Movie Review - Tenet (2020)

2020.08.29. 10:57

Sziasztok!

Ha csak egy rendezőt kéne említenem aki ha bejelenti, hogy új projekten dolgozik akkor az mindig hatalmas médiaérdeklődést vált ki akkor az egyértelműen Christopher Nolan és ezzel kár is vitába szállni. A Mementó-val, a Dark Knight trilógiával és a méltán elismert Eredettel híressé vált rendező korunk egyik legmeghatározóbb filmes alakja lett akinek legújabb fílmjét színtén nem kis várakozás és hype előzte meg azonban a koronavírus miatt ennek is kérdésessé vált a bemutatója, csúsztatták is hónapokat és ennek apropóján már azt is rebesgetni kezdték, hogy akárcsak sok más film ez is a stream szolgáltatók palettáján végzi ám szerencsére Nolan ebbe nem ment bele és ragaszkodott a mozis bemutatóhoz így végre ezen a héten bemutatásra került a Tenet de vajon megérdemli azt a hype-ot ami övezi? Nem sokára kiderül ám előtte egy nagyon szomorú hírt kell megosztanom veletek.

Augusztus 28.-án este ugyanis sajnálatos módon elhunyt Chadwick Boseman , a Fekete Párduc című Marvel film főhőse. A színész évek óta vastagbélrákkal küzdött és tegnap este a szervezete feladta a küzdelmet. Nyugodjék békében!

9397174-16x9-xlarge.jpg

 

És akkor jöjjön is a Tenet című film kritikája. Előre szólok, hogy nagyon spoileres lesz.

szmk_tenet_christopher_nolan_2_2.jpg

 

Azt már az elején leszögezem, hogy a film története valami irgalmatlanul kusza ezért csak nagyon vázlatosan tudom összefoglalni azt amit sikerült összeraknom belőle. Főhősünk akinek amúgy nem derül ki a neve, önmagára is csak a "Főhős" jelzővel utal egy kém akit a film elején Ukrajnába vezényelnek ki egy merénylet meghiúsítására ám az akció balul sül el és már éppen készülne a halálra, sőt gyakorlatilag meg is hal ám ezek után egy hajón ébred ahol is közlik vele, hogy bekerült a Tenet nevű bűnmegelőzési szervezetbe és azonnal meg is kapja a szervezet általi első feladatát ám mint kiderül ez nem egy szokványos feladat hanem sokkal komplexebb, lényegében arról van szó, hogy meg kell akadályozni egy olyan eseményt ami a jövőben fog bekövetkezni de akkora hatása lesz, hogy még a jelenben is érzékelni fogják nem csak szellemi síkon hanem kézzel fogható eszközökkel is  az úgymond inversz fegyverek képében ám ezek a fegyverek nélkülözhetetlenek a küldetés végrehajtásában.

09049e5eacff13cf77b627b1e3da19e37d008ec9.jpg

Így tehát hősünk számára megkezdődik élete talán legfurcsább de egyben legnehezebb küldetése ami igen pontosan annyira nyakatekert mind amilyennek hangzik hiszen nem csak, hogy gyakorlatilag az egész világot be kell járnia hanem a józan ítélőképességeit meghaladó döntéseket kell hoznia úgy , hogy jóformán ő maga sem nagyon érti, hogy mi történik körülötte de sokszor a visszafelé beszéd miatt még azt sem érti amit mondanak neki.Közben persze gonosz orosz zsoldosok próbálják meg likvidálni de szó van itt még hamis festményekről, családi drámáról, nem maradhat ki a gonosz orosz karakter sem vagyis van itt minden kérem szépen ami egy sci-fi és kémfilm ötvözetéhez kell de persze nem is Nolan-ről beszélnénk ha mindezt nem úgy tálalná ha maguknak a nézőknek kellene kibogozniuk, hogy mi a fene folyik itt.

Mert igen a Tenet-el Nolan megalkotta a tökéletes "Mi a franc folyik itt?" filmet amivel már próbálkoztak egy páran egy páran de Noaln még ezt a mi a fenét is nagyon stílusosan és elképesztően királyul meséli el de keveset magyaráz. Alapokat ad ahhoz, hogy megértsük, hogy miről szól a film de minden más a nézőre van bízva , persze aki már végignézett pár Doctor Who? évadot vagy 2 kémfilmnél többet látott az a végére nagyjából már össze tudja rakni, hogy végtére is ez egy pofonegyszerű  alapokon nyugvó film Nolan-i módon elmesélve ami nem véletlen hisz a rendező úr maga írta a forgatókönyvet is illetve párszor kijelentette, hogy aki nem érti a cselekményt az inkább próbálja meg átérezni. Magyarul ha nem érted akkor kapcsold ki az agyad és merülj el az akciójelenetekben.

Na de micsoda akciójelenetekben gyerekek! A vizuális effektusok, a visszafelé játszódó jelenetek és menetelő emberek mind 10/10-ek ami nem is csoda hiszen a film több mint 200 millió dollárból készült de teljes mértékben látszik, hogy mire költötték el ezt a halom pénzt.

screen-shot-2020-05-22-at-9_35_51-am.jpg

 

Már a film elején látható Ukrajnában játszódó merénylet is megadja az alaphangulatot de az tényleg még csak a felvezetés a többi finomsághoz mint például egy olyan autósüldözéshez aminél a Halálos Iramban széria max Legó autók versenye vagy a repülőgépes jelenet amit tényleg megcsináltak! Igen, belevezettek egy batár nagy repülőt egy hangárba! Ez igen gyerekek!

tenet-planeexplosion.jpg

 

Viszont ahol Nolan egyértelműen sokat fejlődött azok a harcjelenetek. Lehet akármekkora rendezőnek mondani Nolan-t de valljuk be, hogy két dologhoz nem értett sohasem egészen, a másikról majd később de akkor az akciók. Toronymagasan a Tenet-ben vannak a legjobb akciójelenetek az eddigi Nolan filmek közül, ahogyan például John-t és Robert-et szó szerint felcsúzlizzák a toronyház oldalára, vagy az utolsó majdnem fél órás csata a már említett visszafelé is játszódó jelenetekkel nagyon király összképet adnak a mozivásznon és ezt tényleg kár lett volna a Tv-k vagy számítógépek kis képernyőire száműzni.Ezeket moziban, nagyvásznon kell látni mert ott érik el az igazi hatásukat.

Persze ezek mit sem érnek ha nincsenek jó színészek jó karakterekkel és bizony vannak is itt bőven de azért meg kell hagyni, hogy Nolan itt is fejlődött némiképp.

John David Washingtonról nagyon nem tudok nyilatkozni  mert eddig összesen 1 filmjét láttam ezen kívül de remekül hozza az eseményekbe belecsöppenő, hidegvérű kém szerepét. Mellette ott van ugyebár Robert Pattinson aki már rég nem az a csillogó vámpírgyerek aki volt hiszen az utóbbi években sorra hozza ki a jobbnál jobb szerepeket és végül is itt is elvan, jól is hozza a karaktert és az akciózás is jól áll neki.

screen-shot-2020-05-27-at-5_06_50-pm.png

Viszont a film két legnagyobb meglepetése az a női karakter és a főgonosz. A női főszerepben ezúttal Elizabeth Debicki domborít aki-t én eddig nem nagyon láttam más filmben játszani viszont a többi Nolan-i női karakterrel ellentétben neki van a legnagyobb jellemfejlődése (mind emlékszünk még ugye Anne Hathaway borzasztóan kínos macskanőjére).

elizabeth-debicki-759.jpg

De az abszolút csúcs az a főgonosz. Kenneth Brannagh Oscart érdemlően , félelmetes intenzitással hozza az amúgy már unalomig ismert és mondjuk ki , baszott kínos gonosz orosz szerepet ami azért is furcsa mert őt eddig még nem nagyon  láttam gonosz szerepben de nagyon jól áll neki. Nem is értem, hogy miért égeti magát az a Poirot bajusszal inkább több gonosz karaktert kellene játszania.

kenneth-branagh-in-tenet.jpg

Aaron Taylor Johnson-t meg kvázi fel sem lehet ismerni azzal a hatalmas álszakállal illetve a szintén meglepően jól működő Indiai maffiakirálynőt játszó színésznő is üde színfoltvolt a filmben.

De akkor jöjjön a másik negatív dolog amihez Nolan legendásan nem ért de minden filmjébe beletuszakolja: A szerelmi szál!

image_4.jpg

MI VOLT EZ MÁR MEGINT NOLAN?

Emlékeztek amikor a DK 3-ban össze akarta hozni Bale-t és Hathaway-t? Na képzeljétek el ugyanezt csak 10x-er rosszabbul. A csaj ad egy puszit a főhősnek és Nolan ezzel akarja a nézővel elhitetni, hogy ők ketten annak ellenére is egymásba zúgtak, hogy megdumálták, hogy csak színjáték az egész! Kb ugyanaz a megoldás mint a legtöbb álromantikus anime is művel.

Nolan ha ezt olvasod akkor inkább ne erőltesd a romantikát soha többé.

Összegezve a Tenet Nolan eddigi legnehezebben értelmezhető filmje de ugyanolyan látványos, vizuálisan tökéletes és remek karakterek akiket a színészek remekül formálnak meg.  Kihagyhatatlan élmény, mindenképpen megéri a mozijegy árát.

8.5/10

Nos ennyi voltam mára, Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr316181620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása