Szegasztok!

Sokan a Pierrot Stúdiót úgy ismerik ma már, mint a valaha volt legrosszabb japán animációs stúdió. Habár ennek elég sok alátámasztó érve van (lásd amit például a Naruto franchise vagy a Tokyo Ghoul franchise esetében tettek), hiszitek vagy sem, volt egy kor, amikor még a Pierrot Stúdió volt a leginnovatívabb stúdiók egyike. Nem azt mondom, hogy régebben kizárólag AAA animéket készítettek volna, de hogy akkor még több kreativitásuk és nagyobb lelkesedésük volt, az biztos. Erre mai alanyom lesz talán a legjobb példa, ami nem más, mint az anime szubkultúra által elfogadott valaha készült első OVA, melynek neve Dallos!

Ma az 1983-as Dallos animéről írok nektek!

55419l.jpg

A Dallos egy 1983-as OVA széria, melyet a Pierrot Stúdió készített Mamoru Oshii rendezésével, aki olyan animéket rendezett, mint az 1995-ös Ghost In The Shell, az 1985-ös Angel's Egg, az 1981-es Urusei Yatsura és más híres darabokat. Műfaját tekintve az anime Sci-Fi, Dráma, Akció. A Dallos animét fogadják el mindenhol, mint a valaha készült első OVA, mely egyfajta átmenet a sorozatok és a szériák között, valamint amik nem mozikban jelennek meg, hanem adathordozókon.

A Dallos sokat merített az 1966-os "A Hold Börtönében" (The Moon Is a Hars Mistress) regényből és más Sci-Fi cuccokból a filmektől kezdve a könyveken át.

A Dallos később újra ki lett adva egy 85 perces film formájában, mely Magyarországot is elérte 1991-ben.

watch_dallos_episode_2_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

Az anime története a közeli jövőben játszódik, ahol is a Föld kolonizálta a Holdat, viszont azt egyfajta gyarmatként kezdték el kezelni, melyből a későbbi, már a Holdon született generációnak elege lett és fegyveres konfliktusba csapnak át a nézeteltérések. Eme káoszban próbál meg elboldogulni Shun Nonomura, aki már "elveszítette" Tatsuya nevű testvérét. Viszont úgy néz ki, hogy nem kerülheti el az elkerülhetetlent. A harcot meg sokan úgy gondolják, hogy a címadó Dallos fogja eldönteni, ami egy hatalmas létesítmény, s habár senki nem tudja, mióta van a Holdon és ki építette, a holdbéliek egyfajta istenségként tekintenek rá, ami az ellenállást leverő Alex Riger szemét igencsak bántja...

A történet érdekes, valamint nagyon jól kezeli a csavarokat is. Az egyetlen problémám a játékidővel volt, mivel szerintem jobban kitudott volna bontakozni a történet 10-12 részes formátumban. Emelet volt pár üres járat is, de szerencsére kevés.

A karakterek többsége jól sikerült. Shun egy vívódó tinédzser, akit egyik csapás után éri a következő és próbál ember maradni a körülmények ellenére. Dog egy vérbeli vezető, aki mindent megtesz, hogy a holdbéliek sorsa jobbra forduljon. Rachel amennyire idegesítőként kezdte, a vége felé egyre érthetőbb lesz. Melinda volt a legszimpatikusabb, mert habár az ellenállás túsza, megakarja ismerni a holdbéliek szenvedéseit, valamint ígéretet tesz, hogy visszatérve a Földre beszámol a Holdon lévő rossz körülményekről. Az egyetlen karakter, aki unszimpatikus volt, az Alex Riger, aki egy teljesen begyepesedett és csőlátású katona, aki ugyan ellene van az értelmetlen erőszaknak, de semmi pénzért nem akar az anime utolsó 10-15 percéig felhagyni a "leverem az ellenállást" mantrájával, de végül valami érthetetlen oknál fogva a legvégén már hajlandó az átmeneti békére.

watch_dallos_episode_2_english_subbedat_gogoanime_0002.jpg

Az anime látvány terén korrekt, hozza az 1983-as szintet. A színek szépek, a hátterek jól kidolgozottak, egyedül pár alkalommal nincsenek jól kidolgozva a karakterek. A zenék viszont eléggé semmilyenek lettek két vagy három jó zeneszám volt s ebből az egyik az opening zene volt.

Az anime hangulata egyáltalán nem rossz, viszont kicsit túlságosan komolyan akarja venni magát, tehát akik poén zivatarra vágynak, azoknak nem ajánlom. Viszont a környezet, a dilemma, a konfliktusok többsége és a csaták egész jó drámákkal tudnak szolgálni.

Ami miatt nekem főleg bejött, azok az anime témái, ugyanis az anime rengeteg érdekes és fontos témát vonultat fel, mint a generációs ellentétek - az Földet még mindig otthonukként tekintő idősek kontra a Földet teljesen és valamennyire megtagadó fiatalság -, a diszkrimináció - "anyaország" kontra "gyarmat" - és még egy pár.

watch_dallos_episode_1_english_subbedat_gogoanime_0002.jpg

Nem akarok spoiler bombát dobni az olvasókra, de annyit elárulok, hogy az utolsó két rész kicsikét túl drámaira sikeredett, illetve nem lesz sem happy end, de sajnos a lezárásnál igencsak érezni fogja az ember, hogy itt eredetileg több lett volna, csak végül beérték ennyivel... bár mivel az anime főtémája és konfliktusa a földi és a holdbéli emberek nézeteltéréséről szól, így talán annyira nem baj.

watch_dallos_episode_3_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

Összefoglalva a Dallos egy korrekt anime, melyet a Sci-Fi anime rajongóknak tudok elsősorban ajánlani, s habár nem a Pierrot Stúdió legjobb műve, kétségtelen, hogy az egyik legkorrektebb művük valaha.

Dallos

- Idő: 1983

- Rendező: Mamoru Oshii

- Stúdió: Studio Pierrot

- Műfaj: Sci-Fi, Dráma, Akció

- Hossz: 4 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Érdekes történet.

- Elgondolkodtató és érdekes témák.

- Korrekt akciók.

- A karakterek többsége korrekt.

- Az utolsó jelenet Shun és nagyapjával.

 

Ami nem tetszett:

- Több rész jobb lett volna a kibontakozáshoz.

- Alex Riger.

- A zenék többsége.

- Az anime lezárása.

Értékelés:              

Százalék szerint: 70% = Közepes

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 7/10 = Közepes

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5315317074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Máté Schneller 2019.11.28. 11:28:06

A AAA azt jelenti nagyköltsegvetésű regen ma és mindig csak azt gyártottak mióta hivatalos stúdió
süti beállítások módosítása