Szegasztok!

Régen írtam már mangából kritikát, de ez betudható annak, hogy mostanában igen sok dolgom akadt (vizsgák, családi dolgok stb...), és most ilyen 30-40 fokos hőségben az ember kedve nem kicsit megy el bizonyos dolgoktól, mint pl az írástól.

Illetve sokáig kerestem alanyokat, hogy vajon mikről kéne írják, mert hát rosszról régen írtam, s nem írhatok folyton csak azokról, amik tetszenek. Sajnos mivel sok időm nem volt, ezért most is csak olyanról tudok írni, amit már olvastam... de garantáltan tetszeni fog azoknak, akik szeretik a történelmet... és a Dynasty Warriors-t!

Mai alanyom nem más, mint a Souten Kouro, egy újabb seinen manga...

Másolat - _36_000agd.jpg

A Souten Kouro egy Seinen manga, melyet Hagin Yi írt és King Gonta rajzolt 1994-től egészen 2005-ig a Morning magazin oldalaira. Habár a manga nagyon sikeres lett, csak 2009-ben kapott anime adaptációt a Madhouse stúdió jóvoltából. 1998-ban megkapta a 22-ik Kodansha Manga Award díjat, melyet Naoki "20th Century Boys"-a, Futaro és Masaki "Basilisk"-ja valamint Hiro "Fairy Tail"-je is megnyert, ezzel nem kis szakmai elismerésre szert téve!

Műfaját tekintve történelmi fantasy.

souten-kouro-1601511.jpg

A manga története a már szinte mindenki által ismert és közkedvelt kínai "The Romance Of Three Kingdoms" regény alapján + a történelmi valóság keverékéből áll össze, azon belül is Cao Cao történetét meséli el, hogyan szerette volna megmenteni a 3-ik századi kínát a tékozló Hand dinasztia által keltett káoszból, és ráébreszteni az embereket, hogy ne üres ideológiákat kergessenek, hanem nyissanak az új felé és a jövőre koncentráljanak.

Már alapból érdekes az elképzelés, hiszen Cao Cao mind a regényben, annak különböző átdolgozásaiban és a Koei által favorizált Dynasty Warriors-ban is ő volt az egyik legunszimpatikusabb gonosz. Persze megjelenik majd Liu Bei és Sun Quan is, de nekik sokkal kisebb részük lesz, mint Cao Cao-nak. Továbbá Cao Cao életének fontosabb állomásait is megtekinthetjük, pl találkozása Xu Zhu-val, Dian Wei-el stb...

Vannak a történetben csavarok is, bár aki már olvasta a regényt, azok már alapjából tudják, mikor mi fog történni.

souten-kouro-1204726.jpg

A történet után rátérnék a karakterekre, akikről ugyancsak nem kell sokat beszéljek, hiszen jellemvonásaik és természetük is mind az eredeti regényből lettek átvéve, amely biztató, hiszen nem egy anime/manga rombolta le a tekintélyüket (lásd Ikkitousen).

Liu Bei ugyanúgy egy szerethető, álmodozó, békeszerető és néha már kicsit naiv uralkodó, mint ahogyan ismertük, ahogyan Cao Ren is egy rettenthetetlenül hűséges rokon, de a legjobban Cao Cao-n csodálkoztam, mivel habár látszik rajta, hogy próbáltak neki olyan emberi vonásokat adni neki, melyektől sokkal szerethetőbb lesz a karaktere, mint amilyennek megismerhettük, így is inkább egy anti-protagonista szerepe van, mintsem a teljesen tiszta szívű hősöknek. És talán pont emiatt fog néhány emberből kiváltani ellenszenvet a főhős iránt, hiszen cselekedetei még így is eléggé ellenesek lehetnek az elfogadott morálnak.

Alapjából véve viszont talán így is jobban jártunk, hiszen a főhős jellemén alig, a többiek jellemén meg semmit nem változtattak, mi inkább pozitívum, mintsem hátrány.

souten-kouro-3369039.jpg

A látvány szerintem eléggé megtudja osztani az embereket, mivel néha nagyon szép a rajzolás, az árnyékolás és a hátterek, de néha viszont nagyon az az érzése az embernek, mintha egy kezdő és egy tapasztalt mangaka nyolc oldalanként váltották egymást. Tehát nem ronda, de nem is túl szép (még ha egy 1994-es mangáról is beszélünk).

Vannak benne harcok is, mert ugye még is csak a "The Romance Of Three Kingdoms" egy újabb feldolgozásáról beszélünk, ami ugye híres volt a harcokról és az ütközetekről. Most szólok, hogy mindenki kb a Hokuto No Ken durvaságára és vérgőzös jeleneteire számítson, vagyis sok benne a durva és a véres jelenet, melyekkel még semmi baj nem is lenne, ha nem lenne némelyik már nagyon eltúlozva. De ezek ellenére viszont jóra sikerültek, pörgősek, kiszámíthatatlanok, maguk a seregek ütközetei is marha jól meglettek csinálva. Ráadásul végre láthatunk embereket lovakon is harcolni, mely nem sok mangában fordul elő.

Ha szeretted a Hokuto No Ken kicsit véres de pörgős harcait, akkor érdemes neki kezdened.

souten-kouro-1295666.jpg

A manga hangulata jó lett, ugyanis habár sok harc van benne, így is kb 3-szor annyi beszélgetés van benne. A legjobb ezekben a beszélgetésekben, hogy nem csak a sztori szempontjából fontosak, hanem így megismerhetjük az akkori kínai beszélgetéseket, hagyományokat, ideológiákat és a társadalmat.

souten-kouro-1204716.jpg

Ahogyan sok más Seinen mangának, a Souten Kouro-nak is van mondanivalója, illetve a mangakának véleményei. Például ki számít hősnek. Hiszen ha megnézzük, akkor Mao Zedong, akit anno és talán még ma is "hősnek" mondanak, nem kisebb gonoszságokat tett, mert nem tetszett neki valami. Egyik legismertebb eset tőle, amikor kiirtotta a madarakat, melyek ugyan valóban okoztak kisebb kárt a veteményesekben, viszont a bogarak, amik elszaporodtak a madár irtás miatt több mint 40 millió ember életét követelte... s meg sem kérdőjelezték a tettét, csak mert "hős" volt.

Vagy maga Cao Cao... aki habár "gonoszként" említenek mindig, még is képes volt a többséget megkímélni s csak a lehető legkisebb áldozatot meghozni a sikerért (legalábbis ebben a manga verzióban ;) ).

Ha még hibát kell mondjak az eddigieken kívül, akkor az a néha eltúlzott meztelenkedés/pucérkodás, mely ugyan az adott szituációkor van csak (pl az eunuch-os jelenet), de az átlagos Seinen-ekhez képest így is több.

Másolat - _36_000a.jpg

Összefoglalva nem volt rossz, megérdemelte a Kodansha Manga Award díjat, szakmailag valóban egy jó manga és megérdemelte az anime adaptációt és a sikereket, de nekem még így is voltak olyan részek, melyek nem jöttek be. Az viszont tény, hogy talán az egyik legjobb "The Romance of Three Kingdom" feldolgozás, mely a regény rajongói számára kötelező!

Souten Kouro

- Idő: 1994-től 2005-ig

- Író & Rajzoló: Hagin Yi és King Gonta

- Magazin: Morning

- Műfaj: Seinen, Historical Fantasy

- Hossz: 36 mangakönyv

Ami Tetszett:

- Egy újabb sikeres feldolgozása a "The Romance Of Three Kingdoms"-nak.

- Hű az eredeti regényhez.

- Néha szép rajzolás.

- Érdekes gondolatok a mangakáktól.

- Jó hangulata van.

- Nagyon jól bemutatja a 3-ik századi kínai hagyományokat és társadalmat.

Ami nem tetszett:

- Nem biztos, hogy a rajzolás sokaknál bejön.

- Néha már túl durva harcos jelenetek.

- Néha felesleges fanservice (még ha akkor ilyen is volt akkor az élet).

- Cao Cao anti-hős jellege sem biztos, hogy sokakat meg fog nyerni.

Értékelés:

- Rajzolás: 3/5

- Karakterek: 5/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 3/5

- Mondanivaló: 5/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 5/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

Értékelés:

Százalék: 92%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

10/10-es skála szerint: 9/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr134622224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása