Szegasztok!

Felbukkanásaim száma november óta vetekedett a tüdőpestis áldozatainak számával. Tudom, és sajnálom. Inkább már nem is ígérek semmit, mert a sors péklapátja ilyenkor mindig pofán vág. Igyekszem minél aktívabb lenni, ennyit tehetek.
Nadeamegveszekedettistenitmárnekieléglegyenebből, új Szegasztok kritika, jó szórakozást.

 
Szegasztok!-DragonFable kritika
 
Kevés szó esett az ingyenes játékokról eddig, pedig vannak a szegmensnek olyan elemei, melyek minőség terén sok „piaci” játékkal is felveszik a versenyt.
Ma pedig egy ilyen játékról, a DragonFable-ről fogok írni.
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy hős születése
 
A történet egy fantasy világba repít minket, ahol most (is) szükség van egy hősre. A fő történetszál-mint a játék neve is mutatja - a sárkányok körül bonyolódik, az általunk alakított híró feladata röviden annyi, hogy megakadályozza a gonoszt a világuralom megszerzésében. Na jó, ez tényleg elég rövid összefoglaló, de nem szeretnék spoilerezni. A történet tele van szürreális fordulatokkal, úgyhogy unatkozni azért nem fogunk.
 
Maga a játék egy oldalnézetes 2D-s RPG, azaz szerepjáték, ahol örökre osztott csaták formájában küzdhetünk az ellenünk törő emberekkel, állatokkal, élőhalottakkal, kvázi mindennel. Ennek mechanizmusa egyszerű, külön kis „tálcákon” vannak a képességek, melyeket szintlépésekkor szerezhetünk, ha pedig ezzel nem élhetünk, középen a sima támadás gombbal így is odasózhatunk ellenségeinknek.
 

Egy békés pillanat
 
 
 
Szerepjátékról lévén szó, itt is van karaktergenerálás. Választhatunk kasztot- harcos, mágus, „tőrös”(a rogue szónak nincs rendes magyar alakja), választhatunk nemet, megadhatjuk a nevét, illetve bőrszíntől a páncél színéig testre szabhatjuk, szóval el tudunk szöszölni vele. Az eltérő kasztok természetesen eltérő képességekkel járnak, ezeket még hosszasan ecsetelhetném. A játékmechanizmus egyszerű, az egérrel kattintgatva mozgathatjuk karakterünket, az egyéb szereplőkkel pedig a melléjük állással tudunk interakcióba lépni. Mivel egy képernyőn belül fel-le, jobbra-balra is mozoghatunk, ezért nem teljesen 2D-s a játék, persze ez egyáltalán nem probléma. Az XP (tapasztalati pont) és a pénz szerzése jóvoltából tápolhatjuk karakterünket, szerezhetünk új képességeket, fegyvereket. Van hét jellemzőnk is (aki ismeri a Fallout széria S.P.E.C.I.A.L. rendszerét, annak nagyon ismerős lesz), ezekre szintlépésenként 3 pontot kapunk, amiket némi aranyért cserébe eloszthatunk az aktuális hometown-unk (lakóhelyünk) egyik NPC-jénél.
 

Harc közben
 
Arról, hogy ne unatkozzunk, a meglehetősen nagy bejárható terület gondoskodik, a környezet, pedig kalóztanyától a sivatagi oázison át a középkori, vagy éppen ókori kínai városig változik, úgyhogy itt sem panaszkodhatunk. Ezeket, miután egyszer felfedeztük, teleportálással bármikor meglátogathatjuk.
A játék sava-borsát azonban a remek NPC-k adják. Sok van belőlük, és minden városban belefuthatunk egy-két valóban egyedi karakterbe, akikkel remek párbeszédeket lehet lenyomni alkalomadtán, ezeknek a képregényszerű, szövegbuborékos megjelenítése telitalálat.  Hatalmas pozitívum, hogy az egész világmegmentős sztorit nem vették véresen komolyan, jó pár megmosolyogtató párbeszédet rejt a játék.
Ha RPG, akkor küldetések. A feladatokat kínáló személy feje fölött ott figyel a hatalmas felkiáltójel ikon, eltéveszthetetlen. Kevésbé pozitív vonás, hogy a küldetések elég egykaptafa módra működnek, minden dögöt megölni/ezt-azt elhozni, más nagyon nincs (de a sok különböző ellenség miatt nem unjuk).
 

Kösz, de inkább hátraarc
 
A részletekre itt is érdemes odafigyelni, lehet háziállatunk, meggyőzhetünk különböző harcosokat, hogy tartsanak velünk utunkon, sőt, a fősztori egy pontján sárkányt is szerezhetünk. Emellett egy rendkívül részletes interface is a segítségünkre lehet, ha információk, vagy némi segítség kell.
A körítésről néhány szó. A grafika egész szép, nem hiszem, hogy bárkinek is szúrná a szemét. A hangokkal viszont vannak fenntartásaim, a puttyogó hangeffektek idegesítőek (sebaj, az Options menüben levehető). Zene az nincs, időnként kifejezetten hiányzik is (Music opció viszont van a beállításoknál, érdekes kombó).
A végére még annyit hagyok, hogy némi anyagi juttatás fejáben Dragon Amuletet (prémium tagságot) szerezhetünk. Ez egy kazal előnnyel jár, és ezt a kazal előnyt néha sokalltam is, az átlag játékos számára bizonyos területek és küldetések nem érhetőek így el, ami lenyelhető lenne, de hogy majd’ minden karakter ilyen küldetést (is) adjon, és szinte mindenhol amulett miatt lezárt területbe botoljon az ember, ez így kicsit sok.
 
 
Szóval, minden negatívuma ellenére a DragonFable igen üde színfolt a játékpalettán, hiszen sok tekintetben felér jó néhány dobozos RPG-vel. Egy próbát mindenképp megér, nem kerül semmibe. A fejlesztőcsapatnak vannak még hasonló játékai, talán azokat is előveszem majd.
 
DragonFable
 
Fejlesztő:Artix Entertainment Llc.
Kiadó: Artix Entertainment Llc.
 
PRO:
+Kidolgozott, terjedelmes, jól összerakott világ, parádés NPC-k, sok küldetés, minden, amiért a szerepjátékokat szeretjük.
 
KONTRA:
- Idegesítő hangok, rengeteg megkötés nem prémium tagoknak, kicsi inventory, és bármennyire jó a tálalás, azért a történet is elég sablonos.
 
Értékelés: 8,3 pont- 83%
 
WanGood
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr612547077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anime Man 2010.12.30. 12:22:15

Régebben én is játszottam vele. Sajnos abba kellett hagynom mert a gép kijelezte, hogy vírusos.

Mr. T.T 2010.12.30. 12:34:22

Korrekt teszt, de szükséges volt egy ingyenes böngészős játékot tesztelni? Amúgy a böngészős játékok közül tényleg az egyik legjobb, de RPG-nek nagyon gyenge, ja és ennek van egy MMO változata is.

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2010.12.30. 12:58:06

@Mr. T.T: Kösz az infót az MMO-ról.Egyébént annyiból éreztem szükségét, hogy valóban, ingyenes darab, és ahhoz képest korrektül összepakolták. Plusz szerintem RPG-nek sem utolsó, de legalábbis egy átlagos fizetős RPG által hozott 2 féle küldetés/szörnyölés/tápolás recepptől nem marad le.
@Anime Man: Vírus? Az érdekes, nekem a miniclip.com-on lengeti be a trójait az avast :D

zsomoka1998 2010.12.30. 14:15:23

én is játszottam vele már abba hagytam és ha jól emlékszem 19. szinten voltam

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2010.12.31. 00:38:50

először tök jó volt de 5. szinten meguntam :D
süti beállítások módosítása