Sziasztok!

Ha van műfaj amibe az animeiparnak rendszeresen beletörik a bicskája akkor az a horror. Pedig ha horrorról van szó akkor Japán azok közé az országok közé tartozik akik azért értenek a műfajhoz és nem egy mára klasszikussá vált horrorfilmet köszönhetünk nekik, viszont ha animében kell ugyanazt produkálniuk akkor a végeredmény eléggé felemás szokott lenni. Ebbe mondjuk az is beletartozik, hogy sok animére csak rásütik a horror jelzőt még ha a kész végeredmény távolabb nem is állhatna tőle.

Persze azért vannak animék amik képesek kiaknázni a témát és ha mindezt a készítők megtoldják a Japán mondavilág szörnyetegeivel és egyéb lényeivel is akkor azzal engem már kilóra megvettek és nem véletlenül, ugyanis a Japán mondavilág lényeinek a horrorisztikusságával nem sok más ország lényei vehetik fel a versenyt. És így érkezünk el mai alanyunkhoz ,a Jigoku Sensei Nube című animéhez. Lássuk, hogy ez mennyire felel meg mint horror anime!

 

hell-teacher-nube.jpg

 

A Jigoku Sensei Nube eredetileg manga formában jelent meg a Weekly Shounen Jump magazinban 1993-tól egészen 1999-ig majd a 279 fejezetet 31 mangakötetben is kiadták. A művet pedig Okano Takeshi és Makura Shou készítették akiknek mind a mai napig ez az egyetlen mangájuk, igaz már több folytatást is készítettek hozzá. Az animét pedig a Toei Animation készítette és 1996 és 1997 között futott a tévében tehát nem dolgozza fel teljesen a mangát ugyanakkor készült utána még 3 OVA rész, 3 film illetve 2014-ben egy 10 részes élőszereplős sorozat is, rendezője pedig Kaizawa Yukio volt aki dolgozott többek közt a One Piece filmeken is dolgozott, de neki köszönhetjük a Digimon Tamers , az Angel Densetsu illetve a Bikkuriman animéket is.

A történet igazából botegyszerű. Adott egy teljesen átlagos iskola teljesen átlagos osztálya ahova egy nap új tanár érkezik Nueno Meisuke képében akiről már a megérkezése napján legendák kezdenek terjedni az osztály berkein belül , miszerint az egyik keze démoni erővel bír amiről elég hamar kiderül, hogy nem csak szóbeszéd hiszen a felbukkanásával egyre jobban megszaporodnak a paranormális események és a démoni jelenések az iskolában illetve a környéken.

 

hqdefault_13.jpg

 

Nube ahogy onnantól kezdve a diákok hívják bal karjában ugyanis tényleg egy démon lapul aminek erejét a férfi arra használja fel, hogy a világunkba érkező szellemeket illetve egyéb lényeket lenyugtassa vagy elpusztítsa ezzel megvédve az osztályának a tagjait illetve a tanári kar tagjait is. Ebben lesz később a segítségére a férfi teljes osztálya is.

 

jigoku-sensei-nube-cover.png

 

A történetvezetés innentől fogva pedig áttér a szokásos 80-as, 90-es évek mintájára vagyis minden részben kapunk egy újabb szellemet vagy démont ami eleinte megkeseríti a szereplők életét és Nube-nak kell végül legyőznie őt. Monster of the week effektus. Sokszor elmondtam már, hogy nekem alapvetően nincs bajom ezzel a fajta megoldással és mivel a manga is hasonló módon meséli a történetet így ezzel abszolút nincs is probléma. Ugyanakkor a készítők nem a manga sorrendjében dolgozták fel a történeteket hanem random módon kiválasztva egyet-egyet és azokat dolgozták fel egy részben. Viszont ennek köszönhetően ki is ütközik a sorozat egyik ordas nagy negatívuma ami nagyon rá is nyomja a bélyegét. Az pedig a történetek minőségi hullámzása.

A sorozat maga 49 rész hosszú és habár többségében érdekes történeteket kapunk, de viszont még így is akad nagyjából 10-15 rész amik nem csak, hogy nem viszik előre a cselekményt de ráadásul totál érdektelenek, unalmasak, laposak és a rejtély sem izgalmas , és itt olyanokra gondolok mint a maguktól kigyulladó iskolás lány egyenruhák, az úszószellem, vagy az életre keltett bioszbaba. Ezek a részek teljes mértékben kihagyhatóak.

 

5lyztbvos196gvyvw3zjwoa-vdp4rr6yiifig6drm6f2htav2idergttavlijea5_1.png

 

Ugyanakkor a történettel kapcsolatban más nagyobb problémát nem igazán tudok felhozni. Aki látott már hasonló animét az tudja, hogy a kiszámíthatóság meg egyéb történetbeli dolgok itt is megjelennek de azon a 10-15 részen kívül tényleg izgalmas és érdekes részeket sikerült kiragadniuk a mangából, nem egy pedig olyan témákkal is foglalkozik mint a reinkarnáció , emlékezés a múltbéli életre, a karma vagy éppen a poltergeist jelenség de az anime amúgy főképp a Japán mondavilágból merítkezik,de azért persze megkapjuk a szokásos szellemeket és legendákat is mint például a 12. lépcső legendája vagy éppen Hanako aki köré viszont sikerült egy egész csavaros történetet kreálniuk. Összességében tehát a történettel a részek hullámzó minőségén kívül nagyobb gond nincs.

Térjünk is a látványra ami igazából hozza a 90-es évek alapjait. A háttér és karakterdizájn egész szép, ugyanakkor a démonok kinézete kenterbe veri a z előbb említett dolgokat. Látszik rajtuk, hogy igyekeztek tényleg ijesztőre megcsinálni őket és ez az esetek többségében sikerült is.

vlcsnap-2015-02-16-20h24m32s103.png

 

A csaták izgalmasak és látványosak, ugyanakkor nem általlottak elég sok fanservice-t is belerakni amit megint csak nem értek, hogy minek kell 14 éves gyerekek meztelen testét mutogatniuk és ezzel poénkodniuk? Jó, azt aláírom,hogy 1-2 vicces jelenet van köztük, de az esetek többségében akkor is feleslegesek.

egex2y2xyaatzri.jpg

 

Viszont ahol az anime igazán erős és megfelel annak aminek kell az a hangulat. A nyomasztó horror érzés szinte már a részek elejéről végigjárja az epizódokat és mikor elkezdődnek a konkrét cselekmények akkor szöknek föl igazán a maximumra. Ez főleg a paranormális részeknél érezhető a leginkább. Ezen a téren a sorozat teljesen megfelel a horror jelzőnek.

Ahol viszont az anime meglepően jól teljesít azok a karakterek. Nem mondom, hogy feltalálják a spanyol viaszt de összességében egy vicces, szerethető gárdát kapunk.

Nube egyszerre egy badass démonírtó aki mindent megtesz, hogy megvédje a gyerekeket és egy sokszor balga módon viselkedő és perverz karakter akit ezért sokszor nem is vesznek komolyan bármennyire is igyekszik, de az osztálya teljes mértékben megbízik benne.  A gyerekekkel megvan köztük a kémia és a bizalom és az ezekre épülő dang humor is jól működik , bár sokszor nagyon kiszámítható.

rinfbzoajhk2ygdmmhojpbzdbnl.jpg

 

A diákok hol szerethetőek, hol idegesítőek de összességében velük sincs probléma,igaz nem az egész osztály van a középpontban hanem csak pár tanuló mint például a nagyszájú pletykagép Miki, az osztály alfahímje és focisztár Hiroshi, a kedves és bájos Kyouko akivel folyton egymást piszkálják Hiroshival de a néző folyamatosan shippeli őket ami nem is csoda hiszen megvan köztük is a kémia. Továbbá ott van a folyton bajba kerülő Kazuya, illetve a törpenövésű Makoto kerül még képbe többször. Ők lennének úgymond a fontosabb karakterek az osztályból. A tanári karból meg Ritsuko kap fontosabb szerepet akivel Nube amolyan folyamatos love-hate viszonyban van mivel a tanárnő minden legendától és szellemtől halálosan fél és ezért Nube akciói rendszerint veréssel végződnek.

ritsuko.jpg

 

Persze van még pár karakter akik időszakosan jelennek meg boldogítani a karaktereket mint például Kyousuke aki egy rókadémon. Megveti és lenézi az embereket ezáltal ő lesz úgymond a személyes ellenség Nube számára.

tumblr_p9j5w0c1ta1qgpiwko10_500.png

 

Aztán ott van Yukime a hószellem aki a másik szerelmi szálért felelős a sorozatban.

yukionnaril8r_display.png

 

Illetve Izuna a papnő növendék akivel meg igazából csak eggyel többen vannak mert olyan sok mindent nem csinál a sorozatban.

duo0h82wkaaz8p5.jpg

 

Amivel azonban a sorozat megvett kilóra azok a lények. Mindig is kedveltem azokat az animéket amik a Japán mondavilág lényeit illetve városi legendákat használnak fel. Itt is ez a helyzet. Az anime főképp ezekből inspirálódik . A már említett Hanako-n és a lépcsős rejtélyen kívül van itt még Kappa, tükörszellemek, álomszellemek, onik, alakváltó lények, isteni bestiák és még lehetne sorolni. Nagyon változatos gárdát kapunk ilyen téren, de nem ritkán olyan dolgokkal is foglalkozik az anime mint a már említett reinkarnáció, a doppelganger jelenség vagy a szellemfotók. Akik bírják az ilyen témákat azoknak is bőven tartogat érdekességeket az anime.

64e96a66670.jpg

A zenék maguk egész jók. A sorozat OST listája nagyban hozzájárul a horror és a kellemetlen érzés létrehozásához. Az opening zene első hallásra nem igazán tetszett és nem mondhatnám,hogy később megtetszett de igazából tűrhető. Az endigek közül nekem a 2. tetszett jobban, az első sem rossz de az nekem nem tetszett annyira.

Ez volna tehát a Jigoku Sensei Nube, egy egész élvezetes sorozat ami szerintem ténylegesen megfelel a horror kategóriának. Viszont ha elkezditek nézni akkor azt javaslom, hogy offoljátok azt a 10-15 részt amit említettem mert úgy sokkal nagyobbat fog ütni az anime. Azok a részek sajnos nagyon lehúzzák az értékelést.

Jigoku Sensei Nube

- Idő: 1996-1997

-Stúdió: Toei Animation

- Rendező: Kaizawa Yukio

- Műfaj: Horror, Supernatural, Akció

- Opening: Bari Bari Saikyou no 1 by Feel so Bad

- Endingek: Mienai Chikara by B'z

                 Spirit by Pamelah

- Hossz: 49 rész + 3 OVA + 3 film

Ami Tetszett:

- Egyszerű de önmagában érdekes történet

- Jól használja fel a mitológiai és egyéb legendák lényeit

- A 90-es évekhez méltó látványvilág

- Összességében elfogadható karakterek

- Megfelel mint horroranime

- Zenék

- Opening és a 2. ending

Ami nem Tetszett:

- Túl sok a lapos, semmitmondó és unalmas epizód

- 1.ending

- Fölösleges fanservice

Értékelés:

- Százalékban: 80% - (Gyengén) Jó

- Pontban: 7.5/10

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2917432196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása