Sziasztok!

Hát ezt is megéltem,végre befejeztem egy olyan sorozatot ami már lassan 1 hete kíséri végig az életemet. Naponta 30 rész majdnem egy 1 egész héten keresztül azért letudja zsibbasztani az embert rendesen. Az utóbbi napokban már ezzel az animéval keltem és feküdtem de azt mondom hogy megérte de hogy a közeljövőben nem vágok bele megint több 100 részes sorozatba az ziher.

Na de erről ennyit ma egy igen híres Retro animét fogok nektek bemutatni abból az időből amikor  a legtöbbünk mégcsak tervben sem volt de a japánok már ezen röhögtek.

Ma az Urusei Yatsura című animét fogom nektek bemutatni.

1271663518300pxuruseiya.jpg

Az Urusei Yatsura  Rumiko Takahashi nagy sikerű mangájából készült ami 1978-ban jelent meg és a Shounen Sunday-ban jelent meg egészen 1987-ig. Ha ismerős lenne a mangaka neve az nem véletlen ugyanis ő készítette a Ranma 1/2 illetve az Inuyasha mangáját is. Az Urusei Yatsura az első nagy sikerű műve volt a hölgynek és ez hatással volt késöbbi műveire is. Az anime adaptáció 1981-ben indult és a Studio Deen-Studio Pierott páros készítette,igen az a 2 stúdió amik ma már inkább csak borzalmas vagy éppen búza animéket tudnak gyártani. A Sorozat egészen 1986-ig futott és 195 részből áll és állítólag nagyon kevés filler van benne mondjuk mentségére szolgáljon hogy ezt csak azok tudják akik végigolvasták a mangát mivel a fillereket és a rendes részeket itt nem lehet megkülönböztetni.

Hát akkor vágjunk is bele.

A Történet elég hátborzongató módon indul. A Földet űrlények akarják elfoglalni de adnak egy esélyt a földnek és az embereknek bizonyítani hogy alkalmasak az életben maradásra. Kiválasztanak egy embert akinek egy versenyben le kell győznie egy űrlényt és akkor a világ megmenekül.

NA VAJON KI MENTHETI MEG A FÖLDET: CHUCK NORRIS? SHON GOKU? SAILOR MOON? A Válasz: Egyik sem.

Ugyanis kisorsolják a föld talán legperverzebb szoknyapecérét Atarut.

Ataru-with-Lum-s-Bikini-Top-urusei-yatsura-24186943-640-480.jpg

Ő ugyan eleinte elutasítja a dolgot de miután megtudja mi lesz a verseny már másképp gondolkodik. Fogócskában el kell kapnia az Űrlényvezér lányának Lum-nak a szarvait és ha ez sikerül akkor a világ megmenekül.

Xx_Lum_looks.jpg

Ám van egy kis bibi méghozzá az hogy a csajszi képes repülni ezzel megnehezítve a dolgokat. Mikor már az uccsó nap jön el Ataru végleg fel akarja adni ám ekkor szívszerelme egy Shinobou nevű lány ajánlatot tesz neki: Ha győz akkor hozzámegy feleségül.

Shionbu-urusei-yatsura-24186952-640-480.jpg

Ez máris elég erőt ad a srácnak aki ugyan elég perverz módon de megfogja a lány szarvait és akkor elkiáltja magát: Végre Elvehetem Feleségül. És minden heppi.....lenne csakhogy a lány nevét elfelejti kimondani így Lum azt hiszi hogy vele akar összeházasodni. Ugyan megpróbálja kimagyarázni magát de már semmit sem tehet,Lum mostantól a férjeként tekint rá és ha megpróbál szakítani vele a lány apja habozás nélkül kifilézi.

Lum beköltözik Ataruékhoz és ezzel kezdetét veszi a félreértések sorozata. Lum szereti Atarut viszont őrülten féltékeny típus ezért ha a srác lányokkal flörtöl a lány mindjárt agyonüti őt egy adag árammal.

Hamarosan újabb űrlények érkeznek a sorozatba. Állandó szereplő lesz Lum unokatestvére Ten-chan is aki alig néz ki többnek 1 évesnél mégis idősebbnek mondja magát.

snapshot20090127194546.jpg

Megjelenik Lum egykori vőlegénye Rei is...

Rei.jpg

Illetve a fontosabb űrlények között van Ran is,Lum egykori barátnője de amióta összejött Rei-el Ran betegesen ki akarja iktatni a csajszit és megszerezni magát Rei-t illetve késöbb Atarut is.

snapshot20090118185653.jpg

Mondjuk Rei nem sokat szerepel a sorozatban,úgy kb 10 részben van csak valami szerepe ami többségében abból áll hogy eszik.

De azért ez emberi oldalon is tűnnek fel szereplők. A Legfontosabb szereplő Shutaro aki úgy kb a sorozat 1/4-nél csatlakozik. Igazi elkényeztetett kis pöcsinger gyerek abból a fajtából amit én a legjobban rühellek. Tudjátok az a fajta hogy " "Megölöm magam ha kell de a klánom büszkesége és hírneve sérthetetlen". kb  mint Neji a Naruto-ban vagy Byakuya a Bleach-ből.

Mendou_-_Episode_132.png

Persze ő is szerelmes lesz Shinobu-ba illetve Lum-ba is és ez állandó balhékat generál közte és Ataru közt.

Vannak rajtuk kívül még szereplők de a sorozat főképp ezeknek a szereplőknek az életét követi végig.

Tehát hogy rövidre fogjam a sorozat alapja egy helyzetkomédia egy kis sci-fi-vel megfűszerezve.Régebben sok ilyen sorozat készült amikor az anime sorozatok még gyerekcipőben jártak a 70-80-as években.És az a poén hogy működik. Komolyan az anime rohadt vicces. Nincs olyan rész amin az ember ne kapna röhögőgörcsöt pedig alapvetően 3 fajta poénforrás van az animében:

1-Lum Sokkolja Ataru-t

2:Ten,Shutaro és Ataru cseszegetik egymást

3: Csajok pofánütik Ataru-t

De még így se válik unalmassá a sorozat ami eléggé epizódcentrikus,szóval minden részben más az alapszituáció.De szigoruan csak kis mértékben kell adagolni mert ha egyszerre akarjátok megnézni mindet akkor egy idő után unalmassá válhat,szóval egyszerre csak kevés részt nézzetek meg belőle.

A Sorozat ugyebár elég régi és meglátszik a látványon is. A Látvány azonban változik. A Sorozat elején még úgy világosabbak a színek a vége fele meg már sötétebbek. De még így is szép az anime. Az elrajzolás itt nem akkora hiba,elvégre a 80-as években még nem számítógéppel csináltak animéket hanem minden jelenetet kézzel rajzoltak meg. Már 1 részt is nehéz megcsinálni hát még majdnem 200-at.Az effektek is mind szépre sikerültek,a szereplők rajzolása pedig szintén szép. És igen itt még találkozhatunk azzal a jelenséggel ami a mai sorozatokból sajnos már rég kiveszett az pedig a groteszk ábrázolás,szóval hirtelen megnagyobbodó fej,pofáraesések,vicces ábrázolás.

Szereplők. Ataru egy perverz állat de mésem lesz idegesítő a karaktere hanem tényleg lehet rajta nevetni,sőt ez az egyik poénforrás a sorozatban,ugyanakkor tud nagyon komoly is lenni. Lum ugyan néha elég idegesítő de nem szörnyű a féltékenykedéseivel (nem úgy mint sok más hasonló mai társa) hanem ő is egy egészen szerethető karakter lett. Nem kertelek tovább,1 személy van akire azt mondtam hogy rohadt idegesítő az pedig Shutaro. A Többiek mind nagyon viccesek főképp mikor Ran átmegy idegbeteg módba vagy amikor Rei felveszi a dühös alakját.

snapshot20090103121900.jpg

Ez "Állati" :)

Van még néhány fontosabb szereplő az animében. Van az Iskola Orvosnő Sakura aki egyben papnő is és minden fiú vágyálma,Ryousuke akiről csak később derül ki hogy csaj mert a faterja fiúként nevelte őt,Ryoko aki Shutaro húga. Ezek valahogy mindig belekeverdnek vagy pedig kevernek olyan dolgokat amikbe Ataruék is belecsöppennek.

xx Sakura-sensei and Lum.jpg

Illetve van még valaki,egy kisnövésű pap Cherry aki mindig csajt a bajt csinálja hőseinknek,illetve elcsorja mások ebédjét.

x06 Cherry appears.jpg

Jönnek még szereplők mint pl: Lum anyja,Ten anyja ,Kurama a varjúhercegnő,Shutaro családja,Van 2 macska is akik emberi életet élnek szóval van itt minden. Slussz poén hogy a főbb szereplők jellemzői mind visszatérnek a Ranma-ban is.

Amikről még fontos beszélni azok az utalások. Az anime tele van utalásokkal más animék ,filmek illetve zenék felé.

Csak egy párat....

Ez csak nem a Hokuto no Ken-re akar utalni?

urusei_yatsura_160.jpg

Van itt Star Wars is...

StarWarsb.jpg

Van egy adag Devilman is...

UruseiYatsuraD4.jpg

Sőt van utalás a My Fair Lady című nagysikerü Audrey Hepburn filmre is....

mqdefault.jpg

A 27. rész egyik főszereplője pedig Dracula Gróf

5457-1926180090.jpg

Ezek ugyan ritkák de megmosolyogtatóak.

Zenék. Az anime zenéi gyönyörűek,sokszor hallani benne klasszikus zenéket és a többi zene is élvezetes. Az animének 6 Op dala van de csak az első 3 olyan ami véleményem szerint jól sikerült. Az 1. annyira népszerű lett hogy megválasztották az év dalának és Nana Kitade is csinált feldolgozást belőle az más kérdés hogy a feldolgozás pocsék lett.

 A 2. az már jóval Retro-Disco-sabb hangulatú lett,nekem is ez tetszett a legjobban.

A 3. meg egyszerűen csak aranyos..

Sajnos az endingek közül egy se lett a kedvencem,de nem rosszak csak olyan semmilyenek.

Még van valami amiről írni szeretnék az pedig a szinkron. Ritkán teszem de most kell. A Szinkron nagyon jó lett. Azért is fontos mert a szereplők közül sokaknak olyan seiyuuk adták a hangjukat akik később  befutottak. Akik nagyon befutottak azok Ataru és Shutaro seiyuu-ai.

Atarunak Furukawa Toshiro adta a hangját aki később Ifjú Sátán hangja is volt a Dragon Ball sorozatokban illetve ő volt Asura is a Soul Eater-ben és Hawk Eye a Sailor Moon S-ben. Shutaro pedig Kamiya Akira hangján szólal meg aki sokkal nagyobb karriert futott be hiszen ő szinkronizálja Mouri Kogoro-t a Detective Conan-ben ,ő volt a hangja Kenshiro-nak a Hokuto No Ken-ből és Kinniku Suguru-nak is a Kinnikumannból. Lum szikronja azonban sajnos nem futott be nagy karriert a mai napig ezzel a szerepével tud csak villogni.

Itt a vége fuss el véle. Ajánlom hogy nézzétek meg tényleg egy nagyon vicces sorozat és habár a vége fele kezd egy kicsit unalmas lenni azért jó kis szórakozást nyújthat. Ha képesek vagytok elhatárolódni a mai 200 részes animéktől akkor biztos tetszeni fog. Nem hibátlan ugyan de érdemes belevágni. Youtube-on fennt van az összes rész ott megtaláljátok. Bárcsak valaki lenne olyan szíves és ugyanígy feltenné az egész Ranma1/2 és a Saint Seiya sorozatokat is. Csakhát ugye az a hülye copyright!

Urusei Yatsura


-Idő:1981-1986

-Stúdió: Studio Deen-Studio Pierott

-Rendező: Oshii Mamoru majd Yamazaki Kazuo

-Műfaj:Romantikus Sci Fi Komédia

-Openingek:  1: Lum's Love Song by Hiroko Matsuya

                   2: Dansing Star by Izumi Kobayashi

                  3: Pajama Jama Da! by Kanako Narakiyo

                  4:Chance On Love by Cindy

                  5: Rock The Planet by Stephanie

                  6: Tonogata Gomen Asobase by Shoko Minami

-Endingek: 1: Uchuu wa Taihen Da by Hiroko Matsuya

                2: Kokorobosoi Na by Helen Sasano

                3: Hoshizora Cycling by VIRGIN VS

                4: I,I,You and Ai by Izumi Kobayashi

                5: Yume wa Love Me More by Izumi Kobayashi

                6:Koi No Mobius by Rittsu

                7: Open Invatation by Cindy

               8:Every Day by Stephanie

               9: Good Luck! by Shoko Minami

-Hossz: 195 rész+ 14 OVA + 6 Film

Tetszett:


-Aranyos kis története van

-Jól kitalált és vicces szereplők

-Ataru,Lum és Ran

-Szép a látvány

-Nem csöpög

-Marhajó poénok

-Utalások

-Kevés filler van benne

-Zenék

-1.2.3. Opening

Nem Tetszett:


-Shutaro nagyon idegesítő

-A Vége fele egy kicsit unalmas

-Mai szemmel nézve kicsit gagyi

-Többi Opening és az Endingek

Értékelés:


-Százalékban: 94%-Kiváló

-Pontban: 9/10


Ennyi voltam mára,SZIASZTOK!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr845108135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása