Szegasztok!

Ma egy olyan animét mutatok be, melyet régen szerettem nézni, de ma már nem igazán. Pedig nem is rossz anime! Szépen mutatta be az akrobatikával foglalkozók életét, és remekül mutatta be, hogy lehet egy animét készíteni baromarcú "tsundere girl"-ök nélkül!

A mai alanyom a Kaleido Star!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kaleido Star egy 2003-tól 2004-ig készített anime, melyet a Gonzo stúdió (Full Metal Panic!, Chrono Crusade, Rosario To Vampire) készített, először Junichi Sato, majd Yoshimasa Hiraike rendezésével.

Műfaját tekintve egy Fantasy vígjáték, némi sporttal megfűszerezve. Az anime egyetlen egy téma körül forog: az álmokról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet arról szól, hogy Sora, egy kb 15-16 éves lány egyszer gyerekkorában látta a Kaleido színpad egyik előadását, mely hatására elhatározta, hogy egyszer ő is a társulat része lesz, és ő lesz a Kaleido színpad sztárja.

Persze semmi nem úgy sikerül, ahogy szeretné: lekési a válogatást, a "példaképe" rendesen lehordja (na jó, ha őszinte akarok lenni "leba***a" és elküldi a szerencsétlen Sora-t a "p***ába"), és nincs ahova menjen. Persze a társulat egyik tagja, Ken (nem ez a "Ken", és nem is ez a "Ken"!) segít neki, amiben tud, majd egy szerencse folytán (amit maga Sora okoz "véletlenül") végül felvették. Csak hogy még mindig nagyon messze áll attól, hogy sztár legyen...

És a történet Sora sztárrá válásának útját mutatja be.

A történet eléggé Walt Disney szerű "tini-ribi" baromságnak tűnik, de tele van olyan csavarokkal is, és olyan titkokkal is, amelyek nem csak megdobják a történetet, de gondoskodik arról, hogy a néző egy pillanatig ne aludjon el!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akkor nézzük most a szereplő gárdát, mely eléggé színes lett!

A főhősnő Sora egy szerethető, hiperaktív, butuska lány, akinek ami a szívén az a száján típusú személy, és mindig kell neki egy kis segítség. Emelet az álmait hajszolja, és soha nem adja fel.... várjunk csak... de hiszen ez a lány tök olyan mint... "Naruto női változata"? Nem azért, de tényleg nagyon sok közös van bennük, csak az egyik XX-es kromoszómával született, a másik meg XY-essel (bár sokak szerint XYY-el).

És nem csak Sora az egyetlen ilyen! Layla (Sora példaképe és riválisa) tiszta "Sasuke női remake"-je, cinikus, utálatos nagyképű, hideg, de azzal a különbséggel, hogy Layla-nál ez csak átmenetei, és Layla-t nem tudják manipulálni, mint Sasuke-t, akinek ha egy "klántagja" azt mondja, hogy a delfinek irtották ki a klánt, akkor a delfineken akar bosszút állni.

Megkapjuk még Ken-t is, aki meg "Hinata's male reincarnation"-je, mivel hozzá hasonlóan ő is szerelmes a főszereplőbe, mindenben segíteni akar neki, félős lesz ha Sora közelében van stb, csak neki nincsenek "tripla Q méretű tőgyei".

Itt van még Fool is (magyarul Fantom), aki meg olyan, mint Jiraiya, segít Sora-nak amiben tud, bölcs, és nagyon, de nagyon perverz, csak Jiraiya 2 méter magas, Fool meg jó, ha van 20-30 centi.

Itt van még Karlos Eido (a nevéből kiolvasható a Kaleido), aki tiszta Kakashi, laza, nyugodt, tudja hogy mit csinál, időnként vicces és tovább, csak Karlos Kakashi-val ellentétben nem kétszínű (aki olvassa a "Naruto-Közt"-öt és már a 453-ik fejezetnél tovább van, tudja, miről beszélek), és ő nem mindig ugyanazt az egy poént süti el, és Karlos azért cool-abban néz ki.

Sarah pedig "Gai-sensei's female manifestation", hozzá hasonlóan már van legalább 28-30 éves, de még mindig pattog mint a labda, imádja a harcművészeteket, hiperaktív, lüke és sorolhatnám, csak ő nő.

Szerintem azért ennyire látványosan lenyúlni a fél Naruto gárdát nem kellett volna... De szerencsére kapunk eredeti karaktereket is, mint Anna, aki komikusnak készül, ráadásul vicces is. A másik nagy kedvencem Jerry volt (nem az egér!), aki egy szerethető idióta rendőr, és ő Sora első számú rajongója (amúgy tényleg ő volt az első). Yuri igazi féreg, kezdetben teteti az ártatlant, hogy aztán majd elérje a célját.... ami maradjon titok.

Tehát felemás szereplők vannak itt kérem! Vannak eredeti karakterek, és elég csúnyán lopott karakterek is.

 

A Kaleido sztár legnagyobb pozitívuma maga a téma és a mondanivalók hada, amiről szól: az álmok és azok elérésének útja. Nagyszerűen mutatja be az anime, hogy ki mire nem képes az álmai elérésének érdekében! Sora a tiszta út híve, míg például Yuri és May Wong képes elég piszkos módszerekhez nyúlni. Kedvencem, amikor Layla megkérdezi May Wong-ot, miután megmondta, hogy ő akar lenni a sztár és mindenáron le akarja győzni Sora-t: "És miután legyőzted Sora-t, és te vagy a csúcson, mi lesz azután?". Erre gondolom mondanom sem kell semmit, mert mindenki érti, és a valóságban is így van, hogy az emberek nem tudják, hogy mi lesz "azután". Sora tudja, de vajon mások is?

A zenék eléggé közepes kategóriára sikerültek, egyedül a második opening és második ending voltak azok, amik nagyon jók lettek.

Látvány terén vannak szép effektek is, és sajnos nem annyira szépek is, amit furcsáltam, hiszen ugyanaz a stúdió készítette a Full Metal Panic-ot és Rosari To Vampire-t.

A hangulat az viszont nagyon üt! Leginkább az iszonyatosan erős karakter fejlődés miatt! Tisztán látjuk Sora karakterét fejlődni, ahogyan egyre önzetlenebb lesz, vagy ahogyan Layla egyre többet veszít "Sasuke"-s vonásaiból, és May is lassan rájön, mit is akar valójában, és lassan elveszti ő is az idegesítő és kígyó vonásait.

 

A végére csak annyit mondok, hogy tipikusan az a "ronda és finom" anime! Nem szabad a látványra adni! Ez egy igazán szerethető kis anime, igazi témával és jó sok mondanivalóval! A legjobb az egészben, hogy mivel semmi olyan vér és hasonló nincs benne, mint más animéban, ezért tudom javasolni fiatalabbaknak is.

Meg kell nézni, mert tényleg jó anime! Nem bánod meg!

Kaleido Star 

- Idő: 2003-2004

- Rendező: Junichi Sato (első évad), Yoshimasa Hiraike (második évad)

- Stúdió: Gonzo (Rosario To Vampire, Full Metal Panic)

- Műfaj: Fantasy, Sport, Vígjáték

- Hossz: 51 + 3 OVA                                                                                     

Ami Tetszett:        

- Kiváló téma választás!

- Jó sok mondani való.

- Jók az eredeti karakterek.

- Nagyon erős karakter fejlődés, és nem csak néhány karakter részéről.

- Semmi sem erőltetett benne.

- Végre egy anime, ami nem vérrel meg fanservice-el akarja eladni magát!

- Tele van a történet érdekess csavarokkal, titkokkal, fordulatokkal.

- Piszok jó hangulat.

Ami nem tetszett:

- Mivel nincs benne vér, fanservice, passzív-fanservice, tsundere-girl-ök, ezért sokan gyerekesnek fogják tartani...

- Nagyon jól látható, hogy a fél szereplő gárdát a Naruto-ból lopkodták össze.

- A történet egy kicsit Walt Disney-is beütésű (ami nem baj, de sokak szerint emiatt lesz gyerekes).

- A zenék nem a legjobbak.

 Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 33/40 = Kiváló                                                                         Százalék szerint: 92%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr882270344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Squazee 2010.09.04. 16:41:14

Én nem érzem, hogy ennyire Narutosak lennének a karakterek, kiváltképp nem Layla az, aki Sasuke reinkarnációja lenne itt, de meg kell hagyni, érdekes nézőpont.
Szerintem amúgy itt csak arról van szó, hogy sablonkarakterek vannak (tisztelet a kivételnek).
Mindenesetre valóban jó volt megnézni, de azért én nem láttam benne olyan úgymond WTF-csavarokat.

Jó kis kritika amúgy, csak így tovább. ^^

Mangekyo22 2010.09.04. 17:24:53

@Squazee: Hát igen, utólag belegondolva inkább Leon lenne Sasuke karakteréhez közel, de azért a többieknél stimmel.
Csavarok terén inkább az érdekességekre értettem, mint pl Sora rokonságának titka stb...

Köszi!

Squazee 2010.09.04. 22:00:49

Áh, így már értem. Csak fogalmi eltérés volt köztünk akkor.

Dante.s 2010.09.06. 17:10:56

@Mangekyo22: Mi a jó a Narutoban(az Akatsukin kívül)?(nem ide tartozik tom de meg akarom tudni mért szeretik annyian)

Mangekyo22 2010.09.06. 19:48:18

@Dante.s: .... jó kérdés, de majd úgy is írok róla a szeptemberi "Hónap Témájában".

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2010.09.07. 22:27:47

@Dante.s: én is ezt kérdezem magamtól, mióta nézem az One Piece-t

Régebben láttam ezt az animét az Animaxon, de nekem annyira nem jött be ez a stílus (mármint ez a harc nélküli :D)

xx18Rolandxx 2010.09.08. 22:24:45

én sem értem mért kell mindent a narutóho hasonlítani! öszintén szolva jobban tetszik a kaleido star mint a naruto!

Dante.s 2010.09.09. 14:29:57

mien jókat tudok kérdezni...
süti beállítások módosítása