Szegasztok!

Kevés anime van, ami jól tudja ötvözni a krimit és a fantasy műfajt, ezek közül kiemelkedően jó a Kekkai Sensen anime, sokáig ő is uralta nálam a legjobb fantasy nyomozós animék kategóriát... nem mintha lett volna érdemi kihívója.

Viszont 2019-ben megjelent a Cop Craft anime, aminek borítója és az animációs stúdió "reputációja" miatt nem mertem belekezdeni, végül csak sikerült rávennem magamat... nem bántam meg! Gondolom már ebből leszűrhető, hogy egy jó animéről van szó, melyet méltatatlanul húztak le MyAnimeList-en, habár igaz, ha Kekkai Sensen animéhoz hasonlítjuk, akkor egy szimplán jópofa anime. Viszont a célját így is elérte!

Ma a 2019-es Cop Craft animéről írok nektek!

(További anime kritikáink itt találhatóak)

103219l_1.jpg

A Cop Craft egy 2019-es anime, melyet a Millepensee animációs stúdió készített Itakagi Shin rendezésével a 2009-es Cop Craft light novel alapján. Műfaját tekintve egy fantasy, krimi, vígjáték animéről beszélhetünk. Fontos megemlíteni, hogy a Millepensee eddig kizárólag a gyenge "CGI Berserk" animékről és a Tekyuu animékről voltak híresek, viszont eme darabbal valamennyire sikerült pozitív irányba billenteni a mérlegüket.

A történet háttere, hogy 15 évvel ezelőtt megnyílt egy kapu az emberek és egy fantasy világ között, amik között diplomáciai kapcsolatok révén szabad átjárás vált lehetségessé. Viszont ahogyan lenni szokott, a bűnözők itt is szeretnének markolni a jóból, s ezáltal a bűnözés elégé megemelkedett. Hogy felvehessék az immár kibővült bűnözőkkel, megalapítottak egy különleges rendőrségi alakulatot "San-Teresa Metropolitan Police" néven.

Az anime története ott kezdődik, hogy Matoba Kei és barátja Rick Fury rajtaütnek egy illegális kereskedésen, amikor is Rick Fury életét feszti. Matoba, aki régen a hadseregben is elvesztette az osztaga egy részét egy "idegen" miatt, bosszút esküdik barátjáért. Viszont mivel a tündér nemes származású, ezért kap egy társat a másik világból Tilarna Exedilika személyében, aki eltökélt, hogy megmentsék a tündért. Viszont a valódi történet akkor indul be, amikor képbe jön a rejtélyes Zelada, aki nem csak képes a holtakat irányítani, de ő felel Matoba régi katonatársainak haláláért is. Zelada célja pedig egyszerű: egymásnak akarja ugrasztani az emberek világát és a másik világot, hogy egy gyűlölettel teli háborúban kiirtsák egymást.

cop_craft_03_resz_magyar_felirattal_indavideo_hu_002_0007.jpg

Mint látható a történetben elég sok csavar van, ráadásul vittek bele politikai szálat, valamint néhány slice of life elemet is. Egyetlen hibája, hogy néha belassul, de ez volt a legkisebb hiba szerencsére.

Animáció és rajzolás terén az anime korrektnek mondható, semmi különleges. Zenék terén is minden hozza a kötelezőt. Ami viszont nem mehetek el, az az Opening. Az opening nagyon, de nagyon jóra sikerült! Szinte adja azt a Cowboy Bebop és Kekkai Sensen hangulatot, amire a néző vágyhat!

Az anime legerősebb pontja az a karakterek és a humor! A humor nagyon szórakoztató lett! Nem mindegyik tökéletes, de a szórakoztatás garantált! A karakterek mind emlékezetesek.

Matoba Kei egy vagány, az életet valóban megjárt nyomozó, aki kezdetben nem kedveli az "idegeneknek" gúnyolt másik világból jött személyeket régi traumája miatt, de Tilarna-val való kapcsolata kezdi ráébreszteni, hogy hiba volt saját sérelmei miatt elítélni a másik világbelieket. Nem megy át "politikai korrektség harcossá", csak most már látja, hogy ahogyan az emberek között is vannak jó és romlott személyek, úgy a másik világbelieknél is ugyanaz a helyzet. Matoba beszólásai minden aranyat megérnek. Vagány, humoros, badass és fejlődő képes főhős.

Tilarna kezdetben egy arrogáns nőszemély, aki habár nagyon büszke magára és vérvonalára, semmit sem tud az emberek világáról, mely tetteiben meg is látható (lásd amikor meglátja a kéziféket és kíváncsiságból behúzza... miközben 80-val megy a kicsi kocsi). Matoba-hoz hasonlóan ő is egyre nyitottabb lesz, egyre jobban elkezdi érdekelni az emberek világa, megismeri annak szépségét és árnyoldalát is.

Zelada egy korrekt fő gonosz, akinek vágya az emberek és a másik világbeliek egymásnak ugrasztása, s céljaiért pont azokat a csőlátású embereket és másik világbelieket használja fel, akik a legjobban elhiszik magukról, hogy tudják, mit csinálnak (egy elf, akit megrontott az emberek pénze, egy nyomozó aki paranoiája miatt képes lenne egy várost elpusztítani hogy az emberek az ő ideológiáját kövessék stb).

A mellékszereplők is egész jók lettek, de róluk fölösleges írnom.

cop_craft_03_resz_magyar_felirattal_indavideo_hu_002_0003.jpg

cop_craft_03_resz_magyar_felirattal_indavideo_hu_002_0004.jpg

cop_craft_03_resz_magyar_felirattal_indavideo_hu_002_0005.jpg

cop_craft_03_resz_magyar_felirattal_indavideo_hu_002_0006.jpg

Az anime egyik ütőkártyája a hangulata. Matoba humoros beszólásai, a komikus helyzetek és a jópofa poénok remekül váltják egymást az akciójelenetekkel, illetve a komolyabb fordulatokkal. De jól sikerültek az olyan kisebb, inkább slice of life szálak is, mint amikor Tilarna megtanul autót vezetni.

Mik volnának az anime hibái az említett "belassulásokon" kívül? Nos, habár az akció jelenetek többsége jó, látszik sajnos rajtuk, hogy a stúdiónak nem éppen az akció jelenetek az erősségük. Illetve a tény, hogy a másik világból sajnos nem sokat láttunk, ami szerintem egy akkora hatalmas ziccer, mivel szerintem legalább egy kicsikét megmutathattak volna a másik világból is, ha már létezik.

Aztán ott van az anime témája, ami nem más, mint a rasszizmus, mely szerencsére tisztességesen van tálalva és nem naivan akar állást foglalni (aranyközépút, a személy fontosabb mint a származása stb), akik nem érdekeltek eme témában, azok kerülni fogják.

Valamint ha nagyon kukacoskodni szeretnék, akkor az a túlcsavart expozíciók a Cop Craft világában lévő misztikus tárgyak és jelenségek körül, melyekbe nem nehéz beleszédülni. 

cop_craft_06_resz_magyar_felirattal_indavideo_hu_002_0021.jpg

cop_craft_06_resz_magyar_felirattal_indavideo_hu_002_0020.jpg

 

Összefoglalva habár nekem tetszett és simán a 2019-es év egyik legélvezetesebb darabjának mondanám, inkább azoknak ajánlom, akik szeretik a nyomozós, fantasy és vígjáték animéket, minta Kekkai Sensen-t vagy a Cowboy Bebop-ot.

Cop Craft

- Idő: 2019

- Rendező: Itakagi Shin

- Stúdió: Millepensee

- Műfaj: Krimi, Fantasy, Vígjáték

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Jó a történet

- Nagyszerű főszereplők és mellékszereplők

- Matoba beszólásai

- Jó a humor és a hangulat is

- Az Opeining 

Ami nem tetszett:

- Néha belassul a történet

- Nyakatekert expozíciók hadserege

- A téma nem mindenkit érdekelhet

Értékelés:              

Százalék szerint: 85% = Jó

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8.5/10 = Jó

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9115403434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása