Szegasztok!

Szeretem a második világháborús filmeket és animéket. Viszont animék terén nincs akkora felhozatal, mint filmek terén, fejből is egyedül a Hadashi No Gen animék, a Szentjánosbogarak Sírja és az Ushiro No Shoumen Dare jutnak az eszembe. Viszont a mai darab szerencsére eme kicsit szegényes tábort erősíti.

Mai alanyom nem más, mint az 1991-es Tsuki ga Noboru made ni!

tsuki_ga_noboru_made_ni_ova.jpg

Az Tsuki ga Noboru made ni egy 1991-es anime, melyet az OB Planning és Grouper Productions stúdiók készítettek Eiichi Yamamoto rendezésével Tetsuya Takeda története alapján, aki ráadásul még szinkronszínészként is benne volt az animében. Az anime műfaja történelmi, kaland, dráma, háború.

Az anime egy érdekes csavarral kezd. Egy kislány és édesapja elutaznak vidékre, hogy láthassák a holdkeltét. Amíg várakoznak, addig egy helybéli öregember elmeséli történetét, amikor még kisgyermek volt a második világháború idején.

Ennyi a történet. "Ennyi"? Nos, nem egészen, ugyanis egész részletesen elmesélik a történetet, melyben egy második világháborúban élő gyermek és annak családjának, valamint falubelieknek a szemszögéből kísérhetjük végig az eseményeket. Valamint a fő érdekessége, hogy itt most egy viszonylag távol eső faluban játszódik a történet. Nincs benne túl sok akció, de nem kell minden történetnek pörögnie, mint egy bunyós cuccnak.

watch_tsuki_ga_noboru_made_ni_episode_1_english_subbedat_gog_0001.jpg

Habár nem kapunk közvetlen betekintést a háborúba, helyette megkapjuk a vidéki emberek szemszögét és azok véleményét az eseményekről.

Az események akkor kezdenek leginkább megváltozni, amikor amerikai foglyokat hoznak dolgoztatni a helyi bányába, ahol igencsak kegyetlen módszerek miatt hullanak is mint a legyek. Hála a háborús propagandának a helybéliek és a főhős gyermek kezdetben félnek tőlük, miközben az elméletileg őket védő katonáktól sem éreznek semmi biztonságot - amikor a főhős gyerek véletlenül a foglyok közelébe kerül igencsak erőszakosan fejezte ki nem tetszését a gyereknek.

A történet központjában a főhős kisgyerek áll, aki megpróbál ember maradni a háborús nyomások ellenére, adva az animének egyfajta "coming of age" érzést, mely szerintem egész jót tett az anime hangulatának.

Az anime hangulata korrekt és hozza az elvárhatót. Senki ne számítson Szentjánosbogarak vagy Hadashi No Gen kaliberű drámára, de egy hangulatos második világháborús történtre mindenképpen. Vannak benne szomorú részek, mint amikor a bányában dolgoztatott gyerekek megtudják, hogy lebombázták az otthonaikat, valamint nagyon hangulatos volt a háború lezárását követő amerikaiak retorziójától való rettegése is a falubelieknek, hiszen ugye két atombomba után lehetett sejteni, mekkora nyomás volt a japánokon.

watch_tsuki_ga_noboru_made_ni_episode_1_english_subbedat_gog_0010.jpg

watch_tsuki_ga_noboru_made_ni_episode_1_english_subbedat_gog_0011.jpg

Történelmileg korrekt az anime, melyeket néha hangulatos állóképek formájában kapunk meg. A látvány elég középszerű lett. Hozza az akkori látványt, de ugye mai szemmel nem biztos, hogy mindenki tudná élvezni. Ezzel szemben a zenék jóra sikerültek, főleg a két betétdal, melyek az anime közepénél és végénél hangzanak el.A karakterek egészen szerethetőek és korrektek.

Bár műfajilag dráma, vannak benne vicces jelenetek is, valamint inkább egy aranyos és megható történet, mintsem tragédiával teli alkotás.

Az anime ideje pont annyi, amennyinek egy ilyen történetnek lennie kell. Nem túl hosszú, de nem is túl rövid.

watch_tsuki_ga_noboru_made_ni_episode_1_english_subbedat_gog_0005.jpg

Összességében nem egy világmegváltó mű, egyszeri megnézős darab, melyet érdemes megnézni, ha szereted a második világháborús animéket, de ne várjál tőle Szentjánosbogarak vagy Hadashi No Gen szintet.

Tsuki ga Noboru made ni

- Idő: 1991

- Rendező: Eiichi Yamamoto

- Műfaj: Dráma, Háború, Történelmi, Kaland

- Hossz: 40 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- A témaválasztás.

- Jó a hangulata.

- Korrekt történelmi narratíva.

Ami nem tetszett:

- Akik akcióra vagy izgalomra vágynak azok rossz helyen keresnek.

- Az anime látványvilága nem öregedett túl jól.

- Vannak jobbak is a témájában.

Értékelés:              

Százalék szerint: 62% = Közepes

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 6/10 = Közepes

Mangekyo022. .

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1515498712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása