Szegasztok!

Eme hétre terveztem a Hajime No Gal nevű torzszülött anime kritikáját, de újrázás közben rájöttem, hogy kell valami, ami ellensúlyban tudná tartani az anime által okozott mentális sérüléseimet, szóval megnéztem közben aaz 1989-es Riki-Oh The Wall Of Hell anime OVA-t, s úgy döntöttem, még a pokoljárás előtt legyen annyi élvezetem, hogy egy jó animéről írjak!

Szóval ma az 1989-es Riki-Oh The Wall Of Hell (röviden ROTWOH) animéről írok nektek!

25504l.jpg

A Riki-Oh eredetileg egy 1988-as seinen manga volt, amelyet Masahiko Takajo írt és Tetsuya Saruwatari rajzolt a Business Jump oldalain 1990-ig. A manga két anime OVA adaptációt kapott, melyek 2 külön arc-ot dolgoznak fel a mangából, s ezekből az egyik az 1989-es Riki-Oh The Wall Of Hell, amit a Magic Bus anime stúdió készített Satoshi Dezaki rendezésével.

A történet szerint egy poszt-apokaliptikus világban járunk, ahol a globális felmelegedés miatt gazdasági válság alakult ki és a bűnözés az egekbe szökött. Egy nap egy yakuza vezér éppen autózgat, amikor is egy ismeretlen fiatal férfi, Riki-Oh Saiga beledöngöli a földbe őt és sofőrjét, mely miatt Saiga-t a börtönbe csukják. Viszont a börtönőröknek is feltűnik, hogy valami nem stimmel vele, s azt kezdik gyanítani, hogy szándékosan vitette be magát a börtönben. Ezzel még nem is lehetne gondjuk, viszont a börtön színfalai mögött rengeteg illegális tevékenység zajlik és a börtön igazgató fél, hogy Saiga ő értük jött.

A történet nem valami nagy szám, egy jó kis alibi arra, hogy sok badass pillanatot és harcot láthassunk. Mert igen, az animét nem a történet, hanem a karakterek, a látvány és az akciók viszik el a hátán.

riki-oh-_the_wall_of_hell_002_0001.jpg

riki-oh-_the_wall_of_hell_002_0004.jpg

Először a főhősről. Saiga egy igazán jól eltalált Kenshiro klón, aki mindig kiáll a gyengébbekért és próbál segíteni másokon. Emelet egy valóban badass karakter, aki nem műmájerkedéssel akarja lenyűgözni a nézőt, hanem valódi badass momentumokkal és dialógusokkal. Nem egy legyőzhetetlen isten, de nagyon meg kell dolgoznia annak, aki leakarja győzni. Harcstílusa a Qigong.

A többi karakter pont azt a célt teljesíti be, amire hivatottak, egyikük sincs túljátszva.

Az anime látvány terén egész szép, szépek a hátterek, a karakterek korrekten megvannak rajzolva és az animáció is hozza a régi 90-es évek animéinek szintjét. A zenék mondjuk annyira már nem voltak jó pár kivételéve, de a harcok alatt menő zenék megérnek egy misét.

Az anime legnagyobb ütőkártyája az akció jelenetek. Már az elején lévő akciók is nagyon jók voltak, de később csak jobbak lesznek! Erre még rátesz valamennyit a brutalitás is, amit szerencsére nem cenzúráztak.

riki-oh-_the_wall_of_hell_002_0006.jpgriki-oh-_the_wall_of_hell_002_0002.jpg

Ami még tetszett, az a hangulat. A börtönös részek jól visszaadták a börtön hangulatot, a mögötte zajló korrupciót meg a bőrünkön lehet érezni. Valamint vannak momentumok, melyek még rá tesznek egy lapáttal, mint például Saiga és a néma gyermek rövid de hatásos kapcsolata.

Természetesen nem hibátlan anime, a zenéken kívül talán amit még feltudnék hozni hibaként az a túl gyors tempó és a rövidség. Sokkal jobb lett volna, ha még 15-20 perccel hosszabb lett volna. Illetve a fő gonosz elit harcosa úgy nézz ki, mint egy búza a Princess Princess animéből.

riki-oh-_the_wall_of_hell_002_0005.jpg

Összefoglalva a Riki-Oh The Wall Of Hell egy igazán remek akció film, nem túl eredeti de érdekes történettel, szép látvánnyal és egy jó főhőssel. Aki szereti az ilyen stílusú animéket, azok essenek neki!

Riki-Oh The Wall Of Hell

- Idő: 1989

- Rendező: Satoshi Dezaki

- Műfaj: Akció, Poszt-Apokaliptikus, Dráma, Seinen

- Hossz: 45 perc                                                                                         

Ami Tetszett:        

- Szerethető főhős.

- Kellően kidolgozott látvány.

- Ütős akciók.

- Érdekes történet.

Ami nem tetszett:

- Érdekes történet, de nem túl eredeti.

- A zenék felejtősek.

- Lehetett volna kicsit hosszabb.

Értékelés:              

Százalék szerint: 90% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr7613713646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása