Üdv! Végre újra normális a gépem, s úgy határoztam, hogy elkezdek leírásos kritikákat is csinálni - főleg a csak manga verzióval rendelkező művek részére. Először a Rosario To Vampire anime verzió kritikáját írom meg, mivel az volt az első videóm, és sok dolgot nem tudtam elmondani róla az anime bemutatójában.

A Rosario To Vampire először 2004-ben kezdték el publikálni manga formában a Monthly Shonen Jump havi megjelenésű újságjában, s a mai napig is tart. Összesen 10 manga könyvből áll az első széria - ami egyenlő 40 fejezettel -, majd jött a jelenleg is futó "Season II". Megalkotója Akihisa Ikeda. A mangának 2008-ban lett anime adaptációja Takayuki Inagaki rendezésével a Gonzo Stúdió által (Full Metal Panic, Kriddy Grade, Kaleido Star, Chrono Crusade). Az anime az első 40 fejezet vegyes felhasználásával készült 13 epizódba sűrítve, néhány helyen megváltoztatva.

A történet főhőse Aono Tsukune, akit nem vettek fel abba az iskolába, amelyikbe akart, de az apja egy éjszaka talált egy elejtett szórólapot egy "Youkai Academy" nevű iskoláról, s a szülei beíratták oda - mivel oda nem kell felvételi. Amikor egy alagúton keresztül megérkezik Tsukune az új iskolájához, találkozik egy lánnyal, Akashiya Moka-val, akivel összebarátkozik. Viszont óra alatt kiderül, hogy valójában ez nem akármilyen iskola... ez egy szörnyeknek és démonoknak készült iskola, ahol a szörnyek megtanulhatnak együtt élni az emberekkel - ezért mindenkinek ember alakban kell lennie + nem mondhatják el, hogy milyen szörnyek -, de ha valakiről kiderülne, hogy tényleg ember, azt kivégzik. Tsukune elmondja Moka-nak, hogy igazából ő ember, s hogy tévedésből jött csak ide és már éppen elhagyná az iskolát, amikor Moka-t letámadja egy Ogre. Tsukune visszamegy segíteni Moka-nak, de elintézik, viszont véletlenül letépi a Moka nyakában lévő rózsafüzért, mely által nem csak az igazi alakja jelenik meg, hanem az igazi személyisége is, s leveri a "belső Moka" az Ogre-t. Mivel kiderül, hogy a busz csak havonta jön, ezért Tsukune ad egy esélyt a helynek és itt marad Moka-val.

 A történet szerintem nagyon jó lett, főleg, hogy később bonyolódik is, mivel egyedül csak Moka tudja, hogy Tsukune ember és ezért mindenáron titkolni kell, hogy ki ő valójában.

Később megjelennek más fontosabb szereplők - hárem műfajnál egyértelműen inkább nő neműek -, Kurono Kurumu a szivola (rámenős csaj, akinek inter-galaktikusan nagyok a mellei), Sendo Yukari (egy kis 10 éves boszorkány, lolicon, és egyben egy biszexuális ámokfutó), Shirayuki Mizore (visszahúzódó, csendes lány, aki egy jégtündér), Toujou Ruby (boszorkány, kezdetben gyűlöli az embereket, de később megkedveli őket), Morioka Ginei (egy már több éve oda járó srác, aki egy perverz fér varkas), Nekonome Shizuka (egy kedves tanárnő, aki egy macskanő) és ott van a sorozat fő gonosza, a nagyon hülye nevű Kuyo (egy kapzsi, az iskolát terrorban tartó, romlott személy, aki szerint az emberek és szörnyek közt nem lehet semmi, és aki imádja koppintani a Naruto-s Kyuubi-t).

 Nagyon jól ellett találva a szereplők személyisége. Mindegyik "szörny" szereplő megfelel a hozzá tartozó szörny természetével (Kurumu szivola révén rámenős, Mizore jégtündért révén pedig visszahúzódó). Ráadásul sok poént is kihoznak a szereplőkből így (pl. Moka nem úszhat Tsukune-val, mert ugye a vámpírok nem bírják a vizet). Ami még szembetűnő, az a kiemelkedő karakterfejlődés, ami nagyon jól sikerült (Mizore nyitottabb lesz, Kurumu jobban barátkozik Moka-val és a többiekkel).

 A poénok jól sikerültek - főként a 8-ik epizód poénjain -, sokféle poént belevittek, de persze "Ecchi" és "Harem" műfaj révén sok "ízléses" poént vittek bele (pl bugyilerántás).

A látvány gyönyörű, látszik, hogy a Kriddy Grade és Kaleido Star alkotói keze van benne. Ez főleg Mizore jég technikáinál és a 7-ik epizódnál látszik meg a legjobban.

 Mind az anime, mind a manga igaziból szórakozás miatt készült, de ha mindenképpen kell tanulság/mondanivaló, az talán az, hogy igenis lehet barátság, vagy akár szerelem is különböző fajok között, bármekkora is a távolság.

 Az anime sok helyen eltér a mangától, pl Mizore csak nagyon későn jelenik meg, Moka + Tsukune + Kurumu és Yukari előbb találkoznak Ruby-val, vagy amíg az animéban Kuyo a fő gonosz addig egy Hokuto játssza el ugyanezt a szerepet.

Mindenesetre bátran ajánlom mindenkinek, hiszen kellemes kikapcsolódást kínál, amire szükség is van a most rohanó világban, s mindenképpen megér egy misét.

Rosario To Vampire:  

- Idő: 2008

- Stúdió: Gonzo Stúdió (Kiddy Grade, Kaleido Star, Full Metal Panic)

- Műfaj: Romantika, Hárem, Vígjáték, Horror

- Hossz: 13 epizód                                                                                           

Ami Tetszett:        

- Jó történet.

- Szerethető és ötletes karakterek.

- Nagyon jó poénok.

- Erős karakterfejlődések.

- Gyönyörű látványvilág.

Ami nem tetszett:

- Rövid.

- Túl sok "ízléses" poén.

- Sok helyen eltér a mangától.

- Ennél hülyébb nevű főgonosz, mint "Kuyo", soha nem lesz az anime-világban!

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 29/40 =  Jó                                                                  Százalék szerint: 88%

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr331712885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicamaca 2010.03.28. 16:14:50

Basszus tanuljatok meg fogalmazni, mert érdekelnének a kritikák, csak az összesnél kb. az 5-10. sor fele elszáll az agyam, hogy nem tudtok magyarul fogalmazni. Ez így nem kritika. Olvassátok már el még egyszer őket, mielőtt kiteszitek a honlapra vagy valami, mert ez így tragédia...

Mangekyo22 2010.03.29. 08:26:49

@cicamaca: Rendben, s köszi! Még mindig a blog szerkesztését tanulom, de sajnos még mindig nem tökéletes. Köszi az építő jellegű kritikát - ígérem kamatoztatni fogom. ;)
süti beállítások módosítása