Szegasztok!

Végre visszatértem, ráadásul egy új kritikával a 2020-as anime szezonból!

Mai alanyom nem más lesz, mint egy újabb gyöngyszem a fantasy és kaland kategóriákból. Ma a Somali To Mori No Kamisama, angol címén a "Somali and the Forest Spirit" animéről írok nektek!

(Összes írásos anime kritika itt található)

104541l.jpg

A Somali To Mori No Kamisama (röviden Somali) egy 2015 óta futó manga, melyet Gureishi Yako ír és rajzol a Web Comic Zenyon online magazinban. A manga 2020-ban kapott egy 12 részes anime adaptációt a Satelight megbízásából Yasuda Kenji rendezésével, aki részt vett anno a 2003-as Fullmetal Alchemist anime elkészítésében is. Az anime műfaját tekintve fantasztikus, kaland, dráma, illetve slice of life és seinen.

A Somali története elég összetett a rövid leírások ellenére. Megpróbálom minél kevesebb "spoiler" nélkül leírni a háttértörténetet.

A történet szerint egy fantasztikus világban az emberek és a szörnyek együtt éltek sokáig, majd egy háború tört ki a két faj között, melynek eredményeként az emberek teljesen a kihalás szélére kerültek. Szinte már csak mítoszokban és legendákban, valamint szóbeszédekben lehet az emberekről hallani. Egy nap, az erdő védelmezője, egy névtelen gólem (mesterséges emberszerű lény) járőrözés közben véletlenül találkozik egy emberi kislánnyal, a címadó Solamival, akin lehet látni, hogy fogságban volt. A gólem elhatározza, hogy megkeresi a kislány szüleit, viszont ezzel nagy kockázatnak teszi ki magát, mivel kevesebb, mint egy éve maradt hátra "haláláig". Vajon megtudja találni a kislány valódi szüleit, aki időközben annyira megszerette őt, hogy apának kezdte hívni? Vagy egy tragikus véget ér a hosszú kaland?

Nekem a történet nagyon bejött. Főleg, hogy az utazás során rengeteg dráma és csavar várja a nézőket. Mindenképpen szólnom kell, hogy az anime komolyan veszi a kaland műfajt, s habár van benne pár akció jelenet, akik shonen bunyós animére várnak, azoknak nem tudom ajánlani.

ice_screenshot_20200329-101930.png

Ami elsőre szembetűnő, az a látvány. A rajzolás, főleg a hátterek és a tájak nagyon részletesek és szépek lettek. A karakterek többsége is kellően szépen megvannak rajzolva. Zenék terén is egész korrekt az anime, nagyon feltudja dobni a zene az adott jelenet hangulatát. Az opening szerintem meg 2020 egyik legjobb openingje.

Karakterek terén nincsenek sokan szerencsére, valamint mindannyian remekül betöltik a szerepüket a történetben, de a fontosabb szereplőkről azért írok egy kicsit. A két főszereplő, Somali és Golem. Somali egy kedves, energiával teli virgonc kislány, aki nagyon szereti "nevelő apját", de a kalandok során sok testi és lelki megpróbáltatáson megy keresztül. Golem, akinek Daisuke Ono valami fenomenálisan jó szinkronhangot adott, hatalmas karakterfejlődésen megy keresztül az anime ideje alatt. Kezdetben csak küldetéstudat miatt akarja visszavinni Somali-t igazi szüleihez és egyáltalán nem tudja, mik az ok az érzelmek. Somalival töltött ideje alatt viszont egyre jobban kialakulnak benne az érzelmek és a kötődés, melyekre még ő is meglepődve csodálkozik. A végén annyira megszereti a kislányt, hogy szeretne a "végéig" vele lenni.

Ahogyan az látható ennek az animének az egyik témája a szeretet, melyet szerintem nagyon jól kezelt az anime. A másik témája az animének a "rasszizmus", mely az emberek és a szörnyek közti konfliktuson alapszik, hiszen ugye az emberek többségét már kiirtották, így vagy bujkálnak vagy készülhetnek a legrosszabbra. Viszont fontos megemlíteni: eme animében remekül mutatják be mindkét oldalt! Nem megy át Elfen Lied szerű álszenteskedésbe. Mindkét oldalon vannak pozitív és negatív szereplők, akik másként gondolkodnak a másik félről. Egyik oldalt sem akarja az anime fekete-fehér színben mutatni és nekem ez nagyon tetszett. Ugyanúgy voltak rettenetesen gonosz emberek akik előítéletből öltek le ártatlan és békeszerető szörnyeket, mint szívtelen, szadista emberevő szörnyek. Szépen árnyalva vannak az oldalak és ez szerintem színesebbé teszi a világot.

Ha már világ, a Somali világa egyszerűen elsőosztályú nem csak a fantasy műfajban, hanem bármilyen anime és manga területén. A klasszikus fantasy lényeken kívül vannak egyedi lények is, ami szerintem így 2020-ban már elismerésre ad okot!

ice_screenshot_20200329-100925.png

Említettem, hogy az anime a kaland és fantasy műfajon kívül még a dráma és a slice of life kategóriákba is tartozik. A dráma gondolom már az eddigiek alapján érezhetően Golem karakterfejlődéséről és elkerülhetetlen végzetéről szól. Viszont ami meglepett, hogy nagyon jól működik az anime slice of life animeként is!

Tudni kell, hogy nem nagyon szívem csücske a slice of life, mivel az esetek 80%-ban az anime stúdiók és mangakák nem tud kiszakadni az idealizált klisékből, illetve a legtöbbször a romantika műfaj kiegészítésére tudják csak használni. Szerencsére itt viszont a slice of life valóban a karakterek személyiségének elmélyítéséről szól.

Humor is van bőven az animében. Nem szórja sorozatvetővel őket, de pont ott van humor, ahol azt a történet megkívánja.

Ami miatt nagyon tudom szeretni az animét, az a hangulat. Egy szépen felépített világ, szerethető karakterekkel, príma jellemfejlődéssel és egy kellemesen megkomponált zenei és képi megvalósítással, mely a szeretettről, a családdá válásról és az érzelmekről szól.

Őszinte leszek... nem nagyon tudok negatívumot mondani azon kívül, hogy a shonen bunyós rajongók és az akció anime rajongók nem nagyo fogják élvezni. De ugye nem kell minden animének mindenkit kiszolgálnia.

ice_screenshot_20200329-101603.png

Összefoglalva a Somali To Mori No Kamisama 2020 egyik legjobb anime sorozata! Mindenkinek ajánlani tudom, akik szeretik a fantasy és slice of life animéket.

Somali To Mori No Kamisama

- Idő: 2020

- Rendező: Kenji Yasuda

- Stúdió: Satelight

- Műfaj: Kaland, Fantasy, Dráma, Slice Of Life, Seinen

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Szép látványvilág, igényes rajzolás és hangulatos zenék

- Szerethető karakterek és kiváló karakterfejlődés

- Korrekten felépített fantasy világ és történet

- Kiválóan kezelt témák

- A slice of life remekül van használva

- Nagyon jó a hangulata

Ami nem tetszett:

- Igaziból semmi, talán csak annyi, hogy az akció anime rajongók csalódni fognak benne

Értékelés:              

Százalék szerint: 96% = Kiváló

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9.5/10 = Kiváló

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4315905142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kossza 2020.07.05. 18:04:04

Köszönöm, hogy megírtad ezt a kritikát. Végre volt időm megnézni és nekem is tetszett.
Érdemes elolvasni a mangát is, kicsit különbözik az animétől, viszont a rajzolása annak is meglepően szép és részletes.
süti beállítások módosítása