Sziasztok!

Ha az animeiparra nem is volt kimondottan nagy hatással a filmipart teljesen megtörte idén a koronavírus járvány. A mozik szinte egész évben zárva tartottak, premierek maradtak el illetve a legtöbb esetben csúsztak át 2021-re, míg egyes alkotások valamelyik streaming szolgáltató felületén landoltak ami még ha sovány vigasz is de legalább láthattunk filmeket idén is, így ahogy eddig is,idén is el tudtam készíteni azt a toplistát ami a véleményem szerint legjobb és legrosszabb/ csalódás filmek listáját jegyzi.

Az animés listával ellentétben itt szerepelhetnek átcsúszott filmek is szóval ne lepődjetek meg ha 2019-es év végi filmek is szerepelnek rajta. Lássunk is neki.

thumbs2-20200108071643758.jpg

Ahogy az animés lista esetében is, most is a rosszak listájával kezdeném.

10. Ragadozó madarak....és egy bizonyos Harley Quinn csudasztikus felszabadulása

312.jpg

Az Öngyilkos Osztag kritikai és anyagi bukása után a Warner láthatóan még mindig nem tud dűlőre jutni azzal, hogy voltaképpen mit is akar , de az kétségtelen,hogy Margot Robbie Harley Quinn-je hatalmas népszerűségre tett szert így a fejesek jó ötletnek tartották feldolgozni a saját kalandját tartalmazó képregényt is. Habár a Ragadozó madarak egy hajszálnyival jobb mint az Öngyilkos Osztag és jóval összeszedettebb is de egyben kiszámítható és semmi újdonsággal nem szolgál,Ewan McGregor főgonosza meg finoman szólv ais keveset szerepel ahhoz, ahogy komolyan lehessen őt venni, illetve az is beszédes, hogy például Vadásznő vagy Fekete Kanári jóval érdekesebb karakter mint a főszereplő bohóclány.  A Harley fanok tehetnek vele egy próbát de amúgy nem nagy durranás.

9. Helyezett: Boszorkányok

876.jpg

Roald Dahl klasszikus története a 90-es években kapott egy , még mai szemmel nézve is nagyon jó feldolgozást amiben Angelica Huston játszotta a mára ikonikussá vált főboszorkány szerepet. Aztán úgy gondolták, hogy kell egy modern feldolgozás is ami nem csak, hogy nem ér fel az eredetihez de minden más szempontból is bukta. Anne Hathaway habár kétségtelen, hogy próbálkozik de messze nincs meg benne az a félelmetes kisugárzás mint Huston-ban, emellett a CGI nem, hogy nem félelmetes hanem egyenesen röhejes. Octavia Spencer meg nem tudom, hogy mit keres itt bár vélhetően Del Toro bácsi döntése volt ez is hiszen így ismét a képünkbe vághatta,hogy "Igen emberek, a 60-as években minden fehér egy rasszista paraszt volt", mintha nem erről szólt volna a Víz Érintése. Nem csak az eredeti filmhez viszonyítva de önmagában is kiábrándító az új Boszorkányok film.

8. Helyezett: Az átok háza

grudge.jpg

A 2004-es Átok a Kör mellett szerintem az egyik legjobban sikerült Amerikai átirata az eredeti Japán horrornak míg a folytatások mindegyikének a kukában  helye. Így felmerül a kérdés, hogy mi szükség van 2020-ban egy újabb Átok filmre? A válsz egyszerű: Semennyire. A film ugyanis semennyire sem ijesztő, a több idősíkon játszódó történet miatt a néző egy kukott sem ért az egészből,az összes karakter mind segghülye, a rendőrnőt alakító Andrea Riseborough játéka meg annyira semmilyen, mintha ö maga se akarná elhinni, hogy egy filmben szerepel és ez a többi szereplőre is vonatkozik. Inkább nézzétek újra az eredeti Japán filmet vagy a 2004-es filmet mert ez nem lesz puszta átkozódásnál.

7. Helyezett: Mulan

p_mulan2020_20204_b005decc.jpg

A Disney élőszereplős vagonja csak robog megállás nélkül előre de eddig a mérleg inkább a kiábrándító rész felé süllyed egyre jobban és jobban. Habár én messze nem tartom a Mulánt a legjobb Disney rajzfilmnek az kétségtelen, hogy megvannak az értékei és üzenetei ami ellentétben más Disney rajzfilmekkel még ma is relevánsak. Így hát a Disney fogta ezt az egészet és ledegradálta az egészet egy újabb pofátlan, felszínes sablontengerbe, ugyanakkor messze nem ez a legnagyobb baj vele. A látvány és harcok egész pofásak, a színészek is láthatóan jól érezték magukat a forgatáson, ám a  legnagyobb baj a Mulánnal, hogy a készítők szépen fogták és ráhúzták ugyanazt a lepedőt mint amit a Star Wars trilógiájukkal is műveltek és ennek ez baromi rosszul áll. Mulán egy már eleve harcban jártas, erős kiválasztott kiben túlteng az erő (vagyis a Kínai Rey) és aki anélkül lealáz mindenkit, hogy megizzadna és közben fittyet hány a gravitációra, míg a gonosz boszi amolyan Darth Vader karakterként került csak bele, a többi szereplő meg igazából csak asszisztál megint ehhez az egész álfeminista bullshithez. Iszonyat kellemetlen nézni a Mulánt mert minden egyes pillanatában érződik, hogy milyen gondolatok mentén lett ez megcsinálva, pedig a mai MeToo mozgalomban egy olyan üzenetnek mint amilyen az eredeti filmnek van , igenis helye kell, hogy legyen. De úgy látszik, hogy a Disney ezt még mindig nem fogta fel és tovább nyomatja a a felszínes baromságait. Vajon a Kis Hableányra mit találnak ki? Hogy Ursula azért gonosz mert transzvesztita és emiatt mindenki megvetette? Hagyjuk már.

6. Helyezett: Capone/ Fonzo

capone-banner-2.jpg

Ami 2018-ban volt a Gotti, az idén a Fonzo de érdekes módon ez annál mérföldekkel rosszabb alkotás. A film a legendás maffiózó Al Capone utolsó napjait hivatott bemutatni mikor a férfi már teljesen elvesztette a kapcsolatát a külvilággal ám mindezt egy LSD+ füves cigi+ egy zacskó gomba és egy üveg vodka kombinációjával bíró , igazi delíriumos rémálomként mutatja be és mindezek mellett még premier plánban is láthatjuk ahogyan összeszarja magát.  A rendező, Josh Tank akinek a szintén katasztrofális Fantasztikus 4-est is köszönhetjük pedig szépen tereli magáról a felelősséget azzal, hogy kvázi  a nézőket hibáztatja  film anyagi és kritikai bukásáért is, mert nem értik az ő egyedi vizuális elképzeléseit. Magyarán  a nézőket nézi hülyének. Tom Hardy meg olyan fapofával játssza végig mintha minden 5. mp-ben eszmélne rá, hogy mekkora fosra írt alá, de amúgy is mint Al Capone borzasztóan kiábrándító. Capone bácsi ennél egy mérföldekkel jobb filmet érdemel és valszeg  túlvilágon átkozódik  végeredményt látván.

5. Helyezett: A Vágyak Szigete

860.jpg

Ha én kívánhatnék valamit akkor az lenne ,hogy ez a film el se készüljön. Fogalmam sincs, hogy milyen az eredeti tv sorozat de ez a film a hótunalom megtestesült formája. Minden ami benne van, a helyszíntől kezdve, a konfliktusokon át  a szereplőkig és kívánságaikig minden az ezerszer látott kliséket majmolja de azt is a legrosszabb vagy éppen a legfelszínesebb módon, elég csak a geek tesópár kívánságára gondolni. Borzasztóan érdektelen film a Vágyak Szigete,hiszen ennél még a Számkivetettben is több izgalom van.

4. Helyezett: Az új mutánsok

the_new_mutants_screenshot_20200724001952_1_original_760x760.jpg

Az új mutánsok egy Marvel tv sorozat alapjának jó lenne de filmként egy iszonyatos nagy semmi az egész. Látszik,hogy össze-vissza van belefoltozva minden, a Mr. Szürke típusú Slandermanektől kezdve a SAO-t majmoló végső harcig , illetve, úgy unblokk semmi nem derül ki magáról  helyről és a fő konfliktus habár érdekesnek hallatszik és a papos jelenet meg kell hagyni tényleg ijesztő volt de kb ennyi. A színészi játék i elég vegyes, Charlie Heaton például végig úgy játszik mintha be lenne állva mint a gerely, Maisie Williams játéka teljesen unott, viszont Anya-Taylor Joy messze a film fénypontja. A film viszont totál érdektelen és sajnálom, hogy Jon Hamm jeleneteiből végül semmi nem került bele a filmbe.

3. Helyezett: Artemis Fowl

1632-artemis-fowl_54897.jpg

Az Artemis Fowl minden amiért az ifjúsági regény adaptációkat utálni lehet. Egyszerűen hullagáz az egész film,  a rohadtul idegesítő főszereplőtől kezdve az elbaszott Hagrid módjára kinéző, és földet fingó Josh Gad-ig egészen a történetig ami lehet, hogy könyvben jól hangzik, én nem tudom mert nem olvastam de nagyvászonra átvíve egyszerűen nem működik az egész. Olvassátok, ne nézzétek.

2. Pesti Balhé

pestibalhe_1000x1443_1.jpg

Forgassuk le a szegény magyar ember Ocean's Eleven-ét úgy, hogy minden ki van írtva gyökerestül belőle mi azokat vagy a műfajt egy kicsit is érdekessé tenné. A film végtelenül kínos ripacs fesztivál ahol senki sem szimpatikus,   a színészek vagy túlripacskodják vagy túllazázzák az egész filmet, a történet unalmas és teljesen érdektelen. Akciófilmekben még mindig bénák vagyunk.

1. Cukorfalatok

unnamed_3.jpg

Ahhhhh.....igen, megnéztem és azért ezt teszem ki mert az eredeti Netflixes posztert nem vagyok hajlandó kitenni.

A Cukorfaltoknál nem is az a baj, hogy mi történik benne hanem ahogy történik benne. A történet ugyanis önmagában nem lenne rossz, egy merev vallási környezetben és tradíciókban élő kislány felnövésének és kitörni vágyásának a története amit a főszereplő, Amy a táncban lel meg. Adottak tehát az alapok amikre már fel lehet húzni egy olyan filmet ami szórakoztató de egyben fontos üzenettel is bír. Táncos alapú filmekből ott van a Flashdance, a Fame, a Honey vagy éppen a Step Up filmek. Vagyis minden adott ahhoz, hogy egy táncos alapú coming of age filmet ki lehessen hozni ebből. És mit kaptunk? Egy csapat 11 éves kislányt akik feszülős farmerban , haskidobós topban csinálnak valami idegbeteg rángást aminek köze sincs a tánchoz, de még ennél is nagyobb baj, hogy a szereplő kislányokat premier plánban fotózzák és filmezik miközben egymáson vonaglanak és akik egyébként olyan rohadt mód idegesítőek, hogy arra nehéz szavakat találni. Egy csapat 11 éves, elkényeztetett kiscsaj akik dühükben laptopokat törnek szét " úgyis vesznek nekem másikat alapon" vagy boltokban randalíroznak és közben mindegyik úgy néz ki mint akik épp Dubajba készülnek megkeresni a kenyérrevalót, de az is kérdés, hogy Amy miért pont ezekkel akar egy csapatban lenni holott a film egy pontján még le is "örömlányozzák" és megdobálják. És ezt  a pedofil szennyet még éltetik is a kritikusok , hogy mennyire bemutatja a mai generációt, a TikTok életérzést meg hasonló gondolatokkal bombázzák ezt a hulladékot, holott ez egy elbaltázott lehetőség arra, hogy egy igazán jó filmet csináljanak az alapokból.

Ennyi szar elég is volt , jöjjenek a jó filmek.

