"1997-ben látta először Mangekyo022 testvérével az 1994-ben megjelent Oroszlánkirály című rajzfilmet. Habár az Oroszlánkirály egy csúnya palgizálása volt Tezuka Osamu Kimba The White Lion klasszikusának, ezt akkor Mangekyo022 nem tudta... csak szimplán imádta. Az Oroszlánkirályban megvolt minden, amit a Disney akkor képviselt: minőségi szórakozás, szerethető karakterek, gyönyörű zeneszámok, mesés látvány, érzelmekkel teli pillanatok... Ez volt az a Disney klasszikus, amit Mangekyo022 mindig újra elővet, s a mai napig a Disney reneszánsz ékköveként tart számon...

2019... a Disney-t elérte a sötét oldal csábítása. Ma már a minőség, a varázs és a csoda eltűnt, s kizárólag agresszív reklámhadjáratai és a nosztalgia jellemzi, melyek leginkább a konkurens filmstúdiók felvásárlásában csúcsosodik ki, megszüntetve lassan minden esélyét annak, hogy konkurencia révén újra kelljen alkotniuk valamit. Miután anyagilag sikeresek lettek a régi klasszikusok "élőszereplős" feldolgozásai, úgy döntötték, hogy megteszik azzal az egy filmmel, melynél tiszta logika révén sem kellett volna erőltetni az "előszereplős változatot": az Oroszlánkirállyal."

Ma a 2019-es Oroszlánkirály filmről fogok írni nektek. Figyelmeztetek mindenkit, hogy "spoiler" veszélyes kritika lesz, de előjáróban annyit, hogy senkinek sem ajánlom a filmet. Akik viszont szeretnék tudni, hogy milyen is lett, az folytathatja az olvasást...

mv5bmjiwmje1nzc4nv5bml5banbnxkftztgwndg4ota1nzm_v1.jpg

Az Oroszlánkirály eredetileg egy 1994-es zenés rajzfilm volt, melyet a Walt Disney készített Roger Allers és Rob Minkoff rendezésével. A film annyira sikeres lett, hogy Oscar-díj mellet rengeteg más díjat is megkapott, valamint kapott két dvd folytatást.

Mint a felvezetőben láthattátok, ez a film számomra nagyon sokat jelentett régen, ma napig emlékszem minden képkockára, minden betétdalára és mai napig elsírom magam a főhős, Simba apjának halálánál. Megpróbálom mindennél objektívabban összefoglalni a filmet, de a végén persze megírom "szubjektív véleményemet" is.

Mielőtt magáról a filmről beszélnék, elmondom a legfontosabbat a filmmel kapcsolatban: a látvány ugyan szép, de az "élőszereplős realizmus" miatt szereplőknek elveszett a mimikája, ezzel együtt a személyiségük is. Nem tudnak érzelmeket kimutatni, mely által igencsak "személytelennek" fognak tűnni. Ezért nem volt alapból jó ötlet az Oroszlánkirálynál ezt meglépni, mert amíg például az Aladdin esetében az emberi karakterek még mindig rendelkeznek mimikával és gesztikulálás képességével, addig itt, "igazi" állatokkal lehetetlen ezt meglépni.

No de akkor lássuk magát a filmet.

Az eleje még ígéretes... pont úgy indul, mint az eredeti, ekkor még reménykedtem, hogy az aggodalmak alaptalanok voltak. Viszont amikor megjelent Rafiki (a majom), már akkor észrevettem egy fontos változást, aminek éreztem, hogy lesznek nem kívánatos következményei: nem volt nála a karakterét jelképező botja! Eme botnak az eredetiben sok szerepe volt a történet szempontjából, de majd meglátjátok. Illetve amikor Rakifi és Mufasa összeborulnak, már akkor látható a karakterek "lelkének" hiánya, ugyanis míg az eredetiben érezni lehetett, hogy régi barátok, addig itt csak két egymásnak eső állatot láthattunk.

Ezután jön egy egyperces kaland "Zordon egerével", akit az eredetiben 10 másodpercig láthattunk mindössze. Eme jelenetnek semmi értelme nem volt. Mufasa és Zordon beszélgetése annyival lett kiegészítve, hogy itt jobban utaltak Zordon sebhelyének eredetére. Ezután minden megy az eredeti rajzfilmhez illően a történetben, kivéve, hogy a zeneszámok rövidebbek lettek.

Miután Simba és Nala eljutottak az elefánt temetőbe és jöttek a hiénák, újabb, számomra akkor még soha nem tehető változtatások voltak. Az első, az eredeti "hiéna triót" megváltoztatták: Ed-et és Banzai-t átkeresztelték Kamarira és Azizira és inkább egy viccesnek egyáltalán nem mondható duóvá váltak. De mi lett a harmadikkal, Shenzivel? Nos, valamiért ő lett minden hiénának a vezetője. De hogy mi értelme volt ennek, azt nem értettem a film végéig. Aztán az alkonyatos/éjszakás időt lecserélték világos nappalra, így semmilyen félelmet nem lehetett érezni, hiába voltak ott csontok. Csak azután kezdett el sötétedni, miután Mufasa leverte őket és elvitte a gyerekeket. Ezután jött Zordon és az ikonikus, talán leginkább ismert disney gonosz dal, a "Készülj Hát"... megint csak megrövidítve, lelketlenül és bármilyen koreográfia nélkül.

Ekkor kezdtem észrevenni, hogy itt a Disney már nem készített semmilyen koreográfiát, valamint a "színészek" (főleg a magyar szinkronhangosok) sem erőltették meg magukat, hogy akár csak az eredetiek árnyékába érhessenek az új Oroszlánkirályban lévő zenék.

Eljött a film egyik legfontosabb pontja, Mufasa halála, ami... semmilyen volt... Az eredeti Oroszlánkirály legszomorúbb része ITT semmilyen érzelmet nem tudott kiváltalni... ekkor lekaptam az eredetit és megnéztem, ahol viszont elsírtam magam. Nem értettem, mi lehetett az oka... talán, hogy amíg az eredetiben az állatoknak volt kézzel fogható érzelmei és remekül voltak ábrázolva, addig itt... gyakorlatilag csak egymásra bámuló állatok, akikből ki lett ölve minden érzelem.

Az eredetileg szomorú jelenet után újra folytatódik a cselekmény, Simba találkozik Timonnal és Bumbával, akikből... kiirtottak minden vicceset. Bumba egyetlen "poénforrása" hivatalosan is kizárólag csak a fingásból állt, s az egész film alatt 5-ször fog fingani, igen csak látványosan. Kaptunk egy extra jelenetet viszont a "köztes időszakról", ahogyan Zordon és a hiénák a mértéktelenség és az önmegtartóztatás hiányában felfalták a fél szavannát, illetve ahogyan Nala elszökik... mely utóbbi inkább illúzió romboló, mert eddig abban a hitben éltem, hogy Nalat maga Zordon küldte olyan messzire vadászni, hogy véletlenül belefusson Simbaba.

Ekkor váratlanul egy "új zeneszám" jelenik meg a filmben... ami az "In The Jungle" nevű popdal............................ ide jutottunk... hogy egy Disney filmben, amiknek mindig is eredeti zeneszámaik voltak, melyek felülmúlták a legtöbb popdal színvonalát... egy harmadrangú, popdalt rakjanak..................................................................

Természetesen itt is meg lesz a "Can you feel the love tonight" szerelmes betétdal... nulla koreográfia, nulla lélek mellett.... megint rövidebbre vágva az eredetihez képest... fényes nappal... annak ellenére, hogy benne van a címben a "tonight"...

Visszatérve a változtatásokra, most kezdett el igencsak sok lenni... nem pozitív irányban...

1.Az eredetiben, amikor Simba lefekszik a virágágyáson, akkor a leeső virágszirmok eljutnak Rafiki fájához a szélen át, s egy megható jelenetben megörül, hogy Simba még él. Nos... itt a virágszirmok helyett egy szőrcsomó esik le Simbáról, ami 3-4 percig repül mindenhová, míg egy zsiráf meg nem eszi és... ki nem kakálja, amit aztán egy ganajtúró bogár addig hurcol el, amíg szét nem szárad és néhány hangya el nem viszi a zsiráf ürülékből Rafiki fájához, amit aztán Rafiki.... megszagol.... s innen tudjátok a többit.

2.Az eredetiben, miután Simba beszélt az apjával, beszélget Rafikivel a múltról, melyet Rafiki a botja segítségével válaszol meg Simbanak. Eme jelenet nagyon erős volt, mivel egy erős üzenettel rendelkezett. Kérdés: hogy valósult meg eme jelenet a 2019-es változatban, ha már az eleje óta nem volt nála a bot? Sehogy, ugyanis ez a rész egy az egyben kimaradt...

3.Miután visszaért Simba és a barátai régi otthonához, az eredetiben egy vicces poén keretében Timon gúnyos megjegyzése után ő és Bumba fűszoknyában egy vicces dallal elvonják a hiénák figyelmét.... itt ez teljesen kimaradt.

4.Az eredeti filmben a három hiénának semmilyen kapcsolata nem volt Zordonon kívül egy oroszlánnal sem... Itt hirtelen lett Nala és Shenzi közt a semmiből egy "alfa nőstény rivalizálás"... csak hogy legyen egy "nőstény bunyó"...

5.Az eredeti filmben Simba egy ügyes mozdulattal taszítja le Zordont a szirtről... itt Zordon szimplán megbotlik és leesik...

Ezután vége lett a filmnek... mit is mondhatnék ezek után....

0129.jpg

A 2019-es Oroszlánkirály egy hányingert okozó, hullamegerőszakoló híg fostenger, melyet egyenesen a pénzfaló patkány szart bele az arcunkba!

Mégis mi a szent elefánt herét gondoltak? Hogy egy eredetileg antropomorf állatokkal teli rajzfilmnek jól fog állni a "realisztikus" fapofa? Bocsánat, "realisztikus"? Az egész film egy kibaszott CGI tenger, szóval ennyit a kurva nagy "élőszereplős" változatról!

Aztán mily figyelmesek már, hogy az akkor botrány okozó virágszirmokat lecserélték zsiráf szarra, mert ugyebár a szar látványa vagy Zordon véres szája nem okoz semmilyen negatív hatást a kisgyerekekre, de egy számukra ismeretlen szó biztosan! Ez az, Rafiki, szagold csak a zsiráf bélgáz illatú szőrcsomót! Megetetni már nem akartátok vele, Disney?

Meg milyen jó, hogy végre halhatjuk azokat a kurva popdalokat is az agymosó rádióból is egy Disney mesében! Hogy voltak eredeti zeneszámok? Ki a faszt érdekelnek azok, rövidítsük meg őket, tegyük lelketlenné és helyette böfögtessük azt a szájbakúrt "In the Jungle" számot! "De kellet pár új szám", akkor mi a faszért nem kölcsönöztetek néhányat mondjuk az eredeti mese folytatásából, amik azért még mindig színvonalasak voltak?!

Koreográfia a zenék alatt? Minek faszom, akkor pár dollárral többet kéne kiadni! "Can you feel the love tonight"? Nem bazdmeg, mert fényes nappal van! Ennyire nem figyeltek a készítők, hogy a jelenet és a dal szöveg ne mondjanak ellent egymásnak! A kis retek farokszopó Justin Bieber jobban odafigyel, mint a Disney, basszus!

Tök jó, hogy Zordon egere egész percet kapott, ahogyan a szarcsimbók repkedése is kb 5 perces volt, de ugye valamit valamiért, szóval dobjuk ki a film egyik legsokatmondóbb és a gyerekek számára akár egyik legfontosabb üzenettel teli részét is, mert ugye kit érdekel, a lényeg, hogy semmilyen formában ne legyen "sex" felirat a filmben!

Viccek? Poénok? Minek, elég, ha Bumba fingik 5-öt, 6-ot, oszt jó napot! Régen voltak vicces jelenetek is, amik még előre is mozgatták a történetet? Tegyük humortalanná!

Az egy dolog, hogy kibaszottul elfelejtették, hogy mi a fasztól voltak a régi klasszikusaik emlékezetesek, de szemmel láthatólag már szarnak is bele, hiszen a "Disney Zombik" egyből rászopnak mindenre, amin a háromherés patkány logó van, legyen az bármennyire rossz! S eme "Disney Zombik" imádattal kezelik eme lelketlen "élőszereplős" filmeket is, mert "Disney"! Akinek nem inge, ne vegye magára, de gondolkodjon el, hogy vajon miért ad ki a Disney ilyen összehányt, igénytelen szarokat az utóbbi időkben - hozzáteszem, nem csak a saját részlegükön, hanem a többin is! Mert tudják, hogy a "tömeg" igénye már nincs olyan magasan, mint anno.

Az egész film pontosan az, amit a ganajtúró bogár tol, egy rakás zsiráf szar, a ganajtúró meg maga a Disney...

0131.jpg

Elnézést kérek mindenkitől, akit esetleg megsértettem eme kritikával... de hogy őszinte legyek, míg régen nagy rajongója voltam a Disney termékeinek, úgy ábrándultam ki mára.

S a fő ok, hogy a "zombi" jelzőt használjam a Disney céget még mindig támogatókra, az a tény, hogy eme 2019-es "változat" már nem csak megelőzte az eredeti alkotást bevételek terén, de már az 1 milliárd dollárt is túlszárnyalta... miközben semmit nem tett le az asztalra.

A magam részéről 1/10-es a film, s amíg nem látom, hogy bármi is változna a Disney tájékán, addig bizony kerülni fogom. Nem érdekel a nosztalgia, nem érdekel a "nagy cím".... már kiábrándultam.

F*ck you, Disney! Simply F*ck you...

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5615013586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2019.08.17. 23:24:08

Én ezt a filmet szimplán pofátlannak tartom és kb úgy tudnám jellemezni mint mikor kapsz egy szépen becsomagolt ajándékot de mikor kinyitod szomorúan látod, hogy megkaptad ugyanazt a pár zoknit amit egyszer már megkaptál. A látvány tényleg ott van a szeren de azon kívül minden más kritikán aluli a filmben. Biztos helye van a Legrosszabb 2019-es filmek listámon bár az unokaöcsém jól elszórakozott rajta mellettem XD

Amúgy felmerült, hogy Quentin Tarantino rendezze meg a Lion King 2 élőstereplős filmet. Na az valahogy így nézne ki:

" Idefegyelj Kovu te kurvára nem tartozol közénk bazdmeg szóval amíg mi elnyekergünk egy kurva dalt addig húzd el innen a beled te faszfej bazdmeg vagy idehívom Uma Thurman-t vagy Daryl Hannah-t!"

Mondjuk a Lion Guard sorozat is ugyanilyen pofátlan mert az meg átírja az egészet és nem túlzok ha azt mondom, hogy Kion idegesítőbb mint Weed a Densetsu Weed-ben.
süti beállítások módosítása