Sziasztok!

Bár a koronavírus járvány idén sem tett jót a moziknak de szerencsére a legtöbb alkotást idén már ott nézhettük meg, de a stream szolgáltatók sem tétlenkedtek az idén. Természetesen idén is voltak olyan filmek amik megérdemelték a figyelmet és olyanok amik inkább kínos erőlködésekkel voltak tele, én pedig most 10 pontba szedtem az általam legjobbnak és legrosszabbnak tartott 2021-es filmek listáját.

A lista természetesen mint minden alkalommal most is személyes véleményen alapul.

360_f_9970823_ov8puwpd2f6imb2htglosnmchm7o4fwj.jpg

 

Kezdjük a sort ismét a legrosszabbak listájával.

 

10. Helyezett: Különösen veszélyes bűnözők

1838-kulonosen-veszelyes-bunozok_63830_thumb.jpg

 

A Netflix eddigi legdrágább filmje amilyen sok pénzt emésztett fel legalább annyira érdektelen is. A történet a szegény ember Ocean's Eleven-je, gyenge rendezés és forgatókönyv, Johnson, Gadot és Reynolds inkább csak unottan eljátsszák amit kell, hogy megkapják a fizetésüket és emellett a film semmi újdonságot nem tartalmaz. Nem nézhetetlen de tökéletesen felejthető film.

9. Helyezett: Amerikába Jöttem 2

amerikaba_jottem_210304.jpg

 

Nem hiszem, hogy a filmnéző közönségnek minden vágya az volt, hogy ez a film elkészüljön, és ez sajnos meg is látszódik a végeredményen. Mindvégig érződik, hogy Eddie Murphy csak muszájból készítette el ezt a filmet és a végeredmény egy inkább kínos mintsem humoros vígjáték lett rettenetes színészi alakításokkal. 1-2 jobb poén azért van benne de azok is inkább Wesley Snipes-nak jutottak. Inkább maradok az első résznél.

8. Helyezett: Nő az ablakban

313311_1618212555_7304.png

 

Nagyon sajnálom ezt a filmet hiszen minden megvolt benne, hogy igazi Oscar matéria váljon belőle. Egy izgalmas és érdekes történet, egy elismert rendező a direktori székben és egy illusztris szereplőgárda olyan nevekkel mint Amy Adams, Julianne Moore és Gary Oldman. Akkor mi mehet félre? Nagyjából minden. A film ugyanis szinte egyáltalán nem foglalkozik a főhősnő problémájával csak felületesen érinti azt és inkább Adams folyamatosan szenvedő arcát kell nézni ami 40 perc után már baromi fárasztó tud lenni. A cselekmény csigatempóban halad, a szereplők mágikusan teleportálnak egyik helyről a másikra és hiába az illusztris szereplőgárda ha a karakterek totál érdektelenek és a színészek se tudják, hogy mit kis kéne velük kezdeniük. Szegény Amy Adams az utóbbi években egyre-másabbra tenyerel bele a rossz filmekbe.

7. Helyezett: Gonosz Csoda

120.jpg

 

Nem is emlékszem már, hogy mikor láttam utoljára egy ennyire lelketlenül elkészített horrort. Az alapsztori miszerint nyomozni kell egy démon által megszállt kislány után már egy olyan klisé amin csak a fejét fogja a néző, de azért még így döbbenetesen, hogy az alapkliséken túl semmire nem futotta a készítőktől, még Jeffrey Dean Morgan is olyan fejjel játssza végig, hogy tökéletesen leolvasható legyen róla, hogy az egyedüli motivációja a fizetési csekk volt amit kapott ezért a filmért. Emellett még a Gyászoló Asszony Átka is egy Oscar díjas műnek hat. Ne nézzétek meg.

6. Helyezett: Démoni

540.jpg

 

Azt szokták mondani, hogy ha valami nem megy akkor azt ne erőltessük. Hát Neill Blomkamp-nak senki sem szólt erről és nekiállt horrort rendezni aminek a végeredménye nem egy horrorosított Eredet lett hanem egy közel nézhetetlen káosz egymásra dobált és légből kapott ötletekkel, rettenetes színészi játékkal és mindez úgy van összefűzve, hogy a rendező tudta, hogy mit akar ebből kihozni. Egyszerre akar az Eredet horror verziója, az Ördögűző, testrablós és pszichothriller is lenni de egyik sem működik mert minden összeomlik a túl sokat akaró forgatókönyv és rendezés súlya alatt, ezáltal pedig a színészeknek sincs halvány fogalmuk sem arról, hogy mit is kéne csinálniuk az adott jelenetben. Ne vesztegessétek rá az időtöket.

5. Helyezett: Chaos Walking

mv5bytcxytk3mwqtzthlms00zjq0ltg0njktngvknwm2mtayywjmxkeyxkfqcgdeqxvymteymjm2ndc2_v1.jpg

 

Nem csoda,hogy ezt a filmet csak sok csúsztatás után mutatták be, de talán jobban is jártunk volna ha el sem készül. A Chaos Walking ugyanis az érdekes alaptörténet ellenére, miszerint egy olyan világba kalauzolja el a nézőt ahol csak férfiak élnek, látjákés hallják egymás gondolatait és ebbe a világba csöppen bele egy lány akit meg kell védeni is ahogy a címe is mutatja egy merő káosz. A film felsorol minden klisét amit csak lehet de nem csak, hogy semmit nem kezd velük de azokon nem is lép túl, a karakterek a szokásos papírmasé figurák amik ráadásul olyan gyéren vannak megírva, hogy még a színészek sem tudtak velük mit kezdeni. Tom Holland és Daisy Riddley is csak értetlenül teszi a dolgát, talán Madds Mikkelsen az egyetlen aki próbálkozik is kihozni valamit a karakteréből de még neki sem sikerül túlzottan. A nagy leleplezés pedig csak azt lepheti meg aki még életében nem látott egy filmet sem.

4. Helyezett: Cherry

mv5bm2eyn2nkztmtnjc0ni00zjyyltkyzjetzgy3mjljnzvlnte5xkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq_v1.jpg

 

Ohhhh helló megint Tom Holland.

Míg az előző film ékes példája volt annak mikor egy film semmit nem kezd a klisékkel addig a Cherry a "pakoljunk 100 történetszálat egy filmbe" esete. Van itt minden PTSD-s katonától kezdve, szerelmi szálon át bankrablásig , drogozáson át minden, de ezekkel se kezd az égvilágon semmit, csak felmondja őket mint a kötelező házi feladatot de azokat is olyan gyorsan mintha csak minél előbb túl akarna esni az egészen. Semminek nincs súlya mert olyan gyorsan adagolja a film a dolgokat, hogy a nézőnek nincs ideje megérteni, hogy mi miért történik, egyet pislog és máris egy másik szál kezdődik. A főszereplő drámája ezért teljesen komolyanvehetetlen,főleg, hogy egy csavarral el is cseszik az egészet, de a többi szálat is így kezeli a film több mint 2 órán keresztül. Az egyetlen pozitívuma talán Tom Holland játéka de még az is édeskevés, hogy ezt a káoszt megmentse.

3. Helyezett: Thunderforce

mv5bmwzkm2i2njetnwm0mi00mtgwlwjlytatymnkzwyznmq1ztbixkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mq_v1.jpg

 

Melissa McCarthy és férje ezúttal a szuperhős filmeknek próbál bemutatni és ahogy mindig a végeredmény most sem szól másról minthogy a kedves hölgy bunkó stílusban osztja az észt miközben folyamatosan elesik és bénázik. Érdektelen történet amin még a My Hero Academia mangakája is csak röhögne, Melissa néni gyalázatosan színészkedik ,mellette pedig olyan kiválóságok cseszik el az idejüket mint Octavia Spencer, Melissa Leo, Jason Bateman vagy Bobby Cannavale a főgonosz szerepében aki inkább hasonlít egy zs kategóriás Tony Montánára. És az a táncjelenet, anyám.....  Döbbenetesen kínos film.

2. Helyezett: Spirál: Fűrész Hagyatéka

mv5bzji4zwqwyzctmgjlmi00ote1lwfknjmty2vlogqxzmvhndyyxkeyxkfqcgdeqxvymjmxote0oda_v1.jpg

Ez a film az utolsó szög a Fűrész filmek koporsójában és ékes példája annak, hogy a széria hova jutott az évek alatt. Kb megkapjuk ugyanazt mint minden eddigi Fűrész filmben csak ezúttal Chris Rock-al aki olyan gyalázatos színészi teljesítményt hoz azt még nézni is rossz.Annyira erőlködik, hogy a nézők komolyanvegyék, hogy pont ettől lesz nevetséges az egész karakter. Emellett a film unalmas, a csapdák érdektelenek, a krimiszál meg nem megy sehova. Szükségtelen film és ez meg is látszik rajta.

De nem annyira szükségtelen mint az első helyezett:

1. Helyezett: Space Jam 2

_315x420_fe83c77d1d195a5276688a990f702722ae6672590228f7f6d37b8eef8391b4ca_1.jpg

 

Szögezzük le, hogy már az első film sem jó film, de remek példája az annyira rossz, hogy az már szórakoztató filmeknek. Ezzel szemben a folytatás egy 2 órás reklámblokk a Marvel-nek,a DC-nek, az HBO-nak meg úgy unblokk mindennek. De mégis a legfelháborítóbb az az ahogy ezt a filmet elkészítették.

A botrányoktól kezdve miszerint Pepét ki kell venni mert "nőerőszakoló", meg Lola ne legyen túlszexualizálva az olyan dolgokig bezárólag, hogy ezeknek ellenére beleerőltettek olyan karaktereket mint Pennywise vagy a Jégzombik amik nem egészen a gyerekbarát megjelenésükről híresek, míg a Looney Toons karakterek akiknek el kéne vinniük a filmet a hátukon a háttérbe vannak szorítva, egészen LeBron James borzalmas karakterábrázolásán át ebben a filmben semmi sem működik, sőt egyenesen felháborító az egész film. Egy két órás reklámblokk, de míg a Rontó Ralph 2 képes volt ugyanezt viszonylag jól csinálni addig ez meg se próbálja. Borzalmas film. Inkább nézzétek meg újra az első részt.

Nos akkor most evezzünk kellemes vizekre és lássuk a legjobb filmek listáját.

 

10. Helyezett: Fergeteges Filmforgatás

 

index_6.jpg

 

A 10. helyezett ugyan egy kakukktojás hiszen csak alig pár moziban adták le és ott is csak pár napig de az Impossible Stúdió nevű Youtube csatorna csapata elhozta nekünk azt a filmet ami a tökéletes leképeződése Murphy törvényének,vagyis annak, hogy ami elromolhat az el is romlik és ebben a filmben ami csak lehet az el is romlik de mindezt pozitív értelemben véve. Egy amatőr filmes brigádról szól a film akiknek egy filmet kéne leforgatniuk ám egy félreértés miatt már az első nap elköltik a teljes büdzsét, ezért a lehető legamatőrebb módon próbálják meg tető alá hozni a projektet. A végeredmény pedig egy elképesztően vicces film lett. Végig érződik a stáb és az alkotók lelkesedése a projekt iránt, néhol pedig kapunk némi fricskát a valódi filmesek világa felé is. A film a srácok Youtube csatornáján megtekinthető, igaz 2 és fél óra de ne féljetek tőle. Minden percet megér.

9. Helyezett: A nomádok földje

nomad-sima-scaled.jpg

 

Chloe Zhao több Oscar díjat is bezsebelt filmje egy olyan nő életét mutatja be aki sehol sem találja a helyét ezért mindig úton van, hogy megismerje a világot és önmagát is. A Nomádok földje egy lassú folyású de kétségtelenül hangulatos , már-már terápiás filmnek is nevezhető alkotás Frances McDormand erős alakításával, kiváló operatőri munkával és biztos rendezéssel. Nem mindenkinek fog bejönni, de érdemes belevágni. 

8. Helyezett: Az Utolsó Párbaj

mv5bzgexztuzywqtywjjzi00oti4ltk4ogytnta2yzcwmmniztmxxkeyxkfqcgdeqxvymteymjm2ndc2_v1_fmjpg_ux1000.jpg

 

Ridley Scott még 80 évesen is megmutatja,hogy hogyan kell filmet készíteni.Idén két filmmel is bejelentkezett a mozikba, nyilván ezzel illetve a Gucci filmmel és bár mindenki azt hitte, hogy az utóbbi fog nagyobbat szólni én mégis úgy érzem,hogy ez a filmje ,ha nem is sokkal jobban de jobban sikerült. A film igaz történeten alapul, egy megerőszakolás-t és annak cselekményét illetve igazságszolgáltatását meséli el 3 különböző szemszögből bemutatva egy brutálisan erős és véres végkifejletben kicsúcsosodva, miközben okosan mutatja be az akkori társadalom berendezkedését, igazságszolgáltatását és problémáit mindezt biztos rendezéssel és parádés színészi alakításokkal. Matt Damon és Adam Driver párosa remekel,Jodie Comer a Killing Eve után most egy jóval érzékletesebb karaktert hoz, Ben Affleck pedig csuklóból hozza a tajparaszt király szerepet. Középkori hesteg metoo.

