Szegasztok!

Ha valaki azt mondja, "Ghibli", akkor mindenki a híres Hayao Miyazaki személyére gondol, ami nem véletlen, hiszen valamennyi híresebb Ghibli anime mögött az ő munkássága áll. Viszont van egy fia, Goro Miyazaki, akinek ugyan nem sikerült olyan híressé válnia, mint apjának, de munkássága szerintem nem elhanyagolható.

Ma Miyazaki Goro 2006-os alkotásáról, a Tales From Earthsea, magyarul a Földtenger Varázslójáról fogok írni nektek!

1829l_1.jpg

A Földtenger Varázslója egy igen terjedelmes fantasy könyvsorozat, az "Earthsea" (magyarul "Szigetvilág") első négy könyvének "adaptációja", melyet Ursula K. Le Guin írt. Az animét Goro Miyazaki rendezte és a Ghibli Stúdió készítette. Habár a szigetországban nagy hírnévnek örvendett, mindenhol máshol alulmaradt a nagy elvárásokkal szemben.

Most kell leszögezni, hogy nem véletlenül volt az adaptáció szó zárójelben, ugyanis az anime inkább egyfajta "újragondolása" az első négy könyvnek, melyek alapján készült.

A történet egy képzeletbeli világban játszódik, ahol az egyensúly felbomlott, s ennek jelei egyre durvábbak. Miután két sárkány széttépte egymást, Enland királya úgy dönt, hogy utána jár a dolgoknak, amikor is saját tulajdon fia leszúrja őt és ellopja apja kardját, majd elmenekül. Ezután a fiú, akinek neve Arren, találkozik a sivatagban egy varázslóval, "Karvallyal" (angolul Sparrowhawk), akivel együtt tárja fel, milyen sötét erők munkálkodnak a háttérben. Miközben utaznak, Arren szemmel láthatóan menekül valami, vagy valaki elől.

Nem akartam túlságosan lelőni mindent, ezért próbáltam minél rövidebben leírni a film történetét, holott ennél picit bonyolultabb. Sok helyen eltér a könyvektől, s habár én is osztozom az írónő véleményét, hogy eléggé "leegyszerűsítették" (értsd, minden rossz mögött egyetlen személy áll és ha legyőzték, akkor jön a világbéke), nekem így is tetszett. Viszont úgy éreztem, hogy túl hosszú volt a majdnem 2 órás játékidő.

foldtenger_varazsloja_animacio_ghibli_japan_videa_0001.jpg

Jöjjenek a szereplők. Arren egy fiatal srác, aki sokszor viselkedik nihilista szerűen és nem egy alkalommal hozza a frászt a nézőre, viszont ennek jó oka van: annyira fél a haláltól, hogy akármit képes eldobni, hogy elkerülhesse az elkerülhetetlent. Közben meg rémálmok gyötrik apjával szemben elkövetett bűne miatt, miközben menekül egy entitás elől, amely úgy nézz ki, mint önmaga.

Therru egy fiatal leányzó, akinek a fél arca leégett még kiskorában és emiatt eldobták, mint a szemetet, de pont emiatt látja át jók, miért olyan értékes az élet, ezért nagyon megharagszik arra, aki úgy kezeli az életet, mint valami eldobható tárgyat.

Karvaly, eredeti nevén Sparrowhawk, egy bölcs, megfontolt varázsló, aki igen csak elfoglalt varázsló, de ha teheti, akkor a szeretteivel tölti az idejét.

Ott vannak még a negatív karakterek, név szerint Cob és patkányszagú szolgája, Hare, akit a magyar fordítók rendkívül vicces módon "Cickánynak" fordítottak. Utóbbiról nincs túl sok dolog, amit mondanom kell, tipikus gyűlölni való utolsó ganajtúróbogár, aki sajnos túl könnyen a sztorit. Ellenben az előbbiről, Cob-ról van mit mesélnem, ugyanis habár ő is sablon figura, van egy dolog, ami miatt valamennyire szimpatikussá válhat sokak számára, ez pedig az, hogy sok közös vonás van közte és Arren között. Mindketten félnek a haláltól, de a haláltól való félelmük miatt magától az élettől is elkezdtek félni. Viszont amíg Arren hála újdonsült barátainak megtanul túllépni a félelmén, Cob-ot teljesen felemészti a félelme, már ő maga válik a félelmének tárgyává a film végén.

Vannak még egyéb szereplők is, de ők nem olyan fontosak, viszont szerepüket jól betöltik a történet szempontjából.

foldtenger_varazsloja_animacio_ghibli_japan_videa_0008.jpg

 Látványilag az anime film hozza a szokásos Ghibli minőséget, bár sajnos pár jelenetnél, konkrétan a sárkányoknál előjön a 2010 előtti CGI effektek gyermekbetegsége - nem mintha ma sokkal jobban menne (ugye kedves Polygon Pictures). A hátterek gyönyörűek, a karakterek is szépen kivannak dolgozva, az animáció meg szerencsére folyékony és stabil.

A zenékkel annyira mér nem voltam megelégedve, mivel csak a felük volt emlékezetes.

foldtenger_varazsloja_animacio_ghibli_japan_videa_0002.jpg

 Akkor beszéljünk a film hangulatáról, ami valamivel nyomasztóbb, mint a legtöbb Ghibli film, ugyanis habár az eredeti könyvekkel ellentétben Miyazaki Goro egy másik témát próbált felölelni: az élet és a halál. A film fő mozgató rugója ezek szoros kapcsolata, illetve az ember utóbbitól való félelme, hiszen a halállal és a "halál utáni létről" nem csak pár ember, de konkrét tudományok és vallások is foglalkoznak. Senki sem tudja, mi van a halál után, s minden ember próbálja elkerülni. De vajon megéri annyira rettegni a haláltól, hogy közben elfelejtünk élni? Hogy már élni is elfelejtünk? Mitől lesz egyáltalán fontos vagy értékes az élet? Arren a haláltól való félelmében teljesen elfelejtett élni, Cob hozzá hasonlóan szintén a haláltól való félelmében akar halhatatlanná válni.

Habár a rendező Therru-n keresztül "elmondja" gondolatait, szerintem eme anime film témája sokak fantáziáját megfogja mozgatni annyira, hogy akár hetek múlva is beszéljen erről barátaival, ismerőseivel vagy családtagjaival.

A hangulatot érdekes témája mellett a rendkívül érdekes háttér, világ és valamennyi poén is feldobja. A film nem gyengélkedik szürreális és pár enyhén "véres" jelenetben sem, amik csak fokozzák a film hangulatát.

foldtenger_varazsloja_animacio_ghibli_japan_videa_0007.jpg

 foldtenger_varazsloja_animacio_ghibli_japan_videa_0003.jpg

 Mint említettem, a film Japánon kívül sok helyen "megbukott", melyhez hozzátartozik az is, amit még az elején írtam, hogy az anime inkább az első négy könyv "újragondolása", mintsem feldolgozása, melyet az eredeti könyvek írónője is megemlített. Mondjuk az is hozzátartozik, hogy sokan Hayao Miyazaki "szintet" vártak Goro-tól, így az elvárások is irreálisan magasak voltak.

Természetesen nem mondom, hogy egy kitűnő alkotás lenne, csak annyit, hogy a maga formájában egy jó anime, melyet érdemes legalább egyszer megnézni mindenkinek.

foldtenger_varazsloja_animacio_ghibli_japan_videa_0006.jpg

 Összefoglalva a Földtenger Varázslója nem egy Vadon Hercegnője vagy egy Vándorló Palota, de mindenképpen ajánlom megnézésre, főleg ha szereted a Ghibli alkotásait.

Földtenger Varázslója (Tales From Earthsea)

- Idő: 2006

- Rendező: Miyazaki Goro

- Műfaj: Kaland, Fantasy

- Hossz: 115 perc                                                                                         

Ami Tetszett:        

- Érdekes témaválasztás.

- Szép látvány.

- Arren karakterfejlődése.

- Jó hangulat.

- Érdekes világ és setting.

- Érdekes történet.

- Mint önálló alkotás helyt álló.

Ami nem tetszett:

- Néhány kisebb CGI effekt.

- Hare karaktere.

- Kicsit túl sok az a 115 perc.

- Inkább "újragondolás", mintsem "feldolgozás", ami soskaknak keserű szájízt hagyhat.

Értékelés:              

Százalék szerint: 86% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8.5/10 = Jó

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr714788650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.07.02. 21:33:52

Fantasy alapvetés, miszerint el kell jutni a-ból b-be, az ezzel járó világfestés, építés kiválóan passzol a ghibli féle lassú, aprólékos történetmesélési metódushoz.
süti beállítások módosítása