Movie Review- Horns

2015.06.28. 14:59

Sziasztok!

Nem szándékoztam írni ma semmit de tegnap kölcsönkaptam egy filmet egy barátomtól,hogy nézzem meg mert ő szerinte nagyon jó és neki tetszett. Vonakodva bár de megnéztem és végül is....... nem bántam meg. Ez a nemrég DVD kijött Horns másnéven Szarvak című film!

horns_ver3.jpg

A Szarvak egy 2013-as Fantasy-Horror ami Joe Hill azonos című könyve alapján készült ami 2010-ben jött ki. Az író egyébként nem más mint Stephen King fia így nem meglepő, hogy azonos témájú könyveket ír mint az édesapja. A Horns egyébként a 2. könyve volt előtte főképp novellákat írt amikért megkapta a Bram Stoker és a World Fantasy díjakat is. És ezek elolvasása után sajnálom,hogy az adott könyvet még nem tudtam elolvasni pedig ha valaminek köze Stephen King-hez akkor az általában csak jó lehet még ha azt a fia is írta.

A Szarvak története finoman szólva sem találja fel a spanyol viaszt. A történet szerint főhősünk Ig Perrish boldogan tervezi közös jövőjüket barátnőjével Merrinnel amikor is a lányt titokzatos körülmények között holtan találják és mivel egy kisvárosban játszódik a film ezért mindenki birka módjára Ig.et gyanúsítja egy véletlen elszólása miatt.Élete egy csapásra tortúrává válik ám egyik reggel arra ébred, hogy furcsa szarvak nőttek a fejére amiknek hatásárra ( még véletlenül sem vektorokat tud használni velük) érteni kezdi az emberek legbelsőbb gondolatait illetve igazmondásra kényszeríti őket és ha mindez nem lenne elég a gondolataikba is belelát ha hozzájuk ér.

horns.jpg

Némi hezitálása után a srác nyomozásba kezd a gyilkost illetően miközben egyre jobban elmerül a démoni énjében és minden eddigi ismerőséről lerántja a leplet és ezek után kezdetét veszi a bosszúhadjárat is. Ez az alaptörténet és lényegében ez a történet nagyon érdekes és egészen figyelemreméltó. Ezt a történetet egyfajta keveréknek éreztem. Az elején még szokásos nyomozós történetet kapunk ami aztán  a közepétől átmegy egy ilyen már-már Holló szintű bosszúfilmmé és egyre sötétebb lesz az egész. Egy nagyon rétegelt filmet kapunk és amennyire utána olvastam jól leköveti a könyvet de sok mindent kihagytak belőle (sokak szerint egyébként a legjobb részeket) és a végén is változtattak. Nos mivel nem olvastam még a könyvet ezért nincs viszonyítási alapom szóval szóval ez a film igazából a könyvadaptációk azon részébe tartozik, hogy könyvadaptációként sokak szerint rossz de önálló filmként igenis jó. Szirmai Gergely egyébként még régebben megfogalmazta, hogy egy filmadaptációnak nem muszáj pontról-pontra követnie az alapanyagát ha azok a változtatások és kihagyások jót tesznek az elkészült műnek és ő erre a Gyűrűk Urát hozta föl példának ami egy tökéletes példa de ide lehet még sorolni az Éhezők Viadalát is.Lehet persze rinyálni, hogy "jajj a könyv milliószor jobb volt, elszúrták az egészet" de ha mondjuk valaki nem szeret annyira olvasni inkább a filmeket részesíti előnyben akkor a filmváltozat ugyanolyan élmény lehet számára mint másoknak a könyv.

Maga a film nagyon hangulatos, a helyszíneket nagyon jól választották ki és a vizuális effektek sem rosszak. Ami egy picit zavaró lehet az az, hogy Ig viselkedése sokszor eléggé irreális és ez főképp az elején szembetűnő már rögtön a szarvak megjelenésénél. A szarvak megjelenését viszonylag jól oldották meg és nem azt kapjuk, hogy Ig lefekszik aludni és reggelre ott is vannak a fején a kelések és ő ebből semmit sem érzett meg. Viszont a srác nem igazán erőltet fájdalmat magára pedig tény ha  valami hegyes izé nő ki a bőrödből az vérzik és marhára fáj.Emlékeztek még a Haibane Renmei szárnykinövős részére? Na minimum egy ilyen kellet volna ide is.!

4-4299-12091-haibanerenmei4jpg-620x.jpg

Aztán ott van a film vitathatatlanul jól sikerült darkos hangulata is. Ez főképp a bosszúállós részeknél ütközik ki amik egyértelműen a film csúcspontjai. Külön kiemelendő az a rész amikor Ig-hez hozzácsapódik egy seregnyi kígyó.

horns-trailer_article_story_large.jpg

Na akik félnek a kígyóktól azok ezeknél be fognak pisilni. Persze azért van 1-2 hüllő akik CGI-al vannak megcsinálva de azért többségében igazi kígyókat láthatunk a filmben.És esküszöm ezeknél a részeknél azt vártam, hogy Daniel mikor kezd el párszaszájuúl beszélni :D Apropó kígyók, a film tele van ilyen rejtett vallási utalásokkal mint például a rendszámtábla, az étterem neve és annak logója vagy pedig maguk a hüllők de ezek nem zavaróak mert nincsenek direkt a pofákba tolva és jól is illeszkednek a filmbe.

A Vizuális effektek szintén jól sikerültek, van egy drogos látomás montázs a filmben aminél 100%-ra ugyanazt éreztem mint amikor a Rekviem egy álomért hasonló jelenetét láttam.Hihetetlenül klasszak lettek!

daniel-radcliffe-looks-bloody-frightening-in-new-horns-photos6-amazing-fx-danrad-s-devil-is-terrifyingly-perfect-in-horns.jpg

A végén pedig az a démonkinézet....

0ed8bda6c359c5d2993dc7ab45ed21c8.jpg

EZ K@VAJÓL NÉZ KI! Mintha csak Guillermo Del Toro találta volna ki.Szóval látvány terén az alkotók kitettek magukért és összességében szép munkát végeztek.

Aztán ott vannak a színészek. Ig-et Daniel Radcliffe játssza aki a Potter széria óta nagyon igyekszik azon, hogy komoly színész váljon belőle és ez mindenképpen dicsérendő dolog. Az ezt megelőző, nagyobb visszhangot kapott és mozikban játszott filmje a Fekete Ruhás Nő volt ugyebár (amit szintén tudok ajánlani egy megnézésre) ami szintén könyv adaptáció volt és jó volt Danielt végre egy komolyabb szerepben látni és jó is volt benne de azért nagyon látszott rajta, hogy még nem igazán érett meg az ilyen szerepekre. Itt viszont megfogta Harry Potter-t és kidobta az ablakon a p@ba. Daniel itt érte el, hogy végre komoly színészként lehessen tekinteni rá mert nagyon jól játszik, a bosszúállós részeknél mintha csak egy 2. Brandon Lee-t láttam volna.Juno Temple Merrin-je ugyan nagyon halovány volt de a csaj egész elfogadhatóan játszotta. A mellékszereplők közül a bátyust játszó Joe Anderson az akit még ki kell emelni mert az ő játéka is meglepően jó volt. A rendező pedig Alexandre Aja volt akihez többek közt olyan filmek köthetőek mint a 2010-es Piranha, a Tükrök és a Sziklák Szeme remake szóval eléggé felejthető alkotások.

De sajnos ez sem hibátlan a film.Az egyik legnagyobb hibája, hogy logikátlan. Ezt már korábban is mondtam ,hogy Ig sokszor elég irreálisan viselkedik főképp amikor a szüleivel beszél a szarvak hatására. Komolyan egy átlagember ilyenkor bőgőrohamot kapna bár ezt fel lehet fogni annak, hogy megszokta a savazásokat.Aztán arra sem kapunk választ, hogy mik azok a szarvak, vagy, hogy miért nőttek ki a fejéből? Persze Stephen King sem túlzottan a magyarázásokról híres így ezt is el lehet nézni.Azt viszont nem lehet elnézni,hogy a film első 20-25 perce kegyetlenül unalmas főképp szerintem túlzottan elnyújtották a gyerekkori flashback részt- A befejezést meg mindenki döntse el maga.

Ennyit tud a Szarvak,akik olvasták a könyvet azoknak úgyse fog tetszeni, akik viszont nem olvasták azoknak mindenképpen érdemes megnézniük mert szerintem ez egy jó film néhány logikai hibával egy egy rettenetesen unalmas első 25 perccel de végül is lehet ezzel lenni, nekem végül is tetszett.10-es skálán kb  8.5/10- tudnék adni neki már csak a büntetéses részek miatt is.És remélem, hogy a könyvet is minél előbb el tudom olvasni.

Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr97580106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2015.07.23. 21:36:54

Nekem nem tetszett az átalakulás. Nekem nem jött át ez a "dark" hangulat a szarvak még ok de amikor ezzé az izzó démonná változott számomra ez valahogy nem illett oda.

Ami meg Radcliffet illeti szerintem ő egészen jó színész. Én megnéztem a sorozatot amiben főszereplő volt (A young doctors notebook). Már ott háta mögött hagyta a Harry Potter szerepet.

xx18Rolandxx 2015.07.23. 22:17:37

@mykola:

Amennyire utánaolvastam a dolgoknak ez a démonos átváltozás nincs benne a könyvben.Lehet, hogy ezért is nem tetszett sokaknak. Ez az átváltozás talán egy picit amolyan Carrie-s utalás szeretett volna lennie hiszen ha megnézzük akkor a Szarvak lényegesen sok dolgot emel át a Carrie-ből.

-Van egy ok nélkül csesztetett főhős
- Feléled benne egy titokzatos erő
-Az erő elszabadulását a szerelme halála indítja be
- És mindketten egyfajta bosszúállókká alakulnak át.
- És persze a vallási utalások.

Legalábbis én így látom. Daniel kapcsán meg belefutottam egy érdekes hírbe IMDB-n: Őt akarják a Sharknado 4 egyik főszerepére szerződtetni!

www.imdb.com/name/nm0705356/news?ref_=nm_nwr_1#ni58826013
süti beállítások módosítása