7.Helyezett: Külön Falka

954.jpg

 

Kis Hajni bemutatkozó rendezése egy olyan minden tekintetében csak elismerést érő filmet hoz amiben egy börtönviselt, bűntényekkel teli múltú apa és lányának az egymásra találását mutatja be miközben egy percig sem válik szájbarágóssá, nem mond ítéletet a főszereplő felett de mégis biztos kézzel viszi végig egészen a katarzisig. A főszerepre pedig kiváló választás volt az egykori ketrecharcosból lett színész Dietz Gusztáv és a lányát alakító Horváth Zorkával egy tökéletes párost hoznak.  Olyan alkotás ez ami bizonyítja, hogy lehet még kiváló magyar filmeket csinálni.

6. Helyezett: Toxikóma

mv5bodq0mdqyyzytmwrhyi00m2jmltgzztctmwfjyjiwodg4ndc2xkeyxkfqcgdeqxvymzm0mzyyma_v1_fmjpg_ux1000.jpg

 

Ha eddig az a hit élt bennetek, hogy a Rekviem egy álomért után nem lehet jó drogos filmet készíteni akkor a Toxikóma a tökéletes példa arra, hogy igenis lehet, sőt mi magyarok is meg tudjuk ezt csinálni. A film Szabó Győző önéletrajzi könyve alapján készült és főleg a színész drogos korszakába és a leszokási idejébe enged betekintést mindezt pazar rendezéssel, remek operatőri munkával és két elképesztően erős színészi alakítással éri el. Nem könnyű film de mindenképpen megéri megnézni.

5.Helyezett: Mitchellék a gépek ellen

313803_1619423638_4004.jpg

 

Az elsőre elég béna cím ne tévesszen meg senkit sem, mert az mögött egy animációs filmbe oltott társadalomkritikát kapunk ám ezúttal nem csak a gépek és a vállalatok hanem a család és annak tagjai is gorcső alá vannak véve,úgy mint az apuka aki képtelen elengedni a múltat, az anya aki mindig ott van a családjának és a gyerekek akiket a felnőttek semmibe vesznek mégis meglepően életképesek.   A technológia kritika oldala zseniális, a szereplők mind kedvelhetőek a maguk módján (bár a kutya szálat szerintem kihagyhatták volna belőle) és ahogy a család végigmegy a kalandon az elképesztően szórakoztató miközben olyan dolgokat fogalmaz meg mint vívódni az álmok meghiúsulása miatt az apa részéről vagy pedig a gyerekek felnövése és kirepülése. Persze sokszor láttuk már ezeket de itt működnek is.

4. Helyezett: Az igazság bajnokai

 

892.jpg

 

Avagy a film ami tökéletes bizonyítéka annak,hogy Mads Mikkelsen-t mennyire nem akarja elismerni Hollywood. Pedig ebben a filmben olyat alakít amiért mások már borítékolhatóan minimum Oscar jelölést szoktak kapni. A történet egy rejtélyekkel teli bosszúsztori a Mikkelsen által alakított ex katona ,Markus főszereplésével aki felesége elsőre balestnek tűnő, ám hamar merénylet általi gyilkosság halálát igyekszik felderíteni a társi segítségével. A színész az Ádám Almái után ismét együtt dolgozott Anders Thomas Jensennel, a végeredmény pedig egy érzelmekkel teli de mégis erős bosszúdráma lett. Mikkelsen rajongóknak kötelező.

3.Helyezett: Tick,tick...Boom!

 

mv5bzmmymme0m2utn2e2mc00yzvmltkwodgtotvhyjvlotbhy2rjxkeyxkfqcgdeqxvyodk4otc3mty_v1_fmjpg_ux1000.jpg

 

Lin-Manuel Miranda bemutatkozó rendzése Jonathan Larson életét veszi alapul, amiben egy olyan férfi életét követi nyomon akinek minden vágya, hogy Broadway sztár lehessen és ehhez egy idő után minden összejön neki,ám az élet ekkor közbeszól és sikerei előtt pont egy nappal hagyja itt ezt a világot. Ám ez a film mégis több mint egy újabb életrajzi film. Tele van élettel, azzal az életérzéssel ami a 90-es években a feltörni vágyó,ám pincérként vagy más kulimunkákból élni kénytelen tehetségek életét jellemezte akik csak remélni tudták,hogy egy nap betörhetnek a nagyok közé. Minden ízében átjárja ez az érzés a filmet és mindennek középpontjában ott van Andrew Garfield aki eddigi karrierjének talán legjobb alakítását hozza, sokan már oda is adták neki a Legjobb Színésznek járó Oscar-t és nem véletlenül. Ha még nem láttátok akkor sürgősen pótoljátok.

2.Helyezett: Belle

eb58716eb372aa93aa21dbceca313835.jpg

 

Nem véletlenül hagytam ki az animés listámról. A Belle ugyanis számomra az év legjobb animációs filmje. Hosoda Mamoru  a Szépség és a Szörnyeteg modern kori változatában mutatja be az elmagányosodást ,az abúzív szülői magatartást, és ami talán a legfontosabb: a múlt feldolgozását és annak elengedését mind a főszereplő lány , mind az abúziv apuka részéről. Mindezt remek zenei aláéfestéssel, csodálatos animációval, és részletesen kidolgozott CGI elemekkel köríti, hogy az eredmény egy igazán szívbemarkoló, csodálatos történet legyen. És ami a legjobb, hogy hamarosan itthon is mozikba kerül a film, szóval lehet elmenni rá ha még nem láttátok.

És akkor jöjjön 2021 számomra legjobb filmje, ami igazából nem is lesz meglepő sokak számára.

1.Helyezett: Dűne

322646_1628578400_4231.jpg

 

Szögezzük már le az elején: A Dűne nem egy tökéletes könyv adaptáció! Nem hozza a könyv többnézőpontú narratíváját, a karakterek mélységeit vagy éppen a döntéseiknek a súlyát. Mégis, a Dűne működik mint könyvadaptáció. Denis Villeneuve amit csak lehetett azt kisajtolt a könyvből és a lehető legélethűbben a vászonra is vitte Frank Herbert legendás könyvét. A látvány egyszerűen dominál mindent. Az Arrakis aprólékosan kidolgozott környezete, a szállítóeszközök, a túlélőruhák és azok tartozékai ,a fegyverek mind elképszető munkáról tesznek tanúbizonyságot, a homokférgek kinézetéről bár megoszlanak a vélemények de szerintem azok is jól sikerültek, az effektek parádésak és még sorolhatnám. A színészi munka is remek, egyszerűen nincs olyan szerep akire rossz színészt választottak volna, de érezhető, hogy a karakterük majd a 2. filmben fog teljesen a csúcsra érni. Mert igen, ez egy félfilm,de ez így volt helyes döntés. A Dűnét nézve az idő szinte elrepül, a film abban a pillanatban beszippantja a nézőt ahogy elér az Arrakis perzselő, homokkal teli felszínére ahol bármikor felbukkanhat egy homokféreg. Hans Zimmer zenéje pedig remek aláéfestést ad ehhez az élményhez.

Nem is kétséges, hogy ez volt az a film amiért idén megérte moziba elmenni.

Nos , ennyi volt a 2021-es filmes toplistám, a legközelebbig Sziasztok!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8416799688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2022.01.02. 11:54:36

A Nomádok földje főszereplője nem "sehol nem találja a helyét" bzmg, már elnézést, hanem a férje halála a kisváros, ahol a hitelből vett házuk volt, gazdasági összeroppanása majd kimúlása után lényegében az állam által magára minimál- segélyesként rója az országot alkalmi munkától alkalmi munkáig, sok százezer honfitársához hasonlóan.
ha neked ez terápiás film, a nő meg önmagát meg a világot akarja megismerni 'a la Woodstock '68 akkor nem tudom mit néztél.
inkább Tar Sándor Mi utcánk-jának amerikai mozgóképes verziója
lehetett volna éppen keményebb is, a lakókocsis nomádok élete még ennyire sem romantikus, csak az valszeg már sok lett volna a zsűrinek
majd nézd meg egyszer a filmet mert nagyon jó, látom, eddig nem sikerült...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.01.03. 15:43:55

az én 10 kedvenc filmem 2021-ből:

10. A kuflik és az akármi
9. Tavaly nyáron
8. The Green Knight
7. The Many Saints of Newark
6. Dűne
5. Egy igazán dühös ember
4. Tides
3. Doors
2. Az űrsepregetők
1. Caged
süti beállítások módosítása