Movie Review - Saul Fia

2016.03.20. 17:33

Szegasztok!

Hosszú gondolkodás után úgy döntöttem, hogy megírom a véleményemet Nemes Jeles László Saul Fia című fimdrámáját.

saul_fia_plakat.jpg

Előjáróban azért szeretnék pár dolgot mondani a filmekkel való kapcsolatomról:

1.Azok közé tartozok, aki szerint mind az Oscar, mind pedig az Arany Málna díjak már nagyon, nagyon régen elvesztették hitelességüket és értéküket.

2.Imádok minden az első és a második VH (Világ Háború) korában zajló filmet.

Bevallom, én mindig is érdeklődéssel fogadtam a két világháború idején történő filmeket, mai napig kedvenceim a Schindler Listája, Az Élet Szép, A Kápó, a Becstelen Brigantyk és az Ítélet Nürnbergben.

Amikor meghallottam, hogy egy MAGYAR film készült a Holokauszt témájával és hogy ráadásul még Oscar-t is nyert a magyar produktum, gondoltam, nosza, irány megnézni!

Nos..... a kérdés az, hogy megérdemli-e az Oscar-t vagy egyáltalán van olyan jó, mint ahogyan a média visszhangoztatja? Akkor lásuk is a véleményemet a filmről.

saulfia_4k_filmphotos_14-feature.jpg

A történet szerint Saul egy koncentrációs haláltábor Sonderkommando tagjaként várja végzetét, amikor is egy nap találnak egy fiút, akinek sikerült valamilyen csoda folytán túlélnie a gázkamrát. Persze mivel senki sem kerülheti el sorsát, ezért a fiút megfojtja egy SS tiszt, majd hulláját elrendelik boncolásra végül pedig elégetésre. Viszont Saul - aki végignézte a fiú halálát - a fiát véli felismerni benne, s miután sikerült (az orvos segítségével) a holtestet elvinnie és elrejtenie, elhatározza, hogy mindenáron tisztességes temetésben fogja részesíteni. Ezek után már csak egy rabbit kell találnia....

Mint látjuk a történet nagyon jó táptalaj lenne egy szomorú és megható drámához.... viszont a baj az, hogy habár az alaptörténet jól hangzik, sajnos a kivitelezésnél akadtak problémák.

Az egyik probléma az, hogy a szereplőkről nem tudunk meg semmit, de még csak a címszereplő Saulról sem, ami azért elég rossz húzás a drámánál, mivel ugye a dráma egyik legfontosabb része, hogy a néző megszeresse és azonosulni tudjon a szereplőkkel, hogy aztán a film végéig együtt érezhessen a szereplőkkel, s tragédiájuk, illetve bukásuk ugyanúgy fájjon a nézőnek, mint maguknak a karaktereknek. Nos, a filmben pont ez fog hiányozni, mert habár lehet azonosulni a ténnyel, hogy egy apa elszeretné temetni a fiát, de mivel sem a karaktereket nem ismerjük meg elégé, sem pedig a köztük lévő kapcsolatukat, így nehéz lesz elérnie a filmnek azokat, akiknek az ingerküszöbe nagyon magas.

Ami sajnos még rontja a drámai vonalat, az Saul viselkedése: tudja, hogy a társai és kvázi az egész tábor egy kitörésre készül, s a barátai/társai megígérik Saulnak, hogy amint kiszabadultak, keresnek majd egy rabbit s egy szép helyre eltemetik, DE Saulnak MOST kell, mert nem várhat egyetlen egy napot sem a fiú temetése... Nem viccelek, a film nagy része azzal telik, hogy Saul föl-alá rohangál egy rabbi után mint kiéhezett pitbull kutya, s amikor már odáig fajul, hogy képes beáldozni a kitöréshez szükséges puskaport csak hogy egy magát rabbinak mondó férfit kimentsen, ott sajnos már akaratlanul átmegy komédiába. Noha meglehet azzal magyarázni, hogy Saul megőrült a fiú halála miatt (mégis csak a szeme előtt ölték meg), de egy magába fordult Sonderkommandósnak nem biztos, hogy egy halál osztana vagy szorozna (bár még mindig egy elfogadható magyarázat).

Szóval a szereplőkről semmit nem tudunk meg, képtelenek vagyunk velük együtt érezni és jó pár irracionális esemény + Saul bő 62 perces rabbi vadászata nagyon lerontja a film dráma jellegét.

Nos, most, hogy túl vagyunk a negatívumokon, jöjjenek a pozitívumok, melyeket a technikában kell főleg keresni.

A film látványvilága nagyon jó lett! A díszletek és a szereplők öltözete remekül visszahozzák a régi haláltáborok hangulatát - külön dicsérendő az orvosi szoba a film elején. A helyszíneket nagyon jól megválasztották, teljesen élethűen adják vissza a táborok elszigeteltségét a külvilágtól.

További pozitívum a film 4:3 képarány használata is, mely ugyan nem tud sokat javítani a film drámaiságát, de így legalább tényleg az kerül a központba, ami az esemény szempontjából fontos. A témaválasztás is nagyon jó lett, viszont nem azért, mert Holokauszt, hanem a haláltábor miatt, mivel egy haláltábor mégis csak sokat dob egy film hangulatán - s szerencsére az akkor emberi kegyetlenségek (még ha csak relatíve kevés) szintén vissza köszönnek a filmben.

pic_20151005180808_3xnvtchg6b6.jpg

Foglaljuk hát össze a filmet:

Jó film a Saul Fia? Igen, jó film, VISZONT az általam említett és preferált filmeknek a közelébe sem ér tartalmilag és drámailag.

Örülök, hogy megnyerte az Oscar díjat? Igen! Nagyon örülök, hogy egy Magyar film újra nyert az Oscar gálán! De meg is érdemelte? Nos, attól függ, hogy mihez hasonlítjuk és hogy mit nézzünk benne. Ha a technikai részletet vesszük figyelembe és nem a Schindler Listájához, Az Élet Széphez vagy a Zongoristához hasonlítjuk, akkor igen, de hogy őszinte legyek, a Dán Lánynak inkább adtam volna.

Ennek ellenére ajánlom a filmet megnézésre, mivel a Saul Fia így is egy jó filmre sikeredett.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr718507174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása