High Score Girl II kritika.

2019.12.25. 13:55

Sziasztok! Boldog Karácsonyt mindenkinek. Mit is lehet elmondani a High Score Girl anime sorozatról az első évadot és az OVA trilógiát megnézve? Mestermű! Remekül vegyíti az akkori korszak videojáték bemutatóját és a romantikus komédiát. A romantikát nem tolja a pofádba a sok hozzá hasonló hulladék műhöz, amiből évente legalább 10 kijön. Karakterei remekül fejlődnek és egyben tettük és döntéseik tisztán megérthetőek. Az egyetlen hiba a CGI látványvilág, de addig nem akadékoskodok, amíg folyékonyan megy, mert a szemem megszokja és ebben az esetben minden más kárpótol. Ami a második évadot illeti, a J.C. Staff már azzal rúgta magát térden, hogy 9 részesre tervezte, ami csak azért baj, mert manga szempontjából csak félúton vagyunk, de erről később! Mielőtt viszont komolyabban fejest ugranánk, megjegyzem, hogy két részre fogom osztani a bemutatót. Az elsőtől az ötödik részig és végül a hatodiktól a kilencedik részig! De elég a terelésből, vágjunk bele! Némi spoilert fog tartalmazni, erre készüljetek fel!

231511.jpg

1. Felvonás: 1.-5. rész! 

hi-score-girl-ii-01-42-1280x800.jpg

Még az openingig se jut el, de már egy valami szúrja a szememet! A látvány, ami technikailag súrolja a Polygon (Polyfos) Pictures 2018-as munkásságát. Miért is? Egy dolog, hogy nem stabil 60 képkocka/ másodperc (FPS) a lejátszás, hanem jobb esetben súrolja a 25 FPS-t! Mit jelent ez? Akadozó, művi mozgás, élettelen hátterek és karakterek stb. Most komolyan: Annyira nehéz 2019-ben normálisan megcsinálni és lerenderelni egy szájbacsírt CGI animét? A 2004-es Appleseed: A jövő harcosai ezerszer szebben és technikailag stabilabban jött ki! 15 évre rá meg ilyen ocsmány vacakot kapunk?! Kész borzalom!

Oké, a látvány hulladék minden téren, de akkor mi a van a történettel? Nos, az akkora hentes munkán esett át, ami eléggé hajaz a Tokyo Ghoul RE első és második évadára. Avagy: Úgy ugrál a történésekben, hogy laikus ember alig fog felfogni a történetből valamit. Ehhez azt is hozzá kell adni, hogy csak azok fogják rendesen megérteni a történet, akik olvasták a mangát. De akkor én elmondom lehetőleg spoiler mentesen!

Akira Oono és Hidaka között a feszültség robbanásig feszül, lévén mindketten szerelmesek Yaguchi Haruoba. A srác ebből semmit nem érzékel, pusztán annyit, hogy folyton megy körülötte a fesztivál. Mikor a két lánnyal egy légtérben tartózkodik, akkor elmenekül otthonról és egy Shibuyai gamer csapathoz csatlakozik. Ám, Hidaka lényegében kipöccinti onnét, mikor egyedül szétveri a társaságot a Fighting Vipers 2-ben. Később megpróbálja rávenni a főhőst arra, hogy átölelje, balszerencsére, ennek Oono is szemtanúja lesz. Ekkor kerül sor a két nő leszámolására.

Nos, hallatra jó sztori, de ahogy említetten a TG:RE szintű adaptálási tempóban! Ott kezdődik a dolog, hogy komplett jeleneteket basztak ki a kukába, amik elemi fontosságúak a történet előrehaladtával! Mondok egy példát: Az OVA kritikájánál az volt a panaszom, hogy amikor Moegi tanárnő arra kéri Yaguchit, hogy szakítsa meg Akira Oonoval minden kapcsolatot, akkor a főhős anyja olyan diszkréten elküldi a francba, ami után a normális ember állva tapsol. Hogy itt mi volt a problémám? Lefaragták a teljes beszédet, így eléggé hiányos volt az egész. Nos, a második évadban kellet volna megtörténnie annak, hogy Makoto, Akira nővére is hasonló módszerrel magyarázza meg a felügyelőnőnek, hogy hol baszta el. EZ KONKRÉTAN KIMARADT! És ezekből az epizódokból említsek bármilyen fontos jelenetet, az meg van kurtítva a mangához képest, vagy nincs is az animében! Ez volt az a pont, ahol tele lett a tököm és már leírtam 2019 legnagyobb csalódásának. Aztán, megtört a jég!

2. Felvonás: 6.-9. Rész.

kmy4vmnqhrbjoiu.jpg

Történet szerint Yaguchi ráébred arra, hogy szerelmes Akirába. Meg is fogadja, ha legyőzi őt a legközelebbi Street Fighter 2 bajnokságon, akkor bevallja érzéseit. Arról viszont még nem tud, hogy Akira Oono el fog menni Japánból, talán végleg, hogy Los Angelesben a szülők kénye-kedve szerint ugráltathassák (Az Oono családfő és felesége a tipikus hidegvérű burzsuj férgek, akik még a lányukkal is úgy bánnak, ahogyan kényük-kedvük tartja.). Ám, a bajnokság után Yaguchi mély depresszióba esik, amiből Hidaka ébreszti fel. Sikeresen elmegy a reptérre, ahol Oono gépe turbulencia miatt nem tudott felszállni, így újra találkozhatnak. Megtörténik a vallomás és az ígéret, hogy amint esély lesz rá, Yaguchi elmegy Los Angelesbe! 

Hogy miért szedtem két részre a bemutatót? Nos, azért, mert a hatodik résztől fogva az anime készítői hirtelen pofáncsapták magukat és úgy meglendült a fantáziájuk, ami bőven kárpótolt azért a sérelemért, amit eddig leműveltek. A hangulat és a dráma a humorral együtt visszatért. Itt már mindenki ésszerűen viselkedik, jól elmagyarázzák a dolgokat és videójáték szempontjából is a rendes kerékvágányra tér vissza! Ami a bajnokságot illeti: Az volt a hab a tortán, ami számomra a legtöbb shounen harcot kenterbe vágta. Főleg a döntő mérkőzés a két főhős között, amiben egyszerre volt temperamentum, érzelmek és profizmus. Az utolsó rész pedig egy remek, bár eléggé cliffhangeres lezárást tartalmaz. Ez viszont már nem az anime, hanem a mangaka hibája, de erről a végén mondok egy érdekes információt.

Most, hogy az elején elpanaszoltam magam, ideje a technikai oldalra rátérni. Azt már kiveséztük, hogy 2019-ben nem divat normálisan megcsinálni egy CGI animét, viszont a játékfelvételekkel mi a helyzet? Azok tökéletesek, bár elég kevés lesz hosszú ideig belőle. Zenei téren szerencsére ugyanazt a minőséget kapjuk, mint az előző részekben, viszont az openingban az nem tetszik, hogy elspoilereznek egy kulcsfontosságú jelenetet. 

Értékelés: 

Pozitívumok:
- Zene.
- Az utolsó négy rész.
- Karakterek.

Negatívum:
- Technikailag instabil látvány.
- Az első öt rész.
- Kevés játékfelvétel, ami menthette volt a látványt.

Végeredmény: 70% Jó

Elmondható ugyan, hogy ez lett a leggyengébb láncszem a High Score Girl szériából, ám hála a felénél történt pozitív változtatásáról, még beleillik a jó kategóriába. Ennyi voltam mára, Sziasztok!

Jah, az infót elfelejtettem, pedig az egy igazán nagy trollkodás a mangakától! Ugyanis, bejelentette a közelmúltban, hogy csinál folytatást... csak Hidaka lesz a főszereplő és 2007-ben fog a sztori kezdődni! Ugye, mennyire jópofa húzás? 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3415213538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása