Szegasztok!

Gondolom nem kevesen szeretik a vámpírokat, hiszen amióta csak kitalálták ezt a vámpíros mókát, sok film, könyv és persze anime/manga (pl Hellsing) jelent meg. De vajon hány, a vámpírok életét kiparodizáló mű jelent meg - sikerrel?

Ma egy olyan vámpíros mangát fogok bemutatni, mely szemmel láthatóan belevitt nem kevés vígjáték és szerelmi elemet is, ezzel megturbózva az amúgy is ötletes történetet.

Ma a Karin The Chibi Vampire című mangát fogom bemutatni nektek (figyelem: ennek a Karin-nak semmi köze nincs a mangához, bár mind a külseje, mind a jelleme meglenne egy "Miss Dracula rémség verseny" első helyezésére...)

  

A Karin the chibi vampire egy manga sorozat, mely 2003-tól 2008-ig szerepelt a Monthly Dragon Age (havi megjelenésű) magazin oldalain. Írója és rajzolója Yuna Kagesaki volt.

A manga olyan sikeres lett, hogy 2005-ben készítettek egy anime adaptációt (mely természetesen mint minden havi megjelenésű mangánál itt is más lett a vége), és habár véleményem szerint egy picivel jobb volt az anime, a manga is nagyon jó szórakozást biztosít.

 

A főhősnőnk, Karin, egy átlagos lány... lenne, ha nem lenne vámpír. De ő több szemszögből is különleges. Először is, rá nem hat a napfény, a fokhagyma és más vámpír irtó szerek (a "karót-átdöfni-a-szíven" módszer természetesen nála is működne, de az meg ugye bárkit megölne, nem csak vámpírokat...). A másik meg, hogy amíg a vámpírok vért szívnak, addig ő vért ad másoknak ugyanazzal a módszerrel (egy ilyen vámpír mondjuk jól jönne a Magyar kórházaknak, nem lenne gond a vér adással.... :) ).

Egy nap egy új diák érkezik az iskolájába, Kenta, aki ha Karin közelébe megy, egyből vér "robban ki" az orrából, amit a srác van kedves feltakarítani Karin után. Ahogyan halad a történet, Kenta megtudja, hogy Karin egy vámpír, de kicsit sem fél, csak furcsállja, hogy a "vámpír sztereotípiák" nem érvényesülnek Karin-nál. Aztán az is kiderül, hogy Kenta és Karin szomszédok, Karin apjának meg nem nagyon tetszik a gyerek...

Gondolom most már nem kell tovább ecsetelnem, miről fog szólni a manga. Egy ember és egy vámpír szerelmének a története, ahol végre nem a férfi a vámpír, hanem egy nő (a Moka-Tsukune Rosario To Vampire páros csak később jelent meg).

A történet fordulatos, bár megjegyzem, a történet alakulása az animéban egy picivel jobb volt...

  

A látvány nem a legjobbak közt van ugyan, de így talán még jobb, mert sokkal groteszkebb lesz a manga hangulata, amit a poénok már alapból igyekeznek megdobni - sokszor sikerrel.

A szereplők... pont olyanok, mint bárki. Ilyet én nagyon ritkán tapasztalok, hogy a főbb szereplők nem Saiyan-ek meg Uchawa-k, hanem olyan egyszerű mindennapi emberek, mint te, én vagy Pista bácsi a 3-ik emeleten. Mindegyikük az átlag emberek életét élik, az átlag emberek problémáival állnak szembe. De még ennek ellenére is nagyon szórakoztató mindegyik személyiség. A mangában az animéval ellentétben nem egy kevés olyan karakter van, akiket az animéba nem vittek át (például Kenta apját).

 

Volt egy pár dolog, ami nem tetszett. Az első, hogy a történet Japánban játszódik. Ez már a Rosario To Vampire-ben sem tetszett annyira, de akkor most ezek után higgyük el, hogy Japánban van egy rohadt nagy mágnes, ami oda vonzza az összes vámpírt, sárkányt, succubus-t meg minden egyéb mesebeli szörnyet?

A második, hogy egy havi megjelenésű mangához képest ugyan elég hosszú, de valami hihetetlen sok duma van, és a cselekmény meg alig halad (a "szomszédság kiderülése is csak az ötödik fejezetben derül ki). Azért szerintem ennyire csiga lassúra csinálni egy mangát nem kellene.

 

Összefoglalva, szerintem a Karin the chibi vampire egy nagyon jó manga, melyet érdemes olvasni, főleg, hogy a végkifejlet és a történet alakulása is merőben eltér az animétól. Remélem van még több ilyen vámpíros stuff (persze most nem a Hellsing-re vagy Rosario To Vampire-re gondolok.)...

Karin The Chibi Vampire

- Idő: 2003-tól 2008-ig

- Író & Rajzoló: Yuna Kagesaki

- Magazin: Monthly Dragon Age

- Műfaj: Romantika, Vígjáték

- Hossz: 14 mangakönyv

 Ami Tetszett:

- Végre a főhősnő a vámpír (Moka később jelent meg).

- Vámpíros sztori.

- Nagyon jó a humora.

- Az emberek átlagos közemberek, mint mi. 

- A karakterek jó.

- Jó a rajzolás.

- Mellőzi a vámpír sztereotípiákat.

Ami nem tetszett:

- Miért kell minden szörnyikés/vámpíros történetnek japánban játszódnia?

- Csiga lassú (lassabb, mint a Bleach!).

Értékelés: 

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 5/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 4/5

- Mondanivaló: 2/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 4/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

- Pontban: 32/40 = Kiváló

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 90%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

- 10/10-es skála szerint: 9/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

 Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr732487641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2010.12.02. 10:22:37

Anno én is elkezdtem olvasni a mangát illetve most töltöm az animét!

Én is nagyon kedvelem a vámpíros sztorikat bár az ilyen Alkonyatoktól elmegy az életkedvem. 2 Örök kedvencem van ebbe a témában az egyik az 1931-ben készült Drakula Lugosi Bélával a másik pedig a 95-ös Drakula Halott De Élvezi Leslie Nielsennel (RIP)!

Tamfarkasthegreatelord 2011.01.28. 21:30:26

Nekem meg is van az 1931-es Drakula!

A manga tényleg jó lett, de olyan képeket láttam erről, hogy pl. csicskáztatják a főhőst a szülők.
De ettől eltekintve ez egy egészen kedves történet, mely vámpírokról szól.

Azt ajánlom, nézzétek meg és ha tetszett, akkor nyugodtan írjatok a YouTube felhasználómra, hogy szerintetek milyen ez az anime.

Ui.: Én csak az animéban láttam ezeket a csicskáztatós részeket.
süti beállítások módosítása