10. Helyezett: Run

17410.jpg

 A Keresés rendezője ezúttal is egy remek hangulatú és feszült thrillert tett le az asztalra ami remekül megidézi  Mi Történt Baby Jane-el? és a Tett című alkotásokat. Sarah Paulson pedig ismét bizonyítja, hogy igenis van benne tehetség csak ki kellene jobban használnia, illetve a Chloe-t játszó Kiera Allen is bizonyítja, hogy érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben.

9. Helyezett: Úriemberek

236.jpg

Bár az Úriemberek nem mérhető a Blöffhöz vagy a Ravasz, az agy és a két füstölgő puskacsőhöz azért jó látni, hogy Guy Ritchie még nem felejtette el, hogyan is kell alvilági filmet készíteni. Igaz ebben nem szerepel Vinnie Jones de helyette van Hugh Grant, Matthew Mcconnaughey, Colin Farrell és Jeremy Strong de rajtuk kívül is mindenki brillírozik a szerepében. Ha szerettétek a Blöfföt akkor ennek is nyugodtan adjatok egy esélyt.

8. Helyezett: Sonic, a sündisznó

mv5bmdk5yzc4nzmtoduwos00ntdhltg2mjetztkzzjc0zwe2mzawxkeyxkfqcgdeqxvymta3mta4mzgw_v1.jpg

Mikor a Sonic első előzetese kijött az addig sosem látott felháborodást váltott ki az emberekből, ami főleg a főhős küllemét érte viszont ezúttal a készítők hallgattak a netnépre és rendes, már a játékban is látható grafikával látták el mindenki kedvenc kék állatkáját. Ugyanakkor ez a film egy,ha nem is hibátlan mert azt azért túlzás lenne állítani, de okos példa arra,hogy hogyan kell egy olyan végtelenül egyszerű platformer játékból mint a Sonic egy teljesen élvezhető, könnyed de mégis izgalmas filmet csinálni. Persze a film sikere legalább 60%-ban köszönhető  a Dr. Eggman-t játszó Jim Carrey-nek (és állandó hű barátjának, Kerekes József magyar hangjának) aki parádésan hozza  a szerepet. A Sonic film ugyan nem váltja meg a videójátékfilmek világát de érdemes megnézni.

7. Helyezett: Staten Island Királya

600.jpg

Értékelhető vígjátékok terén a filmipar az utóbbi években nagyon silány minőséget tudott elérni, vagy talán csak én nem vagyok vevő az olyan poénokra mint a legutóbbi Amerikai Pite film csak csajokkal, vagy a Mint egy Főnök éppen ezért lepett meg,hogy a Staten Island királya egy szerethető film lett, és higgyétek el, hogy ebben a szar időszakban nagyon szükség volt egy ilyenre. Judd Apatow mostani rendezése voltaképpen egy életút kereső film melynek főhőse minden igyekezete ellenére sem tudja túltenni magát a tűzoltóként dolgozó apja halálán, az álma miszerint híres tetoválómester lesz is lassan elhalványul  a füves cigik füstjében és saját magával sem tud mit kezdeni az életben. A főhős tehát egy olyan személy akinek a helyzetével könnyű azonosulni de mint embert valszeg ha nem is lenne lehetetlen de nagyon nehéz lenne megkedvelni és ezt a szerepet Pete Davidson brilliánsan hozza, nem is beszélve Marisa Tomei-ről aki szintén remek alakítást tesz le az asztalra. Nem garantálom, hogy mindenkinek tetszeni fog de nagyon ajánlom,hogy kezdjetek bele.

6. Helyezett: Sound of Metal

ems_zw1zlxbyzc1hc3nldhmvbw92awvzlzzmy2ywndvjlwq5nzctndi3zs1hzjc0lwu5ngu5zmrlmzhkys5wbmc.png

A címmel ellentétben a Sound of Metal nem egy Bohém Rapszódiához hasonló zenés film vagy életrajzi film, hanem egy olyan dobosnak a története aki egyik napról  a másikra kezdi el elveszíteni a hallását , mígnem egy nap teljesen megsüketül. A vérbeli dobos akit Riz Ahmed alakít  élete talán legjobb , kvázi instant Oscart érő szerepében így kénytelen belépni  a siketek világába ami egyáltalán nem lesz könnyű feladat a számára , lévén emberünknek a zene volt a mindene. A film ennek ellenére mégsem egy hatásvadász, minden áron szimpátiát kiváltó film hanem olyan reálisan mutatja be az utat amin Rubennek és barátnőjének végig kell menniük miközben sosem csúszik át hatásvadászba és giccsbe. A metálzene azonban sajnos nagyon kevés szerepet kap a filmben, de mint drámai film nagyon jól működik. Illetve ahogy mondtam is, Oscart Riz úr kezébe.

5. Helyezett: Tőrbe Ejtve

936_2.jpg

Egy ház. Hatalmas család. Egy gyilkosság. Ki tehette? Az ápolónő? Az inas? Mr. Gerrison? A Denveri Mustángok bajnokcsapata? Vagy a családból valaki? Mit vélekedne erről Hercule Poirot vagy Miss Marple?

Rian Johnson amennyire megutáltatta magát szinte mindenkivel az Utolsó Jedikkel úgy igencsak hamar megbocsájtást nyert ezzel a filmmel. A Tőrbe Ejtve ugyanis egy klasszikus "Ki tette?" féle krimi de abból is a remekül átgondolt és csavarokkal teli fajta, és teszi mindezt úgy, hogy folyamatosan nézeti magát és amire még Agatha Christie is büszke lenne. Persze ehhez hozzájárul a nem kis nevekből álló színészgárda, úgy mint Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis, Toni Colette, Don Johnson, Michael Shannon, Ana de Armas és nem utolsó sorban a zseniális detektívet játszó Daniel Craig de aki még rajta is túltesz az Chris Evans aki szinte csuklóból hozza az elkényeztetett, tajparaszt unokaszerepét és baromi jól áll neki. Aki igazán vágyakozik egy jófajta Miss Marple vagy Poirot féle krimire kkor ne is habozzon megnézni ezt a filmet.

4. Helyezett: Wolfwalkers

9780316429535_p0_v2_s1200x630.jpg

Avagy az írek üzenete a Disney-nek, hogy "Na látjátok ti hájas párnák, így kell rendes animációs filmet csinálni". A kelta folklórból táplálkozó történet két főszereplője egy vadásznak a lánya és egy másik lány aki képes farkasalakot felvenni , és ennek a két teljesen mind személyiségileg és társadalmilag is eltérő lány fura ám egyre szorosabbá váló barátságáról szól a film miközben általános társadalomkritikát fogalmaz meg a gyűlöletről, az elvakult hitről és az egyházak zsarnokságáról és mindezt teszi egy vizuálisan 10/10-es látványvilággal ami olyan alkotókat is megidéz mint az általam nagyra becsült és tisztelt Jankovics Marcell vagy éppen Dargay Attila. Számomra a Wolfwalkers az év animációs filmje, és nem, nem izgat, hogy mégis kijött a Lelki Ismeretek mert ez a Wolfwalkers mindent tartalmaz amit én egy animációs filmtől elvárok. Tessék pótolni.

3. Helyezett: JoJo Nyuszi

090.jpg

Sokat gondolkodtam, hogy a Wolfwalkers kerüljön-e a 3. helyre vagy ez de végül emellett döntöttem nem véletlenül. Taika Waititi gyűlöletellenes filmje ugyanis piszkosul betalált. Remekül parodizálja ki a náci Németország hazugságokkal, agymosással és megfélemlítésekkel teli propagandáját miközben habár a főbb karakterein ott vannak a náci szimbólumok de mégis szerethető karakterek ám én úgy láttam mintha  film a neo náci emberek és szervezetek felé is kritikát mondana, ám mindezt baromi jó és Waitit egyedi humora teszi szórakoztatóvá amire a színészek csak rátesznek egy lapáttal. Az elvakult Jojo-t alakító Roman Griffin Davis-től kezdve az Elzát alakító Thomasin McKenizie-ig vagy éppen az anyát brilliánsan alakító Scarlett Johansson-on át a kiképzőtisztet alakító Sam Rockwell-ig , de ide lehet sorolni még a Gestapós Stephen Merchant-ot is vagy az ária gondolkodásnak megfelelő női ideált megtestesítő Rebel Wilsont. Waititi pedig zseniális Hitlert hoz. Nincs mit hozzáfűzni, a JoJo Nyuszi úgy mond társadalomkritikát, hogy közben szerethető figurákkal mutatja be a gyűlölködés értelmetlenségét.

2. Helyezett: Még egy kört mindenkinek.....

mv5botnjm2y2zjgtmdc5ns00mdq1ltgyngytyzywmtaynwqwytmyxkeyxkfqcgdeqxvymje4nzuxnda_v1.jpg

Thomas Vinterberg és Madds Mikkelsen újra összeálltak mint két kicsi legó és újfent nagyot alkottak.Már A Vadászat című közös filmjükért is el kellett volna árasztani őket Oscar esővel ,és a páros ezen filmje is eddig közönségkedvenc a filmes fesztiválokon . Az eleinte csak feszültség levezetésképpen induló sunyiban piálgatós ám később egyre nagyobb bajban lévő férfiak története elnyerte a Berlini Filmfesztivál Legjobb Filmjének járó díját illetve Mikkelsen alakításáról is ódákat zengenek a kritikusok, pedig ez a film igenis egy elég súlyos témát dolgoz fel , ugyanakkor láthatóan a készítők nem akartak éles kritikát megfogalmazni a filmjükben,azt meghagyták a nézők számára. És az a tánc amit Mikkelsen lenyom  végén arra a dalra, na az teszi fel az i-re a pontot és mondja,ki, hogy Mikkelsennek az Oscart vagy halálra fog csúnyán nézni titeket.

1. Helyezett: A Chicagó-i 7-ek tárgyalása

trial_of_the_chicago_seven_p1.jpg

A 60-as években járunk, azon belül is a bíróságon, ahol 7 (de inkább 8 ) személyt vádolnak azzal, hogy egy illegális tüntetés keretein belül okoztak egy olyan zavargást ami több ember súlyos sérüléseit okozta és kikre jó eséllyel börtön vár, ha csak nem bizonyítják be az ellenkezőjét miszerint nem ők voltak a felbujtók, hanem a rendőrség. A megtörtént események alapján szolgáló film Aaron Sorkin 2. rendezése az Elit Játszma után és ez egy igazi tárgyalótermi dráma de nem az unalmasabbik fajtából. Sorkin filmje amellett,hogy minden szereplőt megismertet a nézővel, magát a tüntetést is archív felvételek bevágásával mutatja be ami zseniális ötlet volt és mindezek mellett részletesen mutatja be, hogy bizony a rendszer szintű elnyomás illetve bűnbak faragás az nem csak a Szovjeteknél volt divat hanem bizony a nagy szabadság hazájában is, ahol ugyanolyan módszerekkel juttattak börtönbe vagy nyomtak el mindenkit akit a rendszer az ellenségének tekintett. Pont ezért magát a tüntetést nézni a filmben nagyon megterhelő lelkileg főleg mikor a szerencsétlen lányt mutatják de hőseink sorsa sem jobb akiket olyan színészek keltenek életre mint Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen aki kvázi élete legjobb alakítását teszi le az asztalra, de mellette brillírozik még Mark Rylance, Joseph -Gordon Levitt és John Caroll Lynch is, de a még csak kis szerepben feltűnő Michael Keaton is bravúrosan játszik. Az ilyen filmekért lehetünk hálásak, hogy a Netflix vagy más stream szolgáltatók felvállalnak ilyen projekteket és nézhetjük meg őket mikor a mozik zárva vannak. Számomra ugyanis idén ez volt a legjobb és legerősebb film amit láttam.

Nos, ennyi lenne ez a lista, remélem tetszett és ha esetleg lenne olyan film ami szerintetek kimaradt vagy szívesen láttatok volna rajta akkor osszátok meg velünk. Hamarosan érkezik a 3. lista is, addig is Sziasztok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6716363450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása