Twinkle Star Sprites kritika

2018.10.12. 14:23

Szegasztok! Tudom, sokáig nem írtam, de a közelgő projektem rendre kizabálta a szabadidőmet, úgyhogy más animére nem néztem rá. De tegnap befejeztem a kiválasztott 5 animét, úgyhogy ünnepeljük meg egy játéktermi játék bemutatóval, most a Neo Geo oldaláról választottam ki egyet. Lássunk neki.

cafd9e23d65a7ccbed61859fae9ec46c13d28fe8.jpg

A Twinkle Star Sprites egy 1996-ban kiadott játék az ADK/SNK közös projektje. Műfajilag tekintve Bullet Hell Shoot'Em Up (A Bullet Hell a nehezebb játékfokozatokon érvényesül.). Ami kapásból meglepő, hogy van sztorija. Igaz, nem nagy eresztés. A főhősnő, Ran egy titokzatos ereklyét, a Twinkle Start keresi, ami a legenda szerint teljesíti egy kívánságodat. Ennyi. Viszont ezért kompenzál a játékmenet, a látvány és a zenék. 

gfs_15293_2_69_mid.jpg

A látvány vegytiszta retro Mahou Shoujo anime, semmi púder! Az mindenkinek a döntése, hogy kinek hogy tetszik, én nekem tetszett. Zenei téren vannak nagyon jó számok, de azt mondom inkább, hogy illenek a látványhoz. Viszont, a hangeffektek akkora hangsúlyt kaptak, hogy emiatt nem egy számnál fordul elő az, hogy a zenék megállítja. Emiatt technikailag picit bukdácsol, de ezt el lehet nézni.

hangry.png

A játékmenete ellenben csillagos ötös. Valószínű, hogy a Touho innen merített ötletet, mert az egyik epizódja (asszem a 9 vagy a 11) kompletten ezt használja fel. A játéktér két részre van osztva a szemben álló feleknek. A lényeg, hogy a megjelenő ellenfeleket kell kilőni. Minél nagyobb a szörny, annál nagyobb tűzgolyót küldhetsz az ellenfél oldalára. Az ellenfél sem marad tétlen, mert kilőheti a tűgolyót és ezzel feléd röpítheti. Te is megteheted ugyanazt és akkor a tűzgolyó gyorsabban repül az ellenfeled felé. Ha világító tűzgolyót találsz el megfelelő erővel, akkor a karaktered speciális támadása keseríti meg az ellenfeled életét. Pár speciális tűzgolyó kilővése után jön a boss támadás a másik oldalra, ami legtöbbször el is dönti a meccset. Öt élete van mindenkinek és a találatok más-más mennyiségű életet vonnak le.
nam8wgrslnslmilnedpk.jpg
Bonyolultnak hangzik? Pedig nem az. Ha játszol vele, akkor elég hamar bele lehet lendülni. Az irányítás sincs túlbonyolítva. Két gomb van. Egyik a tűz, a másik a bomba használta. A tűzgomb lenyomásával lehet a lövést feltölteni maximumra és elengedve lehet erősebbet lőni. Egyszerű és fluid. Ennyivel el lehet intézni.

index-0000000000-460x260.jpg

A sztori mellet miféle szórakozási lehetőséget nyújt még? Van Arcade mód, ahol a 9 karakterből kiválasztva egyet játszhatjuk végig a sztori módot, csak a befejezés más lesz. Nem nagy etvasz, tény, de nem is ez a legerősebb pontja, hanem a kétjátékos mód. Már volt alkalmam Mangekyoval összemérni tudásom (Az emulátorhoz hozzá van adva egy Online multis kliens program) és meg kell mondjam, baromi szórakoztató egymás ellen küzdeni. Sajnos, egy újabb negatívumot találtam. Egyes karakterek vagy túl nagy bíbelődéssel járnak, vagy túl OP. Arthur például nagyon erős alaptámadással rendelkezik és a Speciális támadását nehéz kikerülni. Hiába lassú és nem lehetetlen legyőzni, ha valaki őt választja, akkor már nagy előnnyel indul. Kim, ezzel ellentétben már koncepció ügyében is képes fejvakarást okozni. Neki a lövés helyett közelharci támadása van. Viszont, kérdem én: Ki az a hülyes, aki egy lövöldözős játékba beletesz egy közelharcit és nem ad neki más előnyt?

 

Értékelés.

Pozitívumok:

- Látvány

- Zene

- Irányítás

- Hangulat

- Kétjátékos mód

Negatívumok.

- Technikai részen ingadozik

- Karakterek minimális kiegyensúlyozatlansága.

- Néha átmegy Bullet Hellbe (lehet ez egyeseknek pozitívum!)

Értékelés: 85% Jó

Japánban hatalmas elismerést kapott, de a máshol a stílusa miatt a kutyát sem érdekelte. Ezt hűen bizonyítja, hogy a portok közül később Steamen és PS4 online jelent meg Amerikában és Európában. A többi Japánban maradt. Nagy kár, mert ez nagyon jó játék és a Steamen is nagyon pozitív értékelése van. Ennyi voltam mára, Szegasztok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6214297523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kossza 2018.10.13. 23:06:49

Két Touhou játék is van ami ilyen osztott képernyős, a 3. és a 9. A harmadikban még ilyen csillag forma ellenfelek is vannak mint a 2. képen.
süti beállítások módosítása