Sziasztok!

Hát ezt is megéltem,végre megnéztem a Fate/ Stay Night sorozatot amit már nagyon régen tervbe vettem de valamiért sosem sikerült rá idő szakítanom.

De most végre legalább elmondom róla a véleményemet. Következzék tehát a Fate/Stay Night anime kritikája tőlem csak nektek!

as-fate-stay-night.jpg

A Fate/Stay Night először a Shounen Ace című havi magazin-ban jelent meg,késöbb pedig 20 kötet jelent meg belőle,összesen 2005-2012-ig futott a manga de valójában ez egy folytatás mivel a Fate/Zero-nak is van mangája amely még jelenleg is fut. A Manga amúgy 3 mangaka Type-Moon-Nishiwaki Datto és Nasu Kinoko együttes munkája. Érdekesség hogy Type-Moon nevéhez fűződik még a Tsukihime és a Melty Blood manga is illetve Kinoko-val közösen megalkották a Kara No Kyoukai műveket is. Az anime verzió pedig 2006-ban készült Yamaguchi Yuuji rendezésében illetve magát a sorozatot a Studio Deen készítette.

Lássuk is miről szól a sorozat.

Az anime Fuyuki városában játszódik ahol bizonyos időközönként összecsapnak egymással a természetfeletti erővel bíró emberek. A Legutolsó azonban tragédiába torkollot, csak egy valaki élte túl,ő lenne a főhősünk is.

 Shirou teljesen hétköznapi srác lenne ha nem lenne egy különleges képessége ami megkülönbözteti őt a többiektől: Képes belelátni a tárgyakba ezáltal könnyen meg tudja javítani azokat.

fate_stay_night_028.jpg

A Srác gyerekkorát homály fedi,csak egy nagy tűzre emlékszik amelyben minden családtagja meghalt csak ő élte túl.

Átlagos élete akkor ér véget mikor egy nap megpillant 2 harcoló férfit és egy lányt.A lándzsás férfi leszúrja ám csodával határos módon a srác nem hal meg illetve később megjelenik előtte is egy harcos lány név szerint Saber aki megvédi a lándzsás fickótól. Shirou hamarosan meg is tudja a furcsa dolgok okát:

Néhány évente megrendezésre kerül a Szent Grál Háború amelyben 7 kiválasztott mágus vehet részt a megidézett szolgáik segítségével. Aki legyőzi a többi 6 szolgát annak megjelenik a Szent Grál és teljesíti a kívánságát. Az a bizonyos nagy tűz a 10 évvel előbbi háború eredményeképp gyilkolta le a srác családját. Kiderül hogy a lány azaz Saber is egy ilyen szolga,állítólag a legerősebb is.

fate_stay_night_022.jpg

Shirou-nak nagyon nincs ínyére a harc de már nem léphet ki,csak úgy vethet véget mindennek ha megszerrzi a Szent Grált.Tehát nincs más választása mint folytatni a háborút. Közben egyre több dolog derül ki a múltból,megismerhetjük a többi mester-szolga párost is.

Lényegében ennyi volna a történet,tipikus fantasy sztori ugyanakkor teljesen rendben van az egész,kellemes kis sorozat a téma rajongóinak. Hasonlóan az olyan sorozatok-hoz mint a Slayers és a Shining Tears X Wind ez is egy RPG szóval olyan az egész mintha egy jókis fantasy szerepjáték lenne, olyan mint anno a World of Warcraft vagy a Metin,a szolgák nevei is ezekhez igazodik,némelyikük egy-egy híresebb nevet kapott de ezekről majd később.A Szereplők is folyamatosan csatlakoznak a történetbe illetve a harcok is egyre keményebbek lesznek. Egy szó mint száz a történet elnyerte a tetszésemet ugyanakkor aki látott már hasonló témájú animét azoknak nem sok újdonsággal szolgálhat. Különben is ez a "misztikus erők segítségével keresünk meg egy misztikus tárgyat" alapsztori nem újkeletű elvégre az összes Mahou Shoujo erre épül.

Látványilag az animável úgy viszonylag nagy gond nincsen,szépen ki vannak dolgozva a hátterek,a szereplők kinézete is rendben van habár néhol kissé túl vannak színezve habár a Deen-nél ez nem meglepő. A Harcok viszont eléggé vegyesek. Vannak baromi látványosak de a legtöbb igazából semmi extra.

A Szereplők szintén elég vegyesek. Akivel a legnagyobb probléma van ilyen téren az Shiuro. A Srác ugyanis egy eléggé ideológikus jellem,önmagát az igazság bajnokának hiszi és mindent egyedül akar megoldani még a háborút is Saber nélkül akarja megvívni csakmert nem akar ártani neki. Ez mind szép és jó csak az a gond hogyha nem lenne a lány akkor a srácot már az elején kifingatta volna Lancer . De mindezek ellenére tovább játssza az eszét és ez nagyon irrítálóvá teszi a karakterét.

fate_stay_night_018.jpg

Aztán itt van nekünk Rin,Shirou osztálytársa illetve a szolgálja Archer. Rin egy eléggé érzelemmentes szereplő ugyanakkor mégsem megy át tsunderébe,ugyanakkor ő az egyik legnormálisabb szereplő az egész sorozatban aki komolyan is veszi az egész háborút.Archer Rin-hez hasonlóan eléggé érzelemmentes de van egy kis "szarok rá" beütése is.

Aztán persze nem hiányozhat az öntelt kislány karakter se aki csak játéknak fogja fel az egészet ezért megkapjuk Illya-t aki nem hazudtolja meg a szerepét. Mondjuk az ő szolgája Berserker néz ki a legdúrvábban az egész sorozatban.

fsn_illya0032.png

Aztán persze befutnak a negatív karakterek is,először a gonosz tanár bá akinél viszonylag nem értettem hogy mit akar voltaképp hamár később kapunk néhány választ a miértjeire.

Főgonosznak meg itt van Kirei,az előző Grál Háború felügyelőjének a fia. Ő tipikusan az a karakter lehetett volna aki a hasonló sorozatokat rendre elrontja tudjátok az a beemózott " Megjavítom ezt a világot" típusú  gonosz de hála istennek nem lett az mondjuk még így se értettem nagyon hogy mi a francot akar valójában . De tény hogy nagyon idegesítő a hapsi.

480f15bc-d81e-11df-8228-a8bfc396a36f.jpg.png

Illetve az ő szolgája is benevez a partiba,ő kapta a legkülönlegesebb nevet,Gilgamesh.

fate_stay_night_008.jpg

Vele 2 problémám van: Először is úgy néz ki mint Shon Goku Bishounen változata másrészt a karaktere nagyon túl van hypolva. Úgyértem úgy van beharangozva hogy God Moded a hapsi erre Saber 1 rész alatt elintézi. Ez azért elég gáz.

Viszont mindegyik karakter közül nekem a legjobban Saber jött be. Hasonlóan Xellos-hoz Saber is a sorozat végéig képes volt fenntartani misztikus jellemét miközben egyre többet tudtunk meg róla és a múltjáról. Nem mellesleg rohadt jól néz ki.

A Zenék nagyon jók lettek,Az első openinget ugyan szokni kell mert a dal véleményem szerint nem nagyon illik a sorozathoz de 5 rész után már egész kellemesen hat. A 2.opening szintén jó lett de az ending egyáltalán nem tetszett. A Háttérzenék szintén jól sikerültek főképp azok amik a harcok alatt mennek.

Igazából ennyi amit el tudok mondani a sorozatról. Összességében nem rossz sorozat,aki szereti a fantasy dolgokat azoknak ez is tetszeni fog. De valahol mégis egy picit csalódás volt,talán azért mert már sok ilyen sorozatot láttam.Állítólag a Fate/Zero sokkal jobbra sikeredett mint ez,sőt van egy 12 részes spin-offja is a sorozatnak a Tsukuhime-vel együtt és hamarosan jön az újabb széria Illya főszereplésével.

Fate/Stay Night


-Idő: 2006

-Stúdió: Studio Deen

-Rendező: Yamaguchi Yuuyi

-Műfaj: Akció-Fantasy

-Openingek:  Disillusion by Tainaka Sachi

                   Kirameku Namida Wa Hishi Ni by Tainaka Sachi

-Ending: Anata Ga Ita Mori  by Jyukai

-Hossz: 24 rész

Tetszett:


-Érdekes a történet

-Saber és Archer

-Helyénvaló a látvány

-Vannak benne jó harcok

- Szép Zenék

-Openingek

Nem Tetszett:


-Nem tartogat semmi újat

-Shirou és a többi mellékszereplő

- A Többi csata eléggé egyhangú

-Ending

 

Értékelés:


-Százalékban: 84%-Jó

-Pontban : 8/10


És végre ezt is letudtam. Ezek után kíá
vncsi vagyok milyen lehet a Fate/Zero de előtte még azt a küldetést kell teljesítenem amit Mangekyo bízott rám.

SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr475377663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.06.25. 19:54:52

Rolaaaaaand :D rosszul csináltad először a Fate/Zerot kellett volna megnézned ami egy 10/10 es sorozat számomra :) na jó csak 10/9 :) ugye az későbbi kiadás 2012 es és 2 évados, de az előzményeket mutatjabe. Kinőve a Fate/stay night minden gyermek betegségét, egy nagyon komor és brutális történet, azonnal nézd meg :D ajánlott eszméletlen jó :) komolyan :Dén tegnap fejeztem be, és úgy hogy tudtam a végeredményét baromira élveztem és végig izgultam az egészet:)

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.06.25. 19:56:24

egyébként nagyon tetszett a kritikád hasonló véleménnyel voltam róla én is :)

xxroland23 2013.06.25. 20:21:58

@Palacsintaxx:

Mindenképp meg fogom nézni mert rohadt kiváncsi vagyok rá de a 2 évadot egybe fogom megnézni mert nem akarom megint ugyanazt csinálni mint anno a Jourmungand-nál,de értékelni külön fogom őket. De mint írtam először a Mangekyo által rámruházott küldetést kell végrehajtanom.Már egy ideje ígérgetem neki hogy beszámolok a BlazeBlue mangáról amiből hamarosan anime is lesz.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.06.26. 09:40:01

@xxroland23: ha indán nézed majd úgy lesz feltöltve a 2. évad,hogy 12. rész után 13 . résszel számozzák a 2. évad első részét :) amúgy nagyon jó :D BlazeBlue hmm érdekes neve van :D mangáról még nem is olvastam az írásod arra kíváncsi leszek.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2013.06.26. 18:44:37

No én először a Fate / Zerot néztem meg. Azok után ez az anime olyan "Nah" volt számomra. Bár a Stay Night movie-ja egészen jó lett.

conor_r 2013.06.26. 21:46:57

Őő pár pontatlanság van a cikkben pl:

"A Fate/Stay Night először a Shounen Ace című havi magazin-ban jelent meg"
2004-ben jelent meg elsőnek mint visual novel (játék), utána csináltak belőle mangát.

"dde valójában ez egy folytatás mivel a Fate/Zero-nak is van mangája amely még jelenleg is fut"
nem valójában a Fate/Zero egye előzmény, mivel a Stay Night jóval előbb volt és nem is volt tervbe a Zero amit tök más talált ki, ami amúgy könyvként jelent meg elsőnek Gen Urobuchi tollából és már befejezett.

"Érdekesség hogy Type-Moon nevéhez fűződik még a Tsukihime és a Melty Blood manga is"
Ezek is játékok később készült belőlük manga is.
Tulajdonképen a Type-Moon egy játék fejlesztő cég.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.06.27. 09:04:07

@:{) MIKI (}:: igen igen :D a fate/zero picit jobban sikerült ,de ezt annak is köszönheti, hogy a két sorozat között 5 év van, mert ugye a Fate/zero első évada 2011ben kezdődött el ha jól emlékszem, technikailag és dramaturgiailag is látszik a különbség. Amúgy a Fate/Zero szerintem is izgalmasabb volt ,bevallom ha nem tudtam volna a végeredményt a stay night miatt, akkor végig izgultam volna, és végig egy 3 esetleg 4 esélyes kűzdelemnek hittem volna a történetet. Na jó csak három, mert azért a Rider ott kemény volt :D nekem ő lett a kedvenc karakterem a Caster mellett.

Kvakond · http://animereview.freeblog.hu 2013.06.27. 10:15:50

A Fate/Stay Night és Fate/Zero teljesen más súlycsoport, de mindenképp a F/S N-t kell előbb megnézni. Fate Zero után nézhetetlen lenne.

A hülyeséget, hogy manga adaptációk, már előttem javították.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.06.27. 10:45:29

@Kvakond: részben igazad van ,de így meg hmm már nincs miért izgulnod a fate/zero alatt, én jobban élveztem volna, ha először a zerot nézem meg utána meg a stay nightot

conor_r 2013.06.27. 12:37:04

Ami igazán üt kijátszod a játékot (mind a három route-ot), és utána nézed meg a Zero-t. :D Bár igaz én pont fordítva csináltam (Zero adta meg a kegyelem döfést, hogy bele fektessek egy ilyen hosszú játékba annyi időt), de a játék storyja nagyon epikus és egyik legjobb VN, szóval kár bele spoilerezni szerintem. Illetve csak a játékba záródik le teljesen a történet (ott derül ki mi a grál, egy csomó karakter igazi jelleme, és az összes harci lélek valódi identitása) tehát az F/SN anime csak a történet kis részén rohan át, illetve az azután következő mozi film (ami 20+ órás story-t darál be 2 órába) után is marad egy route ami feldolgozatlan marad. Ugye a játékba 3 route van ami ugyan azt meséli el csak mindig egy apró változás (pillangó hatás) történik így teljesen máshogy alakul a cselekmény. Az animébe nem tudták ezt a többszöri cselekmény mesélést megvalósítani, ezért csak az egyik route-ot dolgozták fel (és volt bennük annyi, hogy nem spoilerezték el a játék többi csavarját). Ezután egy mozi film pedig 2. route-ot.
Tehát a cikk író se érti, hogy mér van akkora hype Gilgames körül otaku körökben, hát tulajdonképen, az F/SN és a karaktereit nem az anime tette naggyá hanem az alap produktum (játék) aminek készült. Illetve most a Zero egy gyönyörű előzménye lett ennek a játéknak könyvben amit egy eszméletlen király anime adaptációval koronáztak meg. Amúgy most is indult egy új könyv sorozat Fate/Apocrypha (már forditják angolra fanok) remélhetőleg az is ilyen király anime adaptációt kap majd sok év múlva.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.06.27. 16:57:24

@conor_r: az a baj, hogy a japán játékok az emberek többségét nem vonzzák :) ezért nem ismerjük a hátterét a dolognak.

morwen 2013.07.01. 08:42:57

Szerintem tök mindegy ki mivel kezdi, az F/SN, az FZ, a visual novel, de még a többi type-moon játék/anime is megfelel "belépőnek". Akinek bejön a világ az úgyis megnézi az összes animét, leszedi az összes játékot, art bookokat stb. aztán utólag lehet fórumokon vitatkozni melyik a jobb és hány évig fordítják már a fate/hollow ataraxiát.

Én azért jobban örülnék ha a Mahoutsukai no Yoruból csinálnának hamarabb animét, annyi animált jelenet van benne, hogy helyenként már inkább videó novelnek nevezném :P
süti beállítások módosítása