Sziasztok!

X-Men filmek. A filmfranchise ami a 2000-es évekről kezdve ami a 98-as Pengével együtt alapköve volt annak a folyamatnak amiből kinőttek a Vasember, az Amerika Kapitány és a Bosszúállók filmek is. Ha nem lettek volna az X-Men filmek és a két rajzfilmsorozat is (amik közül csak megjegyzem, hogy az Evolúció sokkal jobb) akkor a későbbi Marvel filmek sem lennének olyanok mint ma.  Szerintem ecsetelnem sem nagyon kell, hogy miről szólnak a filmek és úgy általában a X-Men univerzum aminek amúgy én is nagy rajongója vagyok. A Marvel filmek közül talán ezek azok a filmek amik jobban a szívemhez tudtak nőni és sokáig nem értettem, hogy miért de aztán még ha nem is tökéletesen de megtaláltam a választ ami egyben egy rajongói teória is egyben.

Az X-men-ek mutánsképességeit sokan a tinédzserkori változások metafóráiként azonosítják amiben egyébként van ráció hiszen nem véletlen, hogy a képességek a szereplők tinédzserkorában jelennek meg amikor az ember átesik élete legnagyobb változásain mind társadalmi, mind lelki síkon de még ennél is érdekesebb az a teória miszerint a mutációs képességek magukat a szexuális változásokat is magukba foglalják vagyis lényegében a homoszexualitást, biszexualitást és még sorolhatnám. Nem tudom, hogy ebből mennyi igaz ezekből de felvetéseknek nagyon érdekesek. És az sem elhanyagolható tény , hogy az X-Men filmeknél figyelhető meg a legjobban ahogy egy sorozat egyre jobban süllyed lefelé a mocsárban. Az utolsó tényleg jó film a 2006-os Az Ellenállás Vége rész volt és utána a franchise folyamatosan süllyedt a középszerűség mocsarába amit a Logan ugyan megpróbált kihúzni a pácból de sajnos eredménytelenülés  aminél azt hittük, hogy a 2019-es Sötét Főnix volt a vég és ha ezek után lesznek új filmek akkor azok végre minőségibb cuccok lesznek. Ennek a beharangozása lett volna a 2018-as Új Mutánsok aminek láttán azonban csak egy újabb szöget verhetünk a franchise koporsójába.

new_mutants_ver13.jpg

A film piszok nehéz utat járt be. Eredetileg 2018-ban debütált volna a film ám aztán jöttek a sorozatos hírek az újraforgatásokról, kibővítésekről majd jött a járvány is illetve a Disney is és aztán szép lassan mindenki kezdett lemondani a filmről mígnem idén a stúdió úgy döntött, hogy kerüljön mozikba, bukjon aztán felejtsük is el az egészet. Pedig ez a film még a mozijegy árát sem éri meg. A filmet egyébként az a Josh Boone rendezte aki a 2014-es Csillagainkban a Hibát is jegyezte amit nem láttam és nem is érdekel egyáltalán sőt valószínűleg ezután sem lesz a kedvenc rendezőm.

A történet lényegében egy egy helyszínen játszódó amolyan szuperhősös misztikus horror akarna lenni. Főszereplőnk az indián származású Dani (Blu Hunt) különös körülmények között elveszíti édesapját egy elzárt, amolyan magánkórház szerű intézményben találja magát több olyan tini társaságában akiknek hozzá hasonlóan mutáns erejük van.

082820-the-new-mutants.png

 A csapat tagjai a nagyszájú és bunkó Illyana (Anya-Taylor Joy) , a szende kislány Rahne (Maisie Williams), a vidéki átlagsrác Sam (Charlie Heaton) , a latinos macsó Robert ( Henry Zaga ) és az őket felügyelő dokinőjük Dr. Reyes akit Alice Braga játszik. A szereplők eleinte csak elvannak egymással ám később egyre furcsább és furcsább dolgok történnek az intézményben ugyanis mindenki a saját elfojtott rémálmát kezdi átélni és kiderül, hogy semmi sem az aminek látszik és ha életben akarnak maradni akkor meg kell szökniük és ez kb olyan gyorsan történik amilyen gyorsan ezt most leírtam.

new-mutants-rev-1.jpg

Az Új Mutánsok  alig 90 percben akar egyszerre horror, szökésdráma és szuperhős film lenni egyszerre de mivel semmire nincs elég idő így mindent csak felszínesen bont ki de odáig már nem jut el, hogy kellően körbe is járják az eseményeket vagy mi miből következik. A film forgatókönyve ezáltal egy hatalmas katyvasz lehetett, a horror pedig köztudottan csak azért került bele mert 2017-ben az AZ hatalmasat robbantott a kasszáknál és erre rájöttek, hogy talán ide is beleférne. Ez eddig oké de akkor szóljon is arról a film mert itt üvölt, hogy a horrorrészeket utólag pakolták bele de még azok is felháborítóan semmilyenek.Az egész abból áll, hogy szereplőinket üldözi egy csapat Mr. Szürkének öltözött Slender Man majd egy batár nagy medve is megjelenik a színen.

smiley-men-new-mutants.png

Most komolyan nézzetek rá, egyszerűen nevetséges az egész. Ha megmaradtak volna pusztán a látomásoknál, hogy mindenki csak azt éli meg valóságképp ami őt gyötri akkor se lett volna tökéletes de hatásosabb lett volna mert azok a részek tényleg parára sikerültek.

the-new-mutants-758.jpg

Oké horroként megbukott, lássuk a dráma részt ami egy dekával sem jobb. Az egy dolog, hogy a film úgy próbálja meg szimpatikussá tenni a karaktereket, hogy bemutatkozásképp mindenki elmeséli, hogy milyen szar élete volt mielőtt bekerült és ezért nekünk sajnálni kell őket de ez semennyit sem javít a megítélésükön,még csak sajnálni sem lehet őket mert mindenki annyira tucat sablon háttérsztorit kapott, hogy az még egy ZS kategóriás tinifilm is szégyelné őket. A karakterek közti interrakciók vagyis az összebarátkozás , egymás cseszegetése és a love szál (igen az is van de arról később) kínosan sok időt elvesz a film elejéből de látszik is, hogy az egészet az 1985-ös Nulladik Óra című filmből forgatták újra.

3085530-1598913566.jpg

Tehát se nem jó mint horror, se nem mint dráma és a szökés rész is egybeolvad a szuperhős résszel ahol megcsodáljuk a karakterek képességeit és pont. De még azt sem sikerült még csak minimálisan feszültre megcsinálni. Emlékeztek a The Promised Neverlandre? Na annak a teljes 2. felében több feszültség van mint amit itt prezentálnak nekünk és a szökés sincs semennyire megtervezve csak annyi, hogy a harc végeztével kisétálnak aztán csókolom. Mérhetetlenül kiábrándító, súlytalan és unalmas a film teljes története és cselekménye. Pedig nem mondanám,hogy nem voltak itt ötletek csak végig érződik, hogy a rendezőnek lövése sem volt arról, hogy ebből mégis mit akar kihozni így végül az egész egy katyvasz lett.

Hát ha már megbukott mind horror, mind dráma mind szökésfronton akkor a látvány valamennyire menti a dolgot nem? Nos az a válasz, hogy igen is meg nem is. A környezet maga elég hangulatosnak mondható főleg a pincében játszódó részek sikerültek jól mert pontosan úgy néz ki mint egy sötét, elkülönített börtönrendszert elképzel az ember.

screen-shot-2020-01-06-at-9_39_41-am.jpg

Vagy ott van a temető is ahol ismét csak felvetődik pár kérdés például, hogy mik azok a számok a sírokon meg hasonlók amikre a film persze cseszik válaszokat adni és a fórumokon elszántan kommentelik,hogy

" Ha meg akarod érteni akkor olvasd el az XYZ képregénynek a 200valahányadik oldalának 2. felét és akkor megérted!"

Ez meg úgy hülyeség ahogy van. Egy filmnek önmagában is tudnia kell válaszokat adnia a saját maga által feltett kérdéseire és nem rendezhetik le úgy ahogy például a Star Wars filmek is tették anno.

new-mutants-trailer-breakdown-analysis-graveyard.png

És végül a harcok. Látványosak ezt aláírom, Rahne is jól néz ki farkasformában és a para látomások is jól működnek de megint csak átestek a ló túloldalára mert a végére átmegy az egész egy iszonyatosan kínos szaladgálásba illetve egy SAO szerű bossharcba ahol Anya Taylor Joy bebizonyítja, hogy ha lesz élőszereplős amcsi SAO akkor őt kell Asuna szerepére becastingolni.

new-mutants-demon-bear.png

Hát mellette még Kirito se rúghatna labdába!

Ha már itt tartunk akkor a színészek és a karakterek. Hogy mik? Karakterek? Jó kérdés ugyanis karakterek nem kapunk csupán sablon sztereótípia gyűjteményeket vagyis van a nagypofájú picsa, a szende kis szűzies csaj, a  kőgazdag macsó , a vidéki redneck és az új lány. Ennyi. Ezeket kapjunk szereplőknek akiknek el kellene vinniük a filmet a hátukon de a fele vagy mocsok idegesítő vagy annyira jelentéktelen, hogy ha nem lennének ott akkor fel se tűnnének. Ez különösen igaz a kőgazdag macsóra aki még a nagy harcban is csaj bújkál illetve Dani a főszereplő aki annyira unalmas, hogy hozzá képest még egy pohár víz is a világ legérdekesebb dolgának hat. A többi színész is csak ott van, igazából eljátsszák amit kell de egyik se erőlteti meg nagyon magát.

Maisie Williams folyamatosan  olyan fejet vág mintha mindenre rácsodálkozna ami körülötte történik de közben várja, hogy mikor jön az Éjkirály, Charlie Heaton szerintem folyamatosan be volt tépve illetve Anya Taylor -Joy az egyetlen akin látszik, hogy próbál kihozni valamit a nagyon gyengére megírt karakteréből de tőle ez még így is kevés hiszen az egyik legígéretesebb új színésznőről beszélünk aki most forgat és játszik Robert Eggers új filmjében a The Northman-ben olyan sztárokkal együtt mint Alexander Skarsgard, Willem Dafeo, Nicole Kidman és Ethan Hawke (Bill Skarsgard sajnos kiszállt belőle). És akkor a love szál.......

maisie3-1024x538.jpg

Mielőtt nekem estek nem a leszbikus szállal van gond! Nem, legyen benne de egy jó szerelmi szál akkor működik ha jól fel van vezetve, fel van építve, ki van bontva , hihető és előbbre viszi a cselekményt. A szar szerelmi szál meg az amit itt prezentálnak nekünk és ami kenterbe veri az Utolsó Léghajlító, Az Utazó, a The 8. son vagy a Kaguya-Sama romantikus szálát ugyanis amit kapunk az kritikán aluli és felháborító.

Az egész úgy néz ki, hogy ezek ketten beszélgetnek egymással 10 percet és onnantól kezdve ezek ketten szerelmesek egymásba. EZ MINŐSÍTHETETLEN! Ez még csak nem is szerelmi szál hanem szimpla testi vonzódás két olyan karakter részéről akik élményként élték meg még talán azt is, hogy egyszer elmehettek shoppingolni. Ez megint csak azért került bele, hogy vérpistike LMBTQ emberek prezentálva érezzék magukat (de csakis a csajok smároljanak mert akkor nincs fanservice ahogy mondani szoktuk).

A Dr. Reyes-t alakító Alice Braga meg meg sem próbál valamiféle misztikumot erőltetni a játékába. Nem érződik benne ugyanaz mint mondjuk Izabellánál a Neverlandben, hogy ő csak a körülmények áldozata hanem már az első percben érződik, hogy ez a nő bizony egy igazi, érzelmmentes aljadék akinek csak papíron van motivációja a gyerekek "megmentésére" így mikor vége lesz mint a botnak akkor se lehet semmit sem érezni miatta.

new-mutants-promos-2.jpg

 

Mindent összevetve az Új Mutánsok egy totális pénz és időpocsékolás minden szempontból. Össze-vissza írt és foltozott történet és cselekmény, totál érdektelen karakterek és minden szál csak felszínesen van kibontva és semmi magyarázatot nem kapunk semmire. Esetleg egy mikrós popcorn és Spar-os kóla társaságában nézhető de higgyétek el semmit nem veszítetek ha kihagyjátok. 5/10.

Ennyi voltam mára , Sziasztok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8116193560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timár Lénárd 2020.09.08. 06:44:55

Csak szólok, hogy azért az alapanyag sem éppen a magas minőségéről volt híres.... lfg.hu/66752/ismerteto/x-men-tortenelem-5-new-mutants-x-factor-classic-x-men-1984-1988/

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.12.06. 09:44:40

Ezt addig piszkálgatták, míg az összekötő jelenetek maradtak csupán és ez végig érezhető. Az első óra izgalmas hangulatkeltés lehetne, de sótlan. Utána a lezárás kurta-furcsa, hirtelen. A szerelmi szál fölösleges. Volt benne jó is. Jól áll neki a zárt és egyetlen helyszín. A cast is jó. A nagyon finom építése a trilógiának (kiképzések gyilkosnak, essex vállalat).
Összességében a sötét főnix, és az apokalipszis szintje azonban. Mit nekem, nekünk #snydercut, meg #ayercut, ebből kéne egy tisztességes #horrorcut, de ahhoz a disney sose lesz elég tökös.
süti beállítások módosítása