Szegasztok!

Romantikus animét készíteni eléggé nehéz, főleg olyat, ami jó is. A legtöbb romantikus anime általában kielégül a hárem és az ecchi tipikus sablonjaiból.

Eredetileg eme animét nem akartam megnézni, de a témája, vagyis az elöregedő országok problémája és az államilag irányított társadalmi párválasztás eléggé megmozgatta bennem az érdeklődést, szóval adtam neki egy esélyt.

Ma tehát a 2017-es Koi To Uso animéről írok nektek!

86663l.jpg

A Koi To Uso egy 2014 óta futó manga, melyet Musawo ír a Manga Box oldalain. A LIDENFILMS stúdió úgy döntött, hogy készít belőle egy 12 részes anime adaptációt, mely 2017 őszén meg is jelent. Az animét Seiki Takuno rendezte, aki a 2015-ös Yamada-kun To 7-nin No Majo (Yamada-kun And The Seven Witches) animét is rendezte jó pár másik animével együtt. Az anime a romantikus műfajt gyarapítja.

A történet szerint a japán kormány drasztikus, de szemmel láthatóan működő módszerrel szeretné felvenni a harcot az elöregedő társadalommal szemben: aki betölti a 16-ik életévet, az hamarosan kapni fog egy üzenetet a kormánytól, hogy kijelöltek neki egy párt, akivel összefog házasodni. A módszer működő képesnek tűnik, egyre több gyermek születik. Nejima Yukari alig pár nap múlva 16 éves lesz, de előtte elmondja egy parkban gyerekkori barátjának, Takasaki Misaki-nak, hogy szereti és még egy csók is elrepül. Alig pár óra múlva kapja is az üzenetet a kormánytól, hogy ki lesz a jövendőbelije. Eleinte Misaki neve szerepel rajta, de amikor a kormány emberei adják át a hivatalos dokumentumokat egy másik lány, Sanada Ririna neve szerepel, mint jövendőbeli felesége. A srác összetör. Viszont amikor találkozik a lánnyal, az Misaki-ról faggatja, s kiderül, hogy szeretné őket összehozni. Vajon sikerül-e? S mit szól hozzá a rendszer?

A történet érdekesnek tűnik, még úgy is, hogy a koncepciót már ellőtték máshol (Happy Approach). Kíváncsi voltam, hogy milyen a rendszer, mi alapján választja a párokat, mi lesz a melegekkel vagy azokkal, akiknek egyáltalán nem születhet gyermekük (például meddőség miatt vagy valamilyen betegség szövődménye miatt), illetve hogy áll hozzá maga a társadalom, hogy a kormány egyfajta kényszer házasságot vezetett be.

Nos, itt is van az első problémám az animével: hogy ezzel nem sokat törődik az anime! Az oké, hogy elmondják, hogy személyiség alapján választják őket, illetve hogy milyen negatív hátrányok érhetik a párokat ha visszautasítják a házasságot, de ennél messzebbre nem megy! Egyedül egy tanfolyamot látunk, ahol a fiatal párokat felkészítik a szexuális életre, de ennyi. Szóval a koncepcióból nem hoztak ki sokat, éppen csak annyit, hogy alapja legyen egy romantikus dráma történetének, ami azért szomorú, főleg hogy az elöregedő társadalom kérdése ma már nem csak japánt fenyegeti.

watch_koi_to_uso_episode_5_english_subbedat_gogoanime_005_0008.jpg

watch_koi_to_uso_episode_5_english_subbedat_gogoanime_005_0010.jpg

A szereplők egész szerethetőre sikerültek, mindegyiküknek vannak mélységük, álmuk és történetük. Viszont ez nem csak a főszereplőkre terjed ki, hanem a többi mellékszereplőre, akik szintén sok színt és humort visznek az animébe.

A humor az egész jó lett. Nincs túl sok, de mindig akkor van, amikor kell és a helyzet is úgy kívánja. Sok fajta van, az aranyostól kezdve a félreértősökön át minden. A poénok legfőbb forrása maga a főhős szerencsétlenkedése, illetve annak barátjának a hülyeségei. A zenék csoda szépre sikerültek, egyből töltöttem is le az anime zenei albumát, főleg az opening és ending dalokat. A látvánnyal voltak kicsit problémáim, mert örülök, hogy nem CGI anime, de ez a rajzolás 2017-ben már nem kicsit elavult. Oké, hogy nem lehet minden anime látványa AAA kategóriás, de azért ne adjunk annyira alá.

Az anime legfőbb erőssége a hangulat. A zenéknek hála a romantikus jelenetek többsége nagyon jól átjön, érzem a szereplők között a szerelmi köteléket.

watch_koi_to_uso_episode_12_english_subbedat_gogoanime_0001.jpgwatch_koi_to_uso_episode_3_english_subbedat_gogoanime_0008.jpg

Habár már írtam mind az anime pozitívumairól és negatívumairól, egy hatalmas nagy negatívumot a végére hagytam.

A legnagyobb negatívumot azért hagytam a legvégére, mert rámutat egy olyan problémára, ami már régóta nagyon bosszant: a befejezés. Mint írtam, az anime egy 2014 óta még mindig futó manga alapján készült. Na de ha az eredeti mű még mindig fut, akkor hogy akarták befejezni az animét? Hát egy nagyon összecsapott, ostoba és gyerekes "anime only" lezárással, mely arra akar utalni, hogy a srác megtartja mindkét lányt. Az egy dolog, hogy morálisan mennyire megkérdőjelezhető, de attól még mindig érezni lehet, hogy egy szerencsétlenül félrement biztonsági játék csapdájába esett az anime. Ha a Pierrot képes volt megérdeklődni anno a Midori Days írójától, hogy mi lesz a vége és az alapján elkészíteni a befejezést, akkor nehogy már a LIDENFILMS-nek ne menjen!

watch_koi_to_uso_episode_12_english_subbedat_gogoanime_0002.jpg

Tömören és röviden, eme anime messze van a rossztól, de sok helyen csalódás volt számomra. Akik szeretik a romantikus animéket azok tegyenek egy próbát - főleg akiknek elegük van a rengeteg ecchi fanservice mosléktól -, de aki a története és a témaválasztás miatt szeretnék megnézni, azoknak csalódás lehet.

Koi To Uso

- Idő: 2017

- Rendező: Seiki Takuno

- Stúdió: LIDENFILMS

- Műfaj: Romantika, Dráma, Shonen, Vígjáték

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Szerethető karakterek.

- Csodaszép zenék.

- Érdekes a témaválasztás és a körítés.

- Kevés, minimális fanservice.

- Egy pár jó poén.

- Kellemes, romantikus hangulat.

Ami nem tetszett:

- A témából nagyon, de nagyon keveset kapunk csak, azt is felszínesen.

- A látvány már 2010-ben sem számított túl szépnek.

- A "Befejezés".

- Jó poénok, de másoknak kevés lehet.

Értékelés:              

Százalék szerint: 55% = Közepes

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 5.5/10 = Közepes

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2914243941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2018.09.17. 04:00:17

" A történet érdekesnek tűnik, még úgy is, hogy a koncepciót már ellőtték máshol (Happy Approach). Kíváncsi voltam, hogy milyen a rendszer, mi alapján választja a párokat, mi lesz a melegekkel vagy azokkal, akiknek egyáltalán nem születhet gyermekük (például meddőség miatt vagy valamilyen betegség szövődménye miatt)"

Mondok jobbat: A szolgálólány meséje de azt csak erős lelkiállapotú embereknek ajánlom mert pokolian lélekgyilkos az egész.
süti beállítások módosítása