Szegasztok!

Ismeritek a "látványpornó" fogalmát? Ez kb annyit jelent, hogy van egy film vagy sorozat, aminek semmi értelme vagy elgondolkodtató része nincs, de az akciók meg a látvány elsőosztályúak. Alapjából nincs is velük semmi probléma. Viszont mi van akkor, ha egy "látványpornó" komolyan akarja venni magát, többnek akar látszódni, mint ami, méghozzá úgy, hogy semmit nem tesz le az asztalra tartalmilag, ráadásul rosszul is csinálja, amit csinál?

Tény, jó battle royale történetet készíteni nem könnyű. Viszont nem is olyan nagy kihívás! Ha valaki nagyon megerőlteti magát, sikerül egy jó és érdekes battle royale történetet alkotnia. Ez a 2017-es Juni Taisen-nek nem sikerült.

Ma a 2017-es Juni Taisen animéről írok.

juni-taisen-cover.jpg

A Juni Taisen egy 2015-ös Light Novel, amit Nisio Isin írt és Hikaru Nakamura rajzolt és egy korábbi mangájuknak, a "The One Wish That Must Be Granted, and the Ninety-nine That Can Be Done Without" one-shot mangájuk előzménye. 2017-ben kapott egy 12 részes anime adaptációt aGraphinica stúdiótól Naoto Hosoda rendezésével. Nos, már önmagában a Graphinica neve nem túl kecsegtető, hiszen ha nem számítjuk a koprodukciós animéiket, akkor, mint önálló termékként, egyedül a borzalmas 2014-es Expelled From Paradise Rie Kugimiya animét és a szintén 2014-es Wonder Momo torzszülöttet könyvelhetik el. Tény, a Kinema Citrus is rengeteg rossz animét dobott ki a Made In Abyss előtt, szóval adjunk egy esélyt.

Megvolt az az egy esély... és nem lett szép a vége.

A történet bot egyszerű: van egy battle royale verseny, amit 12 évente rendeznek meg, melyen a versenyzők/harcosok a kínai horoszkóp színeiben indulhatnak el, hogy halomra mészárolják egymást. A nyertesnek lehet egy kívánsága, amit mindenképpen teljesítenek neki.

Ennyi. Tényleg ennyi? Semmi csavar? Nos igen, a történet nagyon, nagyon gyenge, semmi érdekes nincs benne, semmi fordulat vagy eredetiség. Nem azért, de ez már 2000 előtt is gyenge volt, főleg ma, egy Basilisk meg egy Battle Royale manga után? Mi marad így? Hát az, hogy ölik egymást karakterek. Viszont van egy hatalmas hibája, amelyre később kitérek, inkább lássuk az, ami legalább működött.

watch_juuni_taisen_episode_9_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

Egyedül két értékelhető dolog volt az animében. A látvány, meg a legtöbb akció. A látvány szép, az animáció rendben, az akciók többsége meg élvezhető.

S ennyi volt az össz értékelhető dolog. Hogy mi volt a bajom az animével azon kívül, hogy a története egy kezdő fanfiction fejéből pattant ki? Hol kezdjem?

Ott vannak a karakterek. Összesen 12 van, de ebből egy már alapból halott. Jó mi? Ráadásul az első részben már meghal egy másik karakter is amiatt, mert lenézte az ellenfelét. Jön a második rész, ugyanazért hal meg, mint az előző. Jön a harmadik rész. Halál oka? Ugyanaz! S kérem szépen ez így megy az anime utolsó 2 részéig, mindenki a saját hülyesége és egója miatt döglik meg. Komolyan, ilyen idióta bandával még Sorter is elbánt volna a Baaad Movies-ból egy dugóhúzóval meg egy kulcstartóval, annyira életképtelen gyökerek! Volt rész (hatodik), ahol három idióta is feldobta a talpát. Hogy ki milyen sorrendben hunyt el? Nézd meg az ending-et és spoiler, hogy ki lesz a nyertes!

De mi van magukkal a karakterekkel? Nos, mivel 12 részes az anime, ezért természetesen 1-2 karakter kivételével egyiket sem fogjuk sajnálni! Mert az nem elég, hogy halála előtt bedobnak egy visszaemlékezést! Egyikük sincs normálisan felvezetve, de ez van, ha egy stúdió mindenáron tartani akarja a 12 rész kvótát. Már pedig egy battle royale animében fontos, hogy ismerjük a karakterek, hogy legyen miért szurkoljunk értük! Máskülönben nem fogjuk sajnálni egyikük halálát sem. Mondjuk maguknak a karaktereknek sincs nagyon személyiségük, van a pacifista, a debil, a törtető nőszemély, a csendes gyilkos, a piás csaj és sorolhatnám. Simán lehetett volna segíteni ezen azzal, hogy 12 rész helyett 24 vagy 26 részes lett volna, s az első 6-7 rész még a verseny előtti életüket mutatta volna. Lassú lett volna? Talán, de így legalább a nézőnek lett volna oka sírnia egy-egy karakter halálán, nem pedig "na, ez is meghalt, jöhet a következő hülye".

Aztán ott vannak még egyéb, nem picit idegesítő dolog, mint hogy minden egyes harc vagy találkozás előtt beböfögik, hogy kicsodák. Még akkor is, ha előzőleg már bemutatkoztak. Mi értelme volt ennek, ha már az elején egy teremben találkoztak egymással? Passz. A képességekről meg annyit, hogy a legtöbb egy kaptafára épülnek, csak más tálalásban - pl a "csirke" meg a "nyúl" is rendelkezik "közös látótér" képességgel, csak az egyik galambokat, a másik meg holtesteket használ.

watch_juuni_taisen_episode_2_english_subbedat_gogoanime_0002.jpg

A zenék gyengék lettek, egyedül az ending az, ami jól sikerült.

Mi a legnagyobb hibája még is a Juni Taisen-nek? A kiszámíthatóság. Igen, 2017-ben már nagyon nehéz olyan történetet írni, ami feltudna bármi eredetit mutatni, nem is nagyon sikerül 1-2 kivételével, viszont itt hála az idióta karaktereknek meg a repetitív történetvezetésnek mindig tudni fogjuk, ki hal meg, még a spoiler-es ending megnézése nélkül is! Megint csak a Basilisk-ot tudnám felhozni, ahol hiába tudtuk, hogy Gennosuke meg Oboro lesznek az utolsók, addig egyáltalán nem lehetett kiszámítani, hogy ki fog meghalni és miért.

Viszont ami ennél is rosszabb, hogy ezt az animét nagyon sok helyen úgy kezelik, mintha a legjobb battle royale cucc lenne, amit valaha készítettek. A fentiek alapján már lehet érteni, hogy alapból miért nem lehet már csak szimplán jó sem, de az ok, amiért sokan még is így kezelik, az a "hiszen ez a kínai horoszkópra és mitológiára épít" mantra. Nem, attól, hogy dobálóznak a mitológiai nevekkel meg vesznek valami témát (történelem, horoszkóp stb), attól még nem lesz mély egy alkotás.

watch_juuni_taisen_episode_2_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

Összefoglalva a Juni Taisen egy túlértékelt, gyenge battle royale anime, amiben egyedül a látvány meg egy pár akció működik. Egyszeri megnézés talán, de ne várj tőle semmit!

Juni Taisen

- Idő: 2017

- Rendező: Naoto Hosoda

- Stúdió: Graphinica

- Műfaj: Akció

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Ending.

- Látvány.

- Egy pár akció jelenet.

 

Ami nem tetszett:

- Semmit mondó történet.

- Unszimpatikus, semmilyen karakterek.

- Gyenge történet írás.

- Semmilyen zenék.

- Túlságosan kiszámítható.

- 12 rész túl kevés volt ahhoz, hogy akárkit is megkedveljen a néző.

- Apró idegesítő momentumok, mint a folytonos "bemutatkozás".

 

Értékelés:              

Százalék szerint: 44% = Rossz

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 4.5/10 = Rossz

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1113593363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása