Szegasztok!

Hányan vannak, akik szeretik a "Vissza A Jövőbe" című filmeket, közülük is az elsőt, ami 1985-ben jelent meg? Nos, azért kérdezem, mert 1986-ban a Madhouse úgy gondolhatta, hogy nagy siker lesz az időutazós történetek, ezért elkészítette "saját verzióját" Toki No Tabibito, angolul "Time Stranger" néven.

Hogy hogyan sikerült? Megírom nektek mai kritikámban!

toki_no_tabibito_time_stranger_madhouse_movie.jpg

A Toki No Tabibito egy 1986-os kaland és sci-fi anime film, melyet a Madhouse anime stúdió készített Mori Masaki rendezésével, aki az 1983-as Barefoot Gen anime filmet is rendezte.

A történet az "új kalendárium" 392-ik évében kezdődik egy álmából felébredő Jiro nevű tinédzserrel, aki egy remek üldözős jelenetben visszarepül a múltba, de nem az eredetileg kívánt időbe. Miután elrabolt egy buszt néhány másik tinédzserrel és egy tanárral, újra visszarepül az idő különböző koraiba, mint az 1945-ös és a középkori japánba.

Az anime első egy órájában Jiro még titkolódzik és az általa elraboltak képtelenek sodródni az árral. Jiro viszont végül elmondja, hogy menekülni akar a jövőtől, mert a jövőben egy az egész világot felperzselő atom háború után az emberek mesterséges "boldogságba" menekültek, ahol tilos ismerni a múltat, kérdezni felőle és ha kell törlik az emberek emlékeit is, hogy fenntarthassák utópiájukat. Ezzel Jiro elmondása szerint nem is lett volna még akkora baj, ha nem járt volna az emberek szabad akaratának korlátozásával és a boldogság mesterséges generálásával. Elmondása szerint a múltban élő emberek sokkal "elevenebbek", mint a jövőben lévőek.

A történet itt nem ér véget, ugyanis egy fejvadász kergeti Jiro-t, aki valamiért igyekszik minél hanyagabb munkát végezni, illetve kiderül, hogy valaki már visszatért Oda Nobunaga korába, hogy segítsen Nobunaganak elérnie a célt, amit halála miatt soha nem tudott. Jiro pedig választások sora elé kerül...

toki_no_tabibito_time_stranger_watch_or_download_this_movi_002_0004.jpg

A történet egyáltalán nem rossz, viszont sajnos ott vannak a tények. Az első tény, hogy a magyarázatokra a film feléig várnunk kell, mert addig Jiro nem igen akar semmit mondani. Ott van a másik tény, hogy Jiro döntése a film végén eléggé irracionális, hiszen a végén szembe megy azzal, amiért az üldözője ellen harcolt. Igaz, hogy az üldözője szimpatikus célért harcolt, de hogy Jiro a film utolsó 10 percében gondolja meg magát kicsit groteszk.

Nem beszélve, hogy semmilyen magyarázat nincs, hogy Nobunaga életben tartása hogyan akadályozná meg a majdnem ezer év múlva esedékes katasztrófát, főleg, ha számításba vesszük az időutazásos hipotéziseket is. Gondolok a nagypapa elméletre, a dominó effekt elméletre, a pillangó hatás elméletre és a többire, melyekkel sajnos a film nem nagyon foglalkozik. A film sajnos súlyosítja a logika bukfencek sorát, amikor kiderül, hogy bőven vannak más időutazók is... és ahogyan Homer Simpson édesapja mondta, már egy szúnyog vagy egy lábnyom is képes előreláthatatlan változásokat előidézni... erre meg vagy negyvenen járkálnak az múltban, mintha csak turisták lennének egy német sörgyárban.

Illetve ott van pár logikai bukfenc is rendesen. Például ha ennyire titkolni akarják a múltat, akkor miért létezik még mindig a köztudatban "Era of Hunger and War" néven? Miért nincsenek őrök a városok szélén, hogy még véletlenül se lássa meg senki mi van a fal túloldalán?

toki_no_tabibito_time_stranger_watch_or_download_this_movi_002_0001.jpg

A szereplők eléggé vegyesre sikerültek. Jiro egy lázadó típusú tinédzser, akit annyira misztikusra akartak csinálni, hogy a film feléig tényleg semmit sem tudunk meg róla. Van két srác, akik teljesen sótlanok voltak a film alatt. Ott van Keiko, alias Teko, aki minden korban beleszeret valakibe, hol egy második világháborús katonába, hol Ranmaruba, aki azért is vicces, mert Ranmaru köztudottan "közel" volt Nobunagahoz... Illetve ott van a tanár, aki egyszerre tölti be a film legjobb poénjaiért járó részeket és a két lábon járó történelemkönyv szerepét is.

Mint látható a főszereplők nem sikerültek túl jól... ellenben a mellékszereplőkkel. Volt egy nagyon szerethető és vicces idős hölgy, aki véletlenül a tanárt hitte eltűnt férjének, mivel nagyon hasonlítanak kinézetre. Ott van maga Nobunaga, aki egy igazi karizmatikus vezető, Ranmaru, a hűséges harcos és a Jiro-t üldöző "rendőr", akinek rejtett céljai vannak Jiro üldözésével.

Azért az fura, hogy míg a főszereplők többségében felejthető társaság, addig a mellékszereplők igényesebben és jobban kivannak dolgozva.

toki_no_tabibito_time_stranger_watch_or_download_this_movi_002_0002.jpg

A látvány, nem viccelek, fantasztikus lett! Nem, hogy az 1986-os szinthez képest gyönyörű, de simán veri a 2019-es anime szezon 80%-át is, ha nem az egészet! A karakterek szépen meg vannak rajzolva, a hátterek nagyszerűek, egyedül pár effekt az, ami nem tetszett, de még így is jobb, mint egyes animék CGI effektjei! A zenék remekül muzsikáltak, jól adják azt a retro sci-fi hangulatot, amit a néző elvárna!

A hangulat többségében jó. Az elején az üldözéses jelenet, a jövőben játszódó visszaemlékezések, a bombázás alatt lévő Japán és Nobunaga kastélyának ostroma mindig piszkosul hangulatosak! Sajnos viszont vannak üres, illetve lapos járatok, mely a középszerűség felé rángatják a hangulati skálát. Ami sajnálatos, mert nem csak Vissza A Jövőbe, de még Terminátoros utalások is vannak, melyek egyértelműen megdobogtatják a sci-fi rajongók szívét.

toki_no_tabibito_time_stranger_watch_or_download_this_movi_002_0006.jpg

Összefoglalva a Toki No Tabitito sajnos egy közepes sci-fi anime lett, melyben sok volt a potenciál, de a Madhouse-nak nem sikerült jól kiaknáznia az animében lévő rejtett potenciált.

Sci-fi rajongóknak ajánlom, másoknak meg a látvány és a zenék miatt, hogy lássák, volt élet bőven a moe előtt!

Toki No Tabibito

- Idő: 1986

- Rendező: Masaki Mori

- Stúdió: Madhouse

- Műfaj: Kaland, Sci-fi

- Hossz: 91 perc                                                                                       

Ami Tetszett:        

- Érdekes történet.

- Fantasztikus látvány.

- Nagyon jó mellékszereplők.

- Jók a zenék. 

Ami nem tetszett:

- Rengeteg a logikai bukfenc.

- Nagyon felszínesen bántak az időutazás témájával.

- Felejthető főszereplők.

- Változó hangulat.

Értékelés:              

Százalék szerint: 62% = Közepes

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 6/10 = Közepes

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5515033538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása