Szegasztok!

Történt már veletek, hogy van egy utált műfajotok, amihez bottal sem nyúlnátok, aztán adtok egy esélyt egy új műnek a műfaja ellenére, s végül pozitívan csalódva mosolyogtok, kívánva, hogy bárcsak több ehhez hasonló lenne utált műfajotokban?

Nos, én őszintén bevallom: utálom a yaoi-t és a yuri-t is! Egyszerűen kilehet velük üldözni engem velük az egész galaxisból, de még azon túl is!

Anno amikor elkezdődött a Yuri!!! On Ice, akkor már borító alapján rájöttem, hogy ennek bizony csúnyán elírták a nevét, mert tuti, hogy a "Yaoi!!! On Ice" találóbb cím lett volna. Viszont miután megtudtam, hogy a MAPPA készítette, úgy döntöttem, hogy adok neki egy esélyt a yaoi műfaj ellenére is.

És hogy mi róla a véleményem..... az hogy ez egy egész király kis anime lett! S mondom, én utálom a yaoi-t és a yuri-t is!

Lássuk is, hogy mit is ad nekünk a "Yuri!!! On Ice", becenevén "Yaoi!!! On Ice"!

81149l.jpg

A Yuri!!! On Ice egy 2016-os anime, amit a MAPPA anime stúdió készített (Ushio To Tora, Terror In Resonance) Sayo Yamamoto rendezésével. Műfaját tekintve sport anime, de tartalmaz bőven is yaoi-t is, nem is keveset.

A történet szerint van egy 23 éves japán srác, Yuri Katsuki, akinek álma, hogy ő legyen a legjobb, s akit a 27 éves Victor Nikiforov inspirált a jégkorcsolyázásra. Egy sikertelen bajnokság után haza érve viszont egy meglepő dolgot talál családjának fürdőjében: magát Victor Nikiforov-t, aki elhatározza, hogy bajnokot csinál Yuri-ból! Közben megjelenik egy másik Yuri is, pontosabban a 15 éves Yuri Plisetsky, aki Victor segítségét akarja igénybe venni, hogy bajnok lehessen.

A történet ugyan egyszerűen hangzik, viszont később egyre jobb és jobb lesz, a vége pedig zseniálisra sikerült, nem az a Hollywoodi minden sikerül és minden szipi-szupi befejezés, de így is kellemes és aranyos befejezés egy ilyen anime számára.

watch_yuri_on_ice_episode_5_english_subbedat_gogoanime_0002.jpg

A karakterek ugyan kicsit sablonosak, de annyira jól kivannak bontakozva, hogy nincs olyan karakter, akit ne lehetne szeretni. Mindenkinek megvan a maga története, mindenkinek megvan a maga álma és célja, s nincs olyan karakter, aki izzadságszagú lenne. Ami még jobb, hogy itt végre 1-2 kivételtől eltekintve mindenki 20 év feletti (maga a főhős is 23 éves az anime elején), és habár szeretnek poénkodni, korukhoz méltóan tudnak viselkedni.

A látvány az nagyon jóra sikerült, főleg amikor műkorcsolya zajlik, mert akkor a látvány a tetőfokára tör! Látszik, hogy a MAPPA igényes munkát végzett látvány terén.

A zenék meg valami zseniálisak! Már maga az Opening zenéje is simán vetekszik a Disney legjobb és legszebb betétdalaival (a Frozen Let It Go--ját gyakorlatilag páros lábbal a földbe döngeti)! De a műkorcsolyázás alatt lévő zenék is gyönyörűek lettek, amik nem csak passzolnak az adott jelenethez, de még jobban rámutatnak a műkorcsolyázók lelkivilágára! Aki teheti, az töltse le az anime OST-jét, mert mint mondtam, egyszerűen tökéletesek!

watch_yuri_on_ice_episode_5_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

Maga a műkorcsolyázást nagyszerűen kivitelezték, látszik, hogy minden egyes mozdulatot szépen kidolgoztak és a koreográfia is tökéletes! Még az is élvezi, aki amúgy nem szereti magát a sportot.

A humor is egész jó lett, s szerencsére itt most nem csak yaoi/gay humort sütöttek el, hanem rengeteg különböző humort, a fekete humortól a félreértős poénon át minden megtalálható!

No és persze ott van a yaoi faktor.... mint mondtam, én utálom magát az egész műfajt, mert nagyon sok esetben - lásd Princess Princess és Gravitation - nagyon eltúlozzák őket! Na, itt szerencsére többségében kézben tartották a készítők a dolgokat, s vannak pillanatok, amikor jogosnak érzünk egy-egy jelenetet (pl amikor Yuri-nak sikerül egy nagyon nehéz mozdulattal megnyernie egy versenyt Victor meg örömében rávetődik). Persze 1-2 ronda yaoi cucc bebúj, de mint mondtam, annyira jól megoldották itt, hogy még egy magamfajta yaoi-t kerülőt sem tudott elrémiszteni.

watch_yuri_on_ice_episode_5_english_subbedat_gogoanime_0003.jpg

Hibátlan alkotás lenne? Naná, hogy nem! Egyik fő probléma vele pont a téma választás, a műkorcsolya, ugyanis ez tipikusan az a sportág, amit vagy szeretsz vagy nem. Szóval nem éppen a legtágasabb közönség felé szeretett volna nyitni az anime.

A másik az utolsó rész első fele. Tény, hogy a második fele zseniális lett, de az a hiszti maraton, ami az elején van túlment egy kisebb agyzsibbasztáson!

Összefoglalva habár a Yuri!!! On The Ice nem a legjobb anime 2016-ban, de hogy az egyik legjobb 2016-ban, az biztos! S ha van egy yaoi anime, amit ajánlanom kell valakinek, akkor tuti ez lesz, mert ez talán mindenidők legjobbja műfajában!

Yuri!!! On Ice

- Idő: 2016

- Rendező: Sayo Yamamoto

- Stúdió: MAPPA

- Műfaj: Sport, Yaoi

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Zseniális és fantasztikus zenék!

- Jól kidolgozott és szerethető karakterek!

- A befejezés!

- Változatos és jól működő humor!

- Végre egy yaoi anime, amit nem visznek túlzásba!

- Tökéletesen megkoreográfiált és felépített műkorcsolyázások!

- Szép látvány!

Ami nem tetszett:

- Még mindig egy yaoi anime.

- Akit nem érdekel a műkorcsolyázás, azt nem fogja nagyon érdekelni az anime sem.

Értékelés:              

Százalék szerint: 95% = Kiváló

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9.5/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5912085917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silly3200[Spyrofan] 2016.12.31. 17:12:35

Egész jó lett ez a kritika, Mangekyo! Már megint csak az van, hogy rég jártam itt, de az elmúlt napokban elkezdtem gyakrabban följönni! Látom befejezted a Anime bemutatókat a YT-on. Szoktál azért még a YT-on lenni vagy már nem nagyon jársz arra? Amúgy Boldog Újévet kívánok minden Anime Manga Palota tagnak!!! :)
süti beállítások módosítása