Szegasztok!

Elegetek van a mai "moe" Neverending Shonen-ekből? Elegetek van abból, hogy Kishimoto és Kubo viccet csinálnak a Shonen mangákból? Na akkor van egy jó hírem. Ugyanis létezik egy Neverending Shonen, mely a maiakkal, de még még az akkori mangákhoz képest is egy elég sötét világban játszódó mű, mely a Kinnikuman-hoz és a Dragonball-hoz hasonlóan csak itt Európában nem népszerű, de a világ más részein igen!

Ez a neverending shonen sötét, kegyetlen, nem a gyenge idegzetű emberekhez szól. Sok helyen már nem is Neverending Shonen-ként, hanem Neverending Seinen-ként tartják számon.

Nem húzom az időt, ezúttal a Hokuto No Ken, angol címén a Fist Of The North Star-t fogom bemutatni nektek!

 

 

 

 

 

A Fist Of The North Star (Hokuto No Ken) egy manga sorozat, mely 1983-tól egészen 1988-ig futott a Weekly Shonen Jump magazin oldalain. Írója Buronson, rajzolója Tetsuo Hara volt. A manga műfaja Neverending Shonen, de tartalmaz Seinen elemeket is, és egy erős poszt-apokaliptikus hangulata van. A manga olyan híres lett, hogy később anime adaptációt kapott, de még a mai napig is kap rengeteg OVA-t és anime filmeket!

 

 

 

A manga egy alternatív 21-ik században jár, ahol a drága "értelmi vezetők" (a mangában csak "disznók") annyira elrészegültek a hatalomtól, hogy végül abban a hitben, hogy a másik úgyse meri megnyomni "azt a bizonyos gombot", megnyomták egymás után a gombokat. A világot az atom majdnem kiirtotta, a növények többsége eltűnt, mindenhol sivatag - csak néha van valahol egy élhető hely vagy oázis - és a tengerek is kiszáradtak (víz már csak a felszín alatt van), és egyedül az embereknek sikerült túlélniük valahogy.

Viszont egy új, sötétebb világ született meg, ahol a pénz elvesztette hatalmát, a törvények már nem szabnak határokat, és az egyetlen dolgok, amiknek még van értéke a világon, az a víz és az étel. De persze korlátok nélkül az őrültek azt tehetnek, amit akarnak, hiszen már semmi sem szab határt nekik.

Kenshiro, a "Hokuto Shinken" örököse, szerelmét keresi, akit a valaha legjobb barátja rabolt el, mivel ő is szerelmes volt belé, és úgy gondolta, hogy Kenshiro túl kedves és jó lélek ahhoz, hogy a lányt megtudja védeni ebben az "őrült, visszataszító világban". Viszont később kiderül, hogy ennek a tragédiával végződő bosszú hajsza mögött sokkal többről van szó.

 

 

 

 

A történetről nem szeretnék többet elárulni, elég, ha annyit mondok, hogy nagyon jó! Jobb, mint a mai 2 "hype Shonen". Tele van fordulatokkal, csavarokkal, és a többi Neverending Shonen-el ellentétben abszolút nincs olyan érzése az embernek, mintha mindent menet közben találtak volna ki, és csak eleje meg vége lett volna.

A harcok iszonyatosan jó lettek! Mindenki más és más harcmodorral rendelkezik, és mindenki valamilyen taktikát használ a másik legyőzéséhez! A főhős, Kenshiro harc stílusa nem más, mint a Hokuto Shinken, mely által képes egy ütéssel az ellenfelét felrobbantani belülről (nagyon véres látvánnyal egyesítve), egy rossz fiú pedig képes magát acél erősségűé változtatni a bőrét és még sorolhatnám.

A harcoknál már csak a szereplők durvábbak. Itt minden szereplő úgy néz ki, ahogyan a régi Neverending Shonen-ek megkövetelték (izmos, karizmatikus külső), és a karakterek a személyiségükhöz hűek maradnak. És itt végre a gonoszok azok, amiknek lenniük kell: gonoszok. Nincs tehát ilyen Naruto féle "jaaaaj, de szörnyű múltam volt, mert megölték a kiskutyámat, a szüleimet, nem én lettem a Hokage" stb (ez most nyilván erősen hathatott, de valljuk be: ma már annyira előtte mindenki, hogy "azért lett rossz fiú, mert megölték a szüleit" dolgot egy-egy karakternél, hogy már az vált sablonossá). Itt nem próbálják meg a rosszakat megsajnáltatni velünk (ahogyan megint a Naruto tette Danzo esetében, akit azért kellett volna sajnálni, mert nem lett tinédzser korában Hokage, de közben meg ártatlanokat ölt - köztük gyerekeket is -, terroristákkal és bűnözőkkel alkudozott, béke tárgyalásokat szabotált, hagyta hogy kiirtsák a faluját csak hogy Hokage legyen... én egy ilyet nem akarok sajnálni, az ilyen csaló, kétszínű patkányoknak ott kell kipusztítani bármilyen szánalom nélkül, ahogy lehet!!... bocsánat, elragadtattam magam...).

Legjobb példa erre Jagi, aki miután megpróbálta megölni Kenshiro-t, hogy ő legyen a Hokuto Shinken örököse, kegyetlenül elbánt vele Kenshiro, majd bosszúból egymás ellen uszította Kenshiro-t és a barátját, majd később már egy sisakkal a fején Kenshiro nevében embereket gyilkolt, hogy besározza Kenshiro-t, hogy ténylegesen elvegyen tőle mindent...

 

 

De megpróbálta velük megszerettetni Jagi-t a mangakák? Lósz*rt! Egy epikus küzdelemben úgy kifingatták, ahogyan a hozzá hasonló szörnyeket szokás!

 

 

 

(Rövid megjegyzés: ez a végső harc annyira epic volt, hogy én ennél a fejezetnél beraktam az Umnei No Hi-t, avagy a Gohan vs Cell zenét.)

És akkor jöjjön a főhős, Kenshiro. Kenshiro egy rendkívül kedves személyiség, mely kiáll a gyengébbekért még egy olyan időben is, ahol már mindenki csak saját magával törődik. Barátaiért nagyon aggódik, képes lenne értük bármire.

De ami igazán nagyszerűvé teszi őt, az az, hogy ő egy igazi bosszúálló. Nem saját sérelmeiért áll bosszút, hanem a gyengékért. Itt egy példa, amikor az egyik gonosz-t, Jackal-t (aki hazugságokkal manipulál másokat) intézi el:

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hát igen! Ez egy igazi bosszúálló, Uchiha "Kokain szipuzó" Sasuke hozzá képest p*csafüst!

És gondolom ezek után már rájöttetek, hogy a Hokuto No Ken elég sötét hangulatú. És sok benne a durva jelenet (vér fröcsögés, lepisálás, gyerek kínzás stb...), mely sok ember gyomra nem biztos, hogy képes lesz bevinni. Nem az, nem azt akarom mondani, hogy annyira sokkoló, hogy csak erős idegzetűeknek ajánlom, de hogy a Naruto és Bleach összes legdurvább és legvisszataszítóbb jelenetei elmaradnak a Hokuto No Ken "brutalitásától" és sötét hangulatához, az fix.

A rajzolásról csak annyit, hogy szép, de ez sem időtálló.

 

 

Tehát a Hokuto No Ken (Fist Of The North Star) egy nagyon jó shonen manga, melyet még a sok brutális jelenetével együtt is csak ajánlani tudok mindenkinek, akik már unják a "szivárvány édes" Naruto-t és Bleach-et. 

Fist Of The North Star (Hokuto No Ken)

- Idő: 1983-tól 1988-ig

- Író & Rajzoló: Tetsuo Hara és Buronson

- Magazin: Weekly Shonen Jump

- Műfaj: Neverending Shonen, Akció, Kaland

- Hossz: 27 mangakönyv

 Ami Tetszett:

- Nagyon jók a karakterek.

- Rendkívül jó történet.

- Epikus, kiváló harcok.

- Kenshiro egy igazi bosszúálló.

- Elég jól megcsinált poszt-apokaliptikus hangulat.

- Néha egy-két jó poén.

Ami nem tetszett:

- Kicsit túl sok a brutális jelenet, és emiatt nem biztos, hogy sokan olvasni fogják.

- Klassz, de középszerű rajzolás.

Értékelés: 

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 4/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 3/5

- Mondanivaló: 4/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 5/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

- Pontban: 34/40 = Kiváló

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 96%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

- 10/10-es skála szerint: 9.5/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

 Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr483445460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shirokuma 2011.12.08. 13:04:04

Minden idők LEGférfiasabb sorozatának tartom! Ha nem lenne néhány irritáló ellentmondás a történetében, akkor simán 10/10 lehetne.

Loxe [Henteles] 2011.12.08. 15:27:18

Hát igen, ami tény az tény!
Ez egy nagyon jó mű minden tekintetben, én csak az animejéből láttam egy részt, de hát az fantasztikus volt, és az még csak az első rész, és már ott olyan dolgok történtek hogy ihaj, amit rettenetesen sajnálok és ezért nem is néztem tovább az az hogy nincs hozzá felirat csak a 7. részig holott a sorozatok (nem számítom most az ovakat meg a filmeket, csak az első második és harmadik évadot) 165 részt tesznek ki, és így feleslegesnek tartottam tovább nézni mert úgy még nagyobb lenne a "bánat" hogy nincs felirat hozzá.
Meg ugye elégé régi, és így csoda normális videót találni hozzá, és az angol feliratról ne is beszéljünk (nem is néztem hogy van e végig angol sub hozzá) mert ha az nincs akkor még reménykedni se lehet hogy egyszer valaki lefordítaná mind a 165 részt, és ne vhsrip szintű videót mellékeljen hozzá.
Szóval nagyon nagy kár ezért a sorozatért mert ez egy igazi gyöngyszem szerintem, és nagyon sajnálom hogy így elvan felejtve.
Jah és amit elfelejtettem, az anime első openingje valami fantasztikus, a zenéjével együtt!
Itt van aki még nem látta:
www.youtube.com/watch?v=ATy2ykBTNNM

Mangekyo22 2011.12.08. 16:13:19

@Loxe [Henteles]: Nekem meg van angol sub-al végig (torrentről töltöttem le). Ha akarod, feltöltetem valahova, vagy email-ben elküldhetem neked a torrent-et.

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2011.12.11. 20:22:39

Egész jól összefoglalt ismertető lett. Kenshirot egyértelműen az teszi úgymond naggyá, hogy nem csak simán legyőzi az ellenségeit, hanem előtte még szembesíti őket azzal, mekorra gerinctelen, gyáva nyomorékok valójában.

Uniqua 2016.01.10. 22:24:46

Hááát... Pont a legrosszabb példát hoztad fel arra, hogy megsajnáltatják velünk a gonoszokat. Ugyanis Jaginak készült egy külön spinoff mangája, ahol az ő történetét is megtudhatjuk. Tudom, hogy nem canon, és esküszöm, csak kíváncsiságól olvastam el, hiszen kíváncsi voltam, hogy egy ilyen szörnyeteg hogy lehet főszerepben. Hááát... keményen megsiratott a története. Tehát tényleg ő a HnK Obitója, csak éppen Jaginak négyszer rosszabb volt.
- Jagi nemcsak hogy magányos volt, de Ryuken alig törődött vele
- Nemcsak hogy lúzer volt, de Raoh ezért folyton cseszegette is,
- Ő nem 13 évesen vesztette el a nőjét, hanem 20 évesen, és nemcsak meghalt a szeme láttára, hanem ott erőszakolták meg.

Gondoltam, hátha érdekel.
süti beállítások módosítása