Sziasztok!

Az évek során rengeteg féle animével volt már dolgunk. Voltak köztük jók és rosszak, átlagosak, mesterművek és nagyon rosszak is, de olyan animével nem sűrűn találkoztunk ami már a legelső képkockájával közli a nézőkkel Dante híres mondatát:

" Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! "

Igen, mai kritikám alanya a Baraou no Souretsu ,és előre szólok,hogy ez a kritika borzasztóan spoileres és fröcsögős lesz, de máshogy nem tudom érzékeltetni azt a már-már transzdimenzionális élményt amit ez a sorozat okozott. Szálljunk is alá a pokol bugyraiba!

118527l.jpg

 

A Baraou no Souretsu eredetileg egy 17 kötetes mangasorozat volt amit Kanno Aya írt és rajzolt 2013-tól 2022-ig,és ami a Princess magazinban jelent meg és összesen 78 fejezet hosszú. Az animét pedig a J.C Staff készítette szintén 2022-ben , összesen 24 rész hosszan , rendezője pedig Suzuki Kentarou volt akinek ez volt az első komolyabb projektje. Műfajilag egy shoujo műről beszélünk, de egy másik műfajnak is eleget tesz, de arról később.

A történet szerint a középkori Angliában járunk,pontosabban az 1400-es években amiket a történelem csak úgy említ meg, hogy a Rózsák Háborúja. Két nemesi ház, a York-ok és a Lancesterek harcolnak egymással a koronáért és a trónért, jelképük pedig egy vörös, illetve egy fehér rózsa.

Főhősünk Richard akit a történelem később III. Richardként jegyez a York ház királyának a legkisebb fia aki viszont mind külsőleg, mind viselkedésben eltér apjától és testvéritől.

baraou-no-souretsu-04-02-1.jpg

 

Velük ellentétben neki fekete a haja, sápadt, vékony és egy szörnyű titok miatt mindenki démonivadéknak hívja,egyedül az apja és legidősebb bátyja mutat némi családi szeretet, az anyja még a létezését is megveti. Élete akkor vesz fordulatot mikor eléri azt a kort mikor apja , Edward oldalán kezd harcolni az ellenséges csapatok ellen, ezzel viszont belekerül a kastély intrikákkal, gyilkosságokkal és ármánykodással teli körforgásába is ami végül nem csak az ország hanem a saját jövőjét is nagyban befolyásolja.

baraou-no-souretsu-king-richard-1024x577.jpg

 

Vagyis ahogy azt már a fenti írásból is ki lehetett találni egy középkori királydrámáról van itt szó, ráadásul nem is akármilyenről. A mangakaasszony bevallottan sokat merített William Shakespeare műveiből majd ezt megtoldotta a saját ötleteivel és picit megfűszerezte némi Trónok Harca utánérzettel is. Egy ilyen mű már önmagában is felkelti a néző érdeklődését, hiszen Anglia történelménél kevesebb jobb alapanyag létezik egy királydrámához. Nem véletlenül olyan népszerű a Korona című sorozat is. Minden adott tehát egy igazi véres, mélyenszántó királydrámához, igaz? HÁT NEM!

Hiába ígéri ezt a mű, a sorozat rohadtul nem a fent említettekről szól! Ennek az egyszerű oka pedig az, hogy ez egy elsősorban nem királydráma hanem egy yaoi, de abból is a legigénytelenebb változat amit csak el lehet képzelni!  A sorozat első 12 része ugyanis nem szól másról mint,hogy minden 2. pasi Richarddal akar kefélni illetve ezen pasik szenvedéseit kell minduntalan nézni,míg a 2. felében ugyan már beindul a cselekmény, de ott is a fókusz Richard és Buckingham szerelmi életén van, ami amúgy a bántalmazó kapcsolat mintapéldánya.

baraou-no-souretsu-15-16.jpg

 

Tudjátok, hogy miért viszolyognak sokan a BL illetve a yaoi művektől? ( mármint a magától értetendő tartalom mellett). Nos ,pontosan azért amiért a hárem illetve ecchi művektől is. Általános esetben van egy alibi sztori ami csak karácsonyfadíszként szolgál a tsunderéskedéshez illetve a hárem gyűjtéshez. Ilyen művekből Dunát lehetne rekeszteni. Aztán van a másik változat amikor van egy kifejezetten érdekes sztori amiből még akár ki is lehetne hozni valamit és akkor a klisés fanservice és háremgyűjtés se annyira zavaró. Nos hihetetlen, de ez az anime mindkét frontot megbukik. Alibi sztorinak ez túl összetett és érdekes, viszont mindezek ellenére sem hoznak ki belőle szinte semmit. A királydráma része kimerül annyiban, hogy kit kihez akarnak férjül vagy éppen feleségül adni, az ármánykodás egy csomó értelmetlen szarkavarás és trollkodás, és mindezek közepén ott van egy főszereplő aki csak arra jó, hogy megnyerjék vele a yaoi fangirl bázist ami kétségkívül sikerült is, hiszen a manga elég szép népszerűségnek örvend, de egy nagyon rétegműről van szó ami ugyan megtalálta a célközönségét, de aki úgy áll neki olvasni vagy nézni ,hogy nem szereti a yaoi-t vagy a kétnemű szereplőket akkor ez a mű az egyik legrosszabb manga lesz amit olvasott vagy anime amit nézett, de nem csak itt vannak gondok.  Mondhatni, hogy ez csak a legkisebb probléma, mert amit a J.C Staff itt leművel az újradefiniálja az igénytelenség fogalmát.

Térjünk is ki akkor az első koporsószögre: A Látványra.

Oké, kezdjük azzal ami jól nézett ki! A karakterdizájn szép és a háttérgrafika is kellően visszaadja a középkori Anglia látképét. Ennyi, nincs több,mert minden más a tömény igénytelenség!  Kezdve ott, hogy a részek 90%-a állókép és ebbe a harcok is beleszámítanak.Értitek, egy középkori,Trónok Harcára hajazni akaró sorozatban a harcok, amiknek epikeknek, súlyosaknak és véreseknek kéne lenniük mind állóképes diavetítések!

vlcsnap-2022-07-10-23h42m35s428.png

 

Nem,nem ti látjátok rosszul, mindegyik csatajelenet így néz ki! Így!  Ez nem a Trónok Harca hanem a Klónok Támadása egy csepp vér nélkül! És nehogy azt higgyétek , hogy ez a legalja, ohhhohhh nem, ez még csak súrolja az alját! Most jön a legalja! Egyrészt az arcokat sokszor még akkor sem rajzolják meg amikor a tulajdonosa beszél, vagy valaki éppen mellette beszél.

baraou-no-souretsu-15-10.jpg

 

De ez mind semmi egyvalamihez képest: Az pedig a cenzúra! Itt gyakorlatilag kicenzúráznak mindent amit csak lehet! Mutatok pár példát:

Richard megcsókolja az apjának a levágott fejét! Így néz ki a mangában....

7d024ab45d6081742cf785d1b1d1eeee.jpg

És így a sorozatban....

vlcsnap-2022-07-10-22h43m47s976.png

 

Richard női ruhában csókolja meg a bátyját. Így néz ki a mangában....

index1.png

Így az animében....

vlcsnap-2022-07-11-08h40m52s820.png

 

Henry és Richard fürdését megzavarja egy csapat lány. Így néz ki a mangában....

index2.png

Így az animében....

vlcsnap-2022-07-10-23h14m08s092.png

 

Henry látja ahogy az anyja megerőszakolja az apját. Így néz ki a mangában....

index3.png

Így az animében.....

vlcsnap-2022-07-10-23h14m26s633.png

 

És ez még csak az ízelítő volt. Henry jeleneteinek a jó 80%-át kivágták, cselekményeket írtak át vagy kukáztak, 2 rész között ugranak éveket, vagyis elmondható, hogy itt a J.C Staff  lement a Pierott stúdió színtjére ami az igénytelenséget illeti. Igen, láthatjátok,hogy habár már a manga is egy rétegmű, de legalább a mangakahölgy bevállalós volt brutalitás illetve yaoi erotika terén. Itt meg még azok is olyan művészkiedősen vannak cenzúrázva amiknél még Salvador Dali szemei is sírva menekültek volna el. Humor egy deka sincs benne,a sorozat végig vérkomolyan veszi saját magát amit viszont meg a nézőnek nem sikerül a pocsék és agyonszínezett cenzúra miatt.  Ugyanakkor ez másról is árulkodik,mégpedig a stúdió hozzáállásáról. Egy idő után tisztán kivehető, hogy a J.C Staff már a kezdetektől fogva magasról leszarta az egészet,sőt olyan mintha már a szerződéskötés utáni első mp-ben megbánták volna az egészet, csak akkor már nem táncolhattak vissza és az egész anime ennek a szellemében készült. Úgy voltak vele, hogy " Jó , megcsináljuk de nem lesz benne semmi köszönet! Megkapjátok amit akartok, mi meg mossuk kezeinket!"  Legalábbis erre a szeméthalomra nincs más magyarázat amit itt leműveltek.

Ez volt tehát az első nagyobb koporsószög, nézzük a másikat: Karakterek.

Nincsenek! Legalábbis érdemi karaktere egyik szereplőnek sincs. Richard a való életből is ismert pszichopata jelleme ugyan megmaradt,de mivel kapott egy másik testi deformitást is ( egyértelmű,hogy hermafrodita) így nagyobb hangsúlyt kap az emiatti ,illetve a tiltott szerelmei miatti szenvedései amitől egy idő után már nem szánnivaló lesz hanem csak szánalmas, sőt,igazából végig érződik,hogy mintha a mangaka ténylegesen egy női karakternek, egy amolyan itteni Arya Stark-nak szerette volna megcsinálni , és bevallom ez még érdekes is lett volna, de helyette kaptunk egy folyton szenvedő gender-bender gyereket akivel lehetetlen együtt érezni mert mindig másokra támaszkodik, egyedül semmire sem képes.

baraou-no-souretsu-16-10.jpg

 

A háreme meg....húhhhh, tartsunk egy létszámellenőrzést:

Ott van mindjárt Henry, az ellenséges király , aki a jelenetei 99%-ban vagy amiatt rinyál és néz szomorúan maga elé mert nem akar király lenni vagy mert nem lehet Richarddal. Gyakorlatilag úgy viselkedik mint egy hisztis kisgyerek aki megállás nélkül vágja a durcit mert nem kapott csokit a boltban. Így aztán marhára komolyan lehet venni őt is, hiszen mint írtam,a későbbi jeleneteinek a jó részét kivágták így semmi magyarázatot nem kapunk arra, hogy mit keres még a sorozatban?

vlcsnap-2022-07-10-22h49m23s919.png

 

Aztán ott van Edward, Henry fia (igen apuka után ő is szerelmes belé), aki csak azért szerelmes belé mert lánynak nézi Richardot, ott a felesége Anne aki konkrétan csak biódíszlet szereplő, Buckingham aki meg a bántalmazó / kihasználó szerető tökéletes kivetülése, Catesby,  a hűséges testőr aki szintén mutat gyengéd érzelmeket Richard felé és még sorolhatnám....

 

baraou-no-souretsu-18-4_1.jpg

 

A többiek közül érdemes megemlíteni Warwick-ot aki a fő szarkeverő képében tetszeleg.....

vlcsnap-2022-07-10-22h50m36s162.png

 

...meg ugye ott a család többi tagja, de ők is annyira érdektelenek, hogy még a nevük vagy a kinézetük alapján sem tudja megkülönböztetni őket a néző.

Női karakterknél viszont van pár kifejezetten érdekes személy. Kezdve Margarettel, Henry feleségével aki lényegébn az itteni Cersei Lannisternek felel meg, de mégis sokkal életképesebb, kompetensebb és tökösebb vezér mint a férje.

xobvyzd.jpg

 

Meg ott van ugye anyuci aki lényegében nem csinál egyebet mint a mentálsérült nő szerepet nyomja megállás nélkül amiről azonban végig lerí,hogy inkább önmagát utálja a legjobban de ezt a fiára vetíti ki......

barou-no-souretsu-01-24.jpg

 

Plusz kapunk még egy boszit is aki azonban hihetetlen, de a sorozat legjobb karaktere! Nem idegesítő, pontosan tudja, hogy mit csinál és ami a legfontosabb: Nem rinyál egyszer sem! Illetve itt van még  Joan of  Arc is aki meg aztán végképp nem értem mit keres itt mikor ő már 1431-ben meghalt és ellenségk voltak nem barátok az angolokkal. És ahogy kinéz,te jó isten!

vlcsnap-2022-07-10-22h48m51s015.png

 

Tehát van kb 3 érdekes karakter,a többi mind kuka.

Végül a zenék. Egy szóval tudnám jellemezni őket,még pedig azzal,hogy unalmasak. Maga az OST lista teljesen érdektelen, az első Opening zene ér még csak valamit, de a 2. már szintén unalmas,az Endingek szintúgy felejtősek.

Ez volna tehát a Baraou no Souretsu, egy minősíthetetlen fércmunka ami az amúgy érdekes alapötletből csinált egy kolbászfesztivált ahol minden 2. pasi azon rinyál,hogy meleg és Richard ánuszát akarják kitágítani, a sztori lényegében csak karácsonyfadísz és ami érdemi történés van azok is csak a 2. felébn indulnak be. ótvar látványvilág, összességében érdektelen karakterek és semmilyen zenék jellemzik az animét, amiről végig lerí, hogy a stúdió nagy ívben leszarta az egészet. Kb mint a Blazblue esetében a Hoods Entertiment-nél, tudták, hogy bukni fog, tudták, hogyn nem lesz jó de ők legalább próbáltak kihozni valamit az alapanyagból.Itt még ez sincs meg. Amennyire utánanéztem már a manga sm jó, legalábbis tényleg rétegmű de inkább azt olvassátok el, erre nem érdmes időt pazarolni.

Baraou no Souretsu

- Idő: 2022

- Stúdió: J.C Staff

- Rendező: Suzuki Kentarou

- Műfaj: Shoujo

- Openingek:   Ware, Bara ni Insu by Furukawa Makoto

                     Ibara Rondo by Furukawa Makoto

- Endingek:     Akumu by ZAQ

                      Rasen by Nowlu

- Hossz: 24 rész (inkább 23 ha a recap részt nem számítjuk bele)

Ami Tetszett:

- Kifejezetten érdekes alaptörténet

- 3 érdekes karakter

- Szép háttérgrafika

- 1. Opening zene

Ami Nem Tetszett:

- Megbukik mind királydráma és mind yaoi is

- Sugárzik a leszarom hozzállás a készítők részéről

- Az érdekes történtből nem hasznosít szinte semmit

- Ocsmány, 90%-ban állóképes grafika

- Még ocsmányabb cenzúra

- Irritáló karakterek akik csak szenvedni tudnak mindenen (talán Havas John a példaképük?)

- Zenék

- 2.Opening és az Endingek

Értékelés:

- Százalékban: 23% - Szar

- Pontban 2.5 /10

Nos , ennyi voltam mára,a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9417880173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása