Szegasztok!

Gondolom nem kell sokat mondanom a Csillagközi Invázió franchise-ról. Számtalan alkalommal emlegettem, mint pozitív ellenpélda a Terra Formars nevezetű fércművel szemben, mint a földönkívüliekkel való háborús sci-fi cuccok egyik legjobbja. Az 1997-es film valósággal beleégett az emberek emlékezetébe, holott elméletileg erősen eltért az annak alapjait csak felhasználó eredeti könyvtől.

Nos, évekkel ezelőtt egy véletlen folytán megtudtam, hogy készült a könyv alapján egy anime is még 1988-ban, vagyis az 1997-es film előtt durván 9 évvel már létezett anime a könyvből! Hogy melyik áll közelebb az eredeti könyvhöz és mennyivel tér el az anime? Nos, erre adok nektek ma választ!

Ma az 1988-as Starship Troopers animéről írok nektek!

89616l.jpg

A Starship Troopers, magyar nevén Csillagközi Invázió, egy híres franchise, melyet egy amerikai író, Robert A. Heinlein indított el 1959-es Starship Troopers könyvével. A könyv alapján készült rengeteg film, videojáték és egyéb termék is. Az anime 1988-ban készült a Sunrise jóvoltából Tetsuro Amino rendezésével. Műfaját tekintve "militatry Science Fiction", mecha és "űr opera".

Előjáróban annyit, hogy az animében levő "mecha páncélok" eredetileg a könyv japán kiadásához készültek, melyeket már az anime elkészülése előtt sok helyen mutogattak.

A történet szerint Juan Rico egy argentin (az eredeti könyvben fülöp-szigeteki) egyetemista, aki nem tudja mit kezdjen az életével, egészen addig, amíg régi barátja Carl és szerelme Carmen biztatására elhatározza, hogy belép a "gyalogságba" (Mobile Infantry). Igen ám, de később, amikor egy bolygón gyakorolnak támadás éri őket egy idegen faj által, mellyel hamarosan kialakul a háború is.

A történet egyszerű, de szépen fel van építve és olyan erős csavarok vannak benne, amiket a néző biztosan élvezni fog! Valamint az anime szépen osztogatja a halálokat, valamint a drámák sincsenek túljátszva.

watch_starship_troopers_episode_6_english_subbedat_gogoanime_002_0003.jpg

A karaktere egész jóra sikerültek, bár igaz, az egész anime és történet főleg Juan Rico-ra, azaz a főhősre koncentrál. Juan Rico egy szép karakterfejlődésen túlmenő srác, akivel könnyen tududnk szimpatizálni, főleg, hogy egy az életével kezdeni nem tudó egyszerű srácként kezdi, majd a rengeteg küzdelem és őt érő váratlan fordulatoknak hála később egy igazi hőssé válik.

A mellékszereplők is jóra sikerültek. Ami meglepett, hogy voltak kizárólag anime-only karakterek, akik szerencsére nem lettek túl japánosak és beleillenek a Starship Trooper franchise-ba. Ilyen például Kazuma, akit eléggé megkedveltem.

A látvány kicsikét ronda, de nem vészes, a zenék viszont eléggé semmilyenek lettek. Viszont az akció jelenetek rendesen meglettek csinálva, szépen megvannak rendezve és fenntartják az izgalmat is.

Amivel viszont nagyon, de nagyon nem voltam megbarátkozva, azok a "bogarak/rovarok". Nem véletlenül tettem zárójelbe, ugyanis a Starship Troopers ikonikus ellenségeit lecserélték.... rózsaszín színű, polip-madár izékre.... DE MIÉRT?!? Az egy dolog, hogy hülyén néznek ki, de a tetejében a hangjuk is olyan, mint egy dagadt vikingnő énekesnek, aki éppen egy sziklát próbálna lenyelni kornyikálás közben! Nem volt ott senki a Sunrise-nál, hogy szóljon a rendezőnek meg az írónak, hogy ez nem jó ötlet? Mert így viszont eléggé nehéz elhinni, hogy bármi köze van a franchise-hoz.

Viszont szerencsére van valami, amiben szintén hű maradt az eredeti regényhez képest, ez pedig a gyalogság robotikus páncélruhái. Ezek az 1997-es filmből kimaradtak, de itt az 1988-as animében benne voltak. Ezek a páncélok az eredeti könyvben is benne voltak, bár igaz, némileg másként, mint itt, ahol inkább mecha páncélok. Viszont ezek a mecha páncélok egész jól néznek ki.

watch_starship_troopers_episode_6_english_subbedat_gogoanime_002_0001.jpg

watch_starship_troopers_episode_6_english_subbedat_gogoanime_002_0005.jpg

De milyen az anime hangulata? Van-e olyan jó, mint a későbbi 1997-es filmnek, vagy az eredeti könyvnek? Nos, sajnos nincs. De ez nem azt jelenti, hogy rossz lenne, csak annyit, hogy nem szabad ugyanazt várni, amit a filmtől vagy a könyvtől. Mint írtam, az anime leginkább Juan Rico karakterfejlődését követi nyomon, amit viszont szépen és részletesen dolgoz ki. A háborús érzés szintén megvan - bár tény, csak elemeiben érezhető az a háborús propaganda és társadalom kritika, ami az eredeti könyvet és filmet átjárta. Viszont megvannak a maga szépen felépített, hatásos pillanatai, amiknek dicséretes hangulata van.

watch_starship_troopers_episode_6_english_subbedat_gogoanime_002_0004.jpg

Összefoglalva egyik szemem sír, másik meg örül. A filmet meg a könyvet továbbra is kultikusnak tartom, míg az anime sajnos egy erős közepesnél nem tudott felmutatni. Viszont ha eltekintünk a névtől és önálló alkotásként tekintünk rá, akkor sokaknak tetszetős is lehet. Főleg, hogy rövid!

Sci-Fi és Mecha rajongóknak ajánlom egyszeri megnézésre!

Starship Troopers

- Idő: 1988

- Rendező: Tetsuro Amino

- Stúdió: Sunrise

- Műfaj: Akció, Sci-Fi, Military, Space Opera, Mecha

- Hossz: 6 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Juan Rico karakterfejlődése.

- Jók voltak az akciók.

- Szépen felépített történet és dráma. 

Ami nem tetszett:

- Gyenge látvány és zenék.

- Az ikonikus "rovarok" lecserélése rózsaszín "izékre".

- Nincs olyan erős hangulata, mint az eredeti 1959-es könyvnek vagy a későbbi 1997-es filmnek. 

Értékelés:              

Százalék szerint: 62% = Közepes

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 6/10 = Közepes

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3113855890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása