Szegasztok!

Utóbbi két napban 3 hatalmas dolog történt a blogunkon!

1.Az anime ipar ismét bebizonyította, hogy van lejjebb, mikor is kiderült, hogy lesz a Duel Masters-nek folytatása! :(

2.Megjelent egy új troll, aki érvelés helyett ismét inkább a káromkodás "harcművészetével" próbált meg "tiszteletet" szerezni kedvence iránt - Naruto manga kritika. Elfogadom, ha valaki nem ért egyet, s nem tetszik a véleményem, szabad a vásár, jöhet az intelligens vita, de egy rakat káromkodásból alig érti meg az ember, hogy mi baja. Ha netalán valakinek sértené a szemét a sok kisebbségeket ócsároló szöveg, akkor természetesen töröljük, de lehet, jobb, ha eme kommentet is meghagyjuk, hogy "elődjeihez" hasonlóan megmaradjon, mint elrettentő negatív példa, hogy hova vezet a fanatikus imádat. ;)

Végül harmadik s egyben legfontosabb hírünk: Yella24 is jelentkezett harmadik nyereményjátékunk írásos anime kritika versenyére, s vele együtt már 9-en indulnak eme versenyben!

Fontos hír, hogy már csak 1-2 hát van hátra, s március 30-a után már csak az Anime Videó Kritika verseny marad fenn! Még egyeztetünk arról, hogy egyben legyen-e mindkét nyereményjáték eredményhirdetése, vagy pedig külön sorsoljuk, de addig még van kb 11-12 nap.Egy biztos, akik még jelentkezni akarnak még az írásos anime kritika versenyre, azok minél hamarabb tegyék, nehogy véletlenül bárki is lemaradjon! ;)

No de vissza Yella24-re, aki a Free! című animével szállt ringbe!

Sok szerencsét és j szórakozást! ;)

"

Felhasználó név: yella24 Dátum: 2014.03.17

Sokat gondolkoztam azon, hogy mivel is indulhatnék 2014-es Anime Manga Palota nyereményjátékán. Tényleg hónapokat töltöttem azzal, hogy megtaláljam a megfelelő „pácienst”, akiben van annyi kakaó, hogy érdemes legyen apró ízekre szedni. Végül úgy döntöttem, hogy nem törődök a konvenciókkal, és az első szembejövő animét fogom kizsigerelni, tehát jöjjön a 2013-as nyári szezon limonádéja, a Free!

Anime_Poster.jpg

 

Nos, ez után a drámainak nem is, de komikusnak azért hellyel-közzel írható felvezetés után lássuk a medvét, akartam írni a medencét. A szóban forgó alany vagy állítmány, de tőlem lehet a dolog akár tárgy is, a nagy kékséges víz körül forog, mint egy centrifuga. A dating szimulátorunk főhőse (Haruka) fejében legalább is biztosan. Ő és barátai ugyanis imádnak úszni (mert… ezzel elárulok egy nagy titkot, de csak halkan: szeretik mutogatni meztelen felsőtestüket… csak úgy… egymásnak. Meg persze a női nézőknek) de ez számukra mellékes. Azonban ne tévesszen meg senkit a versenyes, sportos körítés, mert nem shounen földről szalasztották gyöngyszemeimet, ó, de még mennyire, hogy nem!

A történet a főszála alapján a Free! tényleg lehetne egy shounen sport sorozat is, mert adott egy kis baráti brancs, akik gyermekkorukban mindig együtt lógtak, aztán szétváltak, úsztak, edzettek (ezek a jelenetek „rejtélyes” módon hiányoznak az animéből), versenyeztek, rivalizáltak, új barátokra tettek szert és a többi. Magyarul nem találta fel a spanyolviaszt a forgatókönyvíró, de nem is várta el ezt tőle senki. Viszont mivel nem markolt nagyot, így nem is csúszik szét a plot a 12 rész alatt. Legalább tartunk valahonnan valahová és a finálé is több mint kielégítő lett, ami az elmúlt évben igen kevés sorozat mondhat el magáról. Mindezt úgy, hogy az anime nem rendelkezik manga, light novella vagy bármilyen más alappal, hiszen egy reklámból nőtte ki magát. További érdekes adalék még, hogy a projekt mögött álló stúdió nem más, mint Kyoto Animation vagyis Moeland.

2xF5yG9.jpg

Tudjátok, cuki lányok cuki dolgokat csinálnak minimális fanservicével (khm K-ON!) és aki erre a felállásra számított itt is, az sem tévedett nagyot. Leszámítva ugye az eltérő célközönséget, mert a Free! otakuk helyett fujoshikra (női otakukra) vadászik. Oda pedig kell némi bromanc meg szirup, mert különben nem harapnának rá a halak.

A kivitelezéssel nincsenek problémák. Az animáció gördülékeny, a vízeffektek gyönyörűek, és azok a kamera beállítások… Eszméletlen. Látszik, hogy nagyon ráfeküdtek a fanservicére. Például a fiúk rendszeresen kötényt vesznek fel, az egyik részben elmennek fürdőnacit vásárolni, és ez finom szólva is csak a jéghegy csúcsa. A sorozatban szereplő seiyuuk is jó választásnak bizonyultak, mindenki illik a karakteréhez. A szinkronszínészek ráadásul dalos kedvükben voltak, ugyanis az endinget ők énekelték fel, ami meglehetősen elborultra, de emlékezetesre sikeredett.

Még nem tértem ki a karakterábrázolásra, ami ha nem is eget rengetően egyedi, de szép. Külön ki kell emelnem a női karaktereket, mert a sokévi átlagtól eltérően nem moékat kapunk a Kyototól. Jézusom, ezek nőnek néznek ki! Mi lesz így a világgal, meg a magányosan otthon punnyadó, monitor fényénél barnuló férfiakkal?

free__motivation__free__fanservice_by_maikoforev5674-d6kie8s.jpg

Egy szó, mint száz, a Kyoto beletett apait, anyait, meg a kis hugit, hogy ne kelljen több moét rajzolnia. Nagy kritika ez az otaku közösségre nézve, még ha nem is valami bátor lépés Moeland részéről. Volt is felháborodás rendesen, amikor elkezdett tavaly nyáron futni az anime.

Már csak a karakterek vannak hátra. Öt központi szereplője van a sorozatnak. Igazi vízi gyöngyszemek. A legfontosabb közülük Nanase Haruka, akinek víz iránti szenvedélyét már a bevezetőben ecseteltem, mellékesen ő a sorozat „hideg” bishije is, aki szökőév szökőnapján hajlandó csak érzelmet mutatni, és még azt is meggondolja. Rám azonban a legnagyobb hatást a szereplőkkel ellentétben az ügyeletes shota, vagyis Hazuki Nagisa tette. A „barátosném” ugyanis cukkerebb és ártatlanabb (-nak látszik) a többieknél. Az ízlés rendőrség is kiállíthatott volna wanted plakettet róla, amin ők köszönik szépen, de halott formába kérik kézre keríteni. Azonban amíg ez be nem következik, addig együtt festem vele a körmöm, shoppingolgatunk meg hasonló lányos programokat szervezünk. Egyszerűen kész ez a karakter.

wanted-poster.jpg

Folytatom is tovább a szakzsargont, ha már shotákat emlegettem. Van itt kérem megbízható, „aniki” (értsd bátyus) típusú instant szépfiú karakterünk is Tachibana Makoto személyében, aki mindig csak ad, de keveset kap. Elég unalmas szegényke, de cuki kis kutyusnak jó.

Az negyedik legény a gáton Ryugazaki Rei, egy szemüveges babaképű, atléta klubból szabadult, esztétika mániás, besorolhatatlan fecske nadrágos entitás. Fárasztó. Még a sorozathoz képest is végtelenül fura szerzet. Róla ennyit bőven elég is tudni.

Viszont nem élet az élet rivális nélkül. Harukának is akad egy exhaverja, aki elég makrancos és minden áron le akarja őt győzni. Nevezetesen Matsuoka Rinről van szó, akinek számtalan szentélyt állított a 3D-s nép és tortával eteti a poszterét a születés napján. Ha nem hiszitek, nézzétek meg itt. Én szóltam előre.

Azért akad egy darab vízbe fojtandó mellékszereplő is. Mégpedig Rin kebelpajtása vagy kinövése (ki-kidöntse el maga) Nitori Aiichiro. Valaki ölje meg, mert nem bírom a nyávogását. Hogy lehet egy fiút Ainak hívni? (ezen nem tudok napirendre térni a mai napig sem)

A fenti bekezdésekből is kitűnik, hogy sok féle karaktertípust vonultat fel a sorozat, de komplexitást, mélységet várni tőlük reménytelen, egyenesen balgaság. Ez nem az az anime. Most, hogy tisztáztuk, hogy mivel állunk szembe, lássuk, hogy mennyit ér a kategóriáján belül a húspiacon.

tumblr_myn4abeNJi1sr4tnho1_250.jpg

Mindent összevetve, a Free! legjobb tulajdonsága mégis csak az, hogy nem akar több lenni, mint ami. Instant szórakozást ígér is nyújt gyárilag magas ösztrogén szinttel rendelkező idősebb és fiatalabb nézőinek. Ugyan nem okoz maradandó élményt, de kategóriáján belül bőven kiemelkedik az utóbbi évek felhozatalából. Mondjuk nincs is nehéz dolga Amnesiaval vagy Prince-sama: Maji Love 2000%-kal és hasonszőrű kollégáival szemben. Viszont bármennyire is annak tűnik az eddigi leírás alapján, nem yaoiról van szó, de még shounen ainak sem nevezném a sorozatot. Itt egyetlen egy szerelem van, és az is Haruka és kék víz vagy az úszás között kötődött. Véleményem szerint a körítés csak a célözönség miatt ilyen furcsa. Viszont a fiúk úgy kerüljék, mint vámpír a napfényt, ha nem akarnak belefulladni a bromanc és flashback óceánba. Részemről - bármennyire is jól szórakoztam rajta- egy közepes értékelésnél többre nem futja, hiába tartoznék elvileg a célközönségéhez a nemem miatt. Ez a sorozat százalékokban kifejezve 66-nál nem ér többet. Mindenesetre, remélem a Kyoto Animation nem fog itt megállni az újítások terén, és legközelebb valami ütősebb, merészebb darabbal jelentkezik majd.

lovechild_by_tenshi_no_hikari-d6mtddd.jpg

Pozitívumok:

Animáció és grafika

Ending

Fanservice

A női karakterek

Rin története

Versenyek

Azt adja, amit ígér, nem többet, nem kevesebbet

 

Negatívumok

Helyenként túl sok fanservice

Szigetes részek a közepén

Limonádé

Nitori Aiichiro"

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr205867770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása