Szegasztok!

Valamikor 2013 januárjában voltam a Westend City-ben vásárolni, amikor eszembe jutott az ottani árkád játékterem, ahol egyszer 2 barátommal végigjátszottuk a The House Of The Dead 4-et elejétől végéig, valamint alkalomadtán léghokiztunk is. Gondoltam bemegyek, megnézni mi az aktuális, amikor már a mozgólépcsőn az fogadott, hogy bezárt, s a helyére újabb ruhabolt nyílik. Talán nem hozott annyit, hogy már fenn lehessen tartani, vagy az üzemeltető unta meg, vagy a félkarú nyerőgépeket kitiltó törvény miatt, de tény, sajnos látogatottság szintjén már tényleg nem volt a topon.

Kicsit elvoltam kenődve, hiszen ezzel nem csupán a Westend egyik legszórakoztatóbb helye szűnt meg, hanem egyben a budapesti árkád játéktermek száma is redukálódott, ami már amúgy sem sok (konkrétan én már csak az Örs Vezér téri plázánál tudok egyről).

A probléma pedig az, hogy a mozihoz hasonlóan is kezd lassan eltűnni, pedig nem kéne. Mai témám pedig nem más, mint a mozik és árkád játéktermek

arcade_500_1.jpg

Nos, mi a közös a moziban és az árkád játéktermekben?

Először is, mindkettő egy szubkultúra, illetve szórakozási ipar történelemmel bíró része (mozi = filmipar, árkád játékterem = videojáték ipar). Másodszor mindkettő valamikor a 70-es, 80-as években élte aranykorát. Harmadszor pedig sokat hozzátettek az adott szórakozási ághoz.


Eleinte mindkettő rendelkezett saját hellyel/épülettel, de az idők során beszorultak a plázákba/bevásárló központokba, ami önmagában még nem is lett volna nagy baj, hiszen így kevesebbet kellett fizetniük a szolgáltatóknak, valamint a plázák is úgy gondolták, hogy csábítóan hathat a vásárlókra, ha különböző szórakozási ágakat visznek be a bevásárló központokba.

Igen ám, de sajnos ahogyan haladtunk a korral, eme két szórakozási ág rengeteg dolgon esett át, és ezt a mozik és árkád játéktermek nem kicsit megsínylették.

Nézzük, melyikük hogyan.

I.Az Árkád Játéktermek

TIMECRISIS.jpg

A legelső pénzbedobós gép 1930-ban jelent meg, és alapjából véve egy Pinball gép volt, majd 1966-ban jött a SEGA a Periscope nevű tengeralattjáró szimulátor/lövöldözös játékukkal, amely már világszerte sok elismerést és sikert aratott, de az igazi népszerűséget az 1971-ben a Stanford Egyetem diákjai által felállított Galaxy Game játékok hozta el. Ezután a játékgépek elkezdtek terjedni, először vidámparkokban, majd külön épületekben is.

Az úgy nevezett aranykorát az árkád játéktermek 1978-tól egészen a kilencvenes évek végére lőhetjük be, amikor olyan játékok jelentek meg, mint Space Invaders, Defender, Golden Axe, Final Fight, Street Fighters, King Of Fighters, Mortal Kombat, Track & Field, Tekken és sorolhatnám tovább a klasszikusnál klasszikusabb címeket.

Viszont az árkád játéktermek nem csupán videojátékokkal, hanem egyéb játékgépekkel is operált, mint a léghoki, a kosárra dobás, a bokszzsák, a flipper és sorolhatnám. Ezek ráadásként még meg is mozgatták az embert, ami mondjuk egy uncsi iskolai nap után biztos jól esett.

A hanyatlás valamikor a kilencvenes évek végén történt, hála az otthoni konzolok elterjedésének, de közrejátszottak a magasabb árak is. Ma már odajutottunk, hogy nagyon kevés árkád játékterem maradt, valamint az egyetlen országok, ahol még viszonylag sok van, azok Japán és Amerika.

II.Mozi

CC_WESTEND_1.jpgA mozik történelme még messzebbre nyúlnak vissza, pontosabban 1896, június 26-rá, amikor megnyílt a Vitascope filmszínház. Ezután 1910-ben amerikában felszökött a moziépítések száma, mely lassan az egész világon elterjedt. Voltak mozik, melyek külön épületekként működtek, de voltak olyanok is, melyek keresztezték a színházzal, két legyet ütve egy csapásra (értsd, ha mozit akartak, akkor leeresztették a vászont, ha színházat, felvonták és voálá, ott is volt a színpad). Kialakultak Art Mozik is, melyek elsősorban a művészfilmekre összpontosítottak.

A mozik több szempontból is nagyszerűek és fontosak voltak, hiszen a filmek döntő részét mindig itt vetítették, valamint kényelmesek voltak, így a nézők akár egész nap is ott lehettek (feltéve ha bírta a tárcájuk ;) ).

Ma már viszont a mozik csak a plázákban található meg (egy-két ritka kivétellel), s ahogyan a letöltési frász is bejött, úgy kezdtek az emberek elfordulni a moziktól. Legjobb bizonyíték erre, hogy a vetítésekre jó, ha a kb 300 helyből egyáltalán 10-en beülnek (pl a legújabb Acélember filmjére alig ültek be kb nyolcan a 200-300 fős terembe).
 

Összegzés

Kár tagadni, sajnos nagyon rosszul állnak mind a mozik, mind az árkád játéktermek, pedig mindkettő szórakozási iparágak és szubkultúrák fontos történelmi örökségei. Mit szubkultúra, még azok is szerették, akik nem voltak elkötelezett rajongói sem a filmeknek, sem a játékoknak, de pl munka/suli után a haverokkal elmentek szórakozni két diszkó között mondjuk léghokizni vagy megnézni a Thor-t vagy a Múmia remekműveket.

Én azért remélem, hogy ha nem is mindkettőnek, de legalább az egyiknek újra beköszön egy újabb aranykor és újra népszerűvé vállik. A mozik mondjuk már próbálkoznak is mind minőség, mind extra dolgok terén. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr485443384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xxroland23 2013.08.03. 15:56:51

Az Arcade termekért nagy kár mert nagyon hangulatosak voltak! Emlékszem egyszer Szepezden voltunk táborozni és átmentünk Révfülöpre,ott volt még egy ilyen terem motoros,autós meg Tekken játékokkal. Ahogy elkezdtünk játszani úgy éreztük magunkat egyre jobban.

Asszem a Győri Plázában van még ilyen Arcade Terem,legalábbis az uccsó látogatáspmkor volt benne egy!

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.08.04. 00:27:27

nem tudom, én régen szerettem játéktermekbe járni, már amikor kisvárosból feljutott az ember, nyaranta , téliszünetekben stb.. ,de talán 2 éve voltam a westendiben, és eszméletlenül leharcolt volt. Mocskos, sok gép nem működött, és leharcolt volt. Talán a legújabb játék a tekken 3 volt vagy 2 ? Amivel még ps 1 en nyomtuk anno :P ,szerintem azért nem volt sikerük, mert képtelenek voltak megújulni . Igazából ma már mindenki számítógépeken játszik.
Plusz megjelentek az olyan interaktív lehetőségek amiket haverokkal is lehet csinálni, pl xbox ps, wii stb.. Nagy előnyük hogy nem kell órákat várni egy menetre, egyszer kell csak fizetni a konzolért / a játékot letöltöd online free :P/ és felhőtlen szórakozást nyújt házibuli alkalmával is, sőt bármikor:P A moziknál is hasonló a helyzet, ma már ugye mindent letöltünk, én ha tehetem az aktuális barátnőmmel mindig eljárok megnézni egy egy filmet, külön élvezem amikor kevesen vannak a moziban, mert akkor lehet hülyülni és oda ülsz ahova csak akarsz,de a jegyek baromira drágák , ma meg már minden sz*rt felkonvertálnak 3D be hogy plusz pénzt kérhessenek el miközben minőségben ,és film élményben megsem közelíti az elvárhatót. Inkább letölti az ember ingyen és megnézni nagyképernyős tvn, vagy csak monitoron .Popcornt meg mindenki tud pattogtatni. Nekem annyira nem hiányzik ez a dolog, a mai fiataloknak meg más a menő, mindig vannak olyan hmm hobbik vagy esetleg dolgok amik divatjukat élik pár évig esetleg 1-2 évtizedig a helyére pedig jön ez új. Ez történt most az új konzol generációkkal, felváltották az ilyen helyeket, a mozit meg az interneten megjelent torrent oldalak tették tönkre.

xxroland23 2013.08.04. 00:36:29

@Palacsintaxx:

Ugyanezt mondták anno mikor megjelent a Tv hogy az fogja tönkretenni a mozit de nem lett igazuk. Ki tudja mit fognak még kitalálni. Meg a neten már lehet néhány vásárlós oldalon Arcade gépet vásárolni igaz elég borsos áron .

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.08.04. 12:23:58

@xxroland23: persze hogy lehet, ha van rá pénzed a régi arcade gépek a gyűjtöknek elég sokat érnek, de valaki pl antonio banderas rajongó és képes hatalmas összegeket kiadni a használt zsepijéért illetve a használt wcpapírjáért :) ízlés kérdése hogy ki mire költ. Az emberek többsége inkább gépen kockul. Régen azért volt sikere az arcade játékoknak mert számítógép azért nem volt minden háztartásban .Tehát ez ember függő. Hmm a tv persze hogy nem tette tönkre a mozikat, mert a premier filmeket cska moziban láthattad, videora is hónapokkal később jött ki,és mire tvbe került hohohó 2 év is eltelt. TV csatorna függő volt persze. így aki türelmetlen volt anno megnézte a moziban. Most már letöltöd a 3. nap mozis minőségben 1 hónapra rá torrent oldaltól függ persze, megnézheted a filmet minőségi felirattal, és dvd minőségű képpel. Ha meg elmész egy moziba, te magad is láthatod ,hogy tényleg 8 an ülnek, kivétel persze a nagyon nagy mozi filmek, amiket agyon reklámoznak előtte, de ha a permiert követő első hét végén ülsz be, már a mozi sorok 3/4 ét üresen találod. Azért mondtam ezt, mert én gyakran járok amikor pesten vagyok,de igazából megvagyok nélküle is. Idén nyáron még nem is voltam. A mozi olyan barátnős, családos dolog most már.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2013.08.07. 02:45:57

Azért mozis témánál az is közrejátszik, hogy mikor nézed meg a filmet a premiertől számítva, illetve melyik időszakba megy az ember. Nem lenne üresen kongó moziterem, ha mondjuk 1 teremben naponta csak 3 vetítés lenne.
De a legnagyobb gond itt is persze a mozijegyár, a legújabb dvd-k is már 2000 ft-tól kezdődnek még a legolcsóbb mozijegyár, amit láttam az a szerdai kedvezményes jegy olyan 1300 ft-ért.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2013.08.07. 02:48:07

@Palacsintaxx: nem, nem nem a torrent tette tönkre, hanem Hollywood fantáziátlansága, évente talán 1 tucat film ki, ami meg is érdemli, hogy sikeres legyen nagyvásznon.

morwen 2013.08.09. 15:34:12

Nem értem miért csak a multiplex mozikról van szó és az amerikai játékfilmekről. Igen ezeket jól helyettesíti a net és a számítógép otthon. De ha engem pl. az indonéz filmek érdekelnek, vagy a 70-es évek belga vígjátékai, vagyis nem csak a jelenleg népszerű, és emiatt torrent oldalakon is megtalálható filmek érdekelnek, akkor művész moziba megyek. Persze ki kell várjam, hogy mikor van teszem azt belga filmhét, vagy valami más tematikus műsorkínálat, ami engem is érdekel. A másik az, hogy ha elmész a Toldiba megnézni mondjuk egy David Lynch filmet (és akkor az ő filmjei még népszerűbbek) akkor utána meghívnak oda egy rendezőt vagy kritikust vagy valami hozzáértő emberkét, akivel van egy beszélgetés és azzal már egy pluszhoz is jutsz, és sokkal élvezhetőbb, mint a neten fórumokon olvasgatni az értékeléseket a filmről.

Felőlem nevezhetjük a művész mozik közönségét is szubkultúrának, bár én ezt nem tenném. Inkább csak azt mondanám, hogy akinek választékosabb ízlése van filmek terén, az nem mindig talál meg mindent a neten, ezért moziba jár. Egyébként az olyan sikeresebb moziknak mint a Toldi, vagy az Örökmozgó van saját törzsközönsége, társaságok akik odajárnak rendszeresen, sőt még ingyen vetítések is szoktak lenni.

Szofron (törölt) 2013.08.09. 22:06:28

Játékteremben nem voltam túl sokat, de ha egyszer lesz rá pénzem és helyem itthon akkor építeni akarok egy arcade gépet. Nem annyira bonyolult, kis barkácsolás, monitor egy 4:3 mas lcd monitor, és egy mezei pcről futnának a játékok. Nem csak játéktermiek, hanem Nintendo, Super Nintendo, Mega Drive, Master System, PSX stb. Marha jó lenne egy ilyen itthonra. Még azt is megcsinálhatom hogy szerzek játéktermi zajt úgymond és az menne a játékok alatt háttérzajként, és olyan mintha egy súfolt játékteremben lennék. Persze csak illúzió, de azért hangulatos lehet.

Konzolok végezték ki, már a Nintendo, Super Nintendo korában elkezdett a hanyatlás, mert ugye minek fáradjon el messzire az ember játszani sok pénzér és még várakozni is, ha otthon is tud játszani a kényelmes kanapén. Mindennek lejár az ideje, semmi sem tarthat örökké. Az árkád gépek már kihaltak. Lassan lehet hogy a konzolok is kifognak pár évtized múlva. PC indult leghátulról a szórakoztató iparban, de lassan minden fölé kerekedik. Játék, mozi, zene, kikapcsolódás, közösségek. Szinte már mindenhez PC-t használunk. Mobilok is inkább már egy mini PC-k.

xxroland23 2013.08.09. 23:46:21

@Szofron:

Ha nem panelben laksz akkor tényleg jó ötlet, én szívesen látnék egy Tekken gépet a szobám egyik sarkában. Ha viszont igen akkor nem hinném hogy a szomszédban lakó 70 éves nénike örülne neki ha arcade zajokat kéne hallgatnia,bár ha azzal jönne át hogy "Kipróbálhatom"? na akkor dobnál egy hátast szerintem XD.

Ha azt vesszük egy konzolgép áráért már pár száz menetet le lehet nyomni egy arcade gépen. Aki meg lusta hogy legyalogoljon az magára vessen.

"Mobilok is inkább már egy mini PC-k"

Na ebben igazad van bár nem tudom hogy mi a fasznak kell egy telóra facebook meg a sok anyám kínja. Vagy talán azért kell rá hogy a sok facebook p&csa 5 percenként posztolgathasson ki magáról újabb és újabb tükör-vagy kacsaszájképeket? Az én telómon is van facebook mégse használom.

Szofron (törölt) 2013.08.10. 14:15:02

A telefon eredetileg ugye csak annyit tudott hogy feltudtál hívni egy másik otthoni készüléket és beszélni. De persze ők mégtöbb pénzt akartak, elkezdtek fejleszteni. Hordozható készülékek (ez legalább még értelmes újítás volt), SMS, telefonszám jegyzék, ezek is még értelmes dolgok, és mind ezekért egyre több pénzt számlázhattak. Aztán jött mindenféle marhaság, fényképező, kamera, játékok, rádió, ezek is aránylag még jó újítások, bár vajmikevés közük van már magához a telefonhoz. Ma meg már ilyen marhaságokat tesznek bele hogy még több pénzt elkérhessenek egy telefonért, már kifogytak az értelmes ötletekből,ezér jön a facebook, internet, többmagos készülék és ezekért jó kis 100 ezres borsos árakat is elkérhetnek simán. Arról nem is beszélve hogy kb havonta kihoznak egy új "jobb" készüléket arra buzdítva mindenkit hogy vegye meg a legújabbat, hiába nincs rá szüksége. Csomó olyan funkciót eladnak nekünk amit az életbe nem fogunk használni. Lassan boltba is ha vesz valamit az ember, többet számláznak ki a csomagolásra mint magára a dologra ami a lényeg lenne. Pl láttam mini tiktakkot, 5-10 szem egy kis műanyag tasakba, és kb 10 ilyen egy mégnagyobb műanyag tasakba, meg azt hiszem még ezen is volt egy vékony csomagolás... Ezeket a mini alkoholos italokat is utálom, mini felesek, több az üveg mint a pia benne, sose vettem. De az új konzolok is, mikor volt a sajtó tájékoztató, több mint a belében 1 szó sem esett a játékokról hanem hogy lesz facebook, meg nézhetik mások online ahogy játszol meg csomó baromság aminek tényleg sok köze van egy JÁTÉK KONZOLHOZ.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.08.10. 15:52:16

@:{) MIKI (}:: nem adok neked igazat. Nem a fantáziátlanság tette tönkre, hanem az internet. Azért elég sok filmet vetítenek és nem mind amerikai. Tehát nincs igazad.@Szofron: tehát az nem játék gép lenne, hanem egy számítógép amit külön bedobozolnál :Dvan ilyen "zenegép" egykét kocsmában is :D adsz egy százast a néninek és youtube-ról kikeresed a számot amit akarsz :D de az olyan illuzioromboló

Szofron (törölt) 2013.08.10. 16:22:38

@Palacsintaxx: Tudom, de az meg kicsit nehéz és drága lenne ha egy igazi gépet akarnék venni, arról nem is beszélve hogy gépenként csak 1 játék. Majd írok valami spéci programot ami rögtön a gépindulásakor elindul és egy menü lenne amiben lehet válogatni a konzolok és a játékok között és nem egy Winfos felületen kéne váltani és így már is jobb az egész hangulata. Ja és valahogy szeretnék egy pénzbedobó nyílást is. Az árkád hép emulátorban a pénzbedobás gombot aktiválná ha bedobok egy igazi pénzt így teljesen olyan lenne mint egy igazi gép, csak itt vissza is kapom a pénzem :D

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2013.08.11. 19:14:01

@Palacsintaxx: Nem-e? Aki nem igénytelen, az nem netről szedi le a filmeket.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.08.13. 09:25:15

@:{) MIKI (}:: nem bizony. Ez nem az igénytelenségről szól. Egyszerűen könnyebb és olcsóbb esetleg letölteni 15 filmet mint 15 re elmászni a moziba, és kifizetni érte 15000 ezret :). Az embernek egyébként is ideje sem mindig van moziba járni. Én személy szerint szeretek és szoktam is,de embere válogatja a volt barátnőm pl nem volt hajlandó eljönni,nem szerette . az otthoni filmezést előnyben részesítette, de ez tényleg ember függő. Mivel te is netről töltöd le a filmek nagyrészét a megjegyzésed szerint te is igénytelen vagy. Gondolom az animéket nem a japán mozikban nézed meg ,mert ugye a hazaikban nem sokat vetítenek.

Mangekyo22 2013.08.13. 12:11:05

@Palacsintaxx: Tény, vannak dolgok, amik forgalmazó hiánya miatt nincs jelen az országban, ez esetben nem is lenne baj, de azért az már más, ha olyan dolgot szednek le torrent-ről, amit forgalmaznak itthon is, illetve amit vetítenek moziban. Mert az oké, hogy nincs az országban, az már más, sőt, az is, ha valaki nem engedheti meg magának, de sajnos olyanok is inkább letöltik, akik röhögve megengedhetik maguknak akár heti 15 mozit us.
süti beállítások módosítása