Szegasztok!

Go Nagai neve leginkább a Devilman és a Cutey Honey mangák és a belőlük készült sorozatok kapcsán lehet sokak szerint ismerős. Viszont vannak neki olyan művei, amelyek sajnos nem kaptak kellő figyelmet, pedig ha nincsenek is olyan jók, mint az említett páros, bizonyos dolgok terén kiemelkedőek. Ma egy ilyen művének anime adaptációjáról fogok írni nektek!

Ma a Black Lion animéről írok nektek!

mv5bnjmxnwfjnjmtmtnjny00nje1ltg2zjctnzjizmy5otyznwy4xkeyxkfqcgdeqxvymzm4mjm0nzg_v1_uy268_cr1_0_182_268_al.jpg

A Black Lion eredetielg egy shonen manga volt, melyet Go Nagai írt és rajzolt 1978-tól 1979-ig a Weekly Shonen Magazine oldalain. 1992-ben készült egy OVA anime a Minamimachi Bugyosho és Tokyo Kids jóvoltából, Takashi Watanabe (Slayers, Ys, Hidan No Aria stb) rendezésével. Műfaját tekintve ackió, dráma.

A Black Lion története Nobunaga idejében játszódik, ahol is a történet szerint Nobunaga egykor egy nyápic senki volt egészen addig, amíg testét meg nem szállta egy ismeretlen erő, mely képes volt az időutazásra. Ezt felhasználva képest volt a középkori japánba robot hadseregeket és futurisztikus fegyvereket hozni. Shishimaru és Oyu faluját megtámadta Nobunaga seregei, élükön a legendás nindzsa gyilkossal, Ginnai-al, aki Shishimaru kivételével mindenkivel végez a lehető legbrutálisabb módon. Shishimaru-t megmetnik és a megmaradt nindzsák összegyűlnek, hogy bosszút álljanak Ginnai-on.

A történet egyszerű mint a bot és az időutazásos szálak bevonása által a nézőnek jogosan merülhet fel a "már megint mi a f*szt szívott Go Nagai" gondolat, viszont a Terminátor filmekhez hasonlóan itt (pontosabba az ebben az OVA-ban eljutott történetig) csak kiegészítőként van, a történet maga a Ginnai elleni elkeseredett harcról szól és azon jól rajta is van a hangsúly.

black_lion_001_0002.jpg

Kezdjük a karakterekkel, amik kicsit felemásra sikerültek. Ott van Shishimaru, aki Oyu halálát követően magába fordul és sokáig antiszockodik egészen addig, amíg rá nem ébred, hogy egyedül bizony nem képes legyőzni Ginnai-t (kár hogy ehhez egy másik haverjának is meg kellett halnia). Ott van Hayabusa, a kemény csaj, illetve Nagatoji, az egyetlen a jók oldalán, akit valóban kedveltem. Bölcs, megfontolt, de nem egy álszent öregember, aki tényleg segíteni szeretne Shishimaru-nak, hogy jobban megértse, hogy itt most többről van szó, mint a saját gyűlölete.

Vannak mások is a jó oldalon, viszont ők szó szerint csak lógnak a levegőben. Ellentétben az anime fő gonoszával, Ginnai-al, aki méltó a "Zaraki Kenpachi Prototype" kifejezésre! Ez az állat egy megállíthatatlan gyilkoló gép, akinek a "bosszút fogok állni minden nindzsán" célján kívül ugyan nincs sok jelleme, VISZONT azt a mészárlást és a Terminát filmeket idéző üldözéses jelenetek úgy odavágnak a nézőknek, hogy egy pillanat alatt mindenki gonosza lesz! Van ugyan múltja, de az tényleg csak alibiként szolgál arra, hogy miért pont a nindzsák ellen akarjon irtást végezni. Viszont minden egyes megmozdulása olyan badass, melyet akármelyik badass shonen őrült megirigyelhet! Ebből látszik, hogy nem kell több oldalnyi háttértörténet meg ahhoz, hogy egy gonosz karakter jó legyen, elég, ha a személyisége és a cselekedetei alátámasztják, hogy van miért félni tőle!

black_lion_001_0007.jpg

A zenék egész jók lettek, viszont a látvány egy kicsit neccesre sikerült. Nem az, elég szép így is, a brutális jeleneteknél meg eléggé kitették magukat a készítők, de sajnos nem tudott szépen öregedni. De szerencsére az akció jelenetekre ez nincs túl nagy kihatással.

Az eddigiek alapján ez egy erősen közepes animének tűnhet, s valóban az is. Sajnos az anime csak a manga egy részét dolgozza fel, így egy hatalmas cliffhanger befejezést is fogunk kapni a végére. De akkor miért is érdemes azt a 40-45 percet eltölteni vele? Pont a hangulat miatt! Ugyanis nindzsa anime révén jól hozza azt, amit elvárhatunk tőle, valamint a pörgő akciók is jól megvannak komponálva, melyeket a zenék csak még jobban fokoznak. Amikor Ginnai elkezdi üldözni a nindzsákat és kegyetlenebbnél kegyetlenebb módszerekkel pusztítja el a jó fiúkat, ott libabőrös lesz a néző!

Ha kellene még egy objektív hibát felhoznom, az a játékidő. Ugyanis az a 40-45 perc sajnos nem volt elég, hogy mindenki megkapja a kellő szerepet.

black_lion_001_0006.jpg

black_lion_001_0011.jpg

Összefoglalva a Black Lion egy egyszer megnézhetős anime, melyet szerintem jobb lett volna, ha egy több részes OVA-ként vagy egy 12-13 részes animeként készítettek volna el. Akik szeretik a nindzsa animéket azoknak ajánlom szeretettel!

Black Lion

- Idő: 1992

- Rendező: Takashi Watanabe

- Műfaj: Akció, Dráma

- Hossz: 45 perc                                                                                         

Ami Tetszett:        

- Ginnai.

- Jók az akció jelenetek.

- Kellemes zenék.

- Jó hangulat.

- ... említettem már Ginnai-t?

Ami nem tetszett:

- Beszívott háttértörténet.

- Túl kevés a játékidő.

- A jó fiúk tábora kidolgozatlan.

- A látvány sajnos nem öregedett túl jól.

- Egy sorozatként jobb lett volna.

Értékelés:              

Százalék szerint: 71% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 7/10 = Közepes

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2713836484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása