Szegasztok!

1997-ben láttam életem első olyan sci-fi filmjét, melyben óriás rovar szörnyek ellen kellett megküzdenie az egész emberiségnek a túlélésért! Izgalmas volt, félelmetes is volt és persze tele volt igen erős társadalmi kritikákkal és szatírákkal, ahol egy olyan Földet ismerhettünk meg, melyben már nem katona/militarista országok voltak, hanem az egész emberiség egy militarista állam lett, hogy feltudja venni a harcot az óriási és ijesztő mutánst űrlény rovarok ellen! Igen, ez a film nem más, mint a Csillagközi Invázió, avagy angol címén a Starship Troopers. Egy igazi kult film, melyet minden sci-fi rajongónak kötelező!

Hogy hogyan jön ide egy anime kritikába azon kívül, hogy 1988-ban készült a Sunrise jóvoltából egy Starship Troopers anime?

Nos, amikor megtudtam, hogy 2011-ben megjelent egy seinen manga, melyben hasonló a szituáció és szintén "óriás, félelmetes rovar szörnyek" ellen kell harcolnia az emberiségnek, felcsillant a szemem, főleg, hogy régen a japánok igencsak tudtak félelmetes szörnyeket kreálni, főleg az 1980-1990-es években!

Amikor viszont elkezdtem olvasni a mangát.... jaj.... s miután megjelent 2014-ben az első anime feldolgozása.... ajajajaj....

No de lássuk is eme csodát, mely a Terra Formars névre hallgat!

67117l.jpg

A Terra Formars eredetileg egy 2011-ben megjelent s azóta is futó seinen manga, mely először a Miracle Jump-ban, majd később a Weekly Young Jump-ban jelent meg. Írója Kenichi Tachibana, rajzolója Yu Sasuga.

2014-ben kapott a manga egy anime feldolgozást, melyet a Liden Films stúdió készített Hiroshi Hamasaki rendezésével. Az anime a manga első 56 fejezetét dolgozza fel -  pontosabban a 7-ik fejezettől az 56-ik fejezetig, mivel az első 6 részt egy két részes OVA-ban adták ki. Nyílván úgy gondolták, hogy felesleges előzmény lenne (közben meg a nagy sz*rt, ott tudunk meg minden fontosat, szóval nagyon okos ötlet volt az első 6 fejezetet külön kiadni és csak a 7-ik fejezettől felvenni az történéseket).

tf003.jpg

A történet szerint a távoli jövőben sikerült az embereknek lakhatóvá tenniük a Marsot csótányok és moha segítségével. No de kiderül, hogy a csótányok kb 500 éves ott létük alatt mutáns szörnyekké fejlődtek, akik válogatás nélkül megölnek minden embert és kompatibilisek más rovarokkal. Eközben a Földön egy halálos vírus tizedeli az emberiséget, melynek az ellenszere nagy valószínűleg a Marson lesz. Mivel elméletileg normális ember nem tudja felvenni a versenyt ezekkel a szörnyekkel, ezért létrehoznak egy 100 fős elit csapatot, akik egy különleges droggal átmenetileg különböző állatokká tudnak változni, így speciális képességekre szert téve. El is indulnak a Marsra, hogy megtalálják az ellenszert, persze ahogyan lenni szokott, semmi nem megy bökkenő mentesen.

A történet nem rossz, habár az anime kapkodása miatt sok az üres járat, így nem árt, ha mellette olvassuk a mangát is. Főleg, mint ahogyan mondtam, a manga első 6 fejezetét nem tartalmazza a 13 részes anime, azokat 2 külön OVA-ban lehet csak megnézni, szóval kelleni fog a manga is, ha mindent érteni akartok.

Az anime (s egyben a manga) egyik legerősebb és legjobb pontja, az a szereplőgárda, ugyanis rengeteg különböző nemzetiségű szereplőt kapunk! Van itt minden: orosz, japán, kínai, mexikói, amerikai, nepáli, thaiföldi és sorolhatnám még! Persze ahol ad, ott el is vesz: sajnos a szép színes szereplő gárda ellenére jó, ha kb 10-15 szereplő rendesen ki van dolgozva, a többit ugyanis vagy elkaszálják, mielőtt bármit megtudnánk róluk, vagy meg csak állnak, mint valami biodíszletek.

Na és akkor ott vannak a "gonosz antagonisták", az anime főbb ellenfelei, akiktől félnünk kell.... Én még mielőtt egyáltalán beleolvastam volna a mangába vagy belenéztem volna az animébe, valami ilyet képzeltem el a Terra Formars ellenségeiként... illetve ilyet.... de akár ilyet is....

S mit kaptam.... hát ezt....

tf001.png

.... Igen.... ezek lennének a "mutáns rovarok", akiktől félnünk kell.... Néhány emberszerű antennákkal felszerelt izé, amik a mangakák szerint csótányok lennének...

Nos, úgy gondolom, hogy az lesz a legjobb, ha annyit mondok, hogy ennél már csak az Attack On Titan "titánjai" voltak röhejesebbek és bénábbak! Mintha a mangakák azt akarták volna bizonyítani, hogy tudnak ők Hajime Isayama-nál is nevetségesebb szörnyeket rajzolni. Mintha Manabe Jouji "Junk Party" mangájából ugortak volna elő!

A látványvilág nem valami jó, mely a nagyon "dark"-os árnyalás és a béna hátterek miatt van. Az utolsó részben lévő "szivárvány tűztől" gyakorlatilag magam előtt láttam a melegfelvonulás zászlaját, annyira "színes" volt. De legalább a karaktereket jól megrajzolták.

A zenék nagyon bénák, sokszor fülsértőek voltak, a hangulat meg.... nos, hogyan vegyek valamit komolyan, ahol így akarják érzékeltetni velem, hogy "Hű de félelmetes, ami most megy a monitoron"?

11326566_472145676271073_2126968703_n.jpg

"Az egyetlen ötletük, hogy állítsanak be valamit félelmetesnek..."

Nem beszélve, hogy persze itt is igen csak sok a fanservice, melyet persze az anime/manga ügyeletes Marry Sue-jával együtt kell a néző képébe vágni.

mqdefault_1.jpg

"Szaftos húst valaki?

De ami a legrosszabb - s ezt már a mangánál is sokan mondják -, hogy a véres henteléseken kívül egyáltalán nem érződik, hogy ez seinen volna! Mert az anime inkább egy véres shonen harcos animéhez hasonlít, mintsem valódi seinen-hez. A története ellenére nincs semmi olyan mély témája, mely a seinen besorolást megerősíteni, s talán egyedül Adolf volt az egyetlen meghalt karakter, akiért eltudott szomorodni a néző, de ő sem szerepelt sokat.

tf004.jpg

Összefoglalva a Terra Formars anime nem sikerült túl jól (bár ehhez a manga is sokat hozzátett), de egy egyszer nézhetős sci-fi-nek talán elmegy, de csak akkor, ha előtte megnézitek az "előzmány OVA"-t, illetve ha olvassátok mellette a mangát, mert hogy ezt az 56 fejezetet jobb lett volna inkább 24-26 részben elkészíteni, az biztos.

Illetve aki egy valóban jó sci-fi történetet akar epikus harcokkal, félelmetes rovar szörnyekkel és főleg sok társadalom kritikával, akkor annak inkább ajánlom az 1997-es Csillagközi Inváziót.

Terra Formars

- Idő: 2014

- Rendező: Hiroshi Hamasaki

- Stúdió: Linden Films

- Műfaj: Akció, Sci-Fi, Horror

- Hossz: 13 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Egész jó a háttértörténet.

- A karakterek szépen megvannak rajzolva.

- Nemzetiségben szép nagy karaktergárda.

- Egy pár akció jelenet.

Ami nem tetszett:

- Sok a töltelék karakter.

- A manga első 6 fejezetét nem tartalmazza.

- Fülsértő és oda nem illő zenék.

- Inkább egy véres shonen anime, mintsem komoly seinen.

- A "mutáns rovar szörnyek" valami nagyon idiótán néznek ki s lehetetlen komolyan venni őket.

- Fanservice és Marry Sue-k.

- Kicsit sem félelmetes.

Értékelés:              

Százalék szerint: 52% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 5/10 = Közepes

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr258876782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása