"Saraba chikyuu yo tabidatsu fune wa... Uchuu senkan... Yamato"

Szegasztok!

Hatalmas népszerűségnek örvend a science fiction, röviden "sci-fi" műfaj, amely olyan alkotásokat dobott ki magából, mint a Blade Runner, a Dűne vagy az Alien szériák.

Mai alanyom nem más, mint a legnagyobb és egyik legmeghatározóbb sci-fi anime, mely nem csupán további animéket és mangákat ihletett meg, hanem nyugati film rendezőket és sci-fi írókat is.

Mai alanyom nem más, mint az 1974-es Uchuu Senkan Yamato!

star_blazers_the_quest_for_iscandar_uchuu_senkan_yamato_group_tac_series.jpg

Az Uchuu Senkan Yamato egy 1974-es anime, melyet a ma már megszűnt Groupt TAC anime stúdió készített Matsumoto Akira rendezésével. Műfaját tekintve az anime sci-fi, kaland, akció és űropera.

Matsumoto Akira, művésznéven Matsumoto Leiji a japán űr operák legnagyobbika nem csak Japánban, hanem szerte a világon és olyan további alkotásokat köszönhetünk neki, mint az 1978-es Space Pirate Captain Harlock, a Queen Emeraldas, a Galaxy Express 999 vagy akár az Interstella5555. Matsumoto Akira nemcsak anime rendezőként, hanem manga íróként is remekel, s olyan hírnévnek örvend, mint George Lucas.

Az Uchuu Senkan Yamato olyan híressé vált, hogy rengeteg folytatás, spin-off, remake és reboot követte az évtizedek során. Továbbá olyan alkotásokat ihletett meg, mint a Mobile Suit Gundam, a Neon Genesis Evangelion és a Macross.

De akkor lássuk, hogy miről is szól az Uchuu Senkan Yamato!

2199-ben egy idegen faj, a Gamilas meteor bombákkal támadják a Földet, melynek felszíne egy hatalmas, kihalt, vörös sivataggá változott. Az emberiség a föld alá menekült, de a meteor bombák által kreált radioaktivitás kezd egyre mélyebbre hatolni. Az emberiségnek már éppen bealkonyulni látszik, amikor is egy idegen bolygó, Iscandar felveszi az emberi fajjal a kapcsolatot, akik felajánlanak egy gépet, mely megmentheti az emberiséget. A probléma az, hogy ezért el kellene menni, ami több ezer fényévre van a Földtől, az emberiségnek meg csupán egyetlen egy éve maradt, mire a radioaktivitás kiirtaná őket. Szerencsére kaptak egy eszközt, mellyel lehet fényéveket ugrani. A Föld nem is tököl sokat, átalakítanak egy második világháborús japán csatahajót egy gigantikus űrcsatahajóvá és már indulnak is. Persze semmi nem fog zökkenőmentesen menni, hiszen a Gamilas faj megpróbál az útjukba állni, akiknek a szülőbolygója pont Iscandar mellett van, s ők is igencsak elhivatottak, mivel ők is veszélyben vannak: a bolygójuk haldoklik, s az egyetlen bolygó, ahová hosszútávra elköltözhetnének a Föld bolygó, melyet a radioaktív meteor bombákkal "terraformálnak" számukra élhető környezetre.

usy01.png

A történet nagyon egyszerű, de mégis pont ez a bája az egésznek, hogy még így is van annyira epikus, mint a több tucat filmen át felépülő Star Wars filmek vagy Marvel Moziverzum. Azt hiszem erre mondják, hogy a kevesebb néha több. Persze lesznek itt majd fordulatok bőven, szóval nem fog ellaposodni.

Az anime 1974-ben készült, így látványilag nem tudja felvenni a mai látványorgia animékkel, de a látvány szerintem még így is elfogadható. A zenék viszont mindenképpen csillagos ötös, az epikus zenék mellett az adott jelenethez tartozó mély zenéket is kapunk, melyek csak fokozzák az adott pillanat hangulatát.

Karakterekből jó sokat kaptunk, s a legtöbbjük szépen kivan dolgozva a 26 rész alatt. Vannak ugyan olyan szereplők, mint Aihara, akire csak egy epizódot áldoztak, de a fontosabb szereplők mind átmennek valamilyen karakterfejlődésen és kibontakozáson. A legfontosabbak Kodai Susumu, Okita kapitány, Mori Yuki, Analyzer, Shima és Sanada.

Kodai Susumu egy pilóta, aki elveszítette bátyját a Gamilas elleni küzdelemben és helyette kellett beugrania. Mivel a bátyus volt az egyetlen családtagja, így érthetően negatív érzelmeket érez a Gamilas faj ellen. Kezdetben egy felelőtlen srác, de az idő elteltével sokkal megbízhatóbb és felelősségtudóbbá válik olyan szintre, hogy egy idő után ő lesz a kapitány Okita lebetegedése után.

Okita kapitány egy badass, tapasztalt róka, akit mindenki tisztel. Az ő családja is elpusztult sajnos a Gamilas faj által, ráadásul szimpatizál Susumuval.

Mori Yuki a hajó "lelke", aki mindent megtesz, hogy fenntartsa a legénység morálját. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lennének meg az ő gyengébb pillanatai.

Sanada Kodai bátyjának legjobb barátja volt, aki művégtagjai vannak. Szerencsére nem ez határozza meg a karakterét, hanem a kitartása, az elkötelezettsége és a hűsége a hajó és a küldetés iránt.

Analyzer a hajó "Art2 D2"-je (bár Analyzer előbb volt), akit ha Isaac Asimov meglátott volna, akkor tuti, hogy forogna a sírjában! Analyzer nem csak, hogy vicces, szerelmes Yukiba és ezt minden alkalommal a lány tudtára adja, valamint képes berúgni az alkoholtól! Persze az idő elteltével elfogadja saját magát, illetve bár továbbra is érzelmeket fog táplálni Yuki iránt, nem próbálja meg ráerőltetni magát a leányra.

Shima Kodai legjobb barátja, aki egy kicsivel felelősségteljesebb, de sokkal pánikosabb is, de szerencsére ezt leveti magáról időre.

Ők lennének a főhőseink, akikért aggódni fogunk, ugyanis nagyon szerethető társaságot hoztak nekünk össze. Ott van persze a negatív oldal is a Gamilas faj képében, akik szerencsére jóval árnyaltabbak, mint az elsőre hallatszik, főleg, hogy ők is a túlélésre játszanak, de sokkal agresszívabb módon. Legkiemelkedőbb mind közül Abert Desler, aki bár arrogáns, de kezdetben mindenképpen törődik a népével és a Yamato legénységének kitartása is lenyűgözi, valamint neki is van egy humorosabb oldala.

usy03.png

 usy04.png

 usy05.png

 usy06.png

 usy07.png

Az Uchuu Senkan Yamato bővelkedik mind drámában, humorban és persze akciókban. Rengeteg szépen megalkotott űrcsatát láthatunk majd és olyan krízis helyzeteket, melyeknél mi is izgulni fogunk hőseinkkel együtt. A Gamilas ugyanis rengeteg ötlettel és tervvel próbálják hőseink útját állni az űr aknamezőtől kezdve az reflektor lézersugáron át egészen a pszichológiai hadviselésig. Emelet az anime műfajához híven bővelkedik idegen fajokban és bolygókban is.

Az anime hangulata abszolút elsőosztályú! "Űropera" révén bővelkedik a drámai pillanatokban, melyekre a legjobb példa a tizedik epizód, amikor is elhagyják a naprendszert és még egy utolsó alkalommal elbúcsúznak a hátramaradt szeretteiktől... aki persze tud. Illetve nagy ritkán, de láthatjuk a Föld helyzetén kialakult káoszt is, ami csak növeli az anime drámai értékeit. De mondhatnám a tizenharmadik részt is, valamint az utolsó előtti részt, ahol egy kisebb dezertálás történik a hajón. De humor terén sem szerénykedik az anime.

Hibák terén egyedül csak az utolsó epizódot tudom felhozni, ahol igencsak durva trollkodások lesznek. Nem akarom senki szórakozását lelőni, úgy hogy csak címszavakban annyit, hogy "csapóajtó, yoyo és mirror force".

usy09.png

 Összefoglalva az Uchuu Senkan Yamato egy nagyszerű mérföldkői alkotás nem csak animék terén, hanem science fiction területén is. Mindenkinek tudom ajánlani.

Uchuu Senkan Yamato

- Idő: 1974

- Rendező: Matsumoto Akira

- Stúdió: Group TAC

- Műfaj: Sci-fi, Akció, Kaland, Űropera

- Hossz: 26 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Egyszerű, de epikus történet.

- Jól megírt karakterek és karakterdrámák.

- Szépen kidolgozott akció és csata jelenetek.

- Epikus zenék.

- Kiváló hangulat.

Ami nem tetszett:

- Az utolsó részben kicsit sok a trollkodás.

- A látvány sajnos nem tudja felvenni a versenyt a mai látványorgia animékkel.

Értékelés:              

Százalék szerint: 92% = Kiváló

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9/10 = Kiváló

Mangekyo022.  

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6016038854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása