Sziasztok!

 

Szerintem nekem úgy általánosságban nincsenek nagy igényeim vagy elvárásaim a vígjáték animék terén, főleg ha iskolás vígjátékokról van szó, legalábbis annyival több biztosan nem mint mindenki másnak vannak. Legyen vicces, szórakoztató és ha ez meg mellé még végig képes tartani a szintet is akkor az már egy külön jó pont, főleg ha egy magát "elborult" vígjátékként hírdető animéről van szó. Ugyanakkor pont emiatt is szokott magasabbra kerülni az a bizonyos léc, hiszen ilyenkor az átlag néző rögtön egy Dokuro-chan vagy Excel Saga szintű alkotást vár és rögtön ezekhez az animékhez méri az adott művet.

 

Mai alanyunk, az idei nyári szezonban futott Shikanoko Nokonoko Koshitantan arra a nem egyszerű feladatra vállalkozott, hogy egyszerre lesz egy elborult vígjáték és minőségi iskolás vígjáték anime is. Az, hogy ez mennyire sikerült neki máris megtudhatjátok ha tovább olvassátok a kritikát! Jöjjön tehát a Shikanoko kritikája.

 

 

ixaecuxa9abrqkdsdq9j2kuo442qax7y6l1rbp1t.jpg

 

 

 

 

A Shikanoko eredetileg egy 2019 óta futó manga alapján készült amit a csak az önmagát Oshioshi néven illető mangaka rajzol és ír és ami a Shounen Magazine Edge oldalain jelenik meg olyan más művek társaságában mint az Otaku Elf vagy a Shaman King totál felesleges vadhajtásai . Az animét pedig a WiT stúdió készítette akiket nem hiszem, hogy részleteznem kellene, a rendezői székben pedig Oota Masahiko ült és akinek olyan műveket köszönhetünk mint a Gabriel Dropout, a Kotoura-san, a Mitsudomoe vagy a YuruYuri. Műfajilag egy Gag humorú iskolás vígjátékról beszélünk , demográfiailag pedig shounen.

 

A történet főszereplője egy Torako Koshi nevű iskoláslány aki úgy kvázi a tökéletes diáklány megtestesülése. Jó tanuló, kedves, intelligens, segítőkész és nem mellesleg a diáktanács elnöke akinek azonban sötét múltja van: Korábban egy rettegett delikvens volt, ám mára megjavult és próbál normálisan viselkedni.

 

vlcsnap-2024-09-26-10h32m18s993.png

 

 

 

Élete azonban fenekesült felfordul mikor is belebotlik egy fura, félig szarvas-félig ember hibrid lányba, ő lenne a címben is említett Shikanoko aki persze hamarosan az osztálytársa is lesz és, hogy ne buktassa le mindenki előtt a múltját kénytelen belemenni a lány hülyeségeibe, nemsokára pedig meg is alkotják a Szarvasklubbot ahova később csatlakozik még Torako yandere hugicája Anko és egy Meme nevű lány is és innentől fogva a lányok örültebbnél őrültebb kalandokba keverednek....legalábbis papíron.

 

vlcsnap-2024-09-26-10h32m35s036.png

 

 

 

A történet maga tehát tényleg nem nagy eresztés, legalábbis semmivel sem több mint mondjuk a Dokuro-chan esetében és meg kell hagyni, hogy az alapok valóban adottak voltak ahhoz, hogy ebből is ki lehessen hozni egy ahhoz hasonló tényleg elborult agyfasz vígjáték animét. Kár, hogy a készítők nem éltek ezzel a lehetőséggel. Mert ja papíron ennek kellett volna történnie, csak aztán sajnos a szufla úgy nagyjából a 2. rész után kifújt és az egész átmegy egy K-on! szintű " iskolás csajok döglenek a klubbszobában ( vagy jelen esetben a sufniban) és egész nap lószart sem csinálnak " animébe ami egyrészt a vígjáték animék legalját szokták képezni, másrészt ha egy műnél akárcsak minimálisan is felmerül a K-on! gondolata ott már bizony gondok vannak.

 

A humorról majd később, egyenlőre beszéljünk a cselekményről és a történetvezetésről. Üsszefüggő történet kvázi nincs, helyette az epizódikus történetvezetést kapjuk meg. Annyit hozzá kell tenni a pozitívumokhoz, hogy a klisé epizódokat, tehát a tengerparti, valentin napos, karácsonyos részeket kihagyták ( bár a sportnapra így is sikerült egy egész részt elpazarolniuk) viszont ennek köszönhetően az anime nagyjából egy egy helyszínen játszódó kamaradarab érzetét adja. Ezzel sem lenne különösebb baj, de innéttől kezd kiütközni az ami az ilyen jellegű animék halálát szokta okozni: Elkezdi vérkomolyan venni magát és erőltetetten próbál vicces lenni. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni mint amikor egy romantikus animét csak a csöcsök mutogatásával akarják viccessé tenni és az egészből csak úgy sugárzik a " Höhöhöööö, ez nagyon vicces, röhögj már te köcsög!" érzés.

 

vlcsnap-2024-09-26-10h48m42s016.png

 

 

Na nagyjából itt is ez a helyzet. Az anime erőltetetten próbál vicces lenni és ez egy idő után már nem csak baromi unalmassá hanem egyenesen fárasztóvá / nyögvenyelőssé is teszi az egész sorozatot. És mielőtt valaki rákezdené, hogy csak mi nem értjük az anime zseniális humorát mert kiégett incelek vagyunk, hát nem! Jó példának ott van a már Ragna által is említett Astro Note ami a retró humort képviseli, de azt képes jól csinálni ezért minden egyes részen hangosan röhögtünk, de olyan animék is a kedvenceim közé tartoznak a műfajban mint a már említett Excel Saga, a Nichijou, a Shimonetta , a Hayate no Gotoku vagy a Way of the Househusband. Visszatérve a témára, az alapok tehát adottak voltak, de a lufi a 2. rész után kipukkad és láthatóan a készítők is erőlködtek azért, hogy valahogy ki tudják izzadni magukból a maradék 10 részt.

 

Ami viszonylag menti az összképet az a technikai oldala az animék. A látvány összességében elfogadható, bár ha arra lenne panasz akkor az lenne egy koporsószög a stúdió koporsójába ( Köhömm Isekai Suicide Squad CGI köhömm....). A háttérdizájn ugyan nem túl változatos hiszen kvázi az anime 90%- a klubbsufniban és a suliban játszódik, de legalább szépen van megalkotva akárcsak a karakterdizájn, a cgi szarvasok is kellően realisztikusan néznek ki . Na de egy humor alapú animénél nem ezekről kell beszélni ugye hanem arról ugyebár.

 

vlcsnap-2024-09-26-10h42m21s725.png

 

 

Gyerekek, a humor egész egyszerűen semmilyen! Ahogy már említettem, mível az anime már a 2. rész után kifullad így a humor színvonala is nagyon hamar süllyedni kezd és nagyjából az 5. - 6. rész után már csak ugyanazokat a köröket futják ilyen téren, de azokat is valami baromi vérszegényen teszik.

 

- Shikanoko hülyeséget csinál vagy mond amikre Tora üvöltve vagy szarkasztikusan reagál

- Anko yandere pillanatai

- Meme rízst eszik

- Random viccesnek szánt dolgok történnek

 

Ezek ismétlődnek konstans, kb egy a Jóbarátok vagy más szitcom sorozatok helyzetkomikumával akar működni és habár van ezek között elvétve pár mosolygásra okot adó jelenet, de a többségük inkább csak nyeh vagy szájhúzós pillanat amik max azoknak lehetnek viccesek akik még egyetlen vígjáték animét sem láttak. Persze erre is lehetne mondani, hogy más hasonló animék a humora sem különb egy idő után és ebben igazat is adok, csak itt jön elő az a jelenség amit úgy neveznek, hogy hype. Ha ezt nem úgy hypeolták volna már a trailerek alapján, hogy ez lesz a következő Nichijou vagy Azumanga Daioh akkor talán a léc sem lett volna olyan magasan. Vagyis mondhatjuk, hogy ez is egy olyan anime amit részben a saját hypeja nyírt ki.

 

Akkor viszont most térjünk át a szereplőgárdára. Azért nem karakterekre mert itt nincsenek karakterek, mindenkit kb. egy nagyjából két dologgal lehet jellemezni.

 

Kezdjük Shikanokóval avagy a szereplővel aki csak azért van a sorozatban, hogy ő legyen a fő humorforrás, de ezen kívül más szerepe nagyon nincsen , emellett pedig az emberi külseje ellenére tényleg úgy viselkedik mint egy szarvas vagy egy nem evilági lény. Szerencsére az alkotók nem is próbálják megmagyarázni a létezését ami azért már egy újabb plusz pozitívum, de vele kapcsolatban is csak ugyanazt a 2-3 poént sütik el.

 

vlcsnap-2024-09-26-10h44m08s926.png

 

 

Torako pedig.....hát bocsánat, de ez a csaj egy nagy semmi. Lényegében annyi a szerepe, hogy folyton Shikanoko hülyeségei vagy más miatt aggódjon, de egyetlen önálló cselekedete vagy gondolata sincsen. A delikvens múltjával is max annyit foglalkoznak, hogy időnként megjelenik három random másik delikvens csaj akikkel lenyomnak egy kis low budget fightot , de ennyi, ezen kívül semennyire sem foglalkoznak vele. Talán ha a Great Teacher Onizukában szerepelt volna, na de hagyjuk. És az a vicc, hogy ennek a két csajnak még így is több jelleme van mint a maradék szereplőgárdának.

 

vlcsnap-2024-09-26-10h38m36s532.png

 

 

Ankónak annyi a szerepe, meg úgy nagyjából a jelleme, hogy yanderéskedjen Torakóval kapcsolatban, amúgy különösebben nem érdekli semmi sem ami a sorozatban történik, Meme pedig úgy beszél és viselkedik mintha 0/24-ben be lenne állva és az egyetlen poénja, hogy állandóan rizst eszik. Ez hol vicces? Szegény Fuuka Izumi aki a hangját adja. Utena szerepe után kénytelen volt elvállalni Rin-t a halálszar Highspeed-ben majd egy ilyen semmitmondó töltelékszerepet kellett eljátszania.

 

vlcsnap-2024-09-26-10h43m26s925.png

 

 

 

Kik vannak még? Ja igen, egy másik lánytrió akik ugyanolyan jellemtelenek mint a többiek. Neko, a macskafülü loli akinek egyetlen célja Torako legyőzése és a diáktanács élére kerülni, Kinuról annyit kell tudni, hogy folyton parázik mindenen, Chiharu pedig az érzelemmentes robotcsaj szerepét tölti be aki titkon Shikanoko rajongója.

 

vlcsnap-2024-09-26-10h41m05s529.png

 

 

 

Meg ugye van a tancsinéni meg a többi szóra sem érdemes mellékszereplő. Mondjuk a végefelé feltűnik egy vadász is, de nagyjából ő is a "Minek vagy itt?" érzést váltja ki a nézőből.

 

 

vlcsnap-2024-09-26-10h48m49s433.png

 

 

 

 

Egy szó mint száz a karaktergárda borzalmasan jellemtelen és semmilyen, láthatóan a kinézetükbe több energiát fektetett a mangaka mint a jellemükbe.

 

Már csak a zenék vannak hátra és itt a végére el is értünk az egyetlen vegytisztán pozitív részéhez az animének. Bár az OST lista nem nagyon marad meg a nézőben, de az opening-ending páros kiváló. Az opening bár egy mémdal színtjén van, de nagyon vicces a különböző animés és játékos utalásokkal, míg az ending élőszereplős mivolta kellemesen zárja le az epizódot.

 

Részemről ez volna tehát a Shikanoko, egy ígéretesen induló, de végül az év egyik legnagyobb csalódásává váló anime amit egyrészt a saját hypeja, másrészt pedig az nyírt ki, hogy az alkotók képtelenek voltak élni a lehetőségeikkel vagy egyszerűen nem értették, hogy mitől is működött anno a Dokuro-chan, az Excel Saga vagy a Hayate no Gotoku. Nagyon kár érte.

 

Shikanoko Nokonoko Koshitantan

 

- Idő: 2024

 

- Stúdió: WiT Stúdió

 

- Rendező: Oota Masahiko

 

- Műfaj: Vígjáték

 

- Opening: Shika-iro Days by Shika-bu

 

- Ending:  Shika-senbei no Uta by Han Megumi & Fujita Saki

 

- Hossz: 12 rész

 

Ami Tetszett:

 

- Az alapszituáció érdekes

 

- Szép a látvány

 

- Van pár jobb poénja

 

- Zenék

 

- Opening- Ending

 

Ami nem tetszett:

 

- Az anime 2 rész után kifullad és nagyon nyögvenyelőssé válik

 

- A humor szintúgy nagyon hamar ellaposodik és unalmassá válik

 

- A szereplőgárda iszonyatosan jellemtelen és egysíkú

 

- Önismétlődő humor

 

Értékelés:

 

- Százalékban: 52% - Közepes

 

- Pontban : ( Egy nagyon gyenge) 5/10

 

Nos én ennyi lettem volna, a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1118501162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása