Szegasztok!

Idén nem jelöltek egy filmet sem Oscar díjra, mely igencsak meglepett, hiszen 2020-ban elég sok olyan anime film volt, amiket simán jelölhettek volna Oscar díjra, mint a Violet Evergarden film, a Josee To Tora To Sakana-tachi, a Given, a Made In Abyss 3 de akár a Kimetsu No Yaiba Mugen Ressha-hen. De nem. Valamiért 2019-hez hasonlóan most is ötven millió mérföldes távolságot akarnak tartani "Oszkár bácsiék" az animéktől. Pedig 2019-ben is volt egész jó anime filmek, melyek ha nyerni nem is, de jelöltként ott lett volna a nevük. Főleg egy szuperhősös animének, melyben meg volt minden: látvány, izgalmas történet, egyszerű de jól felépített világ, eltalált karakterek és olyan zenék, melyek még hónapok múlva is a füledben fognak csengeni... aki most a második My Hero Academia filmre tippelt, szólok, nem, nem arról van szó. Hanem egy sokkal kiforrottabb és jobb szuperhősös anime filmről, melyet a Trigger készített.

Mai kritikám a 2019-es Promare animéről szól!

(Az eddigi összes írásos anime kritika itt található)

promare_trigger_movie_1.jpg

A Promare egy 2019-es anime, melyet a Trigger stúdió készített Hiroyuki Imaishi rendezésével a Kill La Kill és Tengen Toppa Gurren Laggan animék kreatív stábjával. A film műfajilag akció, mecha, sci-fi és szuperhős.

Az anime története egyszerű de jól felépített: van egy világ, ahol egy "világégés" után megjelentek a "Burnish" névre hallgató szuper emberek, akik különböző pirotechnikai képességekkel rendelkeznek, akiknek többsége ugyan csak békében szeretne élni, de még így is sok gond van velük. Promepolis vezetője, Foresight Kray el is kezdi begyűjteni őket speciális alakulataival, amelyek közül egyiknek tagja Thymos Galo, akit Foresight Kray kis gyerek korában megmentet és segíti ahol tudja. Galo álma, hogy elismert hős legyen, pont mint Kray. Erre lehetősége is lesz, miután elkap egy "burnish" terrorista csapatot, amelynek vezetője Fotia Lio. Viszont ezután mind Galo, mind pedig a nézők kezdik lassan sejteni, hogy a "burnish" egyedek begyűjtése nem egészen azt a célt szolgálja, amiről Kray beszél, illetve Lio által betekintést nyerhetünk arról, hogy kik eme történet valódi "szörnyetegei"...

A történet érdekes, a világ amiben játszódik nincs túl bonyolítva, viszont cserébe nagyon jól ki van dolgozva, valamint izgalmas csavarok és karakterfejlődések vannak az animében, melyek emlékezetessé teszik az animét.

p02.png

A legerősebb ütőkártyája az animének, az a látványvilága. A látvány nagyon szép, mely főleg a Kill La Kill világára emlékezteti majd a nézőket, igaz, kicsit szebben. Az animáció szép, melyek leginkább az akció jeleneteknél fog feltűnni a legtöbb ember számára.

A szereplőkről/karakterekről annyit, hogy mind telitalálat, mindegyikük jól hozza a szerepét a történetben, viszont a két főhősre kitérnék röviden: Galo egy energetikus, lelkes és jószívű srác, aki mindenkinek segíteni szeretne és olyan hősé szeretne válni, mint Kray, aki anno megmentette. Ahogyan halad a történet egyre jobban kiszélesedik a világ Galo előtt és egyre jobban megérti a "burnish" emberek fájdalmát. Lio bár terroristaként jelenik meg először, céljai nem fanatizmusból vagy felsőbbrendűségi komplexusból erednek, hanem a többi "burnish" iránti szeretetéből. Mind Galo, mind Lio szép karakterfejlődésen mennek keresztül a történet során, melynek csúcspontja a végén teljesedik ki.

Amit mindenképpen ki kell emeljek, azok a zenék... nem is emlékszem, mikor hallottam ennyire jó zenei albumot utoljára! Remekül adják akció jeleneteknél az adrenalint, míg a komolyabb részeknél meg a helyzettől függően vagy elszomorítanak minket, vagy meg felemelnek minket a reményekkel teli atmoszférába! Mindenkinek ajánlom letöltésre!

p03.png

Ami az animét mindenképpen dicsérni lehet, az a remek hangulat! A zenéknek és a remekül megrendezett akció jeleneteknek hála az ember nem nagyon fog unatkozni, a humor is elég jól ott van, illetve a világ is elég érdekes ahhoz, hogy az ember beszippantsa.

Sajnos nem hibátlan alkotás. Tény, a történet nagyon jó, a szereplők is jól elviszik a hátukon az animét, az akciók meg mint mondtam látványosak, a zenéket meg már annyit dicsértem, hogy már összeroskadnak a sok dicsérettől... de akkor mi a baj. Nekem ugyan nem probléma, de bizony van valami, ami nem biztos, hogy sokaknak tetszeni fog.

Az első, hogy rengeteg olyan klisé van benne, melyek ugyan a jobbik fajtából valóak, de aki mindenáron eredetiséget keres, az nem itt fogja megtalálni. A másik pedig a "Trigger féle megalománia", amikor is olyan túlzásokat csinálnak, amik szinte kizárólag a Trigger stúdiót jellemzi. Nem beszélhetek erről, hiszen akkor spoiler lenne, de legyen elég a következő kép, ahol... egy hatalmas "láng mecha óriás" áll egy bolygó tetején:

p05.png

S persze ott van a tény, hogy erősen hajaz Ookubi Atsushi 2015-ös Enen No Shouboutai (Fire Force) mangájára, mely nem feltétlenül probléma, mivel az alapokon kívül minden másban übereli az említett alkotást.

Ezek ellenére viszont a Promare egy látványos, hangulatos és magával ragadó anime film, mely már csak a látvány miatt megérdemelte volna, hogy jelölést kapjon az Oscar gálán. De ugye egy Toy Story mindent überel, nem igaz?

Meg kell még említenem, hogy az anime filmhez készült kettő 10 perces rövid animáció a főszereplőkkel, de szerencsére abszolút hanyagolhatóak, szóval azok nélkül is érti a néző, hogy mi micsoda, mindössze a szereplők belső világát és hátterét mutatja be, de nincs bennük semmi kulcsfontosságú, ami nincs benne a filmben.

p04.png

Összefoglalva akik szeretik a szuperhősös és mecha animéket, azoknak bátran ajánlom.

Promare

- Idő: 2019

- Rendező: Hiroyuki Imaishi

- Stúdió: Trigger

- Műfaj: Akció, Mecha, Sci-Fi, Szuperhős

- Hossz: 111 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Jól felépített és érdekes világ.

- Adrenalin dús és remekül kidolgozott akció jelenetek.

- Szép látvány.

- Ütős zenei album.

- Jók a karakterek.

Ami nem tetszett:

- Pár klisé.

- A vége felé jön a Trigger féle megalománia.

Értékelés:              

Százalék szerint: 91% = Kiváló

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9116483208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása