Szegasztok!

Elnézést kell kérnem, ugyanis most nem a beígért Shoujo Shuumatsu Ryokou-ról írok kritikát, hanem egy 1986-os retro anime filmet, amit nem rég néztem meg Ragnafan kollégámmal. Viszont eme animéről muszáj is írnom, mivel egy kiváló animéről van szó!

Ma tehát a They Were Eleven anime filmről írok nektek!

they_were_11_dvd_cover.jpg

A They Were Eleven neve ellenére nem egy horror film, hanem egy romantikus, misztikus űropera, ami egy 1975-ös manga alapján készült, melyet Moto Hagio írt és rajzolt a Shojo Comic oldalain. Az anime filmet a Kitty Film stúdió készítette Satoshi Dezaki és Tsuneo Tominaga rendezésével.

A történet szerint a messzi jövőben, ahol az emberiség már más bolygókra is eljutott és sok idegen fajjal kötött barátságot, Tadatos és kilenc másik vizsgázó éppen a végső vizsgájukra készülnek, ahol is 10 fős csapatokban elhagyatott űrroncsokra mennek, ahol 54 napig kell lenniük és rendbe hozni a roncsokat, amennyire csak lehetséges. Ha bárki meghalna vagy megnyomják a "piros gombot", akkor a vizsga félbemarad és mindenki megbukik. Igen ám, de amikor odaérnek a roncsra és bezárul a ajtó, észrevesznek egy nem kicsit ijesztő tényt: eggyel többen vannak! De ki lehet az, akinek nem kéne ott lennie? Miért van köztük egy 11-ik tag? Ki az, aki nem az, akinek beállítja magát?

Ennyit a történetről röviden, ami elsőre nem kicsit azt sugallja, hogy horror filmről lenne szó, de szerencsére pozitív csalódásként ért, hogy a neve és a leírás ellenére nem horrorról van szó. Vannak benne rejtélyek, misztikumok és néha-néha ijesztő dolgok is, de a film valójában egy karakterdráma, ahol sokat fektetnek a karakterekre.

images_7.jpg

A film szép, nem egy olajfestmény, de 1986-os anime filmhez képest nagyon szép. A zenék gyönyörűek, főleg a nyitány alatt játszódó zene, mely olyan érzést ad, mintha egy planetáriumban lennénk.

A karakterek remekre sikerültek, ami egy karakterközpontú anime filmben elvárandó. Kezdetben csak némi információt kapunk, aztán egyre jobban megismerjük őket. Sajnos van 1-2 karakter, akik háttérbe szorultak, de ez 11 fős szereplőgárda esetében másfél órában sajnos várható volt. Viszont mindenkinek van szerepe, mindenki csinálja amit kell. A legérdekesebb karakter Frol, aki olyan, mint egy eszét vesztett ágyúgolyó. Teljesen kiszámíthatatlan, a ember vakarja a fejét, hogy mi mikor mit csinál és valamiért gyűlöli a női nemet. Viszont utóbbit, ahogy törtető célját a film felénél hatalmas csavarral érthetővé és együttérezhető válaszolják meg, ami miatt nemcsak szerethető, de együtt érezhető is lesz. A többiek is kiválóra sikerültek, 1-2 kivételével egyik sem tartozik semmilyen sztereotip karakter archtípúsba.

Akciók nincsenek a filmben, viszont az események miatt nem fogunk unatkozni, mivel mindig történik valami érdekes, ami miatt garantált a szórakozás. Már csak maga a 11-ik tag kilétének rejtélye elég lenne, de ott vannak még a karakterek múltja, a hajóroncs története és egy gusztustalan növény is.

they_were_11_3_271114_001438_png.jpg

Ami az anime legnagyobb érdeme, az a hangulat. Az animében nagyon jól ötvözik a drámát és a humort, mindig akkor vicces vagy komoly az anime, amikor kell. A zenék mindig remekül fokozzák az adott események hangulatát, gondolok például a kajacsatára, ami az egyik legaranyosabb és legszórakoztatóbb jelenete az anime filmnek.

Negatívumként talán egyedül talán a felemás befejezést tudnám csak felhozni.

Összefoglalva a They Were Eleven egy remek űropera anime film, amit mindenkinek szeretettel ajánlom!

They Were Eleven

- Idő: 1986

- Rendező: Satoshi Dezaki és Tsuneo Tominaga

- Műfaj: Űropera, Romantika, Misztikus

- Hossz: 91 perc                                                                                         

Ami Tetszett:        

- Szép látvány.

- Gyönyörűen szép zenék.

- Remek karakterek.

- Szórakoztató és érdekes.

- Érdekes ötletek.

- Érdekes történet.

Ami nem tetszett:

- A kicsit felemás befejezés.

- 1-2 karakter nem tud rendesen kibontakozni.

Értékelés:              

Százalék szerint: 91% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8113611593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása