem hal bele nincs megmagyarázva. Viszont sok mindent ezzel a hülye lepkével akarnak megmagyarázni. Például, hogy Setsuna miért nem veszti el erejét és alakul emberré Towa-hoz hasonlóan időnként. Hát az álomlepke miatt! Igen, ez a magyarázat. Csak kérdés: ha az álomlepke miatt nem változik át Setsuna emberré testvéréhez hasonlóan, akkor az ugyanolyan működésen alapuló rage üzemmódot miért nem veszítette el Setsuna? Illetve ha nem jön meg a ciklusa, akkor arról is az álomlepke tehet?

Oké, alá támasztom, sok olyan logikai bukfenc van, amit olyan eszement marhaságokkal magyaráznak meg, mintha soha nem látták volna az eredeti szériát az alkotók. Mint említettem, Towa félvér révén emberré változik időként. Viszont Towa elmondása alapján amikor a jövőbeli japánban volt, akkor soha nem volt neki ilyesmije. Erre az a "válasz" jön, hogy talán azért, mert ő a középkori japánból van. Mi van?! nem dimenziót vagy párhuzamos valóságot ugrott Towa, hanem csak előre repült az időben, ugyanabban a világban! De ez még semmi, Moroha saját elmondása alapján soha nem változott emberré, ami azért furcsa, mert ő már max negyedvér, ergo ő neki többször is át kellett volna változnia, mint félvér társai. S ha már félvér: Towa és Setsuna semmilyen félvér vonással nem rendelkeznek Inuyasha-val ellentétben. Vagy féltek az alkotók, hogy a kutyafülek lányoknak nem ált volna túl jól?

No de ennyit a kisebb kiakadásokról, jöjjön a többi. Ugye mint mondtam már elég sokszor, az egész történet az álomlepke, szivávrvány gyöngy vadászat és Kirinmaru körül forog. Az ember azt hinné, hogy semmi gond, ebből még kilehet egy jó történetet hozni, főleg, hogy Kirinmarunak ott van a négy elit harcosa. Nos, az első elit harcosa már halottként kezdi, mivel Moroha még a sorozat kezdete előtt off-screen agyonverte... már jól kezdődik. De semmi baj, feltámasztják egy részben... hogy még ugyanabban a részben Moroha újra halálra verje... majd jön a második, akit elsőre kifingatnak... a harmadik és negyedik ugyan sokáig bírja, de az egyikükből "nagy taktikus" ellenére saját magát nyírja ki véletlenül (facepalm), a másik meg egy comic relief karakter, aki a bishi fiú Riku fejez le hátulról... s ezek a herezacskók voltak Kirinmaru legjobb emberei... hát Naraku inkarnációi sírva röhögnek rajtuk. S akkor a "rá néztél a csajomra" Homura kreténről meg a többi mellék gonoszról már ne is beszéljünk.

De nem baj, "szerencsére" a jó fiúk is tele vannak ügyeletes herékkel. Főleg a három főhősnő. Moroha valamennyire szerethető figura, de ő az utolsó rész kivételévek egy comic relief karakter volt, akit mindig elsőre iktattak ki, hogy Towa és Setsuna harcoljon. Setsuna karaktere totál idegesítő volt, bár tény, ő legalább megpróbálta eljátszani a jégcsap királnyő szerepét. No de Towa... kinek teljes neve "Higurashi Retardált Towa"... aki egy igen erős érv az abortusz mellett. Nem elég, hogy olyan hülye é debil, hogy nagyobb veszélyt jelent ő csapattársaira nézve mint az aktuális ellenség, de minden megmozdulása és cselekedete is annyira sötétek, hogy a néző már kínjában a falat fejeli véresre, mely akkor bontakozik ki, amikor is elkezd a vége fele átmenni Haruno Sakura-ba és Riku-nak adja a saját szivárvány gyöngyét... de ezt nem szeretném felidézi...

014.png

"Istenem, áld meg okos ellenségeimet, de védjél meg az ostoba társaimtól, kik nagyobb veszélyt jelentek rám."

De a régi gárda csak emeli a színvonalat, nem? Nos... nem. Miroku és Kaede jelennek meg a legtöbb alkalommal, akkor is mesélni, Sango szinte ki sem dugja a hátsóját a házukból, Inuyasha és Kagome flash back only, Pedomaru megjelenik 2-3 alkalommal, akkor is csak azért, hogy villantson valami olyasmit, amit már az eredeti sorozat legelején is tudott... s ennyi.

A mellékszereplőkről meg már tényleg nem akarok semmit mondani, azok is mind olyan hülyék, hogy még a golyó is kár beléjük.

004_masolata.png

Az akció jelenetek fele nem rossz, de a probléma az, hogy 1-2 kivétellel mind ugyanazzal a sémára épül, valamint a felük valami "váratlan", de gyökér befejezéssel ér véget (saját magát fejezi le véletlenül meg ilyenek).

A fő probléma az egész animével az, hogy olyan elemek vannak benne, amik egyáltalán nem illenek bele az Inuyasha világába, s nem csak a dizájnokra meg a viccesnek szánt, de retardált humorra, valamint az eredetiben nem is létezett dolgokra (szivárvány gyöngyök). Hanem arra a megalomán, egészséges erőszint elkukázására is, amit az eredeti széria még valamennyire fenntartott. S ez nagyon kihatott az anime hangulatára. Ténylegese érződik, hogy az egészet csak azért készítette a Sunrise, mert még kell idő a Tiger & Bunny második évadára várni, de valamit csontot oda kell adni a nézőknek, akik sajnos már tényleg kezdenek átmenni hívőkbe.

Csak hogy értsétek: Towa, Setsuna és Moroha kétszer küzdenek meg Kirinmaru-val. Első alkalommal az erejüket megnövelő szivárvány gyöngyökkel, aztán meg anélkül. Már az első alkalommal elveri őket. Logika alapján azok nélkül esélyük sem kellene, hogy legyen. Nos... kiderül, hogy azok nélkül még erősebbek, mint Son Goku a nyolcvanadik super saiyan formájában.

012.png

013.png

"Nem, ez nem a legújabb Dragon Ball, nem a legújabb Saint Seiya, de nem is a Naruto The Last, hanem az Inuyasha folytatása, ahol már holdakat és bolygókat vágnak ketté. Hogy miért nem tudtak ilyeneket Naraku ellen."

Habár végére értem a kritikámnak, sajnos ez még így is a jéghegy csúcsa. Nem a legrosszabb anime, még a 2020-as évhez képest sem, de hogy simán elmondható egy lelketlen rókabőrlehúzásnak, az biztos! Tudom, hogy lesz második évadja is, de ugye egy szezonos animének a különböző szezonjainak is meg kell állnia a helyét. Már pedig ennek nem sikerült. Inkább nézzétek újra az eredeti Inuyasha animéket és anime filmeket, mint ezt.

Hanyou No Yashahime Sengoku Otogizoushi

- Idő: 2020

- Rendező: Satou Terou

- Stúdió: Sunrise

- Műfaj: Akció, Kaland, Fantasy

- Hossz: 24 rész                                                                                      

Ami Tetszett:        

- A zenék.

- Az openingek és endingek.

- 3-4 poén.

- Az akció jelenetek fele.

Ami nem tetszett:

- Nevetséges történet.

- Megerőszakolt karakterek, lásd Pedomaru.

- Elképesztően ostoba és unszimpatikus szereplőgárda.

- Az eredeti alapműtől teljesen elütő elemek és megoldások.

- Higurashi Retardált Towa.

- Az eredetihez képest nagyon gyenge a hangulat.

- Rossz forgatókönyvírás.

Értékelés:              

Százalék szerint: 31% = Rossz

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 3/10 = Rossz

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9716492328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása