Szegasztok!

Mikor először láttam a 2017-es évben a Made In Abyss borítóját, illetve, hogy eme animét az a Masayuki Kojima rendezte, aki a Black Bullet nevezetű istenkáromlást elkövette már az elején leírtam. Aztán lassan elfogott a kíváncsiság és úgy döntöttem, hogy adok neki egy esélyt, hátha Masayuki Kojima és a Kinema Citrus tanultak a hibáikból. Őszintén.... nagyon, de tényleg NAGYON pozitívan csalódtam! Arra volt példa, hogy tehetséges rendezők és jó stúdiók kiadtak f*st a kezeikből (lásd Madhouse -> Mahou Sensou és Kamisama No Inai), de arra nem volt sok példa, hogy egy kétes stúdió és egy még kétesebb rendező csinálják meg az év legjobb anime sorozatát!

Mert igen, két fajta hype van: a hype, ami nincs kiérdemelve (lásd Attack On Titan és My Hero Academia), és a hype, ami ki van érdemelve! A Made In Abyss szerencsére azon ritka alkotások közé tartozik, ami kiérdemelte a hype-ot!

Ma a 2017-es Made In Abyss sorozatról írok nektek!

86733l.jpg

A Made In Abyss egy 2012 óta futó seinen manga sorozat, melyet Akihito Tsukishi ír és rajzol. A Kinema Citrus, Masayuki Kojima rendezésével még idén 2017-ben elkészített egy 13 részes anime adaptációt, mely a manga első 26 fejezetét dolgozza fel. Műfaja kaland/fantasy.

watch_made_in_abyss_episode_10_english_subbedat_gogoanime_0003.jpg

A történet eléggé egyszerű, leginkább egy Ghibli animére emlékeztet. Arról van szó, hogy van egy misztikus "mélységnek" nevezett kanyonszerű "gödör", ahol nem csak természeti anomáliák vannak, hanem értékes kincsek és relikviák. Persze a "mélység" nem veszélytelen hely, ugyanis a mélységnek van egy "átka", s minél mélyebbre mész, annál durvább lesz. Az első rétegeknél még csak hánysz és izzadsz, a következőknél már hallucinálsz, még mélyebben már megemelkedik a vérnyomásod de olyannyira, hogy minden létező testnyílásodból ömlik a vér... a legmélyebb rétegeknél meg már szörnnyé válsz vagy megőrülsz.

Főhősnőnk egy kedves, naiv, kalandvágyó kislány Riko, aki anyja után kutatva találkozik egy furcsa humanoid nevű lénnyel, akit Reg-nek neveznek el. Egy nap egy csapat talál egy üzenetszerű levelet, melyet Riko anyja írt és melyen az van írva "lent várlak a mélységben". Mi sem kell több Riko-nak, Reg-gel együtt elhatározzák, hogy megkeresik anyucit, illetve kiderítik, hogy mi is Reg valójában.

Így leírva egy egyszerű, aranyos Ghibli animének tűnik ugye? Csakhogy ez egy csapda! Már az ötödik résztől is vannak durva dolgok, de a sorozat a tizedik résztől kezd átmenni nagyon sötét tónusba és jönnek a durvábbnál durvább dolgok. Nem akarok túl nagy spoiler-t adni, szóval csak néhány dolog: lesz bemérgeződés, amputáció, újraélesztés, gyerekekkel való emberkísérlet és sorolhatnám tovább. De szerencsére nem egyből dob be minket a mély vízbe, hanem szépen felépítve. Szóval a történet epizódonként egyre jobb lesz!

watch_made_in_abyss_episode_7_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

A karakterek nagyszerűek lettek! Habár gyerekek a főszereplők, egyáltalán nem idegesítőek, emberiek, fejlődőképesek. A mellékszereplők is szépen kivannak bontva, Ozen felér egy Xellos kaliberű misztikus döggel, akinek a karakterdizájnja mondjuk kicsit az Oban Star Racer sorozatra emlékeztetett.

Ami a sorozat legnagyobb pozitívuma, az a fantasy hangulat! Rengeteg jó pofa szörny van, érdekes hierarchia a "bányászok" között, a "mélység" rétegei változatosak és a relikviák is egészen érdekesek.

watch_made_in_abyss_episode_5_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

Látvány és zenék terén is szépen produkált az anime! A látványnál figyeltek a részletekre, az árnyékokra és hogy a hátterek is szépek legyenek. A zenék meg remekül fokozzák a hangulatot, ajánlom letölteni az OST-t!

A hangulat egyszerűen kiváló! Mindig megtud lepni valamivel az anime, a zenék passzolnak az adott jelenetekhez és a "mélység" helyszínei egyszerre adnak egy tágas és egy szűk érzetet a nézőknek. Ahogyan egyre mélyebbre megyünk, annál mélyebb lesz a sorozat hangulata is. Ráadásul a hangulatot fokozza a főhősök kalandozása a különböző rétegeken, valamint a ritka kincskeresés is.

Az egyetlen hiba, amit felhozhatok, az egy pár sablon és klisé, de szerencsére nincs túl sok és nem vészesek. Illetve volt egy "ízléses poén" a harmadik részben, amiben Riko rákente a "zöld váladékát" Reg hajára és ott lógott jó sokáig.

watch_made_in_abyss_episode_10_english_subbedat_gogoanime_0002.jpg

watch_made_in_abyss_episode_13_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

Összegezve végre egy olyan anime, amire szívemből tudnék 10/10-et adni. Persze mivel a 10/10 egy nagyon szubjektív pontszám, ezért egy 9.5/10-et kap tőlem. Valamint büszkén kijelenthetem, hogy megkapja tőlem a 2017-es év legjobb anime díját is!

Mindenkinek szeretettel ajánlom!

Made In Abyss

- Idő: 2017

- Rendező: Masayuki Kojima

- Stúdió: Kinema Citrus

- Műfaj: Kaland, Fantasy

- Hossz: 13 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Fantáziadús világ.

- Remek hangulat.

- Szép látvány és kellemes zenék.

- Szépen felépített és szerethető karakterek.

- A "mélység" és annak minden része.

- Szép lassan haladó, de még szebben felépített történet.

Ami nem tetszett:

- Egy pár sablon és klisé.

- Egy bizonyos "ízléses poén" a harmadik részben.

Értékelés:              

Százalék szerint: 95% = Kiváló

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9.5/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6413457873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inzon 2017.12.09. 12:38:17

Múfajváltós. Nekem ezek nem tetszenek. Az első kb. 8 rész volt az, amikor azt mondtam, hogy ez azon kevés animék egyike, ami gyerekeknek szól.
Aztán, amikor a Nyuszicsaj felbukkant egyre elborultabb lett. Műfajt váltott.
Ilyen az Ichiban, Kanojoko, Sakurasou, stb.
Nem az a lényeg, hogy miből mi lett, hanem a maga a műfajváltás.
Brrr....

Hunterbey 2017.12.11. 21:20:54

@Inzon: Személy szerint énmeg pont szeretem a műfajváltást pl.Nanbaka is komédia animéből komédiás shounenbe vált át. És méghozzá jól csinálta, mert előtte megszeretette velünk a szereplőket, megismertük és jöhetett a történet. Egyedül a kínai hármas volt elcseszve ott, Liang személyisége egy félbehajtott száraz harmathoz hasonlít, Qi sem valami nagy szám, Upa meg szerethető, de pl.Honey-Trois duótól nagyon elmaradt. Amúgy ez a Made in Abyss egy lerövidített Hunter X Hunterhez hasonlít, csak még jobb.

Inzon 2017.12.16. 15:21:15

Én meg azt mondom, hogy ha már elkezdett egy műfajt, fejezze is be. A folytatással meg azt kezd, amit akar.
süti beállítások módosítása