Szegasztok!

Habár jobban szeretem az egységes történettel rendelkező animéket, van jó pár epizód centrikus darab, amelyek a mai napig megdobogtatja a szívemet, s nem a romantikus cuccok közé tartozik. Ilyen például a Bartender, a Mushishi vagy a Cowboy Bebop - igaz, utóbbiban van egy fő szál, melyre néha-néha visszatérnek.

Vannak animék, melyek gyökeresen eltérnek az alapanyagtól, viszont ebből volt már, hogy valami felejthetetlen klasszikus született, mely bizonyos tekintetben jobb volt, mint az eredeti, ilyen például a 2003-as Fullmetal Alchemist, de nekem még a 2008-as Soul Eater anime is jobban bejött, mint az eredeti manga.

Hogy miért hoztam fel ezeket? Mert ma egy olyan animéről írok nektek, mely az eredeti alapanyagtól eltér és felépítésében igencsak epizód centrikus lett eme eltérés miatt... s mely sajnálatosan egy jó ellenpéldája fenti megjegyzéseimnek.

Ma a 2019-es Gunjou No Magmel animéről írok nektek.

gunjou_no_magmell_pierrot_plus_series.jpg

A Gunjou No Magmel eredetileg egy 2014 óta futó manga, mely az "OK!COMIC" (Shonen Jump+) oldalain található meg és Di Nian Miao (más néven Dainenbyo) ír és rajzol. A manga nem lett annyira híres, hogy angol fordításba kerüljön, de azért a Pierrot Stúdió egyik mellékcége, a Pierrot Plus úgy döntött, ad neki egy esélyt, s készített egy 13 részes "adaptációt" Date Hayato rendezésével.

Nos, a történetről két fontos dolgot kell mondanom, miellőt összefoglalnám: az első, hogy már az elejétől eltér az eredeti mangától (csak egy példa, ami az animében az első rész, az a mangában a harmadik fejezet, s a második epizód volt a mangában az első fejezet). A másik, hogy az utolsó 3 részig epizód centrikus a történet, majd egy anime exkluzív befejezést kapott.

watch_gunjou_no_magmel_episode_1_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

 Az alaptörténet egyszerű: valahol a Csendes-óceán környékén felbukkant egy új kontinens, Magmel, rengeteg új állatfajjal, növénnyel és nyersanyaggal, melynek köszönhetően elindult a felfedezés egy új aranykora, ahol mindenki szeretné felfedezni eme új kontinenst. Mivel ugye a felfedezői "állás" ugye tele van veszélyekkel, ezért kellenek az "Angler" névre keresztelt személyek, kiknek feladata a bajba kerültek kimentése. Főhősünk, Inyou pont egy ilyen Angler, akinek birtokában van a "Ractor" képesség, mellyel akármilyen tárgyat megtud idézni. Társával, Zero-val pedig különböző kalandokon mennek keresztül.

Ez volna az alaptörténet... Igen, tudom, nagyobb esélye lett volna, hogy az új kontinensért háború tör ki a nagy nemzetek között, vagy hogy a USA lefoglalja, de nézzük el eme logikai bukfencet...

A történetek többsége egész korrekt, egyedül az ötödik, a nyolcadik és a kilencedik epizódok voltak, amik nem tetszettek. Abszolút kedvencem az a rész volt, amikor két rohadék állatkínzót kell elfogniuk, mert habár nem vagyok állatbarát, amit műveltek velük, az nagyobb végkielégítés, mint amikor nyersz a lottón.

watch_gunjou_no_magmel_episode_5_english_subbedat_gogoanime_002_0001.jpg

"Referencia... Vajon kire?"

 A karakterek nem lettek rosszak, Inyou, mint egy fiatalabb és tapasztalatlanabb Munsu, Zero egy humoros és aranyos leányzó, a legtöbb mellékszereplő, illetve epizód centrikus szereplő és kedvelhető. A sorozat gonoszai meg tökéletesen betöltik a szerepüket, mindegyiküket gyűlölni lehet, akik ellen szeretné a néző, ha nyerne. Tipikus gonoszok, de amiket művelnek, azért legszívesebben a néző is beszállna a főhősök mellé.

Van viszont két karakter, "Uncle Den-Den" és a legendás "Shuin". A legendás "Shuin-ról" csak annyit, hogy az anime készítői igencsak szerették a badass mozzanatait sötétben tartani. Mindig, amikor valami badass dologra készült volna, elvilágosul a kép, majd csak a végkifejletet látjuk. Emellett megkapta Morikawa Toshiyuki hangját is, aki ugye Minato-nak volt a hangja. "Uncle Den-Den".... jaj... egyike az anime mélypontjának. Idegesítő és tele van gusztustalan poénokkal. Hozzá kell tennem, hogy a mangában fele ennyit nem szerepelt, mint itt az animében, s egyetlen egy olyan gusztustalan poénja nem volt az eredeti műben, mint itt.

watch_gunjou_no_magmel_episode_5_english_subbedat_gogoanime_002_0002.jpg

 watch_gunjou_no_magmel_episode_5_english_subbedat_gogoanime_002_0003.jpg

 A zenék eléggé felejthetőek lettek, egyedül az opening és ending páros voltak emlékezetesek. A látvány meg tipikus "Pierrot minőség", avagy nem éppen a legszebb, de persze a CGI-t itt is kellett erőltetni, főleg a Ractor képesség használatánál és az utcán sétáló emberkéken látszik meg igen látványosan a "CGI Isten kézlenyomata".

watch_gunjou_no_magmel_episode_4_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

 A hangulat eléggé hullámzó. Vannak részek, melyeknek a hangulata igencsak jóra sikerült, viszont vannak olyan részek, ahol majdnem bealszik az ember. Itt jön jól, hogy epizódcentrikus egy anime, mert így az unalmasabb epizódokat át lehet ugrani.

Az anime egy másik gyengébbik része a logika. Most nem a fenti dolgokra gondoltam a kontinenssel kapcsolatban, hanem "bizonyos" részeken, melyek azért igencsak sok szemöldök felhúzásra adhat okot. Például amikor egy visszaemlékezős részben Inyou szerez egy házi kedvencet, hiába tudja a legendás Shuin, hogy veszélyes a kisállat, semmilyen figyelmeztetést nem ad Inyou számára, még csak annyit sem, hogy mit nem szabad csinálni vele... csoda, hogy beüt a végén a gebasz, amit simán lehetett volna védeni, ha a legendás Shuin elmondta volna, amit tudott?

Illetve a legrosszabb rész, az ötödik epizód, valami hihetetlen gusztustalanra sikerült. Most nem csak a "vizelős poénra" gondoltam, hanem arra, hogy az epizód nem szól másról, mint ennek a szerencsétlen, senkinek sem ártó "Uncle Den-Den" szopatásáról. Az első még elment de aztán valamiért ott szopatja Inyou és Zero, ahol érik. Amikor meg egy gránátot dobnak a hajójára - mely érdekes módon nem robban darabokra a robbanástól -, az már nagyon "out of character" szagú volt.

 watch_gunjou_no_magmel_episode_4_english_subbedat_gogoanime_0004.jpg

 watch_gunjou_no_magmel_episode_4_english_subbedat_gogoanime_0005.jpg

 watch_gunjou_no_magmel_episode_4_english_subbedat_gogoanime_0006.jpg

 watch_gunjou_no_magmel_episode_4_english_subbedat_gogoanime_0007.jpg

 

Őszintén, nem vártam sokat az animétől, de szerencsére emiatt tudtam élvezni. Egyszer megnézhetős darab, de szigorúan kikapcsolt aggyal.

Gunjou No Magmel

- Idő: 2019

- Rendező: Date Hayato

- Stúdió: Pierrot Plus

- Műfaj: Kaland, Vígjáték

- Hossz: 13 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- A legtöbb karakter jól betölti a szerepét.

- A legtöbb epizód érdekes történettel rendelkezik.

- Van pár jó poén.

 

Ami nem tetszett:

- Az ötödik epizód.

- Mint adaptáció "rekt".

- A CGI.

- Néhány logikai bukfenc.

Értékelés:              

Százalék szerint: 51% = Közepes

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 5/10 = Közepes

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6314969058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása