Ma a Top 10 anime listám 5-ik helyezettét mutatom be, amelyet biztos sokan ismernek, hiszen egy valóban kiválóra sikerült animéről lesz szó. Ez az anime egyszerre tud vicces és komoly is lenni. És a legszebb az egészben, hogy ez egy olyan mangának az adaptációja, amely még ma sincs befejezve, és aminek most csinálják a "100%-os anime adaptációját". Pedig ez a verzió pár helyen még talán veri is - bár tény, az ember általában jobban szeretné a manga eseményeit nézni.

Ma a híres Full Metal Alchemist animét mutatom be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Full Metal Alchemist anime egy 2001-től a mai napig is tartó manga adaptációja volt, de mivel az anime 2003-ban kezdték el csinálni, és mivel a manga nagyon lassan ment a havi megjelenése miatt, ezért a készítők a mangának körülbelül csak a felét használták fel - és azt is némi módosítással. Az anime 2003-tól  sugározták 2004-ig. Rendezte Seiji Mizushima (Slayers Next, Shaman King), és a Bones stúdióban (Soul Eater, Darkes Than Black és a most a manga történetét végig követni szándékozó Full Metal Alchemist Brotherhood) készült. A 2003-as anime rengeteg díjat nyert, mint legjobb eredeti ötlet, legjobb zene stb...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet csillagos ötös - van olyan jó, mint a Monster. Arról szól, hogy egy 2 fiú testvér az alkímia segítségével felakarják támasztani meghalt édesanyjukat. De persze balul sül el az egész, anyjuk helyet egy szörnyet teremtettek, és az alkímia szabályait megsértve mindkettő fiú komoly büntetést kaptak - Edward elveszítette jobb karját és lábát, testvére pedig az egész testét és a lelke egy páncélba lett zárva. A két fiú nem adja föl, és elhatározzák, hogy alkimisták lesznek, és megtalálják a bölcsek kövét, amivel bármit megtehetnek anélkül, hogy adniuk kéne valamit. Mivel egy nagyon fontos szabálya van az alkímiának: valamit valamiért.

Tehát a történet nagyszerű! És ha beleszámoljuk, hogy rengeteg izgalmas és érdekes csavar van a történetben, akkor elmondhatjuk, hogy a Full Metal Alchemist története a legjobbak között van. És hiába nem tudták úgy befejezni az animét 2004-ben, ahogyan a manga fog majd véget érni úgy 2010-2014 között, egy rendkívül izgalmas sztorit hozott össze a Bones stúdió.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami még tetszett, az a karakterek sokszínűsége. Edward nagyszájú, kedves, hatalmas igazság érzete van és egy valóban kemény srác. Al - akinél valamiért mindig röhögő görcsöt kapok amikor a hangját hallom - kedves, naív, gyermeklelkű srác. Mustang a tűz alkimista egy arrogáns, mégis tiszteletre méltó katona.

A legnagyobb pozitívum mégis a mondanivalója a Full Metal Alchemist-nek: valamit valamiért, az ember nem kap semmit anélkül hogy adnia kéne valamit. Ez bizony így igaz! Az ember az életben nem szerezhet meg mindent anélkül, hogy nem tenne érte semmit. Ez egy olyan tanúlság, amit jobb, ha minden ember megőriz magában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel ugye az anime nem tudta végig követni az mangát, ezért a rendező sokat változtatott mind a cselekményben, mind a karakterekben és egyéb dolgokban. És nagyon jól sikerült!

Kezdjük a legfontosabbal, a Homunculusokkal. Itt is mesterségesen létre hozott ember utánzatok, de itt ezek nem a semmiből teremtett emberek, hanem meghalt személyek balul sikerült feltámasztott vázai, bölcsek köve utánzatokkal táplálva, és csak úgy halnak meg, ha egy körbe zárják őket régi testük valamilyen maradványával.

Néhány szereplőnek a fontosságát és személyiségét kicserélték. A legjobban talán Envy (Irigy) karakterét változtatták meg. Envy itt Hohenheim és Dante halott fiának a Homunculusa, és bosszúból - amiért otthagyta őt és anyját Dante-t - megakarja ölni Edward-ot és Hohenheim-et is. Envy fizikuma és személyisége mindig meg lett volna, hogy a mangában egy hatalmas kaliberű szereplő legyen, de ott nem lehetett, itt viszont talán a legjobb antagonista, akit láttam.

Rose itt sokkal több szerepet kapott, mint a mangában. Belőle is sokat kihoztak, amit a mangából hiányoltam.

Dante egy nő, és a manga eredeti fő gonoszát, Father-t helyettesíti (nyilván nem ért rá). És ez volt az, amit hiányoltam. Mert habár Dante is egy romlott fő gonosz figura, azért Father ellen nincs esélye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az anime grafikája jó, ahogyan a speciális effektek is. A zene nekem tetszett. Tetszett a humor is. Nagyon sok jó poént beletudtak vinni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem akarom lelőni a poént, de a Full Metal Alchemist annak ellenére, hogy nem a manga szerint lett befejezve, nagyon jó lett, és egyben nagyon szomorú is. Az anime vége az mindenáron megér egy misét, mivel eredeti is, és jó is. Nem lövöm le a poént, tessék megnézni - de persze úgy, hogy az első résztől nézve az animét, hogy megszeresd mindegyik szimpatikus karaktert, mert úgy viszont picsafüstöt sem ér az egész.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglalva az egészet, a Full Metal Alchemist egy abszolút kiváló anime. Bár már most megy szintén a Bones stúdió által kreált, már a teljes mangát feldolgozni szerető Full Metal Alchemist Brotherhood, a 2003-as anime verzió van olyan jó, mint a manga - s talán még pár helyen jobb is. Nézd meg, nem csalódsz, mert ez egy KIVÁLÓ anime!

 

Full Metal Alchemist (2003):  

- Idő: 2003-2004

- Rendező: Seiji Mizushima

- Stúdió: Bones Stúdió (Soul Eater, FMA Brotherhood, Darker Than Black)

- Műfaj: Dráma, Akció, Vígjáték

- Hossz: 51 epizód                                                                                         

Ami Tetszett:        

- Zseniális történet, tele nagyszerű csavarokkal.

- Szimpatikus karakterek.

- Jó zenék.

- Szép grafika.

- Nagyon bölcs mondanivalója van.

- Az anime sok helyen változtatott a mangához képest, és nagyon pozitívan.

- A vége kellően szép.

Ami nem tetszett:

- A mangának csak kb a felét követi.

- Father nincs jelen benne.

 

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 32/40 = Király                                                                   Százalék szerint: 93%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr461909799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbbarniii 2010.04.10. 19:42:51

Olvasd már el végre, Mangekyo022, hogy ÚJRASZINKRONIZÁLOM A VIDEÓT!

Mangekyo22 2010.04.10. 19:57:52

@Barnileonidasz:
Elolvastam a kommentedet a blogon.

Már várom az újraszinkronizáltat! Nem kell elsietni, ha úgy érzed, hogy valami nem jó, akkor nyugodtan csináld helyre, nem kell kapkodni.

Sok sikert!
Mangekyo022.

bbbarniii 2010.04.10. 20:13:27

Köszi, jó tudni, hogy elolvastad :) A kritikában azért vettem a számon a levegőt és azért volt ilyen a hangom, mert meg voltam fázva, de most vagyok és üde, úgyhogy majd jövőhét péntek felé kerülne fel. Neked megfelel ez az időpont?

Mangekyo22 2010.04.10. 22:07:13

@Barnileonidasz:
Persze!
(U.I.: legközelebb emailben vagy youtube-on írj légyszi)
süti beállítások módosítása