Szegasztok!

Antológia művekből jó pár akad az anime piacon, s habár legtöbbjük egész jó, sajnos egyikük sem sikerült a "szimplán jó" kategórián túljutni. A mai napon viszont egy olyan "antológia" filmről írok nektek, mely szerintem messze az egyik legjobb.

Ma az 1987-es Robot Carnival antológia filmről írok nektek!

92929l_1.jpg

A Robot Carnival egy 1987-es anime antológia film, melyet a már régóta némaságban tengő A.P.P.P. anime stúdió készített több, mint kilenc (!) rendezővel, név szerint Atsuko Fukushima, Katsuhiro Otomo, Koji Morimoto, Hidetoshi Omori, Yasuomi Umetsu, Hiroyuki Kitazume, Mao Lamdo, Hiroyuki Kitakubo és Takashi Nakamura. Műfaját tekintve antológia, sci-fi, fantasy, horror és komédia.

A Robot Carnival szerkezeti felépítése egy felvezetőből, hét nagyobb szegmensből és egy lezárásból áll. Ezekből egyedül a felvezető és a lezáró szegmensek kötődnek egymáshoz, a többi mind egymástól független alkotás.

A felvezető szegmensben egy sivatagi falucska tengeti életét, amikor is riadót fújnak, mert éppen most akar áthaladni egy közveszélyes "vándor cirkusz", ahol annyira túlzásba vitték az "előadóművészek", hogy gyakorlatilag semmi sem maradt.

A hét fő szegmens a következő történetekből áll: az első szegmensben egy őrült tudós akar feléleszteni egy "Robot-Frankenstein" szörnyet, miközben egy deka dialógus sincs. A második szegmens egy dialógusok nélküli "Mad Max" stílusú lánymentő akció. A harmadik szegmens egy szívbemarkoló történet egy alkotó és teremtménye között. A negyedik szegmens egy újabb dialógusok nélküli zenés történet egy fiatal hölgyről, aki kikosarazás után betéved Alice csodaországába, miközben egy robot harcosnak öltözött srác próbálja megtalálni őt. Az ötödik szegmens egy újabb zenés szegmens, melynek nem igazán van története, sokkal inkább egy sétáló gyermek érzelmeit próbálták visszaadni. A hatodik szegmens lett a legkomolytalanabb, mely arról szól, hogy jön egy csúnya "fehér ember" a mecha szörnyével, akit a helyi patrióta japán kisgyerekek levernek a saját mecha szörnyükkel. A hetedik és egyben utolsó nagyobb szegmens egy horrortörténet, ahol szintén nincsenek dialógusok, viszont annyi horror elemet raktak bele, hogy egy életre megrémiszti azt, aki megnézte!

robot_carnival_watch_or_download_this_movie_dubbed_002_0001.jpg

Mint ahogyan azt olvashattátok, a hét nagy szegmensből egyedül egyben vannak párbeszédek, a többiben az alkotók a zenén és a látványon keresztül érzékeltetik a nézőkkel az eseményeket és a szereplők érzelmeit, mely szerintem zseniális húzás, hiszen egy anime fő esszenciája az érzelmek ábrázolása, márpedig ebben a Robot Carnival abszolút telibe talált! A látvány mindegyik szegmensben gyönyörű lett, akárcsak az animáció, s ez 1987-ből, amikor még messze nem volt akkora a technológia, mint ma!

A zenék rendkívül szépre sikerültek, melyek tele vannak érzelmekkel és jól visszaadják az adott történet eseményeinek a hangulatát.

robot_carnival_watch_or_download_this_movie_dubbed_002_0004.jpg

Az anime hangulata szegmensenként változik, ahol a zene, a látvány és a karakterek cselekvései éreztetik velünk az adott esemény hangulatát. Az első szegmens egy magasztos, teremtési hangulatot ad, a második szegmens egy tipikus akció film hangulatát adja, a harmadik egy komorabb és drámai hangulatot fest, a negyedik szegmens hangulata nagyon boldog, az ötödik szegmens hangulata kicsit vontatottnak érződik, de eme szegmens ugye a változó időt szerette volna kicsit hosszasan felidézni. A hatodik szegmens lett egyedül elég komolytalan, főleg a "gonosz fehér gentleman" miatt, aki az eredeti japán szinkronban angolul beszél. Az utolsó szegmens viszont... mondjuk úgy, hogy még a legnagyobb Silent Hill játékrajongónak is lesznek álmatlan éjszakái ezek után.

robot_carnival_watch_or_download_this_movie_dubbed_002_0009.jpg

A "végső szegmens", avagy a lezáró szegmens a felvezető szegmens folytatása, ahol betekintést nyerünk a vándorcirkusz "korábbi életébe".

A Robot Carnival egy príma példája annak, hogy vannak olyan animék, melyek bőven kiállják az idő próbáját! A látvány és az animáció bőven felveszi a versenyt a mai animék többségével, a zenék mesteriek, a történetek egytől egyig érdekesek és hangulatosak, valamint érződik az anime filmen az, hogy átjárja az alkotók szeretete.

Egyedüli hibaként a hatodik szegmenst tudnám felhozni annak komolytalansága miatt, de még így is az egyik legjobb anime antológia, mellyel valaha találkoztam!

robot_carnival_watch_or_download_this_movie_dubbed_002_0011.jpg

Minden anime rajongónak szeretettel ajánlom. Szerencsére a Ricz-Ronin Factories volt kedves készített magyar feliratos változatot, melyet megtalálhatok az Indavideón, illetve az alábbi linken! Jó szórakozást!

https://indavideo.hu/video/Robot_Carnival

Robot Carnival

- Idő: 1987

- Stúdió: A.P.P.P.

- Rendező: Atsuko Fukushima, Katsuhiro Otomo, Koji Morimoto, Hidetoshi Omori, Yasuomi Umetsu, Hiroyuki Kitazume, Mao Lamdo, Hiroyuki Kitakubo és Takashi Nakamura

- Műfaj: Antológia, Sci-Fi, Fantasy, Vígjáték, Horror, Akció

- Hossz: 91 perc                                                                                         

Ami Tetszett:        

- Gyönyörű látvány és animáció.

- Hangulatos zenék.

- Változatos és mély érzelmek, valamint hangulat.

- Érdekes történetek.

Ami nem tetszett:

-  A hatodik szegmens elég komolytalan lett.

Értékelés:              

Százalék szerint: 92% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8914862492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kadmon_ · https://alkony.enerla.net/ 2020.05.13. 09:14:42

Hasznos ismertető, köszönöm! Beraktam a rámutató linket a filmről szóló cikkembe: alkony.enerla.net/english/the-nexus/sf-f-nexus/film-review/robotto-kanibaru-robot-carnival-movie-1987-film-review-by-kadmon
Annyit tennék hozzá kiegészítésképp, hogy nem csak egy, hanem két szegmensben is volt dialógus.

Mangekyo22 2020.06.21. 13:02:01

@Kadmon_: Örülök, hogy tetszett, illetve köszönöm a kiegészítést is! ;)
süti beállítások módosítása