Szegasztok!

Boldog újévet mindenkinek! Mivel is lehetne indítani eme új évet, ha nem egy kritikával! ;)

Ezúttal valamivel ünnepibb témájú mangáról írok rövid kritikát, amit pont az ilyen ünnepekre találtak ki!

Mai alanyom nem más, mint az Itsudatte My Santa!

itsudattemysanta_000_a.jpg

Az Itsudatte My Santa (másik nevén "Alway My Santa") egy romantikus-vígjáték one-shot shonen manga, ami 1998-ban jelent meg a Weekly Shonen Magazin-ban. Írója és rajzolója nem más, mint Ken Akamatsu, aki még a híressé vált Love Hina mangája előtt írta meg eme mangát. Valamikor jött 2005-ben a TNK (Cosplay Complex, School Days és Lovely Idol) és elk*rta az Itsudatte My Santa anime OVA-t egy 2 részes, kezdetben ígértesenek induló, majd a "második résszel" (amit valami nagyon erős drog alatt készíthettek... mint minden más animéjüket) sikeresen kifingatták a Itsudatte My Santa anime adaptációját, de az animéről majd valamikor később, térjünk szépen csak vissza a mangához.

Nos, kezdjük a történettel, ami olyan egyszerű, mint a kettő meg kettő.

Van egy srác, aki pont karácsony este született és a mikulás után neveztek el, vagyis Santa-nak. Természetesen amellett, hogy az emberek fetrengve röhögnek körülötte eme információ hallatán, nem igazán volt soha boldog karácsonya, mivel barátai és szülei is inkább valahol mexikóban teleltek, ami azért is fájt neki duplán, mert ugye karácsony az nála a születésnapja is egyben. No de nem kell félni, ugyanis a Mikulás helyett az egyik tanítványa, Mai elhatározza, hogy egy egész napot vele tölt annak reményében, hogy felébreszti Santa-ban a karácsony szellemét és visszaadhatja Santa-nak a karácsony ünnepét és annak fontosságát.

itsudattemysanta_008.jpgitsudattemysanta_009.jpg

Nos, mint látható a történet nagyon aranyosra sikerült, és az is marad a manga végéig... a probléma mindössze, hogy nagyon sablonos, s nem fogja feltalálni a spanyol viaszt.

Lásuk, hogy mivel próbálja akkor "Master Ken" feldobni a mangát. Természetesen humorral és karakterekkel.

A karakterek annak ellenére, hogy szintén sablonokból épülnek fel és kevesen vannak - mit kevesen (?), gyakorlatilag csak 2 főből áll a casting ( ;) ) -, nagyon szerethető társaság. Kezdjük magával a főhőssel, Santa-val, aki a legfőbb központi figura az egész történetben, s egyben a legdinamikusabb is, mivel a karaktere folyamatosan változik a manga alatt, s egy kellemes és jó karakterfejlődésen megy keresztül, ami által az olvasók is megszerethetik.

Aztán ott van a "főhősnő", Mai, aki "mikulás tanonc", de természetesen japán iskolás lány ruhákban rohangál föl és alá - mi több, mint kiderül, ez is csak egy "álca", mivel a valódi kinézete csak egy bizonyos kritérium alatt fedi fel magát. Igaziból Mai egy szerethető és kedves figura, aki tényleg nagyon szeretne segíteni Santa-nak abban, hogy többé ne gyűlölje a karácsonyt.

Vannak más karakterek is, mint a karácsonyt ünneplő kötekedők, a léha szülők, a szerelmet viszonozni nem kívánó random osztálytársnő stb, de mivel a manga Santa és Mai karaktereire és kapcsolatára összpontosít, ezért csak annyi szerepük van, hogy mozgassák egy kicsikét a történetet, ami egyáltalán nem baj.

itsudattemysanta_021.jpgA humor egész jó lett, viszont sajnos nincs valami sok belőlük, pont csak annyi, hogy ne laposodjon el a manga.

A rajzolásról csak annyit, hogy szép lett, amit el is várhatnánk egy olyan mangakától, aki eme manga után olyan mangákat tett le, mint A.I. Lova, Love Hona, Negima, illetve a nem rég indult UQ Holder. A karakterek és a hátterek is jól ki lettek dolgozva, szóval nincs panasz látvány szempontjából.

Ami a legfontosabb a mangában, az a hangulat. Ugyanis amellett, hogy alapból aranyos a történet, remek témát választott a mangaka, és a humorral, valamint a karakterekkel szépen visszaadja a mangaka a karácsonyi hangulatot, illetve azon lelki folyamatokat, amik Santa és Mai között zajlanak le.

itsudattemysanta_025.jpg

Negatívumok? Sajnos vannak, persze valamennyire elenyészőek, ha a pozitívumok mellett még azt is figyelembe vesszük, hogy csak egy egy fejezetes one-shot mangáról van szó.

A sablonosság és a viszonylag kevés humoron kívül ugyan nincs semmi más, de azért valljuk be, hogy még 1998-ban is nagyon sablon történetnek számított, még ha közben szív melengetően aranyos.

Egyedül, amit még kitudnék emelni, az a fanservice, ami ugyan szintén nem sok, VISZONT egy-két poénon kívül semmi fontosságuk nincs.

itsudattemysanta_045.jpg

Nos, mit írhatnék még eme mangáról? Semmi többet azon kívül, hogy érdemes elolvasni, s nem csak a karácsonyi művek szerelmeseinek, hanem a Ken Akamatsu rajongóknak is, mivel ugye kronológiailag ez volt a Love Hina mangakájának első mangája! Viszont (!) ne várjatok többet tőle egy kedves, aranyos és meghitt ünnepi one-shot mangánál.

Itsudatte My Santa

- Idő: 1998

- Író & Rajzoló: Ken Akamatsu

- Magazin: Weekly Shonen Magazin

- Műfaj: Romantikus-vígjáték

- Hossz: 1 fejezet

Ami Tetszett: 

- Kedves, aranyos manga és remek téma.

- Szerethető karakterek.

- Szép rajzolás.

- Jó poénok.

- Karácsonyi hangulat.

Ami nem tetszett:

- Nagyon sablonos történet és karakterek.

- Jók a poénok, de nincs túl sok.

- Néhol értelmetlen fanservice.

Értékelés:

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 4/5

- Egyediség: 2/5

- Humor: 3/5

- Mondanivaló: 4/5

- Hangulat: 4/5

- Történet: 2/5

- Karakter Fejlődés: 5/5

Értékelés:

Százalék: 80%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

10/10-es skála szerint: 8/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr365720101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.01.01. 16:47:40

Amúgy egy nagyon nagy negatívuma lenne a mangára. Amely akkora hiba, hogy kiveri az ember szemét. Lehet,hogy csak kötekedés, de a Santa az szentet jelent. Pl Santa Maria ugye a hajó ami Columbus flottájában volt. a Santa Claus, pedig Szent Miklóst jelentene , igaz igaz amerikában Santának becézik néha a mikulást ,de azért na :D érted, hogy mire gondolok, bár lehet hogy csak kötekedek.
süti beállítások módosítása