Szegasztok!

Gondolom sokan vannak, akik új manga keresésekor a borító alapján döntenek, hogy belekukkantanak-e vagy sem. Hiába a "nem a borító számít, hanem a tartalma" tanulságos közmondás, ha az emberek már akkor elidegenülnek egy könyv/képregény/manga olvasásától, ha annak borítója nem tetszik nekik.

Szóval úgy gondoltam, hogy kiadok egy újabb Top 10-es listát, ezúttal a szerintem 10 legjobban vonzó manga könyv borítóról!

BestCoverContestv2.JPG

 

Mielőtt megmutatnám a Top 10-es listát, had mondjam el, szerintem milyennek kéne lenni egy tökéletes borítónak mangák terén:

1.Mindig ragaszkodjon a manga műfajához és témájához, ergo ne legyen mondjuk egy shaolin témája shonen fight mangának shojo romantikus borítója!

2.Mindig legyen egyszerű és lényegre törő, hogy a kíváncsiskodó mindig sejthesse vagy érezze, hogy mit várhat el a mangától, amire rábukkant.

Most, hogy tisztáztuk ezeket az álláspontokat, lássuk azt a listát.

X.Helyezett = Souten No Ken (Fist Of The Blue Sky)

Másolat - hsnk_v12c123.snk_v12c123p000-a.jpg

A Souten No Ken nem más, mint a Hokuto No Ken előzménye, melyben Kenshiro elődjének, Kasumi-nak az életét mutatja be még azelőtt, mielőtt a "disznók" ("fontos emberek" kiirtották a fél világot atommal (köztük magukat is). Műfaja továbbra is Neverending Shonen fight, habár elődjéhez hasonlóan itt is megoszlanak a vélemények, hogy ez shonen vagy már seinen.

A borító mindenesetre jól ábrázolja, mire kell számítani: egy DB-nél, OP-nél, Bleach-nél és főleg Naruto-nál sokkal sötétebb, komolyabb shonen fight mangára, melyben utóbbi 3-nal ellentétben nem pálcika bishi-k verik magukat kispórolt izomzattal (közben meg a mátrix-hoz hasonlóan elbírják a náluk 20 kilóval nehezebb kardokat meg sziklákat LOL faktorral ékesítve), hanem valóban keményen kinéző, erős emberek harcáról.

IX.Helyezett = Karate Shoukoushi Kohinnata Minoru

Másolat - Karate_Shoukoushi_Kohinata_Minoru_15.jpg

A hihetetlenül hülye névvel megáldott manga egy fokkal komolyabb, mint a fent említett Souten No Ken, mivel eme mangának célközönsége fixen meg van határozva (seinen, 18 év fölöttiek).

A borító nagyon jól sikerült, tisztán mutatja, hogy itt a valódi harcművészetekről lesz szó, főleg karate, ráadásul egy egyszerű kinézettel is rendelkezik.

VIII.Helyezett = Fullmetal Alchemist (Japán Verzió)

Másolat - 455409-fma_cover_08_super.jpg

Az FMA már alapműnek számít a manga és anime rajongók körében, hiszen a legkomolyabb shonen műről van szó, ami 2 anime adaptációt is kapott (2003-as és Brotherh-ood), szóval nem kell részleteznem. Akinek még is kimaradt, annak itt a manga kritika.

A borító itt is jól sikerült, főleg ezzel a fekete színnel, mely felhívja a shonen rajongók figyelmét, hogy komolyabb műről van szó, mint pl a Bleach-nél vagy Naruto-nál, illetve ez a kép középen is elég jó ötlet volt.

Nem véletlenül van odaírva a "japán verzió", mert az amerikai pl nagyon rossz lett azzal, hogy fehérre cserélték a fekete színt.

VII.Helyezett = Death Note

Másolat - 835709_5.jpg

A Death Note, az FMA-hoz hasonlóan szintén egy komolyabb, alapműnek számító shonen krimi, melyet mindenkinek érdemes elolvasnia vagy megnéznie az animét, hogy lássák, nem csak harcolós fight műfaj van a shonen-ek között. A kritikát itt olvashatjátok el.

A borító pofás lett, ráadásul egy igen komoly hangulatot is áraszt magából, mely már alapból vonzó lehet az olvasók számára.

VI.Helyezett = Y+M The Yagyu Ninja Scroll

Másolat - ym_02_000a.jpg

Akiválóra sikerült díjakat nyert seinen nindzsa Basilisk mangakájának másik kiváló seinen kategóriájú, bosszú nindzsa mangája, melyről szintén korábban írtam. A kritikát itt olvashatjátok el.

A borító haosnlít egy kicsit a Death Note-éra, s emiatt sokáig nem tudtam eldönteni, melyik a jobb. Viszont ha jobban megnézzük, akkor láthatjuk, hogy a Y+M borítói nem csak szépek, de erősebben érzékeltetik az új olvasókkal, hogy ez bizony egy komoly nindzsa manga, ráadásul ezzel a japános beütéssel 100%, hogy tarolni fog azoknál, akik komoly nindzsa mangákat akarnak olvasni.

V.Helyezett = Battle Royale

Másolat - Battle_Royale_v01_cover.jpg

A Battle Royale minden idők legjobban befutott japán regénye, mely sok manga, illetve film adaptációt élt meg, nem véletlenül, hiszen már az alapötlet is nagyszerű. A manga kritikájához itt a link.

Ennél jobb borítót keresve sem tudtak volna neki csinálni, hiszen valljuk be: egy sötét, komoly, tragikus mangának igenis ilyen sötét, nyomasztó borítókat kell kapnia, hogy lássák, hogy nem mindenkinek szól ez a manga. A fekete szín itt is tarolt!

IV.Cage Of Eden (Eden No Ori)

Másolat - ccage_of_eden122_000_dt.jpg

A Cage Of Eden a Death Note-hoz hasonlóan szintén egy remekműnek számító manga, mely szintén azt bizonyítja, hogy shonen nem csak harcolós fight lehet, hanem akár a seinen-t megközelítő témák is lehetnek! Az ötlet zseniális, a megvalósítás kitűnő, s még a shonen rajongók is jobban díjazzák ezt a "Legyek Ura" és "Losts" alapján készült mangát, mint pl a "három kis királyt". A manga kritikája itt érhető el.

A borító jó lett, hiszen pont azt mutatja, miről is szól a manga: egy csapat ember túléléséről egy furcsa szigeten. Jobb borítót már nem is lehetett volna adni.

III.Helyezett = Monster

Másolat - monster_cover_v12.jpg

Ha egy már 17 év feletti ember megkérdezi tőlem, mi az a manga, s azt kérdezi, ugye az a "pukimon" valami, akkor én (s minden manga rajongó) széles vigyorral a Monster-t adnám a kezébe, hiszen nem elég, hogy az egyik (ha nem a világ) legjobb seinen mangája, mely rengeteg díjat nyert, de az egyik legkomolyabb mű is, ami japánban keletkezett. A manga kritikához ide.

A borító kiváló lett, hiszen egy seinen manga borítója legyen egyszerű s lényegre törő, főleg, ha pszichológiai-thriller krimiről van szó. A Monster pedig ezzel a szép de egyszerű, idézetekhez hasonló kis összefoglalókkal bizony elérte célját!

II.Helyezett = Shin Anygo Onshi

Másolat - 000-cover3.jpg

Ha a már említett érdeklődő azt kérdezné, "jó, de mi van még", akkor másodjára egészen biztosan a Shin Angyo Osnhi-t adnám neki, hiszen a Monster után a második legkomolyabb manga (legalábbis nálam ;) ), ami megmutatja, milyen egy tragikusan végződő igazságosztó kalandozásai. A manga kritikája itt lelhető fel.

A borítók nagyon jók lettek, hogy az már művészi! Egyszerre árasztanak magukból misztikumot és érzelmeket, ami alapján a következők jutnak az olvasó eszébe: "ha már ilyen jó a borító, milyen jó lehet a manga"?

És gondolom most érdekel titeket, hogy ezek után vajon melyek annak a mangának a borítói, amelyeket a legjobbnak tartok az összes közül. Nos, nem más, mint....

I.Helyezett = Midori Days (Midori No Hibi)

Másolat - 0m00-cover.jpg

Bevallom, nem szerettem annyira Slice Of Life-okat, mivel többségük unalmas, kiszámítható és mást se csinálnak, csak egymást másolják. Persze kivételek vannak, hiszen vannak kedvenceim, pl School Rumble, illetve a Midori Days, melynek kritikáját itt találhatjátok.

Valljuk be, ennél jobb borítót egy Slice Of Life, romantikus manga nem kaphatott volna: egyszerű és jópofa! Nagyon jól nézz ki ez a füzet lapjára elhelyezett fénykép, melynek a hátterét valódi helyszínekről készítették! Ennél jobb már nem lehetne!

Szóval ezek lennének az a borítók, melyek szerintem egyben a legszebbek és legvonzóbbak az olvasók számára, hogy belepillantsanak a mangába. S szerintetek melyek a legjobbak? Inuyasha? Master Keaton? Detective Conan?

Mangekyo022.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr254597925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Squazee 2012.06.19. 19:34:29

A Cage of Eden 15-ös már amikor múltkor megláttam, akkor nagyon megtetszett. Ezek a mostaniak sokkal jobbak, mint az elején lévők.
Mint Conan rajongó, biztos azt mondanám, hogy a borítói egész jók. A téglás háttér feltűnő és egyedi, a kulcslyuk a hátulján mindig tök jó kis hozzájárulás, az elején lévő kép pedig, mint a Midori no Hibinél. ^^
Ha már kedvenc borító, a 7 seeds 18-as borítóját idevenném. Lenyűgöző. Jól kompenzálja a vázlatos stílusát a mangának és az aktuális történések szereplőit ragadja ki és helyezi megfelelő, gyönyörű színekkel ellátott környezetébe.
[url=http://www.mangareader.net/7-seeds/92/2]7 seeds[/url]
süti beállítások módosítása